aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 90 of 166Next
Cytat z Szaman data lipiec 1, 2022, 22:15

Na moją ocenę mogło wpłynąć

Spoiler

totalnie zbędne ostatnie 20 minut które spokojnie, oprócz ostatniej sceny powinno wylądować w 5 sezonie. W wielu mniejszych momentach miałem też poczucie przeciągania, np rozmowa Lucasa z tym przywódcą grupy odwetowej trwała wieczność, kilka przeskoków do Willa wniosło niewiele, mam wrażenie, że Syberia kręciła się w kółko. Ogólnie wszystkiego co ważne dowiedziałem się w maju, a to sprawiało wrażenie jakiegoś dopowiedzenia, epilogu.

Właściwie tylko prawie finałowa rewelacja z Łupieżcą jest w moim odczuciu czymś naprawdę nowym.

Realizacyjnie mam dwa zarzuty:

• Vecnie mocno nie służył plan ze szkolnym balem i kadrowanie całej postaci. W paru chwilach widać było gościa w kostiumie
  • finałowe rozwarcie się Hawkins to mieszanka złych i dobrych ujęć. Może trafiłem jednak na te 20 niedokończonych co puścili jako chwyt marketingowy 🙂

Końcowe sceny w tego rodzaju produkcjach traktuję bardziej jako prezent dla fanów produkcji, który zżyli się z postaciami i którzy nie chcą się z nimi żegnać tak od razu. Faktycznie, wydłużają one (sceny) całość i nie końca działają na korzyść dzieła filmowego/serialowego, ale dają za to czas na emocjonalne wytchnienie 😉 Ma to sens w tych produkcjach, w których istotnym elementem jest duże zaangażowanie emocjonalne. Jak we Władcy Pierścieni, Przyjaciołach, ostatnim Spider-Manie, Avengers Endgame, czy właśnie Stranger Things (to produkcje, w których wystąpił ten element zaangażowania, ale niekoniecznie same sceny).
Mnie one nie przeszkadzały. Chciałem zobaczyć jak wszyscy spotykają się razem, jak opada kurz i napięcie. Mógłbym jeszcze oglądać z pół godziny takich scen 😉

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

PS. A ta produkcja Aronofskiego ma intrygujący skład. Sadie Sink, Brendan Fraser, Samantha Morton, Ty Simpkins (z Irona Mana 3) i Hong Chau (z Pomniejszenia i Watchmen - serialu).

W temacie serialu Amazona z Prattem:

https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/terminal-list-author-negative-reviews-amazon-series-1235177771/

Cytat z robgordon data lipiec 9, 2022, 12:35

Chciałem zobaczyć jak wszyscy spotykają się razem, jak opada kurz i napięcie. Mógłbym jeszcze oglądać z pół godziny takich scen 😉

Tak. Tutaj dochodzi jeszcze dodatkowa kwestia: nie żegnamy się z bohaterami na tych kilka miesięcy jak w przypadku standardowych sezonów seriali, ale być może znowu na 2 czy 3 lata.

robgordon has reacted to this post.
robgordon
Cytat z Mierzwiak data lipiec 10, 2022, 14:03

W temacie serialu Amazona z Prattem:

https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/terminal-list-author-negative-reviews-amazon-series-1235177771/

Tłumaczenie, że robi się film/serial dla widzów, a nie dla krytyków, nigdy nie jest dobrym pomysłem. Ale jeśli ten serial rzeczywiście zebrał baty za to czym jest, to w (nie)ciekawych przyszło nam żyć czasach. Przy scenie, w której Pratt

Spoiler
odstrzeliwuje łeb bezbronnemu, błagającemu o życie Dżajowi Kortnejowi w centrum miasta, w biały dzień
zacząłem bić brawo, aż mnie narzeczona musiała uspokajać. 🙂 W ogóle ta strzelanina to takie mini-Heat. Jest też odcinek będący mini-Sicario, a nawet mini-First Blood. Przy takich inspiracjach to się nie mogło nie udać. Żałuję tylko, że to nie Cavill dostał taki serial, tylko utknął w średniackim Wiedźminie.

Jestem po 4 odcinkach "The Terminal List". Myślę, że negatywne opinie krytyków biorą się w dużej mierze również z tego, że to serial, który podejmuje tematy już przemielone setki razy, a inspiracje o których wspomniał Juby są czasem aż nadto wyraźne. Nie zmienia to faktu, że niezła produkcja. Przynajmniej jak dotąd.

W czwartym to się dopiero rozkręca. Zobaczysz dwa kolejne 😉

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Serial Netflixa o powodzi w 1997 roku:

PS. To ten serial co nakręcili na planie i z obsadą Rojsta'97 😉

https://twitter.com/TheJoeMagician/status/1547257091177553935?t=w8ft3tAzbHrspvMiFGjXDg&s=19

Kto wpadł na genialny pomysł aby takim zdjęciem cokolwiek promować?

Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak

Nie rozumiem czemu po takiej reakcji na finał GoT to w ogóle powstało, a patrząc na to, jak Warner szuka oszczędności... to co, żegnamy się po pierwszym, góra drugim sezonie?

Jestem sobie w stanie wyobrazić czemu akurat to powstaje (nieco mniej gdy mowa o innych spin-offach zwłaszcza absurdalnym sequelu skupionym na Jonie Snow) i rzecz jasna będzie to w ruchu wyglądać lepiej (chociaż trailer, zwłaszcza na tle Rings of Power, wypada strasznie blado), ale promowanie tego jest takie tragiczne. Raz, że materiały są po prostu kiepskiej jakości, bez jakiegokolwiek charakteru i pomysłu to jeszcze mam wrażenie, że oni się wyraźnie boją przypominać widzom. Jakby porażka GoT ciązyła im tak bardzo, że wręcz baliby się do czegokolwiek fanów przekonać.

A nie byłoby to trudne bo w wielu miejscach optymizm wobec tej produkcji jest dość niedorzeczny i zdecydowanie za dużo z każdym zdjęciem czytam o tym jak to kostiumy i charakteryzacja wypadają " O NIEBO " lepiej niż u Amazona...i no nie powiem wywołuje to u mnie depresje  🙂

American Gigolo. To ciekawe, że ten zwiastun i zapowiedź "She Said" pojawiły się w przeciągu kilkudziesięciu minut 😉

The Terminal List obejrzany. Pomyślałem, że to rzecz w starym stylu, coś jak ten serial o Jacku Reacherze czy Without Remorse z Michaelem B. Jordanem. I nagle mnie olśniło, że wszystkie te rzeczy wyprodukował Amazon.

O, to musze nadrobić tego Reachera i film z Jordanem. Mam nadzieję, że równie dobre.

Arnold na planie nowego serialu Netflixa

https://naekranie.pl/aktualnosci/arnold-schwarzenegger-szpieg-serial-netflix-1657893957

The Terminal List

Jak być może się domyślacie, nie jestem aż tak zachwycony jak Juby, ale jednak ten serial to całkiem niezła rzecz. Zwłaszcza jak się chce odetchnąć od tych wszystkich mocno (prze)kombinowanych współczesnych popularnych produkcji. Trudno mi zrozumieć te słabe recenzje, także na polskich serwisach. Historia wciąga, realizacja na dobrym poziomie, aktorstwo również (Btw, nie mam pojęcia o co Juby chodzi Ci z tym nietrafionym castingiem córki głównego bohatera. Wg mnie dziewczynka jest urocza i wiarygodna). Co prawda, jak wspominałem wcześniej, inspiracje są czasem aż nadto widoczne (poszczególne odcinki, tak jak pisał Juby, to wręcz ukłony dla klasycznych produkcji minionych lat), ale jakoś zupełnie mi to nie przeszkadzało. Czasem historia balansuje na granicy wiarygodności (ale to może zarzut nieco na wyrost), a finałowy twist jest niepotrzebny. Ale jakby co, to również polecam. Dobra rozrywka na lato. Solidne 7/10.

Edit. Zapomniałem wspomnieć o Chrisie. Po recenzjach spodziewałem się, że nie podołał. Osobiście nie mam zbyt dobrych opinii o jego umiejętnościach aktorskich. Gdy trzeba zagrać coś więcej niż śmieszkującą postać, jest problem. Ale tutaj twórcy jakoś znaleźli sposób. Zgadza się, ktoś lepszy aktorsko wyciągnąłby z tej roli więcej, ale i tak jest dobrze. James Reece w interpretacji Pratta jest złamany, ale jednocześnie skupiony i zdeterminowany. Mnie to przekonało.

Nietrafiony casting córki głównego bohatera = rysuje jak 6-latka, mama kładzie ją spać do łóżka jakby to była 5-latka, a jest wyższa i wygląda doroślej od Lei z Obi-Wanie, czyli jak 11-latka. 🙂 Nawet nie chcę sprawdzać w jakim wieku była aktorka w trakcie zdjęć, ale zdecydowanie mi tam nie pasowała.

Pratt imho się sprawdził i bardzo fajnie, że dostał taką - inną niż wszystkie jego takie same - rolę. Choć nie ukrywam, serial dostałby ode mnie jeszcze wyższą o 1 pkt. ocenę, gdyby Reece'a zagrał ten Pan.

NOMIS (NIGHT HUNTER) TRAILER OFICIAL LEGENDADO PT - YouTube

Ciekawa plotka na temat She-Hulk i kolejnego popularnego aktora dołączającego do Marvela. Na wszelki wypadek zakrywam, bo może to spoiler.

PreviousPage 90 of 166Next