aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 89 of 166Next

No i elegancko. Zwłaszcza że serial robi Jonathan Nolan i Lisa Joy.

Cytat z Szaman data czerwiec 28, 2022, 18:26

Zaczynam postrzegać te ekrany jako spełnienie moich najgorszych obaw co do przyszłości kina.

To jest genialna technologia która trafia w coraz więcej rąk a co za tym idzie zaczynamy widzieć coraz więcej różnorodnych efektów jej używania - od świetnych, imponujących scen z Mandaloriana po żenujące tła z Kenobiego.

Szaman and Kuba have reacted to this post.
SzamanKuba

To też jest pasjonujące, że coś robionego przez tą samą ekipę może wyglądać tak różnie.

Batman jest świetnym przykładem też jak używać tych ekranów. Natomiast Thor Taiki wygląda parszywie.

Niemniej sama technologia ma wielki potencjał i w ogóle użycie też większe UE5 w filmach może przynieść niesamowite możliwości przy kręceniu kina sci-fi/fantasy. No tylko jak wszystko wymaga dobrego użycia. Formatu IMAXowego też nadal wielu twórców nie używa w ćwierć tak imponujący sposób jak Nolan czy Villeneuve.

Prawdziwego IMAXa, cofając się w czasie, używano "ostatnio" zaledwie przy No Time To Die, Wonder Woman 1984, Tenet, First ManThe Last Jedi i Dunkirk. To tylko sześć filmów w 5 lat z czego dwa to Nolan 🙂

Akurat Villeneuve prawdziwej, analogowej kamery IMAX na planie Diuny nie miał, cyfrowe podróby się nie liczą nawet jeśli sekwencje "IMAX" w tym filmie były niezwykle dobrze użyte, no ale to Fraser, to nie przypadek, że mówimy o fantastycznym użyciu Stagecrafta w produkcjach gdzie był autorem zdjęć, co tyczy sie również Mandaloriana! Myślę, że sam wiele się wtedy nauczył, a przy okazji uczyli się od niego pozostali autorzy zdjęć do tego serialu. Szkoda, że ludzi od Kenobiego tam nie było.

Swoją drogą ten szpetny serial ma tego samego autora zdjęć co Last Night in Soho i pierwsze IT, ale też totalnie nieciekawe wizualnie Uncharted.

Aj zawód tym sezonem 4b Stranger Things. Poziom realizacyjny utrzymany, ale zostałem z poczuciem totalnego rozwleczenia tych dwóch odcinków. Nie opuszczczało mnie wrażenie, że to mógłby być jeden epizod, montaż tych wszystkich wątków też nie był już tak czarujący i płynny jak w maju. Porwali się z motyką na słońce, na siłę narzucając sobie rozbuchany metraż.

Sezon 4a- 8/10, sezon 4b-6/10

Ruda, trzymam za Ciebie mocno kciuki u Aronofskiego 🙂

Cytat z Szaman data lipiec 1, 2022, 21:16

Poziom realizacyjny utrzymany

Ano, to ujęcie z 

Spoiler
Jedenastką na tle spadającego helikoptera
było bardziej spektakularne i wyglądające na droższe niż cokolwiek w Kenobim 🙂

Ja póki co po 8. odcinku, finał oglądam jutro. Póki co jestem usatysfakcjonowany, ale na pewno oglądałoby się lepiej jednym ciągiem z pierwszą częścią sezonu, ale nie żałuję że się nie wstrzymałem, nie dałoby rady ukryć się przed spoilerami.

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Na moją ocenę mogło wpłynąć

Spoiler

totalnie zbędne ostatnie 20 minut które spokojnie, oprócz ostatniej sceny powinno wylądować w 5 sezonie. W wielu mniejszych momentach miałem też poczucie przeciągania, np rozmowa Lucasa z tym przywódcą grupy odwetowej trwała wieczność, kilka przeskoków do Willa wniosło niewiele, mam wrażenie, że Syberia kręciła się w kółko. Ogólnie wszystkiego co ważne dowiedziałem się w maju, a to sprawiało wrażenie jakiegoś dopowiedzenia, epilogu.

Właściwie tylko prawie finałowa rewelacja z Łupieżcą jest w moim odczuciu czymś naprawdę nowym.

Realizacyjnie mam dwa zarzuty:

• Vecnie mocno nie służył plan ze szkolnym balem i kadrowanie całej postaci. W paru chwilach widać było gościa w kostiumie
  • finałowe rozwarcie się Hawkins to mieszanka złych i dobrych ujęć. Może trafiłem jednak na te 20 niedokończonych co puścili jako chwyt marketingowy 🙂

Jak się przespałem z tym to w sumie mogę dać 7. Chyba za ostro potraktowałem i pewnie nie służyło u mnie obejrzenie tego tuż po sobie.

Zgadzam się z przeciąganiem, ogółem jak na tak jasno wyłożony plan miałem wrażenie że w ogóle nie chce się to jakoś tak, nie wiem, rozkręcić, nabrać dramatyzmu, może zabrakło klasycznego wyścigu z czasem? W końcu nawet na zjedzenie pizzy znaleźli chwilę.

Ale ogółem sezon uważam za bardzo dobry, nie spodziewałem się, że pójdą w aż taka skalę i bardzo mnie ciekawi jak wiadomy wątek zostanie rozwinięty i czy 5. sezon będzie kosztować już nie średnio 30 a 50 mln za odcinek 🙂

Jedyne co tak naprawdę mi się nie podobało to 

Spoiler
ożywienie Max.
Tak, to serial fantasy, ale jej odejście było cholernie smutne, dramatyczne i przerażające i takim powinno zostać.

Szaman has reacted to this post.
Szaman

No to drugiego sezonu Odwilży nie będzie 🙂 Tylko nie rozumiem dlaczego mają usuwać tytuły już obecne na Max?

Czytałem ten artykuł dwa razy i też nie rozumiem 🙂

Jestem po 6 odcinkach The Terminal List (dziś wjeżdżają ostatnie dwa) i póki co, jestem zachwycony. Jakby fan kina akcji/ zemsty z lat 80-90. na Człowieku w ogniu (2004) kończąc postanowił zrobić swojego Punisher + Rambo + strzelaninę z Gorączki. Co odcinek mamy ochotę puścić kolejny. Pratt jest dobry, ale gdyby rolę główną grał tutaj Denzel sprzed 15 lat byłoby 10/10. Piszę o tym, bo coś mi mignęło na yt, że serial się słabo przyjął i postanowiłem sprawdzić jakie zebrał recenzje. Ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem to:

Już lata temu przestałem zwracać uwagę na recenzje amerykańskich krytyków, tak bardzo się z nimi rozmijałem, ale chyba nie kojarzę drugiego takiego przypadku (że ja na tak, a oni na nie). W dodatku oceny widzów po prawo są bardzo pozytywne. Wtf? Poziom serialu pada na glebę w ostatnim odcinku, czy to przez hejt na Krzyśka, że należy do jakiegoś tam kościoła (nie znam szczegółów, młodszy brat mi opowiedział, że coś takiego mam miejsce).

https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/charlie-cox-vincent-donofrio-echo-1235170929/

Cox i Vincent już potwierdzenie w Echo. Co więcej, serial wprowadzi do uniwersum Jessike Jones.

6-odcinkowy serial o historii ILM. Premiera 27 lipca.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak
Cytat z Juby data lipiec 7, 2022, 15:31

Jestem po 6 odcinkach The Terminal List (dziś wjeżdżają ostatnie dwa) i póki co, jestem zachwycony. Jakby fan kina akcji/ zemsty z lat 80-90. na Człowieku w ogniu (2004) kończąc postanowił zrobić swojego Punisher + Rambo + strzelaninę z Gorączki. Co odcinek mamy ochotę puścić kolejny. Pratt jest dobry, ale gdyby rolę główną grał tutaj Denzel sprzed 15 lat byłoby 10/10. Piszę o tym, bo coś mi mignęło na yt, że serial się słabo przyjął i postanowiłem sprawdzić jakie zebrał recenzje. Ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem to:

Już lata temu przestałem zwracać uwagę na recenzje amerykańskich krytyków, tak bardzo się z nimi rozmijałem, ale chyba nie kojarzę drugiego takiego przypadku (że ja na tak, a oni na nie). W dodatku oceny widzów po prawo są bardzo pozytywne. Wtf? Poziom serialu pada na glebę w ostatnim odcinku, czy to przez hejt na Krzyśka, że należy do jakiegoś tam kościoła (nie znam szczegółów, młodszy brat mi opowiedział, że coś takiego mam miejsce).

Cytat z jednej z negatywnych recenzji to zachodnia krytyka filmowa w pigułce i chyba odpowiedź której szukasz:

"The Terminal List is a classic American fantasy about the goodness of the SEALs, the corruption of high-level government officials and corporate shills, and the purifying quality of righteous violence."

No tak. I to niby wada? Skończyłem już serial. W finałowym odcinku może i jest o jeden zwrot akcji za dużo, casting córki głównego bohatera nietrafiony, ale poza tym - najlepsza rzecz po Top Gunie jaką widziałem w tym roku.

No dla nich to wada, bo nie potrafią wyjść poza swój światopogląd i poza tematykę którą na co dzień się interesują. Tak jakby pozytywna ocena kina zemsty była pochwałą zemsty w realnym życiu.

Cytat z Mierzwiak data lipiec 4, 2022, 19:33

No to drugiego sezonu Odwilży nie będzie 🙂

Się wkurzyłem, nie powiem.

PreviousPage 89 of 166Next