aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 92 of 166Next

Lotusem przyznam nieco się zawiodłem. Nie mam zastrzeżeń do strony realizacyjnej, ale trudno mi się było zaangażować w historię bez ani jednego bohatera, z całej masy, któremu dałoby się kibicować.

Sąsiedzi sympatyczni. Ale czegoś mi brakuje. Wydaje mi się że serialowi nie do końca służy ta lekka formuła. Że lepiej by było gdyby twórcy bardziej zdecydowanie się określili i poszli w stronę bardziej poważną lub przeciwnie, w bardziej komediową. Ale ogólnie jestem na tak i czekam aż pojawią się wszystkie odcinki 2 sezonu, żeby się za niego zabrać.

Irmy nie widziałem.

Gdyby ktoś kiedyś spytał mnie o najbardziej zapomniany fenomen lat 80-tych, to chyba wskazałbym na ten program:

Od dzisiaj wszystkie sezony Gry o tron na HBO Max dostępne są w 4K Dolby Vision + Atmos.

W Eternals wszechmocni bogowie(?) stworzyli super-istoty do działania na Ziemi (i innych planetach). Jedną z tych istot jest osoba... głuchoniema, bo... no nie chce mi się sprawdzać czy tak było w komiksach. Właśnie oglądam serial The Boys i w nim troszkę inaczej podeszli do tematu niepełnosprawnych superbohaterów (nie zaliczam do takich Daredevila, bo on na swój sposób widzi).

Rotfl xD

https://variety.com/2022/tv/news/cinema-paradiso-tv-series-giuseppe-tornatore-1235330437/

Nie wiem czy jest to najbardziej oczekiwany przeze mnie serial czy największe przewrócenie oczami w życiu.

Ale dobry jest ten serial o ILM. Jestem po 4 odcinkach, wprawdzie coraz mniej rozumiem, ale i tak jestem zadowolony 🙂 Może tylko wdziera się już powoli skrótowość, bo o ile dwa pierwsze odcinki opowiadały o Nowej Nadziei, trzeci o Imperium kontratakuje, tak czwarty przeleciał już całe lata 80-te. No ale trudno, nie można mieć wszystkiego.

Ej, ja też już po 4 🙂

To prawda, strukturalnie jest trochę dziwnie, bo początek to taki making of Star Wars / biografia Lucasa, a potem zaczyna pędzić, ale i tak super rzecz. Uświadamia ile rzeczy wyszło od uporu i marzeń jednego faceta; jak by dzisiaj wyglądało kino i popkultura, gdyby wtedy Lucas zginął w wypadku? Trudno mi to sobie wyobrazić.

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Mi uświadomiło jak dałem sobie wykrzywić wizerunek Lucasa i przykryć mgłą to jakim był wizjonerem. Ale też porównując materiały, widać, że na starość złagodniał i jakby trochę pozbył się tej aury dziwaka i odludka. A może po prostu siedząc przed Kasdanem zmienia się w dobrodusznego papę Dżordża.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Fascynujące jest też to, że przy okazji Imperium i Powrotu ani razu nie wspomina się o reżyserach tych filmów. Wszędzie jest tylko czuwajacy nad każdym detalem Lucas. Podobnie ze Spielbergiem przy Poltergeist, zresztą legenda głosi, że to on tak naprawdę wyreżyserował ten film.

Szaman

Wydaje mi się, że odpowiedzią jest Kasdan i jego stosunek do tych panów. Zresztą przebija z tego dokumentu chęć ocieplenia wizerunku przyjaciela, więc kłótnie z Kershnerem czy Marquandem są przy tym kulą u nogi. O powody rezygnacji z reżyserowania Imperium też tylko delikatnie zahacza, a potem niedzielny widz mógłby wręcz odnieść wrażenie, że George dalej reżyseruje swoje Gwiezdne Wojny po momencie wyczerpania.

Przy Duchu to idzie nawet dalej, tam naprawdę Spielberg sprawia wrażenie reżysera tego filmu, tak jakby Kasdan puszczał do nas oko w temacie legendy z Hooperem.

Mierzwiak

Bardzo ciekawy był też wątek w którym okazało się, że Lucas coś tam obsługuje komputer i ledwo smartfona. Jego sukcesy są wyjaśnione nosem do ludzi i umiejętnością przekazywania wizji. Ale jednocześnie nawet z tych scenek przebija ten standardowy młody Lucas od anegdotycznego "zagraj to jeszcze raz, tylko intensywniej", więc jak on niby te wizje przekazywał 🙂 Dołączając jeszcze kwestię wypadku samochodowego, facet naprawdę jest urodzony pod szczęśliwą gwiazdą.

Mierzwiak

Totalnym mindfuckiem jest dla mnie John Knoll - którego nazwisko (i twarz) znam od sam nie wiem jak dawna - i jego brat będący twórcami Photoshopa. Wow!

Właśnie nie mogłem skojarzyć Knolla 🙂 Z kolei nie znałem Edwina Catmulla, tutaj prezentowanego bardzo swojsko jako "Ed" i ogólnie w pozie szeregowego wizjonera, a szybkie zgoglowanie podpowiedziało mi, że doszedł do poziomu bardzo grubej ryby.

Też go nie znałem.

W samym dokumencie zabrakło jednego - w ILM, przy efektach do Powrotu Jedi, pracował wtedy nie kto inny jak David Fincher 🙂 To zdecydowanie istotny twórca jeśli chodzi o korzystanie z grafiki komputerowej w kinie.

Szaman

Grace Randolph o House of the Dragon, Rings of Power i Andorze:

Nobody seems to be interested in that shows.

O rany 🙂

Nikt. A te komentarze na temat rasy to boty wklejają 🙂

Skończyłem Light & Magic. Pod koniec już schodzi powietrze, ale puenta od Tippetta znakomita. Na części ze stagecraftem strasznie się wynudziłem, przedstawili to w tak pasjonujący sposób, że miałem wrażenie, że po tych wszystkich atrakcjach których nie obejmuję umysłem, podniecają się cofaniem do czasów w których John Wayne stał na tle zdjęcia kaktusa 🙂 Sorry, nie polubię tego czegoś, kolejny gwóźdź do trumny superprodukcji.

Ale bardzo fajny serial, to lata współczesne w efektach są bardzo nudne.

Mierzwiak

Stagecraft sprawia w tym serialu wrażenie wręcz product placementu. Bleh. Rozbawiło mnie stwierdzenie Kennedy, że to daje aktorom coś, co mogą zobaczyć więc to jak... powrót do tradycyjnego kręcenia filmów? Okej 🙂

Ale serial świetny, również dlatego, że to taka laurka dla Lucasa-wizjonera; fajny jest ten fragment o tym jak branża wieszała na nim psy za forsowanie kamer cyfrowych, a dzisiaj najlepsi operatorzy dostają Oscary za kręcone nimi filmy.

Szaman

Szkoda mi trochę tej Kennedy, z legendy stała się synonimem opętanej producentki. I to nie poprzez jakiś spisek, po prostu dali jej kamerę i mikrofon.

Cytat z Mierzwiak data sierpień 2, 2022, 21:58

Rozbawiło mnie stwierdzenie Kennedy, że to daje aktorom coś, co mogą zobaczyć więc to jak... powrót do tradycyjnego kręcenia filmów? Okej 🙂

W sumie coś w tym jest, na zbliżonej zasadzie działała tylna projekcja.

PreviousPage 92 of 166Next