aby założyć posty i tematy.

Spider-Man

PreviousPage 36 of 43Next

Moja wiedza na temat sprawdzonych spoilerów wyrównała się na szczęscie z drugim zwiastunem. Chyba marketingowcy też zdawali sobie sprawę co można wyczytać w sieci.

Moja walka będzie bardzo prosta, która strona choćby piśnie bez ostrzeżenia to idzie na gilotynę i więcej tam nie zaglądam 🙂

Przestaję tutaj zaglądać 😉 Tym bardziej że film zobaczę dopiero po weekendzie. Ale mam świadomość że będzie ciężko.

No wiesz co, tutaj zaglądać się boisz?! 😀

Tutaj, w sensie do tego wątku.

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Czyli jutro pojawią się pierwsze recenzje.

The Amazing Spider-Man 2

Nie, nie polubiłem tego filmu. Jest tak samo głupi i przeładowany jak wcześniej. Stara się korzystać z formuły wszystkich poprzednich filmów kinowych, czyli między superbohaterami mają rozgrywać się rzeczy kiczowate, a między ich ludzkimi wcieleniami rzeczy przyziemne, ale zupełnie się pod tym ugina. Wiele już napisano przez lata o tym filmie, mogę już tylko bezsilnie załamać ręce nad ilością wątków i wąteczków. Zresztą niesamowita jest myśl, że przecież istnieją sceny z Woodley jako Mary Jane i Campbellem Scottem który wyskakuje zza krzaka, aby oznajmić, że jednak żyje.

Z takiego czepialstwa rozwaliła mnie scena w której po włączeniu prądu ciocia May krzyczy w przychodni aby wszyscy wracali do roboty. Przecież ona niczemu tam nie dowodziła na swojej 1/10 etatu 🙂

Na plus nadal bardzo dobry Andrew Garfield któremu oddaje sprawiedliwość po latach, on ma tą charyzmę niosącą B-klasowe scenariusze, tak naprawdę urodził się aby grać w superprodukcjach, ale na szczęście tego nie robi. Mimo wszystko podobał mi się rozmach, zawsze lubię pochwalić w tym aspekcie filmy przy których naprawdę widać te 200 mln$ budżetu. Oczywiście udał się też finał z Gwen, oczywiście jest przerywany największą wieloletnią obsesją studia Sony czyli narodzinami Sinister Six. Rany jak dobrze, że już w tym tygodniu zapłacimy im za to, aby dali nam z tym spokój!

No wcześniej było 2/10, niech będzie 3/10 za Andrew, ale film z tych męczących.

Ps. Na śmierć zapomniałem, że wcisnęli tam jeszcze Felicity Jones jako Felicię Hardy. Oczywiście była to zapowiedź jej występu jako Black Cat w Amazing Spider-Man 3, spin-offu, prequela, serialu oraz jesiennej kolekcji Reserved.

Ps2. Nie cierpię tutejszego kostiumu Spider-Mana, jego czerwień przechodzi w jakieś barszczowe rejony od których mi gorzej, mimo, że barszcz z uszkami to jeden z niewielu powodów dla których lubię Boże Narodzenie.

PS3. Jak mnie irytował ten wątek krwi. Nosz kurka wodna, ubiłeś już człowieka jaszczurkę i człowieka węgorza, ubiłbyś i wielkiego człowieka pająka, w którego zgodnie z logiką filmu powinien zmutować DeHaan. Chyba. A wiemy, że tego nie robi, plus w końcu wychodzi na peterowe, ale i tak wątek denerwuje.

Nie zabij mnie, ale na ten moment w moim rankingu:

Spoiler
TASM2 > SM2

😛

Ale to tak ogólnie, wiadomo który jest lepiej wyreżyserowany chociażby.

Kostium uważam za świetny, natomiast z kolorami coś faktycznie nie gra. Wersja 4K HDR sporo tutaj naprawia i wygląda on o niebo lepiej:

(screen po konwersji więc nie oddaje tego w 100%)

Zgadzam się co do wątku krwi. Choroba Harry'ego to dobry motyw, ale skonfliktowanie go z Peterem jest przeprowadzone w niesamowicie wymuszony sposób.

Bądźmy ludźmi...

https://twitter.com/SonyPictures/status/1470528963067854852?s=20

Mierzwiak, nie zabiję 🙂 a na wstawionym screenie kostium wygląda o niebo lepiej.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Jak na razie 8,1 przy 25 recenzjach i dumnym 100%. Nie spodziewałem się tak dobrego startu NWH.

A ja tak. Powtórka z Endgame gdzie krytycy wyjątkowo akceptują konwencje wielkiego fanserwisowego eventu przymykając oko na wszystko inne, prawdopodobnie (tak wynika z niektórych opinii) również fakt, że film nawet w ramach konwencji nie ma za grosz logicznego sensu. Mnie jedyne co zaskoczyło to względnie sporo pochwał wątku samego Hollanda.

Biedny Watts, tyle wazeliny 😀 Naprawdę, poziom umysłowy tych amerykańskich dziennikarzy pikuje w dół w zastraszającym tempie. W sumie rodzi się pytanie czy Eternals nie było często opisywane na złość, bo od miesięcy wciskano im to jako arcydzieło.

To na pewno byli dziennikarze?! Nie myślałem, że jeszcze zatęsknię za tymi zblazowanymi czasami kiedy u Dziesięciu Gniewnych Ludzi na łamach Filmu posypałyby się 3/10 (czy w jakiej tam to było zawsze skali).

Mną nieco wstrząsnęła opinia Grace która powiedziała, że to byłby lepszy film bez wątku multiwersum.

Ocenię jak obejrzę, ale to pasuje do tego, co zrobiono w Endgame - w prawdziwym życiu świat i bohaterowie musieliby po prostu przywyknąć do nowego porządku świata i konsekwencji blipa, tymczasem Stark w kilka sekund wpada na to jak przywrócić pół życia we wszechświecie.

W prawdziwym życiu Parker też musiałby zmierzyć się z konsekwencjami ujawnienia tożsamości Spider-Mana, tymczasem bohater ma wygodną możliwość cofnięcia tego 🙂 Nie wiem oczywiście jak to się skończy i może faktycznie stanie się coś, co na zawsze zmieni jego życie i co nie zostanie magicznie anulowane przez Doktorka.

Problem Endgame jest taki, że nawet w konwencji ten cudowny pomysł Starka jest idiotyczny bo jest równe zero powodów dla których całego burdelu z podróżami nie miałaby samodzielnie ogarnąć Cap Marvel.

Dlatego mam nadzieję że w NWH wyjaśnia czemu Strange sam nie posprząta całego burdelu.

Wiem, że to magiczne anulowanie to jest taki pomysł na potrzeby jednego filmu, ale zastanawiam się czy to kiedyś nie będzie odbijać się czkawką. Tak w stylu "a mógł przecież iść do Strange'a" przy kolejnych niepowodzeniach bohaterów z MCU.

Nic nie słychać o złym klonie, więc może Benedict nie do końca zdążył wyjść z roli w Psich pazurach? Albo zwiastuny były dość mylące.

Cytat z Kuba data grudzień 14, 2021, 17:32

Problem Endgame jest taki, że nawet w konwencji ten cudowny pomysł Starka jest idiotyczny bo jest równe zero powodów dla których całego burdelu z podróżami nie miałaby samodzielnie ogarnąć Cap Marvel.

Dlatego mam nadzieję że w NWH wyjaśnia czemu Strange sam nie posprząta całego burdelu.

Prawdopodobnie nie zdąży posprzątać bo Parker wejdzie mu w drogę kradnąc zwiastunową kostkę. Dla mnie najważniejszym pytaniem fabularnym jest to jak uda im się sprzedać powód dla którego Parker przeciwstawia się Dziwago. W moich oczach to równie trudne co kluczowe dla fabuły.

Przebił się do mnie jeden, uzupełniający spoiler, potwierdzony przez dzisiejszy klip. Zostawię go tutaj póki pamiętam wątpliwość.

Spoiler
Jeśli dobrze rozumiem zaklęcie ściągnęło z innych wymiarów tych którzy poznali tożsamość Petera. Pytanie skąd ten Elektro się urwał? I dlaczego ściągnęło wybiórczo i nie widać tam na przykład Kirsten Dunst, Emmy Stone, Tophera Grace'a czy Dane'a DeHaana 🙂

Tak, wiem, po prostu guzik się to klei, ale dziennikarze są w ekstazie bo zobaczyli live action swojej ukochanej animacji, a krytyk Variety pieje z zachwytu, że film jest dokładnym odbiciem postaw ukochanych przez niego millenialsów 🙂

Cytat z Marek Pilarski data grudzień 14, 2021, 00:25

Bądźmy ludźmi...

https://twitter.com/SonyPictures/status/1470528963067854852?s=20

Recenzent Variety tego nie widział 🙂

Pewnie Owen Gleiberman... on ogólnie chyba mało widzi i wie. 😛

PreviousPage 36 of 43Next