Star Wars
Cytat z Szaman data 22 września, 2025, 16:21Zwiastunowi brakuje tego czegoś, co eskalowałoby go z serialu do filmu kinowego. Raz, że już streamingowy oryginał oferował kinowy rozmach, więc ciężko tu czymś zaskoczyć, dwa, że nie ma tego tempa, ciężaru, montażu zapowiadającego wielkie wydarzenie, wielką superprodukcję. Bardziej wyszła z tego przeciętna zajawka kolejnego sezonu, nawet jeśli na koniec próbowano uzyskać większą widowiskowość tym ujęciem z AT-AT.
Zwiastunowi brakuje tego czegoś, co eskalowałoby go z serialu do filmu kinowego. Raz, że już streamingowy oryginał oferował kinowy rozmach, więc ciężko tu czymś zaskoczyć, dwa, że nie ma tego tempa, ciężaru, montażu zapowiadającego wielkie wydarzenie, wielką superprodukcję. Bardziej wyszła z tego przeciętna zajawka kolejnego sezonu, nawet jeśli na koniec próbowano uzyskać większą widowiskowość tym ujęciem z AT-AT.
Cytat z Mierzwiak data 22 września, 2025, 16:27Jeśli serial oferował kinowy rozmach to tutaj cofnęliśmy się do poziomu taniej telewizji.
Od zdjęć i kolorystyki chce mi się wymiotować.
Jeśli serial oferował kinowy rozmach to tutaj cofnęliśmy się do poziomu taniej telewizji.
Od zdjęć i kolorystyki chce mi się wymiotować.
Cytat z Szaman data 14 października, 2025, 18:51Forbes twierdzi, że budżet Skywalkera wynosił 594 mln$!
https://www.worldofreel.com/blog/2025/10/14/disney-spent-ridiculous-600m-to-make-star-wars-the-rise-of-skywalker
Forbes twierdzi, że budżet Skywalkera wynosił 594 mln$!
Cytat z Mierzwiak data 14 października, 2025, 19:21Jestem przekonany że wklejałem tę informację jakiś rok temu albo i dawniej.
OK, pomyliło mi się z TFA:
https://www.forbes.com/sites/carolinereid/2023/02/26/star-wars-the-force-awakens-becomes-the-most-expensive-movie-in-history/?sh=2624a3988053
Jestem przekonany że wklejałem tę informację jakiś rok temu albo i dawniej.
OK, pomyliło mi się z TFA:
Cytat z Szaman data 21 października, 2025, 06:46Steven Soderbergh i Adam Driver planowali film o Benie.
https://www.worldofreel.com/blog/2025/10/20/steven-soderbergh-and-adam-driver-worked-on-a-kylo-ren-movie-before-disney-nixed-it
Steven Soderbergh i Adam Driver planowali film o Benie.
Cytat z Mierzwiak data 21 października, 2025, 10:18Tam pewnie było jakieś 89 pomysłów na spin-offy, niebywałe że w ogóle coś takiego było brane pod uwagę.
Natomiast nic tak nie pokazuje kreatywnego bankructwa jak ciągłe wskrzeszanie zabitych postaci i nieumiejętność konsekwentnego zamykania wątków.
Tam pewnie było jakieś 89 pomysłów na spin-offy, niebywałe że w ogóle coś takiego było brane pod uwagę.
Natomiast nic tak nie pokazuje kreatywnego bankructwa jak ciągłe wskrzeszanie zabitych postaci i nieumiejętność konsekwentnego zamykania wątków.
Cytat z Szaman data 23 października, 2025, 13:08Według Richtmanna powraca pomysł spin-offu o Lando z Gloverem
https://naekranie.pl/aktualnosci/gwiezdne-wojny-film-lando-1761202513
Według Richtmanna powraca pomysł spin-offu o Lando z Gloverem
https://naekranie.pl/aktualnosci/gwiezdne-wojny-film-lando-1761202513
Cytat z Szaman data 23 października, 2025, 14:37A trzeba było ekranizować książki z Akademią Jedi, Thrawnem itd. Mieliby lubianego materiału do 2035 roku, przy uwzględnieniu ich wieku mogliby dalej pożytkować Hamilla i Forda. Co im wtedy odbiło? Było chyba mówione, że obawiali się spoilerów i to takie typowe myślenie serialowe Abramsa. Branża filmowa zacznie niedługo ekranizować instrukcje złożenia mebli z Ikei, a ci od dekady płacą cenę za strach przed książkami.
A trzeba było ekranizować książki z Akademią Jedi, Thrawnem itd. Mieliby lubianego materiału do 2035 roku, przy uwzględnieniu ich wieku mogliby dalej pożytkować Hamilla i Forda. Co im wtedy odbiło? Było chyba mówione, że obawiali się spoilerów i to takie typowe myślenie serialowe Abramsa. Branża filmowa zacznie niedługo ekranizować instrukcje złożenia mebli z Ikei, a ci od dekady płacą cenę za strach przed książkami.
Cytat z Szaman data 23 października, 2025, 14:50David Fincher również chciał wyreżyserować swoje Gwiezdne Wojny, dogadali się co do budżetu i historii, ale Disney nie zgodził się aby twórca Siedem decydował o ostatecznym montażu. Masakra.
https://www.worldofreel.com/blog/2025/10/22/fincher
David Fincher również chciał wyreżyserować swoje Gwiezdne Wojny, dogadali się co do budżetu i historii, ale Disney nie zgodził się aby twórca Siedem decydował o ostatecznym montażu. Masakra.
Cytat z Szaman data 23 października, 2025, 14:55Nie potrafię tego ogarnąć, naprawdę. Od 6 lat nie mieli filmu kinowego, z wielkiego popkulturowego wydarzenia Star Wars przeszło w miejsce obok Star Treka. Mogli mieć Finchera i Soderbergha, mają Favreau, Levy'ego, rozgrzebany film o powszechnie nielubianej Rey, oraz mgliste majaki o Jedi od Mangolda. Nie można mieć ciastka i zjeść ciastka. Ale czytam, że podobno Villeneuve jest tak napalony na Bonda, że zrzekł się prawa do final cut, więc Disney za chwilę uzna to za normalną praktykę.
A leżały książki, gry, komiksy, 35 lat rozbudowanej historii. Wystarczyło otworzyć regał który kupili w 2012 roku, zamiast wyrzucać go na śmietnik razem z zawartością. Wiele lat uznawałem zamieszanie wokół Kennedy za przesadzoną histerię, ale może to rzeczywiście Frank Marshall był od myślenia przy tych wszystkich hitach lat 80-tych.
Nie potrafię tego ogarnąć, naprawdę. Od 6 lat nie mieli filmu kinowego, z wielkiego popkulturowego wydarzenia Star Wars przeszło w miejsce obok Star Treka. Mogli mieć Finchera i Soderbergha, mają Favreau, Levy'ego, rozgrzebany film o powszechnie nielubianej Rey, oraz mgliste majaki o Jedi od Mangolda. Nie można mieć ciastka i zjeść ciastka. Ale czytam, że podobno Villeneuve jest tak napalony na Bonda, że zrzekł się prawa do final cut, więc Disney za chwilę uzna to za normalną praktykę.
A leżały książki, gry, komiksy, 35 lat rozbudowanej historii. Wystarczyło otworzyć regał który kupili w 2012 roku, zamiast wyrzucać go na śmietnik razem z zawartością. Wiele lat uznawałem zamieszanie wokół Kennedy za przesadzoną histerię, ale może to rzeczywiście Frank Marshall był od myślenia przy tych wszystkich hitach lat 80-tych.
Cytat z Szaman data 26 października, 2025, 07:17https://twitter.com/cosmic_marvel/status/1982215330773528733?t=yqCuZACNZRWEM_O5mR-TnQ&s=19
‘STAR WARS’ fan paid for a billboard in Times Square pushing for the release of ‘THE HUNT FOR BEN SOLO’
“For Adam. No one’s ever really gone. Hope lives. Ben is alive! #THBS”
(via https://t.co/Uh1xRhv0iG) pic.twitter.com/JzO47N3pjJ
— Cosmic Marvel (@cosmic_marvel) October 25, 2025
Cytat z Mierzwiak data 26 października, 2025, 08:38Haha 😀
https://youtu.be/IDsH-oOa7gs?si=ftIpsnY8GueciAT1
To drugie jeszcze lepsze:
https://youtu.be/417EepfqOmE?si=1Bw4P-d3s6N4qo7g
Haha 😀
To drugie jeszcze lepsze:
Cytat z Mierzwiak data 26 października, 2025, 10:50Cytat z Szaman data październik 23, 2025, 14:55Nie potrafię tego ogarnąć, naprawdę. Od 6 lat nie mieli filmu kinowego, z wielkiego popkulturowego wydarzenia Star Wars przeszło w miejsce obok Star Treka. Mogli mieć Finchera i Soderbergha, mają Favreau, Levy'ego, rozgrzebany film o powszechnie nielubianej Rey, oraz mgliste majaki o Jedi od Mangolda. Nie można mieć ciastka i zjeść ciastka. Ale czytam, że podobno Villeneuve jest tak napalony na Bonda, że zrzekł się prawa do final cut, więc Disney za chwilę uzna to za normalną praktykę.
Z perspektywy czasu uważam że jeśli już chciano zrobić kontynuację Oryginalnej Trylogii i wrócić do tamtych bohaterów to należało osadzić akcję 5 lat później (czyli wtedy gdy i tak dzieją się Mando czy Ahsoka :|) i zrobić pełny recast. Ehrenreich jako Han, Stan jako Luke i jakaś dobrze dobrana aktorka jako Leia i jedziemy z tematem używając wątków ze wspomnianych książek, przecież sama Trylogia Thrawna jest fantastyczna i z paroma zmianami tu i tam stanowi gotowy materiał na filmy. Ale już nie jestem na nich za to zły, za dużo czasu minęło i w sumie mam do tego wszystkiego dzisiaj raczej obojętny i cyniczny aniżeli emocjonalny stosunek. Z oczywistych względów jest i pewnie zawsze będzie we mnie jakieś tam zainteresowanie marką ale też powieka by mi nie drgnęła gdyby jutro ktoś wyszedł i ogłosił, że od teraz ten świat będzie żyć już tylko w grach, książkach i komiksach.
Cytat z Szaman data październik 23, 2025, 14:55Nie potrafię tego ogarnąć, naprawdę. Od 6 lat nie mieli filmu kinowego, z wielkiego popkulturowego wydarzenia Star Wars przeszło w miejsce obok Star Treka. Mogli mieć Finchera i Soderbergha, mają Favreau, Levy'ego, rozgrzebany film o powszechnie nielubianej Rey, oraz mgliste majaki o Jedi od Mangolda. Nie można mieć ciastka i zjeść ciastka. Ale czytam, że podobno Villeneuve jest tak napalony na Bonda, że zrzekł się prawa do final cut, więc Disney za chwilę uzna to za normalną praktykę.
Z perspektywy czasu uważam że jeśli już chciano zrobić kontynuację Oryginalnej Trylogii i wrócić do tamtych bohaterów to należało osadzić akcję 5 lat później (czyli wtedy gdy i tak dzieją się Mando czy Ahsoka :|) i zrobić pełny recast. Ehrenreich jako Han, Stan jako Luke i jakaś dobrze dobrana aktorka jako Leia i jedziemy z tematem używając wątków ze wspomnianych książek, przecież sama Trylogia Thrawna jest fantastyczna i z paroma zmianami tu i tam stanowi gotowy materiał na filmy. Ale już nie jestem na nich za to zły, za dużo czasu minęło i w sumie mam do tego wszystkiego dzisiaj raczej obojętny i cyniczny aniżeli emocjonalny stosunek. Z oczywistych względów jest i pewnie zawsze będzie we mnie jakieś tam zainteresowanie marką ale też powieka by mi nie drgnęła gdyby jutro ktoś wyszedł i ogłosił, że od teraz ten świat będzie żyć już tylko w grach, książkach i komiksach.
Cytat z Szaman data 26 października, 2025, 10:55Zastanawiam się, czy nie dałoby się tak przepisać tamtych historii z kanonu (które przyznaje, pamiętam już mgliście), tak aby mogli w nich wystąpić podstarzali bohaterowie. No ale tak, raczej recast. Nie wiem, czy oni nie spodziewali się, że nadejdą czasy ekranizacji wszystkiego? Przecież już w 2012 tak było, choćby w marcu tamtego roku eksplodowały Igrzyska śmierci, owocując ciągniętą do dzisiaj serią. I ktoś przejmował się, że można poznać fabułę sięgając na półkę w księgarni? Cztery lata wcześniej zaczął się szał na Zmierzch, można byłoby tak wymieniać dalej.
Zastanawiam się, czy nie dałoby się tak przepisać tamtych historii z kanonu (które przyznaje, pamiętam już mgliście), tak aby mogli w nich wystąpić podstarzali bohaterowie. No ale tak, raczej recast. Nie wiem, czy oni nie spodziewali się, że nadejdą czasy ekranizacji wszystkiego? Przecież już w 2012 tak było, choćby w marcu tamtego roku eksplodowały Igrzyska śmierci, owocując ciągniętą do dzisiaj serią. I ktoś przejmował się, że można poznać fabułę sięgając na półkę w księgarni? Cztery lata wcześniej zaczął się szał na Zmierzch, można byłoby tak wymieniać dalej.
Cytat z Szaman data 26 października, 2025, 10:58A jakby tak, po podmianie Kennedy, nowy władca Lucastexu ogłosił, że sorry, pomyliliśmy się, przywracamy dawny kanon i ekranizujemy go z Sebastianem Stanem. Premiera w 2029. Czy ktokolwiek byłby zawiedziony? Obrażony?
A jakby tak, po podmianie Kennedy, nowy władca Lucastexu ogłosił, że sorry, pomyliliśmy się, przywracamy dawny kanon i ekranizujemy go z Sebastianem Stanem. Premiera w 2029. Czy ktokolwiek byłby zawiedziony? Obrażony?