The Lord of the Rings
Cytat z Kuba data 23 września, 2022, 12:31Swoją drogą wątek [spoiler] zanikania elfów [/spoiler] wydawał się dziwny i kompletnie z czapy jak oglądałem. Ba, ciągle uważam, że serial źle go na razie tłumaczy. Jednocześnie jest żywcem wzięty z jednego tomu History of Middle Earth i jest doskonale kanoniczny.
Swoją drogą wątek
Cytat z Mierzwiak data 23 września, 2022, 19:04Ależ ten serial ma póki co wyrównany poziom, jeśli utrzyma się do końca sezonu to będę zachwycony 🙂
Co mi się również bardzo podoba, to że nie mogę powiedzieć, by któryś z wątków był wyraźnie słaby i odstający od reszty i nawet jeśli Arondir utknął w strażnicy z ludźmi i póki co jest to najmniej interesujący subplot ze wszystkich, to i tak ogląda się to po prostu dobrze.
Świetna scena z Galadrielą i walką na miecze, niezmiennie cudowni Elrond i Durin, śliczna piosenka śpiewana przez Poppy w tle bardzo filmowego montażu!
Wykiełkowała mi dzisiaj w głowie taka teoria odnośnie Halbranda - to nie Sauron, ale jego przyszły kowal który wykuje Pierścienie, o!
Ależ ten serial ma póki co wyrównany poziom, jeśli utrzyma się do końca sezonu to będę zachwycony 🙂
Co mi się również bardzo podoba, to że nie mogę powiedzieć, by któryś z wątków był wyraźnie słaby i odstający od reszty i nawet jeśli Arondir utknął w strażnicy z ludźmi i póki co jest to najmniej interesujący subplot ze wszystkich, to i tak ogląda się to po prostu dobrze.
Świetna scena z Galadrielą i walką na miecze, niezmiennie cudowni Elrond i Durin, śliczna piosenka śpiewana przez Poppy w tle bardzo filmowego montażu!
Wykiełkowała mi dzisiaj w głowie taka teoria odnośnie Halbranda - to nie Sauron, ale jego przyszły kowal który wykuje Pierścienie, o!
Cytat z Kuba data 23 września, 2022, 19:17
😛
Własnie, pojedynek na miecze jest zajebisty, zarówno pod katem klimatu, montażu, muzyki (!) i choreografii. Arondir utknął w miejscu, ale powiem szczerze, ze tak bardzo lubie Ismaela w tej roli, że i tak fajnie się go ogląda jak po prostu wchodzi w interakcje z innymi.

😛
Własnie, pojedynek na miecze jest zajebisty, zarówno pod katem klimatu, montażu, muzyki (!) i choreografii. Arondir utknął w miejscu, ale powiem szczerze, ze tak bardzo lubie Ismaela w tej roli, że i tak fajnie się go ogląda jak po prostu wchodzi w interakcje z innymi.
Cytat z robgordon data 23 września, 2022, 20:27Cytat z Mierzwiak data wrzesień 23, 2022, 19:39Nie gifuj mi tu tylko napisz co wiesz
Pamiętaj, w spoilerze.
Cytat z Mierzwiak data wrzesień 23, 2022, 19:39Nie gifuj mi tu tylko napisz co wiesz
Pamiętaj, w spoilerze.
Cytat z Kuba data 23 września, 2022, 20:40[spoiler] Wszystkie 19 Pierścieni władzy wykuje Celebrimbor, możliwe, że w ramach odstępu od książki z częściowym wsparciem krasnoludów. Sauron swój pierścień wykuć musi sam. Podobnie jak kluczowe jest że Sauron musi uczestniczyć przy wykuwania pierścieni krasnoludów i ludzi, osobiście. Elfickie tworzy sam Celebrimbor. [/spoiler]
A co do samego Halbranda to tak jak jestem ciągle uparty w temacie jego tożsamości tak przeżyje ewentualny twist - to jest po prostu bardzo fajna postać a Vickers jest w tej roli super, ten odcinek może nawet jest jego najlepszym.
A co do samego Halbranda to tak jak jestem ciągle uparty w temacie jego tożsamości tak przeżyje ewentualny twist - to jest po prostu bardzo fajna postać a Vickers jest w tej roli super, ten odcinek może nawet jest jego najlepszym.
Cytat z Janko data 24 września, 2022, 14:19Niezły epizod, jest zapowiedź na znaczące wydarzenia w następnym odcinku. Galadriela już nie tak denerwująca, sceny walki nie nazwałbym świetną, ale na pewno wygląda lepiej niż to co było wcześniej. Durin i Elrond tradycyjnie kradną wszystko.
Niezły epizod, jest zapowiedź na znaczące wydarzenia w następnym odcinku. Galadriela już nie tak denerwująca, sceny walki nie nazwałbym świetną, ale na pewno wygląda lepiej niż to co było wcześniej. Durin i Elrond tradycyjnie kradną wszystko.
Cytat z Kuba data 25 września, 2022, 11:33To internet mam wrażenie jest mocno na nie i widzę że cierpliwość się wyczerpuje niektórym. Ja tam mogę czekać na odpowiedzi do kolejnego sezonu, ale jeśli w tych 3 odcinkach twórcy nie dostarczą niczego konkretnego to ludzie będą wściekli. A coś czuję, że tego nie zrobię i co najwyżej poznamy tożsamość Saurona.
Wiem, że w finale jest coś co ma wkurzyć fanatycznych maniaków i nawet Charlie Vickers stwierdził, że chciałby usłyszeć opinie Tolkiena na ten temat.
To internet mam wrażenie jest mocno na nie i widzę że cierpliwość się wyczerpuje niektórym. Ja tam mogę czekać na odpowiedzi do kolejnego sezonu, ale jeśli w tych 3 odcinkach twórcy nie dostarczą niczego konkretnego to ludzie będą wściekli. A coś czuję, że tego nie zrobię i co najwyżej poznamy tożsamość Saurona.
Wiem, że w finale jest coś co ma wkurzyć fanatycznych maniaków i nawet Charlie Vickers stwierdził, że chciałby usłyszeć opinie Tolkiena na ten temat.
Cytat z Mierzwiak data 25 września, 2022, 11:37Cytat z Kuba data wrzesień 25, 2022, 11:33To internet mam wrażenie jest mocno na nie i widzę że cierpliwość się wyczerpuje niektórym.
Z internetu wnioskuję, że Rings of Power jest najgorszą rzeczą w historii najgorszych rzeczy.
Cytat z Kuba data wrzesień 25, 2022, 11:33To internet mam wrażenie jest mocno na nie i widzę że cierpliwość się wyczerpuje niektórym.
Z internetu wnioskuję, że Rings of Power jest najgorszą rzeczą w historii najgorszych rzeczy.
Cytat z Kuba data 25 września, 2022, 13:07To jedno ale ja mocno siedzę w bańce tej nieco bardziej merytorycznej części fanów Tolkiena i tutaj było dość długo względnie optymistycznie. Teraz coraz więcej rezygnacji.
Na drugi sezon to nie wpłynie na szczęście.
To jedno ale ja mocno siedzę w bańce tej nieco bardziej merytorycznej części fanów Tolkiena i tutaj było dość długo względnie optymistycznie. Teraz coraz więcej rezygnacji.
Na drugi sezon to nie wpłynie na szczęście.
Cytat z Mierzwiak data 25 września, 2022, 15:54Cytat z Kuba data wrzesień 25, 2022, 13:07To jedno ale ja mocno siedzę w bańce tej nieco bardziej merytorycznej części fanów Tolkiena i tutaj było dość długo względnie optymistycznie. Teraz coraz więcej rezygnacji.
Ale z jakiego powodu? Bo nie dzieją się rzeczy które wymyślili sobie że powinny się dziać? Fabuła za wolno posuwa się do przodu?
Cytat z Kuba data wrzesień 25, 2022, 13:07To jedno ale ja mocno siedzę w bańce tej nieco bardziej merytorycznej części fanów Tolkiena i tutaj było dość długo względnie optymistycznie. Teraz coraz więcej rezygnacji.
Ale z jakiego powodu? Bo nie dzieją się rzeczy które wymyślili sobie że powinny się dziać? Fabuła za wolno posuwa się do przodu?
Cytat z Kuba data 25 września, 2022, 21:54Zmian lorowych i rzeczy które mogą nie mieć zupełnie sensu w kontekście późniejszych rzeczy. Oczywiście zmian samych w sobie w mniemaniu wielu na gorsze. Do tego, że tempo ślamazarne i po 5 godzinach nic się nie wydarzyło a i rozwój postaci jest powierzchowny a na deser charaktery paru postaci
Zmian lorowych i rzeczy które mogą nie mieć zupełnie sensu w kontekście późniejszych rzeczy. Oczywiście zmian samych w sobie w mniemaniu wielu na gorsze. Do tego, że tempo ślamazarne i po 5 godzinach nic się nie wydarzyło a i rozwój postaci jest powierzchowny a na deser charaktery paru postaci
Cytat z Mierzwiak data 25 września, 2022, 22:29Ziew 🙂
Tak sobie myślę, gdyby zekranizować Drużynę Pierścienia jako 8-odcinkowy, 8-godzinny sezon, to w którym miejscu fabuły byśmy byli? Jeszcze przed Morią czy już w środku?
Ziew 🙂
Tak sobie myślę, gdyby zekranizować Drużynę Pierścienia jako 8-odcinkowy, 8-godzinny sezon, to w którym miejscu fabuły byśmy byli? Jeszcze przed Morią czy już w środku?
Cytat z Mierzwiak data 26 września, 2022, 06:10Tak? To pod koniec lat 90-tych powstawały seriale których budżety przewyższały produkcje kinowe a Jackson miał alternatywę dla zrobienia tego jako filmowa trylogia? 🙂 No nie miał, za to dzisiaj jak najbardziej możliwe byłoby zrobienie z Władcy serialu.
Tak? To pod koniec lat 90-tych powstawały seriale których budżety przewyższały produkcje kinowe a Jackson miał alternatywę dla zrobienia tego jako filmowa trylogia? 🙂 No nie miał, za to dzisiaj jak najbardziej możliwe byłoby zrobienie z Władcy serialu.
Cytat z Janko data 26 września, 2022, 07:34Nie tylko możliwe, to się dzieje, Amazon zrobił serial pod tytułem Władca pierścieni 🙂
Nie tylko możliwe, to się dzieje, Amazon zrobił serial pod tytułem Władca pierścieni 🙂
Cytat z Mierzwiak data 26 września, 2022, 07:54No zrobił, ale to nie ekranizacja głównej Trylogii. Zastanawiam się tylko - widzę, że muszę wyłożyć to łopatą - gdyby takowa powstała, to jak bardzo ludzie narzekaliby na nudę i zmiany, bo bez nich by się nie obeszło. No chyba że ktoś porwałby się na naprawdę wierną ekranizację, z sezonem będącym w większości chodzeniem, posiedzeniami przy ognisku, jedzeniem, paleniem fajkowego zioła, śpiewaniem i recytowaniem wierszy. Odcinek będący w całości, jakże wiele wnoszącym do fabuły, pobytem u Bombadila też mógłby być ciekawy 🙂
No zrobił, ale to nie ekranizacja głównej Trylogii. Zastanawiam się tylko - widzę, że muszę wyłożyć to łopatą - gdyby takowa powstała, to jak bardzo ludzie narzekaliby na nudę i zmiany, bo bez nich by się nie obeszło. No chyba że ktoś porwałby się na naprawdę wierną ekranizację, z sezonem będącym w większości chodzeniem, posiedzeniami przy ognisku, jedzeniem, paleniem fajkowego zioła, śpiewaniem i recytowaniem wierszy. Odcinek będący w całości, jakże wiele wnoszącym do fabuły, pobytem u Bombadila też mógłby być ciekawy 🙂
Cytat z Kuba data 26 września, 2022, 08:09Już nie śpię to ogarniam 😛
W wiernej adaptacji LOTR jest znacznie większy problem niż fakt że przy 8h na wierna adaptacje Drużyny w 5 odcinki drużyna by walczyła z wilkami pod Morią. Co by nie twierdzili puryści - te książki nie mają rozwoju postaci i wiarygodnie (patrząc przez pryzmat kina i tak formy opowiadania) nakreślonych relacji. Jackson dlatego dokonał mnóstwa zmian. Wiernej ekranizacji trylogii nikt by nie obejrzał.
Już nie śpię to ogarniam 😛
W wiernej adaptacji LOTR jest znacznie większy problem niż fakt że przy 8h na wierna adaptacje Drużyny w 5 odcinki drużyna by walczyła z wilkami pod Morią. Co by nie twierdzili puryści - te książki nie mają rozwoju postaci i wiarygodnie (patrząc przez pryzmat kina i tak formy opowiadania) nakreślonych relacji. Jackson dlatego dokonał mnóstwa zmian. Wiernej ekranizacji trylogii nikt by nie obejrzał.