aby założyć posty i tematy.

The Lord of the Rings

PreviousPage 12 of 27Next

Ja to rozumiem - widzę, że też muszę łopatą 🙂 - właśnie dlatego wersja Jacksona jest tak dobra. Coś tam wyrzucił, coś pozmieniał (nawet sądzę ,że za mało Eowina i Aragorn to byłaby dobra para) odpowiednio wymieszał, ani zbytnio nie skracając, ani zbytnio nie rozwadniając całości. Nie twierdzę, że prequel też trzeba zrobić w formie filmów. Ale jako serial mógł, ba wręcz powinien być lepszy. Pomińmy nieszczęsny hejt na jaki ta produkcja zwyczajnie nie zasługuje (tak samo zresztą jak na oceny 10/10, serial wszechczasów). Wielu ludzi którzy krytycznie się nastawiało co do tej produkcji przed premierą, docenia to co zrobiono dobrze czy świetnie, albo świetnie. Zresztą dla przykładu spójrzcie na komentarze na Youtube pod scenami z krasnoludami, a nieszczęsnymi scenami z Galadrielą. Jest różnica. Na ten moment to jest cholernie nierówny serial, znajdę w nim wiele dobrych punktów jak i tych złych. A, że robił to Amazon z ogromnymi możliwościami finansowymi, z rozpoznawalną i kochaną marką produkcja musiała wypaść świetnie. Brutalna prawda jest taka, że tylko nieźle to porażka.

Nie jest żadnym zaskoczeniem, że ci najbardziej zaangażowani fani powieści/komiksów są chyba największymi "hamulcowymi" nowych ekranizacji ich ukochanych dzieł (Zarzut odstępstwa od materiału źródłowego jest dla mnie od lat jednym z najgłupszych i najbardziej absurdalnych zarzutów wobec ekranizacji. Która jest nowym, samodzielnym dziełem, opartym jedynie na swym pierwowzorze.). Śmiem twierdzić, że gdyby nie fani, nowe filmy czy seriale byłyby często lepsze niż to co ostatecznie otrzymujemy, bo twórcy kombinują jak tu najmniej im podpaść, ostatecznie idąc na kompromisy, które prawie nigdy nie działają na korzyść efektu końcowego. Dokładnie to samo da się zaobserwować przy "Pierścieniach władzy". Formuła serialu daje możliwość rozbudowania świata znanego z kart dzieł Tolkiena, bliższego poznania jego bohaterów, co jest największą jak dotąd jego zaletą. Konsekwencją jest jednak wolniejsze tempo akcji. Natomiast zmiany to nie tylko często konieczność, ale również niezbywalne prawo twórcy.

Nie powiem, serial mógłby być lepszy. Co nie oznacza, że z biegiem sezonów nie stanie się taki.

Kuba has reacted to this post.
Kuba

Znakomity odcinek. Bardzo wyraźna zmiana reżysera.

Jak wyżej. Bardzo emocjonująca bitka z orkami, fajne twisty i zakończenie. Ładnie się to wszystko układa, widać że fabuła całego sezonu jest bardzo przemyślana i ostatnie dwa odcinki powinny nam ładnie spiąć wszystkie dotychczasowe wątki.

Halbrand...

Spoiler
to na bank Sauron, nie widzę innego wyjścia 🙂

Przyczepiłbym się tylko do dwóch czy trzech naprawdę okropnych łączeń między ujęciami w walce Arondira z wielkim urukiem.

Jak z tego dobrze wybrną to cała postać Saurona będzie miała super wątek.

Ja bym się przyczepił to tego, że na tych statkach nie byliby w stanie przetransportować 100 ludzi i prawie tyle samo koni. 😉

Najlepszy odcinek po pierwszych dwóch.

Ciekawostka dnia o której nie miałem pojęcia, Joseph Mawle wcielający się w Adara jest głuchy.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Wizualnie i reżysersko odcinek bardzo dobry, ale niestety kluczowe sceny przewidywalne aż do bólu. Zakończenie walki z wielkim orkiem przewidziałem jak Nostradamus, aż parsknąłem śmiechem. Tak samo sceny Galadrieli i Halbranda z Adarem. Już miałem nadzieję, że z Bronwyn zakończy się inaczej, ale tu też skończyło się "familijnie". Nie wymagam, żeby główni bohaterowie padali jeden po drugim jak w Grze o Tron, ale wygląda na to, że na śmierć kluczowych postaci nie ma co liczyć, a wniosło by to trochę emocji.

No przed końcem serialu zginie przynajmniej

Spoiler
10 z obecnych a kolejną trójkę spotka los gorszy od śmierci, cytując 😛

O taka wizualna paralela mi się rzuciła w oczy:

Spoiler

Odcinek wielokrotnie nawiązuje też wizualnie/audio do Jacksona

Spoiler
scena Elendila z koniem, Galadriela używa tego samego zaklęcia jadąc na koniu co Arwena, Bronwyn używa słów które użył Sam w drugiej częsci trylogii

Mierzwiak

Odnośnie 7 odcinka mała informacja czego należy spodziewać się na południu

Spoiler
bohaterowie będą rozbici i zobaczymy jakieś nowe, zaskakujące parowanie między nimi by pokazać próby przeżycia. 7 odcinek ma zacząć ten proces Galadrieli która staje przed konsekwencją swoich wyborów i decyzji i zaczniemy kolejny etap jej drogi

Najlepszy odcinek, skupienie się na jednym wątku zdecydowanie pomogło. Zgodzę się z Ernestem, że akurat to był dobry moment na ubicie tej jednej postaci. Jeśli chodzi o Saurona - biorąc pod uwagę rozmowę z Adarem - może to Galadriela 🙂 Rozwiązałoby to wiele problemów z tą postacią 😉

https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/the-rings-of-power-season-2-filming-1235231978/

I lecimy

Mierzwiak

https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-features/the-rings-of-power-showrunners-interview-season-2-1235233124/

Wizje tego co mogliśmy dostać (i od kogo) brzmią przerażająco.

W drugim sezonie pojawi się wielka bitwa trwająca 2 odcinki. Ponadto twórcy obiecują, że słuchają widzów jeśli chodzi o tempo czy wygląd pewnych rzeczy a nowy sezon bardziej zanurkuje w lore, przedstawiając znacznie więcej ikonicznych lokacji i postaci Śródziemia.

W porządku odcinek. Typowy wstęp do finału z gorzej działającym tempem i no dość bolesnym rozbiciem ponownie na wszystkie wątki. Spośród których ten krasnoludów wypada świetnie (aktorstwo Arthura i Mullana jest znakomite) a Galadriela również zalicza kolejny progres, pomimo błędów natury technicznej to sam kierunek tego wątku staje się coraz fajniejszy. Do tego sensowny pomysł na rozwój Elendila, którego jest zauważalnie więcej.

Realizacyjnie wyglądało to wszystko fajnie, ale jestem rozczarowany, liczyłem na może więcej konkretów i swoistego survivalu.

RoP ma wszystko aby z czasem przejść sporą metamorfozę, nawet nie tyle pod kątem poziomu (a do poprawy jest mnóstwo) co publicznej opinii. Jak to już wielokrotnie się zdarzało. Niemniej, kluczowy będzie jutrzejszy finał oraz własnie drugi sezon.

PreviousPage 12 of 27Next