aby założyć posty i tematy.

The Lord of the Rings

PreviousPage 13 of 27Next

Jest coś takiego że chciałoby się, by serial stał się Globalnym! Fenomenem!, ale z drugiej strony, podobnie jak z samego serialu, który uważam za bardzo elegancki, bije z tego jakaś szlachetność, swego rodzaju odpoczynek od przesycenia danym tytułem każdego zakątka internetu, od niekończących się teorii po memy, tiktoki i resztę tego crapu.

Porządny finał dobrego sezonu, który dopiero z czasem może przerodzić się w fantastyczny serial (lub nie). Niezbyt przekonuje mnie część podjętych wyborów, zwłaszcza dotyczących pewnej kolejności. Ale broni się to w tej opowieści. Większym problemem jest znowu kiepska reżyseria i brak czasu - spokojnie finał zyskałby na tych 20 minutach więcej, parę scen w Eregionie bardzo by pomogło.

Niemniej są tu świetne momenty a podsumowanie wątków m.in Halbranda czy Strangera wypada fajnie (o dziwo ten drugi zaskakuje i jest nawet może najlepszym elementem całości). Wątek Galadrieli dobrnął do jakiegoś tam momentu z którego może wyjść na lepsze. Nie przekonuje mnie pisanie Gil-galada, nawet jeśli aktorsko Walker jest coraz lepszy.

Jestem niesamowicie usatysfakcjonowany tym serialem, a że miękki ze mnie człowiek, to się wzruszyłem pożegnaniami na końcu gdy Nori i 

Spoiler
Gandalf
wyruszyli w drogę. Było w tym coś przyjemnie szczerego, udało się uchwycić to poczucie braterstwa z trylogii Jacksona.

Cytat z Marek Pilarski data wrzesień 30, 2022, 22:09

Ja bym się przyczepił to tego, że na tych statkach nie byliby w stanie przetransportować 100 ludzi i prawie tyle samo koni. 😉

Hehe 😛

Janko and robgordon have reacted to this post.
Jankorobgordon

Dopiero dziś szarpnąłem ostatni odcinek. Wcześniej odpuściłem oglądanie na chwilę, żeby pozostałe mi 3 odcinki obejrzeć w miarę krótko po sobie. Cóż powiedzieć, podoba mi się.

Spoiler

Jest nieco do poprawy, nie udało się zebrać tak zapamiętywalnej co u Jacksona obsady (ale czy była w ogóle szansa by choć zbliżyć się jakościowo do, w kategorii wieloosobowa obsada filmu, castingu wszech czasów?) i trochę żal tych czasem naprawdę zaskakujących realizatorskich wpadek (scena na koniu, scena w celi - obie z Galadrielą, czy: bitwa z Urukami dzieje się w nocy, wpada numenorska armia i nagle jest dzień?). Ale należy pochwalić, że wszystkie wątki, bez wyjątku, z każdym kolejnym odcinkiem, stawały się ciekawsze, a relacje między bohaterami głębsze. Na zdecydowany plus również sam klimat opowieści i przekonywujące przedstawienie świata, w którym dzieje się ta historia. Zaskoczyło mnie, że największa bitwa (i to wcale nie jakaś duża, gdzie jej do tych, które znamy z obu trylogii) dzieje się w VI odcinku, a finał nie jest jakoś szczególnie spektakularny. Jego zalety jednak to emocje i rozwiązania fabularne (choć pewnie nieco mniej niespodziewane, niż chcieliby twórcy). I to, że właściwie jest jedynie prologiem do, oby z każdym kolejnym sezonem, jeszcze większej i bardziej intrygującej opowieści.

PS. Nie wiem co w tej historii się nie zgadza z tym, co opisał Tolkien. I kompletnie mnie to przyznam nie interesuje.

Mierzwiak and Kuba have reacted to this post.
MierzwiakKuba

Poza samymi konkretnymi wydarzeniami czy fabularnymi punktami - wszystko się zgadza; tematycznie, duchowo, charaktery etc też się zgadzają.

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Mój ranking postaci serialu:

10. Disa

9. Sadoc

8. Poppy

7. Nieznajomy

6. Elrond

5. Adar

4. Arondir

3. Galadriela

2. Nori

1.  Durin IV

Tuż za pierwszą 10-tką: Halbrand, Elendil i Bronwyn

Bardzo lubie całą kreacje Halbranda i występ Vickersa, zwłaszcza gdy przez cały sezon w pojedynczych scenach czuć, że gra tego, kim jest na pewno. Pojedyncze spojrzenia, zmiany tonu głosu - super sprawa. Świetnie sobie też radzi po ujawnieniu, zwłaszcza w grze głosem. Gdyby miał nieco więcej scen i głębszy, lepszy scenariusz to spokojnie można go brać pod uwagę do nagród za rok. Mawle też jako Adar wypadł fantastycznie.

Za to zdecydowanie najlepsze postaci to Durin i Elrond, oboje też brawurowo odgrywani. Spore tu też brawa dla Petera Mullana który napędza Owaina Arthura. Muszę też przyznać, że Weyman jako Stranger jest najlepszy właśnie w ostatnim odcinku, szczególnie po wiadomym momencie - a przecież w przypadku tej roli nowy casting dla mnie był zawsze równy świetokradztwu 😛

Weyman jest super, nie wyobrażam sobie lepszego castingu. To znaczy wyobrażam, ten z trylogii Jacksona 😀 Ma w sobie coś groźnego, tajemniczego, a jednocześnie potrafi emanować ciepłem.

O taki prezent od rana w piątek wisiał na Hollywood Reporterze:

Spoiler

Kuba has reacted to this post.
Kuba

Tymczasem producent anime o Rohirrimach nie bryluje intelektem

W razie czego SPOJLERY.

Przyznaję dość fajny finał, który teoretycznie daje nadzieję na ciekawe rozwinięcie. Oczywiście nie mogło się obyć bez głupich momentów. Galdriela i Halbrand wrzeszczący na sobie to cringe, przypomnienie w czasie rozmowy z Elrondem o ucieczce wpław pominę milczeniem, ten temat nigdy nie powinien wracać. Zbędny był też wątek gdy She-Eminem nazywa Strangera Sauronem. Sorry, ale to mogło wywołać jedynie uśmiech politowania, te wielkie tajemnice kto jest kim praktycznie wszyscy przejrzeli po pierwszych odcinkach.

Oglądając ten serial słyszałem jak Amazon mi mówi patrzcie zrobiliśmy niezły serial, ale mógłby być znacznie lepszy gdybyśmy się do tego dużo lepiej przyłożyli.

Nie widzę problemu ze sceną z mistyczkami. Miały pełne prawo do tej pomyłki a tożsamość Saurona, dla fanów książki, jest podana w jednej scenie później.

Cytat z Janko data październik 17, 2022, 10:34

W razie czego SPOJLERY.

Zbędny był też wątek gdy She-Eminem nazywa Strangera Sauronem. Sorry, ale to mogło wywołać jedynie uśmiech politowania, te wielkie tajemnice kto jest kim praktycznie wszyscy przejrzeli po pierwszych odcinkach.

Nie bardzo rozumiem, w jaki sposób widz serialu miałby np. zgadnąć kim jest Nieznajomy?

Joseph Mawle nie zagra Adara w drugim sezonie. Ciekawe dlaczego.

Z tego co się orientuję z doniesien insiderów to były jakieś problemy między nim a reszta ekipy. Niemniej, wielka strata.

Do obsady dołączył też Ben Daniels, jeden z aktorów których bardzo lubię a którzy nie należą pewnie nawet do drugiej ligi tej branży. Pewnie gra Cirdana, moją ulubioną postać z okresu Drugiej/Trzeciej Ery.

Niewielu aktorów z tego serialu należy, póki co, do drugiej ligi. O pierwszej nie wspomnę.

Nie twierdzę, że jest inaczej 🙂

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Według Deadline w 2 sezonie

Spoiler
zobaczymy nowych krasnoludzkich władców oraz pojawią się Nazgule

Bardzo prawdopodobne, że to nowy Celeborn.

PreviousPage 13 of 27Next