aby założyć posty i tematy.

The Lord of the Rings

PreviousPage 24 of 27Next

Ja mam zastrzeżenie - przydałaby się jakaś różnorodność w reżyserii i inscenizacji scen, mam wrażenie że Vickersowi musiało się już robić słabo gdy po raz kolejny, kolejny i kolejny przychodził na ten sam plan kuźni 😛

To prawda, ale z drugiej strony i tak poprawa w stosunku do s01 jest prawie kosmiczna 😛 zwłaszcza Khazad-dum!

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

To co, w ostatnim odcinku Balrog zrobi rozróbę?

Zdecydowanie dobry odcinek,  a już nieporównywalnie lepszy od poprzedniego. Manipulacje Saurona wyglądają też sensowniej niż te z pierwszych epizodów, tylko jak wspomniał Kuba brakuje tu czasu i większej podbudowy, żeby to było  dobre jak mogło by być.

Na Gałęzi zrobił też materiał o pierwszych epizodach z którym przyznaję zgadzam się praktycznie w 100 procentach

Tempo jest tak zawrotne, że gdyby Ci ludzie pisali Hobbita to Bilbo minutę po założeniu Pierścienia pierwszy raz robiłby tak:

😀

Janko has reacted to this post.
Janko
Cytat z Mierzwiak data wrzesień 13, 2024, 13:42

To co, w ostatnim odcinku Balrog zrobi rozróbę?

Niestety znam wydarzenia więc unikam takich pytań 😛

Swoją drogą nie mogę z zachwytów nad krasnoludami. Cała trójka to absolutny majstersztyk, momentami chciałoby się by serial należał tylko do nich.

Ogólnie odcinek pisał scenarzysta 6 odcinka zeszłego sezonu. Ma facet ucho do tych tolkienowskich dialogów i prowadzenia relacji, oby w 3 serii dostał więcej epizodów.

Dobra była linijka Elendila o długiej drodze na dno.

Natomiast owszem, wątek krasnoludów (plus cała jego oprawa plastyczna, na czele z kostiumami i charakteryzacją) jest zdecydowanie najlepszy.

Kuba has reacted to this post.
Kuba

Wyświetliła mi się reklama takiego spotkania:

https://www.facebook.com/share/8zxC14dLYQWwXtQ2/?mibextid=WC7FNe

Może się przejdę. Ona generalnie politycznie jest bardzo zaangażowana od lat.

Co do serialu i Elendila - wątek Numenoru pierwszy raz dawał radę. Jestem pod dużym wrażeniem aktora od Kemena, który nagle przebudził w sobie jakieś niesamowite pokłady skurwysyństwa i wypadł równie dobrze co aktor od Valandila (swoją drogą panowie razem chodzili do szkoły, znają się od ponad 10 lat). Elendil jest bohaterem którego ten serial bardzo potrzebuje, bez rozwodzenia się - tutejszym Aragornem. I w końcu jest budowany na przywódcę, cała scena przy zrzeczeniu się miecza bardzo fajna. Szkoda, że tak jak sama relacja z Miriel jest nieźle pomyślana tak Robinson moim zdaniem jest w tej roli kiepska, zwłaszcza od kiedy doszedł aspekt grania osoby niewidomej.

Dobrze kombinuję, że składnikiem Dziewięciu Pierścieni będzie 

Spoiler
krew Saurona, którą Celebrimbor widzi pod postacią Mithrillu?

Bardzo dobry odcinek!

Na to wygląda. Poza tym 

Spoiler
chyba Korona Morgotha będzie jakoś powiązana z Trzema i w ten sposób zakładam stanie się budulcem pod Jeden - i mamy sensowne mechaniczne połączenie całej 13, tak ważne w trylogii

Mnie odcinek podobał się znacznie mniej niż 5, ale też 5 jest dla mnie najlepszą rzeczą w Śródziemiu od czasu "Powrotu króla". Nie toleruje już powoli wątku Nori w tym sezonie i coraz bardziej drażni mnie reżyseria tłumu oraz ogólna pustka dworu Numenoru - pal licho statystów, tutaj władza leży w rękach 3 ludzi, a cała gigantyczna wyspa jest ignorowana.

Chętnie zadałbym WIELE pytań osobie odpowiedzialnej za 8 odcinkowy format.

Za tydzień niestety wydarzy się coś co przykryje dyskusje o samym poziomie, w niektórych miejscach internetu.

Mierzwiak

Poprzedni odcinek był dużo lepszy, ale ten był i tak w czołówce tego sezonu jak na razie.

Na wątek Nori nie ma w ogóle pomysłu, Gandalf i Harfooci powinni byli się po prostu rozstać na końcu S1 a on sam wyruszyć a dalszą drogę.

Masz rację z tym tłumem i Numenorem, jak trzeba to serial oferuje doskonałe technicznie, kinowe ujęcia wyglądające jak milion dolarów, a tutaj w scenie nad brzegiem nie mogli dorobić CGI tłumu i na tak ważne wydarzenie przyszło ze 30 osób.

Tu tłum był na klifach w tle. I było ich sporo. Tylko że ŻADEN się nie ruszał. A było widać pojedyncze jednostki.

Nie widzę 😛

Edit: Dobra, rzeczywiście jest. No faktycznie słabo, powinni zagęścić tłum bezpośrednio przy Pharazonie.

Tym bardziej mnie to irytuje, że nie rozumiem powodu. 1 sezon wiadomo, COVID I regulacje NZ. Okej. Ale teraz? Zwłaszcza że są jednocześnie czasami całkiem tłumne sceny.

Serial zrobił gigantyczny skok naprzód jeśli chodzi o kreacje świata, ilość setów etc ale nadal ma strasznie duży problem ze skalą i jest to niezwykle frustrujące.

Mierzwiak

Nie wiem czy pisałem, ale zwiastun tej animacji na dużym ekranie prezentuje się bardzo nieciekawie, ale ze względu na Śródziemie raczej stawię się w kinie.

PS. 20.10, 27.10 i 3.11 jestem na seansach rozszerzonych wersji Władcy Pierścieni 🙂

Scenariusze 3 sezonu są gotowe. Duże przetasowania, dołączyła trójka nowych scenarzystów w tym gość który pracował przy każdym odcinku "The Crown". Poza showrunnerami ze starej ekipy została tylko trójka: odpowiadali za odcinki 3,5,6 i 7 w drugim sezonie oraz za 6/3 w sezonie pierwszym. Więc te najlepsze pod kątem wydarzeń, interakcji i dialogów.

Mierzwiak

Rings of Power naprawdę mnie wkurza, bo ciągle miesza rzeczy dobre ze słabymi. Niestety przedostatni odcinek S2 to głównie to drugie - na ekranie dzieją się rzeczy ważne, kluczowe, DRAMATYCZNE! a reżyseria i praca kamery są tak anemiczne, nudne i pozbawione energii, że mam ochotę krzyczeć na telewizor.

Nie wybaczę twórcom, że scena z Celebrimborem w końcu poznającym prawdę o tym co i dla kogo robi ma w sobie mniej życia, niż pogawędka Gandalfa i Bilbo w kuchni.

Pierwsza taka opinia...od osób których zdanie się dla mnie liczy 😉

Ja niestety (bądź stety) na wakacjach jestem więc odcinek obejrzę dopiero za tydzień tuż przed finałem.

Cieszę się jednak, że chyba scena pocałunku nie zmieniła poziomu dyskusji w sieci w jeszcze większe bagno, a tego się obawiałem.

PreviousPage 24 of 27Next