aby założyć posty i tematy.

The Lord of the Rings

PreviousPage 25 of 27Next

Widzisz, tak mnie zirytował ten odcinek że zapomniałem o pocałunku. Co mogę powiedzieć, whatever?

Kuba has reacted to this post.
Kuba

A jak sam Edwards i Vickers dalej?

Bez zarzutu, tylko aktorzy ratują te sceny.

Szkoda, że pewnie ciężko będzie zobaczyć ich wszystkich po RoP w jakimś równie ciekawym projekcie i będę musiał wrócić do oglądania brytyjskiej telewizji kategorii D (cudowna rzecz) by ich zobaczyć, tak jak robiłem nadrabiając ich twórczość przed serialem. Strasznie się z tymi aktorami zżyłem.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Co za idiota to pisał?

https://filmozercy.com/wpis/totalna-porazka-pierscieni-wladzy-ogladalnosc-drugiego-sezonu-szoruje-po-dnie

Mateusz z Filmożerców postanowił zostać Naczelnym Clickbaiterem i takie tego skutki.

Bawi mnie, że jako powody by umniejszać wynikowi RoP podaje, że w wynik Nielsena wlicza się ponad 400 mln rewatchy 1 sezonu...po czym jako przykład lepszego wyniku podaje HoD, a w ten wynik wlicza...rewatche całego 1 sezonu. Ma sens.

Już mu to wytknąłem w komentarzu.

Cytat z Mierzwiak data wrzesień 27, 2024, 10:01

Mateusz z Filmożerców postanowił zostać Naczelnym Clickbaiterem i takie tego skutki.

Strasnie mnie męczą ostatnio, widać, że trwa jakaś walka o przetrwanie strony. A jeszcze gorsze są te artykuły w stylu "ogromny hit zawitał na streaming!", a to Terminator 2, albo inny tytuł sprzed lat który był już na kilku serwisach. Albo robienie newsa z premiery trzech części Uprowadzonej.

Cytat z Mierzwiak data wrzesień 26, 2024, 22:33

Rings of Power naprawdę mnie wkurza, bo ciągle miesza rzeczy dobre ze słabymi.

Mam tak od początku z tym serialem. Ale ten odcinek i tak był OK. Nudy nie było, bitwa też całkiem niezła.

Bitwa mi się nie podobała, z jednej strony widać zainwestowane pieniądze, z drugiej montażowo-zdjęciowo-inscenizacyjną bezradność. Plus idiotyczna machina do rozwalania murów, co to miało być i jak działało!?

Coś tam wbijali w ten mur i wtedy... też nie ogarniam to chyba za mądre dla mnie.

Najfajniejszy nostalgiczno-humorystyczny moment odcinka? Celebrimbor pije herbatę ze szklanki z uchwytem rodem z PRL-u 🙂

W skrócie: zgadzam się z Mierzwiakiem. Bez rozpisywania bo niestety pracuje nad esejem o serialu a rozpisywanie się o różnych aspektach sprawia że trochę się wypalam.

Natomiast sam odcinek się dla mnie broni pomimo rozczarowującej bitwy bo jego sedno jest dla mnie nadal fenomenalne. Czyli Sauron/Celebrimbor (zwłaszcza w formie paraleli do Morgotha/Saurona) oraz Galadriela (coraz bardziej podoba mi się zarysowanie Galadrieli/Adara/Saurona jako jednej postaci, a może odcieni tej samej przypowieści). Edwards, Vickers, Clark są tak doskonali że odpuszczam wszystko, a również ich sceny były bardzo dobrze napisane i ratowało to dramatyczny montaż.

Mierzwiak

No to ja się zgadzam z Kubą, aktorzy / scenariusz > reżyseria / montaż / praca kamery.

Nie czekając na finał sezonu już teraz mogę napisać jedno: wątek Nori i Gandalfa powinien być zmieszczony w S1.

Na ten moment z racji zbyt małej ilości odcinków (minimum 3 na sezon!) nie widzę usprawiedliwienia istnienia wątku Nori. Nie potrzebujemy origin Shire.

Z Gandalfem domyślam się, że nie chodzi o opowieść o tym czemu zaczął być sympatykiem hobbitów (tego nie należy tłumaczyć!) a raczej będziemy mieć historię tego jak zasłużył na Pierścień Cirdana...mają tylko 8 odcinków na sezon poświęciłbym i ten wątek. Ale z drugiej strony taki Adar tak się splata z wątkami innych że na razie nie będę wyrokował czy Gandalf nie będzie istotnym elementem układanki.

Kolejny popis

Mierzwiak

Nie jestem pod jakimś szczególnym wrażeniem tego finału, raczej wszystko po sznureczku zmierzało tam, gdzie zmierzać miało, ale też nic nie rozsierdziło mnie tak, jak w odcinku 7.

Trzy zgony zrobiły takie wrażenie, jakie miały zrobić, i tylko dziwne, że wszyscy przeszli do porządku dziennego nad PIEPRZONYM BALROGIEM 🙂 Motyw ze skokiem z przepaści w najbliższych dniach będzie pewnie ulubionym motywem wiadomych jutubowych kanałów ale jakoś bardzo mi nie przeszkadzał. Pożegnanie (to już, prawda?) z Nori powinno mieć w sobie więcej emocji, ale to tylko pokazuje, jak bardzo nie było pomysłu na obecność Harfootów w tym sezonie. Dark Wizard zmarnowany, to był bezsensowny występ a szkoda, bo nieco campowa gra Hindsa bardzo mi odpowiada.

No cóż, czekam na ciąg dalszy ale nie robię sobie nadziei, że serial złapie nieco oddechu i zwolni.

Na 3 sezon wymieniono cały zespół scenarzystów.

Jakby jeszcze wymienili tych 2 panów stojących na czele (coś mi się wydaje że to oni opowiadają z najgorsze i najgłupsze elementy serialu) to byłbym w pełni zadowolony. Ostatni odcinek jak cały sezon raz dobrze raz źle, ale co bym nie narzekał i tak obejrzę kolejny sezon.

Cytat z Mierzwiak data październik 4, 2024, 08:40

Motyw ze skokiem z przepaści w najbliższych dniach będzie pewnie ulubionym motywem wiadomych jutubowych kanałów ale jakoś bardzo mi nie przeszkadzał.

E tam, na pewno nie będzie, przecież każdy wie, że ziemia świetnie amortyzuje upadek z dużej wysokości.

Jeśli mam być zupełnie szczery to powołując się na historię z legendarium w tym przeżyciu nie ma nic dziwnego. Elfy tolkienowe z zasady redefiniuja zasady.

Nie rozumiem też irytacji na showrunnerow i skąd założenie że oni są problemem. Chociażby wywiady wskazują że świetnie rozumieją lore a serial się wywala na małych rzeczach - bo w skali makro, kierunku artystycznym i pomyśle na konkretne watki jest odważny, ciekawy, momentami fantastyczny. Większe pretensje mam do doświadczonych producentów którzy nie widzą jak utrudniają pracę dwóm naprawdę dobrym, zapalonym w materiale, pisarzom.

Moim zdaniem świetny finał jak na warunki.

Dark Wizard na pewno wróci, cieszę się że mamy potwierdzenie że jest jednym z Niebieskich. Scena otwierająca cudowna a kolejny longshot w Eregionie najbardziej epicka rzecz związana z ową lokacją ;P

Vickers, Clark (jak mówiłem od zawsze, Galadriela jest jaka jest z określonego powodu i transformacja w Panią Światła wyszła świetnie) oraz Edwards znowu dali popisy. Ten pierwszy bezdyskusyjnie musi być do Emmy nominowany.

Mierzwiak
PreviousPage 25 of 27Next