Hyde Park
Cytat z robgordon data 21 listopada, 2020, 17:28Obywatela Kane'a również nie odbierałem jako filmu jakoś specjalnie ciężkiego w odbiorze. Zgadzam się z Jankiem, ten film został skonstruowany w sposób, który tak naprawdę upowszechnił się dekady później. Oczywiście dla takiego odbiorcy jak ja, nie jest to film wszech czasów, ale oglądając go ma się świadomość, że kino z bardzo wysokiej półki.
Obywatela Kane'a również nie odbierałem jako filmu jakoś specjalnie ciężkiego w odbiorze. Zgadzam się z Jankiem, ten film został skonstruowany w sposób, który tak naprawdę upowszechnił się dekady później. Oczywiście dla takiego odbiorcy jak ja, nie jest to film wszech czasów, ale oglądając go ma się świadomość, że kino z bardzo wysokiej półki.
Cytat z Ernest Kubica data 22 listopada, 2020, 01:18Też nie odebrałem Obywatela jako ciężki film - historia jest dość prosto podana. Wydawało mi się jakby dla reżysera forma była jednak ważniejsza od treści.
A jakby ktoś miał ochotę nadrabiać coś z takich staroci to polecam "Bulwar zachodzącego słońca".
Też nie odebrałem Obywatela jako ciężki film - historia jest dość prosto podana. Wydawało mi się jakby dla reżysera forma była jednak ważniejsza od treści.
A jakby ktoś miał ochotę nadrabiać coś z takich staroci to polecam "Bulwar zachodzącego słońca".
Cytat z robgordon data 22 listopada, 2020, 11:20Nawet nie pamiętam, czy oglądałem kiedyś "Bulwar...". W czasach mojego późnego dzieciństwa/wczesnej młodości w polskiej telewizji można było zobaczyć wiele filmów sprzed lat. Oglądałem je wtedy namiętnie, ale to było tak dawno, że niektóre seanse już dawno mi się w głowie zatarły. Może czas wrócić do nich? Macie jakiś swoich faworytów sprzed wielu, wielu lat, takie powiedzmy, sprzed 1970 roku, które widzieliście niedawno i uważacie za wciąż dobre, za takie, które się nie zestarzały jakoś specjalnie?
Nawet nie pamiętam, czy oglądałem kiedyś "Bulwar...". W czasach mojego późnego dzieciństwa/wczesnej młodości w polskiej telewizji można było zobaczyć wiele filmów sprzed lat. Oglądałem je wtedy namiętnie, ale to było tak dawno, że niektóre seanse już dawno mi się w głowie zatarły. Może czas wrócić do nich? Macie jakiś swoich faworytów sprzed wielu, wielu lat, takie powiedzmy, sprzed 1970 roku, które widzieliście niedawno i uważacie za wciąż dobre, za takie, które się nie zestarzały jakoś specjalnie?
Cytat z Szaman data 22 listopada, 2020, 11:39Filmy Sergio Leone bardzo fajnie się starzeją i nadal sprawiają dużo frajdy, także dlatego, że mimo metrażu są bardzo dynamiczne. Kilka lat temu oglądałem "Dwunastu gniewnych ludzi" i byłem pod wrażeniem tego jak nadal się trzymają, chyba teatralność nadaje tutaj pewien ponadczasowy nawias.
Filmy Sergio Leone bardzo fajnie się starzeją i nadal sprawiają dużo frajdy, także dlatego, że mimo metrażu są bardzo dynamiczne. Kilka lat temu oglądałem "Dwunastu gniewnych ludzi" i byłem pod wrażeniem tego jak nadal się trzymają, chyba teatralność nadaje tutaj pewien ponadczasowy nawias.
Cytat z Marek Pilarski data 22 listopada, 2020, 13:05Ja starsze filmy zostawiam sobie na później, będę je oglądał wraz z ich setnymi urodzinami. 😉
Ale też pierwszy film, który przyszedł mi na myśl, to też "Dwunastu gniewnych ludzi".
Ja starsze filmy zostawiam sobie na później, będę je oglądał wraz z ich setnymi urodzinami. 😉
Ale też pierwszy film, który przyszedł mi na myśl, to też "Dwunastu gniewnych ludzi".
Cytat z robgordon data 22 listopada, 2020, 13:10"12-stkę" przypomniałem sobie kilka lat temu i zgadzam się z Wami. Myślę, że wiele czarnych kryminałów, które opierały się przede wszystkim na historii i klimacie da się dziś obejrzeć bez nudy. Do tego worka wrzuciłbym te najlepsze, klasyczne westerny, z moim ulubionym "Rio Bravo" na czele. Pamiętam z kolei, że dość ciężko po latach oglądało mi się filmy z Jamesem Deanem, jego maniera mocno przeszkadza.
"12-stkę" przypomniałem sobie kilka lat temu i zgadzam się z Wami. Myślę, że wiele czarnych kryminałów, które opierały się przede wszystkim na historii i klimacie da się dziś obejrzeć bez nudy. Do tego worka wrzuciłbym te najlepsze, klasyczne westerny, z moim ulubionym "Rio Bravo" na czele. Pamiętam z kolei, że dość ciężko po latach oglądało mi się filmy z Jamesem Deanem, jego maniera mocno przeszkadza.
Cytat z Szaman data 22 listopada, 2020, 13:19Miałem tak samo! Próbowałem obejrzeć "Buntownika bez powodu", ale cały czas miałem przed oczami Tommy'ego Wiseau i wyłączyłem 🙂
Miałem tak samo! Próbowałem obejrzeć "Buntownika bez powodu", ale cały czas miałem przed oczami Tommy'ego Wiseau i wyłączyłem 🙂
Cytat z Ernest Kubica data 22 listopada, 2020, 13:30Ja ogólnie jestem wychowany na cyklach Kałużyńskiego i Raczka więc ciężko mnie zagiąć jakimś klasykiem, ale Bulwar oglądałem dopiero rok temu. Często te cykle zaczynały się ok. 22 no i zaczynałem oglądać nie wiedząc nic o tych filmach i kończyło się na tym, że oglądałem do północy a na drugi dzień po szóstej trzeba było wstawać do szkoły.
"Dwunastu" to jest faktycznie ponadczasowy film i się chyba nigdy nie zestarzeje. Myślę, że "Powiększenie" Antonieniego dobrze się trzyma i Nocny kowboj ale to rok 1969. Ze starci kiedyś zrobił kiedyś na mnie wrażenie "Mężczyzna w białym ubraniu". Każde stare S-F wygląda dzisiaj trochę komicznie, ale "Zakazaną planetę" warto zobaczyć.
Ja ogólnie jestem wychowany na cyklach Kałużyńskiego i Raczka więc ciężko mnie zagiąć jakimś klasykiem, ale Bulwar oglądałem dopiero rok temu. Często te cykle zaczynały się ok. 22 no i zaczynałem oglądać nie wiedząc nic o tych filmach i kończyło się na tym, że oglądałem do północy a na drugi dzień po szóstej trzeba było wstawać do szkoły.
"Dwunastu" to jest faktycznie ponadczasowy film i się chyba nigdy nie zestarzeje. Myślę, że "Powiększenie" Antonieniego dobrze się trzyma i Nocny kowboj ale to rok 1969. Ze starci kiedyś zrobił kiedyś na mnie wrażenie "Mężczyzna w białym ubraniu". Każde stare S-F wygląda dzisiaj trochę komicznie, ale "Zakazaną planetę" warto zobaczyć.
Cytat z robgordon data 22 listopada, 2020, 15:18Mężczyznę... z Obi-wanem widziałem. Fajny. Z trochę już chyba zapomnianych klasyków pamiętam, że "Trzeci człowiek", którego widziałem z kilkanaście lat temu, też mi się podobał. Jeśli chodzi o "manieryczność" to chyba styl Humphreya Bogarta nadal da się oglądać. I Clarka Gable'a. Tego typu role chyba również starzeją się nieco wolniej. Niedawno przypomniałem sobie naszą Ewę, która chce spać. Fajny, przyjemny i o zaskakująco absurdalnym humorze, jak na czasy, w których powstał.
Mężczyznę... z Obi-wanem widziałem. Fajny. Z trochę już chyba zapomnianych klasyków pamiętam, że "Trzeci człowiek", którego widziałem z kilkanaście lat temu, też mi się podobał. Jeśli chodzi o "manieryczność" to chyba styl Humphreya Bogarta nadal da się oglądać. I Clarka Gable'a. Tego typu role chyba również starzeją się nieco wolniej. Niedawno przypomniałem sobie naszą Ewę, która chce spać. Fajny, przyjemny i o zaskakująco absurdalnym humorze, jak na czasy, w których powstał.
Cytat z robgordon data 23 listopada, 2020, 10:41Ciekawostka. W TVN obejrzałem krótki materiał o Auguście Agbola O’Brown, nigeryjskim muzyku, który walczył w Powstaniu Warszawskim i był (prawdopodobnie) jedynym czarnoskórym Powstańcem. Świetny materiał na film, albo nawet serial.
Ciekawostka. W TVN obejrzałem krótki materiał o Auguście Agbola O’Brown, nigeryjskim muzyku, który walczył w Powstaniu Warszawskim i był (prawdopodobnie) jedynym czarnoskórym Powstańcem. Świetny materiał na film, albo nawet serial.
Cytat z Ernest Kubica data 23 listopada, 2020, 13:32Historia już był kilka razy opisywana przez prasę
Historia już był kilka razy opisywana przez prasę

Cytat z robgordon data 23 listopada, 2020, 14:31Możliwe, tym bardziej, że w Wawie jest taki mały postument z opisem jego historii. No i ma nawet wpis na wiki.
Możliwe, tym bardziej, że w Wawie jest taki mały postument z opisem jego historii. No i ma nawet wpis na wiki.
Cytat z Marek Pilarski data 23 listopada, 2020, 15:05Nic, tylko zrobić research, napisać scenariusz. Ja mogę popytać niektórych ludzi, czy są zainteresowani, żeby nakręcić film. 😀
Nic, tylko zrobić research, napisać scenariusz. Ja mogę popytać niektórych ludzi, czy są zainteresowani, żeby nakręcić film. 😀
Cytat z Ernest Kubica data 23 listopada, 2020, 23:26bardzo fajny profil (czy też fanpage) na facebooku, jak ktoś lubi popatrzeć jak dawniej kina wyglądały. Jest nawet zdjęcie kolejowego wagonu kinowego - nie miałem pojęcia, że coś takiego w polsce istniało https://www.facebook.com/kino.przyjechalo/
bardzo fajny profil (czy też fanpage) na facebooku, jak ktoś lubi popatrzeć jak dawniej kina wyglądały. Jest nawet zdjęcie kolejowego wagonu kinowego - nie miałem pojęcia, że coś takiego w polsce istniało https://www.facebook.com/kino.przyjechalo/
Cytat z Szaman data 24 listopada, 2020, 18:34Powiem Wam, że coś dziwnego dzieje się z infrastrukturą Filmwebu ostatnimi czasy. Mam wrażenie, że tak źle jeszcze nie było. Od jakichś dwóch tygodni nie działają powiadomienia o skomentowaniu oceny- ok, zdarzały się błędy, ale były naprawiane w przeciągu kilku dni. Od jakiegoś czasu użytkownicy skarżą się na boty przebrane za ładne panie zapraszające do znajomych i podające linki do jakichś (pewnie zawirusowanych) stron- ok, zdarza się. Tyle, że nie jest to usuwane. Dostałem takie zaproszenie dwa dni temu i konto dalej istnieje.
https://www.filmweb.pl/user/Bohdana468
Powiem Wam, że coś dziwnego dzieje się z infrastrukturą Filmwebu ostatnimi czasy. Mam wrażenie, że tak źle jeszcze nie było. Od jakichś dwóch tygodni nie działają powiadomienia o skomentowaniu oceny- ok, zdarzały się błędy, ale były naprawiane w przeciągu kilku dni. Od jakiegoś czasu użytkownicy skarżą się na boty przebrane za ładne panie zapraszające do znajomych i podające linki do jakichś (pewnie zawirusowanych) stron- ok, zdarza się. Tyle, że nie jest to usuwane. Dostałem takie zaproszenie dwa dni temu i konto dalej istnieje.
Cytat z Marek Pilarski data 24 listopada, 2020, 19:30The Weeknd zebrał całe ZERO nominacji do Grammys.
https://variety.com/2020/music/news/weeknd-grammy-snubs-1234839064/
The Weeknd zebrał całe ZERO nominacji do Grammys.
https://variety.com/2020/music/news/weeknd-grammy-snubs-1234839064/
Cytat z robgordon data 24 listopada, 2020, 23:58Cytat z Szaman data Listopad 24, 2020, 18:34Powiem Wam, że coś dziwnego dzieje się z infrastrukturą Filmwebu ostatnimi czasy. Mam wrażenie, że tak źle jeszcze nie było. Od jakichś dwóch tygodni nie działają powiadomienia o skomentowaniu oceny- ok, zdarzały się błędy, ale były naprawiane w przeciągu kilku dni. Od jakiegoś czasu użytkownicy skarżą się na boty przebrane za ładne panie zapraszające do znajomych i podające linki do jakichś (pewnie zawirusowanych) stron- ok, zdarza się. Tyle, że nie jest to usuwane. Dostałem takie zaproszenie dwa dni temu i konto dalej istnieje.
https://www.filmweb.pl/user/Bohdana468
Zauważyłem ten problem z powiadomieniami.
Cytat z Szaman data Listopad 24, 2020, 18:34Powiem Wam, że coś dziwnego dzieje się z infrastrukturą Filmwebu ostatnimi czasy. Mam wrażenie, że tak źle jeszcze nie było. Od jakichś dwóch tygodni nie działają powiadomienia o skomentowaniu oceny- ok, zdarzały się błędy, ale były naprawiane w przeciągu kilku dni. Od jakiegoś czasu użytkownicy skarżą się na boty przebrane za ładne panie zapraszające do znajomych i podające linki do jakichś (pewnie zawirusowanych) stron- ok, zdarza się. Tyle, że nie jest to usuwane. Dostałem takie zaproszenie dwa dni temu i konto dalej istnieje.
Zauważyłem ten problem z powiadomieniami.
Cytat z robgordon data 25 listopada, 2020, 11:58Ciekawostka z regionu. W końcu chyba w Szczecinie stanie pomnik Szefa Wszystkich Szefów 😉 Rozstrzygnięcie konkursu na projekt za kilka dni. Dam Wam znać jaki projekt wygrał .
Ciekawostka z regionu. W końcu chyba w Szczecinie stanie pomnik Szefa Wszystkich Szefów 😉 Rozstrzygnięcie konkursu na projekt za kilka dni. Dam Wam znać jaki projekt wygrał .
Cytat z robgordon data 25 listopada, 2020, 20:03Zapewne do wszystkich dotarła wiadomość, że nie żyje Diego Maradona. Był genialnym piłkarzem, ale bardzo nieodpowiedzialnym i nieobliczalnym człowiekiem. Przez te wszystkie lata zrobił wiele, by zniszczyć swoją legendę (choć myślę, że uwielbienie, którym go darzą w Argentynie niewiele zmalało). Ja pamiętam jednak, że już w latach największych swoich sukcesów trudno go było lubić. Mimo to, świat piłki stracił jednego z najwybitniejszych swoich przedstawicieli.
Zapewne do wszystkich dotarła wiadomość, że nie żyje Diego Maradona. Był genialnym piłkarzem, ale bardzo nieodpowiedzialnym i nieobliczalnym człowiekiem. Przez te wszystkie lata zrobił wiele, by zniszczyć swoją legendę (choć myślę, że uwielbienie, którym go darzą w Argentynie niewiele zmalało). Ja pamiętam jednak, że już w latach największych swoich sukcesów trudno go było lubić. Mimo to, świat piłki stracił jednego z najwybitniejszych swoich przedstawicieli.
Cytat z Szaman data 25 listopada, 2020, 20:08Pokazywali histerię w Argentynie gdy ostatnio go operowano, wolę sobie nie wyobrażać co dzieje się w tym momencie. Nie jest to typ człowieka którego darzyłem szczególną sympatią, widziałem w nim trochę takiego Tony'ego Montanę, większość uważa, że miał mózg przeprany dragami, ale sądzę, że jest tak jak piszesz Rob- nigdy nie wzbudzał sympatii. Oczywiście nie jest to wielkie zaskoczenie, że Pele dożył 80-tki, a on ledwie 60-tki w sytuacji chyba wszelkich możliwych uzależnień.
No ale w sumie ktoś go tam pewnie kochał z rodziny, więc życzyłem mu boskiego stąpania po tym łez padole jeszcze przez ładnych parę lat. Nie wyszło.
Pokazywali histerię w Argentynie gdy ostatnio go operowano, wolę sobie nie wyobrażać co dzieje się w tym momencie. Nie jest to typ człowieka którego darzyłem szczególną sympatią, widziałem w nim trochę takiego Tony'ego Montanę, większość uważa, że miał mózg przeprany dragami, ale sądzę, że jest tak jak piszesz Rob- nigdy nie wzbudzał sympatii. Oczywiście nie jest to wielkie zaskoczenie, że Pele dożył 80-tki, a on ledwie 60-tki w sytuacji chyba wszelkich możliwych uzależnień.
No ale w sumie ktoś go tam pewnie kochał z rodziny, więc życzyłem mu boskiego stąpania po tym łez padole jeszcze przez ładnych parę lat. Nie wyszło.