aby założyć posty i tematy.

Opinie o filmach

PreviousPage 20 of 106Next

No One Gets Out Alive (2021)

Jakże daleki od netflixowego produkcyjniaka, a chyba przeszedł bez echa wrzucony z nimi do jednego worka. Powolnie budowane napięcie może wskazywać, że wątek paranormalny będzie ograniczał się jedynie do zjaw i trochę monotonnych wizji bohaterki, ale pod koniec rzecz daje do pieca, łącznie z

Spoiler
bardzo dobrym potworem, wreszcie innym niż projekty w stylu Cichego miejsca, o czym filmik wrzucał kiedyś bodajże Mierzwiak. Może troszeczkę kulało jego wykonanie, co rozczarowuje bo producentem jest Andy Serkis, a reżyser jeśli dobrze rzuciłem okiem zaczynał przy efektach specjalnych.
Polecam tym którym podobał się netflixowy Rytuał od Davida Brucknera (tutaj w roli producenta), podobnie tutaj zderza się obyczaj z fantastyką i grozą. Zresztą obydwa tytuły są ekranizacjami książek tego samego pisarza, Adama Nevilla.

To także kolejny po Alone, dobry horror z tym kolesiem co jak zapuści wąsa to wygląda jak amerykański redneck z drukarki 3D, a nigdy nie mogę zapamiętać jego nazwiska. Już szukam... Marc Menchaca. No kurcze, facet urodził się aby trzymać strzelbę na opuszczonej stacji benzynowej, przy bocznej drodze z autostrady 🙂

7/10

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak
Cytat z Mierzwiak data październik 10, 2021, 14:10

Jedno słowo: kontekst 🙂

Rozumiem i domyślam się. Byłem ciekaw, bo chyba będzie o tej scenie coraz głośniej.

Nie wiem, ale "seks ze świnią" to sensacyjne uproszczenie które całkowicie pomija o co chodzi w tej scenie i daje błędne wyobrażenie na jej temat, bo pierwsze co się nasuwa na widok tych słów wcale nie jest tym, co tam faktycznie sie dzieje. To znaczy tak, ale jednocześnie nie 🙂

Mogę napisać w spoilerze jeśli ktoś bardzo chce.

Dajesz 🙂 Wiadomo, że będzie mnóstwo dezinformacji na temat Wesesa, bo przecież trzeba zginąć za tezę.

Spoiler
Knur posuwa faceta bynajmniej nie dlatego, że on tego chciał.
Więcej nie zdradzę 🙂

Szaman has reacted to this post.
Szaman
Cytat z Szaman data październik 6, 2021, 21:45

There Is Someone Inside Your House (2021)

W swoim stylu rzuciłem dzisiaj na to okiem i mam wrażenie, że Netflix desperacko chce mieć swoją wersję Krzyku.

I nie wyjdzie mu to nigdy, bo nie jest skupiony na horrorze, a na Twitterze 🙂

Mierzwiak
Cytat z Szaman data październik 10, 2021, 14:13

To także kolejny po Alone, dobry horror z tym kolesiem co jak zapuści wąsa to wygląda jak amerykański redneck z drukarki 3D, a nigdy nie mogę zapamiętać jego nazwiska. Już szukam... Marc Menchaca. No kurcze, facet urodził się aby trzymać strzelbę na opuszczonej stacji benzynowej, przy bocznej drodze z autostrady 🙂

W pierwszym sezonie Ozark też grał rednecka. 😛

Szaman

Wesele

Jak napisał Mierzwiak dobre to jest, ale do najlepszych filmów Smarzowskiego mu daleko, ba można by go nawet uznać za najgorszy. Te retrospekcje czasem są pomysłowo zmontowane, ale częściej jest chaos i dość dziwne decyzje. A już w większości nieporozumieniem są sceny z wypowiadaniem kwestii prosto do kamery. Film cierpi też na brak konkretnego głównego bohatera.

W temacie wesela Smarzol nakręcił lepszy film czyli Wesele A.D. 2004, o II Wojny Światowej Róża i Wołyń, a w kwestii Jedwabnem Pasikowski też go ubiegł. Przydałaby mu się jakaś zmiana, bo czuć już zmęczenie materiału.

Cytat z janko data październik 10, 2021, 22:02

Przydałaby mu się jakaś zmiana, bo czuć już zmęczenie materiału.

Ja mam wrażenie że on zmierza do filmu dziejącego się w Auschwitz.

Oby nie, bo nie sądzę żeby coś ciekawego miał w tym temacie do powiedzenia. Może czas przejść do wielkomiejskich klimatów, niewątpliwie do tej pory dominowała u niego prowincja.

Ja też mam bardzo mieszane odczucia po Weselu.

Z jednej strony wychodziłem ze ściśniętym gardłem. Sceny historyczne, choć dosadne i bardzo w stylu Smarzowskiego, oddają horror jaki się rozegrał w sposób rozdzierający. Uważam również, że nie są one jednostronne, ukazują skomplikowane relacje dwóch narodów w sposób wyważony.

Jednak wątek współczesny, postać lokalnego biznesmena i jego otoczenie są szyte tak grubymi nićmi, że bliżej im do kina Vegi. Rozumiem zamysł, aby pokazać, jak blisko tragedii jesteśmy. I że określone poglądy sprzedawane są niejako w "pakiecie" - to nie tylko antysemityzm, również nasz stosunek do innych narodów, innych orientacji, ale również do zwierząt są źródłem dramatów, tych jednostkowych, jak i tych największych. Tutaj jednak Smarzowskiemu zabrakło wyczucia. Na dodatek jest zbyt wiele wątków, które nie zostają dostatecznie rozegrane. Podejrzewam, że sporo materiału wyleciało w montażu przez co brakuje domknięcia lub spuentowania niektórych zdarzeń.

Film jest też tylko niezły od strony technicznej i aktorskiej. Nie ma tu kreacji na miarę Dziędzielowej z pierwszego Wesela.

Na dziś oceniam na 7/10, ale to z racji emocji jakie wywołał i ogólnej wymowy. Ale podejrzewam, że z czasem pamiętane będą raczej słabości tego filmu.

Mierzwiak

Nie mogę znaleźć potwierdzenia tej informacji, ale mignęła mi gdzieś kwota 32 mln PLN jako budżet tego filmu. W ogóle nie widać tego na ekranie.

Nieźle sobie wypłacili z bankomatu 🙂

The Last Duel

Kto będzie kręcił takie kino gdy zabraknie Ridleya?

Bardzo podoba mi się, że obrane perspektywy wydarzeń pokazują nie tylko różnicę między tym jak to samo wydarzenie postrzega gwałciciel i jego ofiara, ale również to, jak samego siebie postrzega jej mąż.

Jedna uwaga: tym razem Damon i Affleck nie powinni byli się obsadzać w swoim scenariuszu. Temu pierwszemu zabrakło umiejętności by udźwignąć tę rolę, ten drugi, choć wnosi do filmu nieco lekkości i humoru, wydaje mi się być obsadową pomyłką.

The Last Duel

Ridley znowu kręci dobre historyczne kino, szkoda że scenarzyści nie umieją, albo udają że napisali kolejnego Rashomona Kurosawy.

Nadzieja  na zobaczenie trzech wersji prawd okazuje się, nomen omen, kłamstwem, obserwujemy 3 pespektywy, tym samym kilka razy widzimy te same sceny, które owszem mają zmiany, ale wcale nie tak znaczące jak chcieli twórcy. Tym bardziej że prawda jest tylko jedna co  łopatologicznie podkreślają podkreśleniem tego słowa na początku 3 części (co jest o tyle kuriozalne że już 2 część to dobitnie pokazuje). Szkoda, bo była szansa na wielkie kino, ta historia budziła wtedy kontrowersje, a i dziś ludzie się spierają co do kwestii winy.

Z Aflleckiem mam podobnie wygląda i zachowuje się jak wyrwany z innego filmu. Do Damona to bardziej przyczepiłbym się do fryzury, która przypomina czeskiego piłkarza z lat 80. Niewątpliwie najlepsza  z całej obsady jest Jodie Cormer.

Halloween Kills

Na razie ten gif musi wystarczyć, napiszę reckę jak zbiorę myśli, na razie wciąż mam ochotę wyrzucić telewizor przez okno.

Jest aż tak głupi? Ile jest Halla? Obaj daliśmy jedynce 2/10, więc nie jestem dobrej myśli 🙂

Jeśli myślisz że Venom 2 jest głupi, to ten film jest jak cały płonący kontener Venomów 🙂 Halla jest całkiem sporo, głównie się wydziera.

Kojarzycie te nieporadne sceny z Keanu Reevesem na początku Knock, Knock, gdy nieporadnie udaje człowieka, ojca rodziny? Ten film jest pełen takich istot - wyglądają jak ludzie, poruszają się jak ludzie i mówią po angielsku, ale to jakie podejmują decyzje i to CO mówią jest wręcz fascynujące; czy w trzeciej części czeka nas twist ujawniający, że Haddonfield zamieszkują obcy? Bohaterowie pieprzą tu takie głupoty, rzucają (często krzyczą) takimi hasłami, że nie jestem pewien czy ten film nie jest po prostu trollingiem i w istocie komedią przebraną za slasher, ale nie komedią w sensie w jakim komedią jest pierwszy Krzyk, ale KOMEDIĄ, zgrywą pełną gagów i scen których jedynym celem jest śmieszyć. Trójka postaci w samochodzie czy dwójka gejów mieszkająca w rodzinnym domu Myersów - co oni tam ćpali pisząc i kręcąc te sceny? Szczególnie ta pierwsza jest niesamowita:

Spoiler
Kobieta która ma broń zostaje przez Michaela wyciągnięta z auta i rzucona na chodnik, widać że ma zamiar wstać ale montażysta robi cięcie i kobieta znika na MINUTĘ w czasie której Michael zabija dwie osoby (które też miały broń!!!) w tym jej męża, po czym gdy film sobie o niej przypomina kobieta ginie... strzelając samej sobie w głowę 😀 bo gdy celowała w Michaela ten uderzył jej rękę w ktorej trzymała broń drzwiami samochodu.
LOL!

Wisienką na torcie żenady jest finał - nie będę nic zdradzał, na tym etapie miałem już ochotę rwać sobie włosy z głowy i jeśli irytuje Was nierealistyczne zachowanie postaci w slasherach, którego wiem, często nie da się uniknąć, to tutaj dostaniecie ataku hiperwentylacji. W tej kwestii Halloween Kills przekracza granicę głupoty, a potem robi to znowu mówiąc "Wkurzyła Was tamta scena? To patrzcie na to!"

Strukturalnie całość to straszny pierdolnik bez ładu i składu czy jakiegoś wyraźnego ciagu przyczynowo-skutkowego; film skacze między szpitalem (który dostał swoj własny, absurdalny mini-wątek silący się na jakiś komentarz społeczny przy którym Smarzowski to mistrz subtelności) a miasteczkiem, bez celu, tempa, sensu. Z trailera wynika, że to bezpośrednia kontynuacja filmu z 2018 roku i owszem, tak jest, zaczynamy od znanego z trailera momentu w którym jadące do szpitala Laurie, Karen i Allyson mijają wozy strażackie, tylko że

Spoiler
mija 19 (DZIEWIĘTNAŚCIE!) minut zanim film dociera do tego momentu
🙂

Nie brakuje też naprawdę dziwnych, dla mnie niezrozumiałych decyzji jak dopisanie oryginalnemu Halloween nowego zakończenia, sceny która miałaby dziać się zaraz po zakończeniu oryginału? Nie wiem i w sumie mnie to nie obchodzi.

Wygląda na to, że trójka będzie działa się zaraz po dwójce a trylogia obejmie wydarzenia jednej nocy. Strach się bać.

Szaman

Czekaj, czekaj, nowego zakończenia?! Czy jest tam jakaś komputerowa kukła Donalda Pleasence'a? Zabawne, że nienawiść do sequeli i przekonanie, że "ja tego nie zrobię lepiej? Potrzymaj mi piwo!" prowadzi do tak szrotowych rezultatów. Ale to trzeba byłoby być fanem, który po obejrzeniu swojego ukochanego filmu 10 razy ma całą listę scen które by poprawił, a nie fanbojem. Jak można popełniać ciągle te same błędy które zabiły oryginalną serię, gdy już skasowało się oryginalną serię, bo popełniała błędy?

PreviousPage 20 of 106Next