Opinie o filmach
Cytat z Kuba data 6 listopada, 2022, 23:56No nie wiem, czy nie ma. Samego filmu za szybko nie obejrzę, ale gdyby założyć że na drugim planie trzeba obsadzić kilka gwiazd LGBTQ to spokojnie jest kilka nazwisk do wyboru - Ian McKellen, Luke Evans, Sarah Paulson, Tessa Thompson, Lee Pace, Aubrey Plaza, Colman Domingo, Ncuti Gatwa, Kristen Stewart.
Nie żeby któreś z tych nazwisk gwarantowało miliony, ale na pewno dałoby się zrobić ten film bardziej zachęcającym pod kątem obsady i przy okazji pokazać, że nie potrzeba robić filmu wypełnionego nołnejmami aby był w pełni obsadzony przez osoby LGBT 🙂
Z drugiej strony, odrzucając aspekt praktyczny i pragmatyczny na bok, ja się nawet cieszę, że jest to dla mnie kompletnie nieznana obsada i fajnie, że powstają takie, nawet dość głośne filmy, które dadzą takim osobom pole do wykazania się. Nawet jeśli nie będzie to wielki sukces.
No nie wiem, czy nie ma. Samego filmu za szybko nie obejrzę, ale gdyby założyć że na drugim planie trzeba obsadzić kilka gwiazd LGBTQ to spokojnie jest kilka nazwisk do wyboru - Ian McKellen, Luke Evans, Sarah Paulson, Tessa Thompson, Lee Pace, Aubrey Plaza, Colman Domingo, Ncuti Gatwa, Kristen Stewart.
Nie żeby któreś z tych nazwisk gwarantowało miliony, ale na pewno dałoby się zrobić ten film bardziej zachęcającym pod kątem obsady i przy okazji pokazać, że nie potrzeba robić filmu wypełnionego nołnejmami aby był w pełni obsadzony przez osoby LGBT 🙂
Z drugiej strony, odrzucając aspekt praktyczny i pragmatyczny na bok, ja się nawet cieszę, że jest to dla mnie kompletnie nieznana obsada i fajnie, że powstają takie, nawet dość głośne filmy, które dadzą takim osobom pole do wykazania się. Nawet jeśli nie będzie to wielki sukces.
Cytat z Janko data 7 listopada, 2022, 00:09Nie doprecyzowałem, chodziło mi, że akurat w tym filmie ich nie ma. Tak sobie myślę, taki Luke Evans, który wiekowo by pasował do tego filmu, to zawsze grał osoby hetero, chyba że o czymś nie wiem. Jeszcze pozostając przy temacie, jeden z bohaterów wypomina, że aktorzy hetero grają osoby LGBT, ale drugi przytomnie zauważa, że chyba na tym polega aktorstwo. Szkoda, że ta wymiana zdań nie została dalej pociągnięta.
Nie doprecyzowałem, chodziło mi, że akurat w tym filmie ich nie ma. Tak sobie myślę, taki Luke Evans, który wiekowo by pasował do tego filmu, to zawsze grał osoby hetero, chyba że o czymś nie wiem. Jeszcze pozostając przy temacie, jeden z bohaterów wypomina, że aktorzy hetero grają osoby LGBT, ale drugi przytomnie zauważa, że chyba na tym polega aktorstwo. Szkoda, że ta wymiana zdań nie została dalej pociągnięta.
Cytat z Kuba data 7 listopada, 2022, 08:50Luke Evans to przede wszystkim za mało gra fajnych rzeczy 😛
Co jest o tyle dziwne, że chłop ma prezencję i charyzmę idealną do blockbusterów.
Luke Evans to przede wszystkim za mało gra fajnych rzeczy 😛
Co jest o tyle dziwne, że chłop ma prezencję i charyzmę idealną do blockbusterów.
Cytat z Marek Pilarski data 7 listopada, 2022, 09:37😉
https://twitter.com/rutinscorbin/status/1588994646809935872?t=oKDrMAmrcXGxvILL4dfNnw&s=19
😉
Siedzę sobie na kasie w kinie. Przychodzi mama z dziećmi.
- Poproszę bilety dla córek na Mario Bros
- Yy proszę pani, mamy #BrosMovie ale tam nie ma Mario
- To co to jest?
- Komedia romantyczna z gejamiTaka sytuacja powtórzyła się dzisiaj PIĘĆ RAZY XDDD pic.twitter.com/NWElFfkgYF
— Rutin (@rutinscorbin) November 5, 2022
Cytat z Szaman data 7 listopada, 2022, 09:43Z jednej strony bym powiedział, że nie wierzę w takie miejskie legendy, z drugiej widzę po swoich znajomych jak zabiegani, zmęczeni i oderwani od rzeczywistości bywają rodzice małych dzieci.
Z jednej strony bym powiedział, że nie wierzę w takie miejskie legendy, z drugiej widzę po swoich znajomych jak zabiegani, zmęczeni i oderwani od rzeczywistości bywają rodzice małych dzieci.
Cytat z Marek Pilarski data 7 listopada, 2022, 10:29Wrzuciłem na fanpage i ktoś tam otagował osobę, która najwyraźniej też pracuje na kasie w kinie i w sumie potwierdziła, że takie zapytania były.. Więc może jednak nie jest to zmyślone. 😉
Wrzuciłem na fanpage i ktoś tam otagował osobę, która najwyraźniej też pracuje na kasie w kinie i w sumie potwierdziła, że takie zapytania były.. Więc może jednak nie jest to zmyślone. 😉
Cytat z Marek Pilarski data 7 listopada, 2022, 10:30Poza tym całkiem niedawno pisaliśmy o takich sytuacjach w związku z Avatarem.
Poza tym całkiem niedawno pisaliśmy o takich sytuacjach w związku z Avatarem.
Cytat z Janko data 7 listopada, 2022, 10:53To brzmi tak głupio, że jestem w stanie w to uwierzyć. U mnie na seansie było jeszcze 2 facetów i 2 pary w wieku emerytalnym. I co ciekawe, wbrew stereotypom, z tego co słyszałem w ich żywiołowej dyskusji po seansie podobało im się.
To brzmi tak głupio, że jestem w stanie w to uwierzyć. U mnie na seansie było jeszcze 2 facetów i 2 pary w wieku emerytalnym. I co ciekawe, wbrew stereotypom, z tego co słyszałem w ich żywiołowej dyskusji po seansie podobało im się.
Cytat z Ernest Kubica data 7 listopada, 2022, 12:49To nie ludzie się mylą. Ktoś chyba strollował repertuar Multikina w google i tam jest Super Mario Bros. animacja i plakat nawet tego filmu, który ma mieć premierę w maju https://www.google.pl/search?q=Super+Mario+Bros.+Film&si=AC1wQDAGEQiTPWsvhpPV4-xl97AcUfloRjKp4qat4I8-Kg1HxbE3syHLymVF_QMZjgOCwUGDKp86QXwhXpNVlTLuXBo7tkQN_VST1SNZ2fRCczxYkZ6oRyFS8Yi-es0C10VLpIdpQ_Kkfrb1MvIXL32TAjzmAusQfCJpE0ciT4c5ork7hykWoFA%3D&biw=1745&bih=853&dpr=1.1
To nie ludzie się mylą. Ktoś chyba strollował repertuar Multikina w google i tam jest Super Mario Bros. animacja i plakat nawet tego filmu, który ma mieć premierę w maju https://www.google.pl/search?q=Super+Mario+Bros.+Film&si=AC1wQDAGEQiTPWsvhpPV4-xl97AcUfloRjKp4qat4I8-Kg1HxbE3syHLymVF_QMZjgOCwUGDKp86QXwhXpNVlTLuXBo7tkQN_VST1SNZ2fRCczxYkZ6oRyFS8Yi-es0C10VLpIdpQ_Kkfrb1MvIXL32TAjzmAusQfCJpE0ciT4c5ork7hykWoFA%3D&biw=1745&bih=853&dpr=1.1
Cytat z robgordon data 7 listopada, 2022, 16:50Nietypowa zapowiedź "Spirited" z Willem i Ryanem. Może nie jakoś szczególnie zabawna, ale ciekawe jest nawiązanie do jednego z największych skandali muzycznych lat 80tych 😉
https://www.youtube.com/watch?v=F8onZkPvIMA
Nietypowa zapowiedź "Spirited" z Willem i Ryanem. Może nie jakoś szczególnie zabawna, ale ciekawe jest nawiązanie do jednego z największych skandali muzycznych lat 80tych 😉
Cytat z robgordon data 10 listopada, 2022, 23:40Czarna Pantera: Wakanda w moim sercu
Obawiam się, że stereotypowy fan ekranizacji komiksów raczej nie będzie zachwycony. Przeciętne (co za niespodzianka!) CGI, takie sobie sceny akcji i niezbyt przekonujący MacGuffin (na dodatek bardzo podobny do widzianego niedawno w podobnej produkcji). Zalet filmu należy szukać gdzie indziej. Mojej dziewczynie najbardziej podobała się... muzyka i stroje 😉 A w drugiej kolejności kobiecy charakter opowieści. Sama historia to konflikt czarnej i latynoskiej społeczności (a dokładnie fantazja o tym konflikcie), gdzie biały człowiek pojawia się na moment, jak mucha, którą nie warto się przejmować. Powód konfliktu pretekstowy (naprawdę nie dało się inaczej?). Najlepsze jest jednak wszystko to, co pomiędzy. Pod tym względem to rzecz dość nietypowa jak na dotychczasowe produkcje MCU.
7/10
PS. Jest jedna scena, dość zaskakująca, choć wiele osób może jej nawet nie zarejestrować. Zwróćcie uwagę jak Val odnosi się do Bilbo, gdy spotykają się po raz pierwszy.
Czarna Pantera: Wakanda w moim sercu
Obawiam się, że stereotypowy fan ekranizacji komiksów raczej nie będzie zachwycony. Przeciętne (co za niespodzianka!) CGI, takie sobie sceny akcji i niezbyt przekonujący MacGuffin (na dodatek bardzo podobny do widzianego niedawno w podobnej produkcji). Zalet filmu należy szukać gdzie indziej. Mojej dziewczynie najbardziej podobała się... muzyka i stroje 😉 A w drugiej kolejności kobiecy charakter opowieści. Sama historia to konflikt czarnej i latynoskiej społeczności (a dokładnie fantazja o tym konflikcie), gdzie biały człowiek pojawia się na moment, jak mucha, którą nie warto się przejmować. Powód konfliktu pretekstowy (naprawdę nie dało się inaczej?). Najlepsze jest jednak wszystko to, co pomiędzy. Pod tym względem to rzecz dość nietypowa jak na dotychczasowe produkcje MCU.
7/10
PS. Jest jedna scena, dość zaskakująca, choć wiele osób może jej nawet nie zarejestrować. Zwróćcie uwagę jak Val odnosi się do Bilbo, gdy spotykają się po raz pierwszy.
Cytat z robgordon data 11 listopada, 2022, 08:54PS 2.
Podobał mi się świat podwodny przedstawiony w filmie. Zupełnie inny niż w Aquamanie i (zapewne) w Avatarze. O wiele skromniejszy, ale też mroczniejszy. Jednym z powodów były pewnie ograniczenia budżetowe. Ale myślę też, że Disney uznał, że nie ma co ścigać się z konkurencją, bo i tak jej nie przegoni. A i sama wizja bardziej komponuje się z historią w filmie. Lud Namora to bardziej wygnańcy, niż dumni potomkowie Atlandytów. Więc i ich życie prostsze.
PS 2.
Podobał mi się świat podwodny przedstawiony w filmie. Zupełnie inny niż w Aquamanie i (zapewne) w Avatarze. O wiele skromniejszy, ale też mroczniejszy. Jednym z powodów były pewnie ograniczenia budżetowe. Ale myślę też, że Disney uznał, że nie ma co ścigać się z konkurencją, bo i tak jej nie przegoni. A i sama wizja bardziej komponuje się z historią w filmie. Lud Namora to bardziej wygnańcy, niż dumni potomkowie Atlandytów. Więc i ich życie prostsze.
Cytat z Juby data 11 listopada, 2022, 09:52PS piszemy bez kropki 😉
Mam możliwość iść dzisiaj na Panterę za darmo, ale nie chcę dokładać się do frekwencji tego filmu. Nie po tym co zobaczyłem po wyjściu z kina z pierwszej części.
PS piszemy bez kropki 😉
Mam możliwość iść dzisiaj na Panterę za darmo, ale nie chcę dokładać się do frekwencji tego filmu. Nie po tym co zobaczyłem po wyjściu z kina z pierwszej części.
Cytat z robgordon data 11 listopada, 2022, 09:58Cytat z Juby data listopad 11, 2022, 09:52PS piszemy bez kropki
Może zapamiętam 😉
Cytat z Juby data listopad 11, 2022, 09:52PS piszemy bez kropki
Może zapamiętam 😉
Cytat z Mierzwiak data 11 listopada, 2022, 10:00Rozumiem że pomysł pisania o filmach Marvela w nowym, osobnym temacie poszedł już do piachu bo nikt go nie założył? 🙂
Rozumiem że pomysł pisania o filmach Marvela w nowym, osobnym temacie poszedł już do piachu bo nikt go nie założył? 🙂
Cytat z Mierzwiak data 18 listopada, 2022, 21:29The Menu
Zacytuję opinię w dwóch słowach którą od razu po wyjściu z seansu wysłałem znajomemu:
O KURWA 😀
Znakomita mieszanka gatunków, czyli coś co bardzo lubię, fantastyczny Fiennes, Joy jak zawsze klasa i scenariusz, który wymyka się prostemu zaszufladkowaniu. Co mi się bardzo podobało, to że unika kilku potencjalnych pułapek w postaci oczywistych rozwiązań czy twistów, a merytorycznie stanowić może komentarz nie tylko dla świata szefów kuchni i jedzenia, wiadomo, ale równie dobrze dla świata kina, wszak dzisiaj konsumujemy więcej niż kiedykolwiek, ale niekoniecznie smacznie. (i zdrowo) Przesłanie jest jednak cudownie przewrotne a przy tym jakże prawdziwe, tak w przypadku jedzenia jak i filmów właśnie.
Muszę jeszcze wspomnieć o jednym co mnie zachwyciło: finał. To niemal norma, że twórcy męczą się z satysfakcjonującym zakończeniem swoich dzieł i często nawet świetne filmy w trzecim akcie tracą parę (jak tegoroczne Nope), tutaj natomiast wszystko zagrało bezbłędnie i miałem ochotę klasnąć niczym szef Slowik.
The Menu
Zacytuję opinię w dwóch słowach którą od razu po wyjściu z seansu wysłałem znajomemu:
O KURWA 😀
Znakomita mieszanka gatunków, czyli coś co bardzo lubię, fantastyczny Fiennes, Joy jak zawsze klasa i scenariusz, który wymyka się prostemu zaszufladkowaniu. Co mi się bardzo podobało, to że unika kilku potencjalnych pułapek w postaci oczywistych rozwiązań czy twistów, a merytorycznie stanowić może komentarz nie tylko dla świata szefów kuchni i jedzenia, wiadomo, ale równie dobrze dla świata kina, wszak dzisiaj konsumujemy więcej niż kiedykolwiek, ale niekoniecznie smacznie. (i zdrowo) Przesłanie jest jednak cudownie przewrotne a przy tym jakże prawdziwe, tak w przypadku jedzenia jak i filmów właśnie.
Muszę jeszcze wspomnieć o jednym co mnie zachwyciło: finał. To niemal norma, że twórcy męczą się z satysfakcjonującym zakończeniem swoich dzieł i często nawet świetne filmy w trzecim akcie tracą parę (jak tegoroczne Nope), tutaj natomiast wszystko zagrało bezbłędnie i miałem ochotę klasnąć niczym szef Slowik.
Cytat z Janko data 18 listopada, 2022, 23:31Właśnie wróciłem i podpisuję się ręcyma i nogami. Zwiastun trochę mnie oszukał bo myślałem że pójdą w oczywistą stronę, ale na szczęście nie. W każdym razie warto, lepiej pójść na te pięknie zaserwowane danie niż na Czarną Panterę.
Właśnie wróciłem i podpisuję się ręcyma i nogami. Zwiastun trochę mnie oszukał bo myślałem że pójdą w oczywistą stronę, ale na szczęście nie. W każdym razie warto, lepiej pójść na te pięknie zaserwowane danie niż na Czarną Panterę.
Cytat z robgordon data 18 listopada, 2022, 23:35Klatka
Krótko. Typowy, solidny hiszpański thriller. Może nie z kategorii tych najlepszych, ale wstydu nie ma. Podoba mi się psychologiczna wiarygodność.
Klatka
Krótko. Typowy, solidny hiszpański thriller. Może nie z kategorii tych najlepszych, ale wstydu nie ma. Podoba mi się psychologiczna wiarygodność.