Opinie o filmach
Cytat z Ernest Kubica data 14 kwietnia, 2021, 12:38Gdzie oglądaliście? Na Amazon są polskie napisy?
Gdzie oglądaliście? Na Amazon są polskie napisy?
Cytat z Szaman data 14 kwietnia, 2021, 13:59Tak, na Amazonie są polskie napisy. Od dwóch dni jest dostępny w polskiej wersji serwisu i na kilku innych platformach. Na piracie też już pewnie krąży.
Tak, na Amazonie są polskie napisy. Od dwóch dni jest dostępny w polskiej wersji serwisu i na kilku innych platformach. Na piracie też już pewnie krąży.
Cytat z Szaman data 14 kwietnia, 2021, 16:33Oj no tak, film jest przecież w sieci od 4 grudnia, a napisałem jakby na piracie dopiero wyszedł 🙂 Sam oglądałem go już w styczniu.
Oj no tak, film jest przecież w sieci od 4 grudnia, a napisałem jakby na piracie dopiero wyszedł 🙂 Sam oglądałem go już w styczniu.
Cytat z Szaman data 14 kwietnia, 2021, 17:30The Father
Od czasu Whiplasha nie widziałem nowego filmu w którym wszystko tak dokładnie by zagrało. Pod koniec pomyślałem sobie, że jeśli to jest właśnie ostatnia scena i jeśli ostatnie ujęcie będzie takie jak się spodziewam, to daję 10. Słowo stało się ciałem. Starym, pomarszczonym ciałem które ku swojemu niedowierzaniu straciło umysł. Hopkins poza skalą.
10/10
The Father
Od czasu Whiplasha nie widziałem nowego filmu w którym wszystko tak dokładnie by zagrało. Pod koniec pomyślałem sobie, że jeśli to jest właśnie ostatnia scena i jeśli ostatnie ujęcie będzie takie jak się spodziewam, to daję 10. Słowo stało się ciałem. Starym, pomarszczonym ciałem które ku swojemu niedowierzaniu straciło umysł. Hopkins poza skalą.
10/10
Cytat z Szaman data 14 kwietnia, 2021, 17:51To jest po prostu nakręcone jak paranoiczny horror. Pewnie dlatego tak do mnie trafiło.
To jest po prostu nakręcone jak paranoiczny horror. Pewnie dlatego tak do mnie trafiło.
Cytat z Marek Pilarski data 14 kwietnia, 2021, 20:50Cytat z Szaman data Kwiecień 14, 2021, 17:51To jest po prostu nakręcone jak paranoiczny horror. Pewnie dlatego tak do mnie trafiło.
Pamiętam właśnie, że już zwiastun mnie tym zaskoczył i przez to bardzo mi się podobał. Teraz mam jeszcze większy apetyt na sam film. 🙂
Cytat z Szaman data Kwiecień 14, 2021, 17:51To jest po prostu nakręcone jak paranoiczny horror. Pewnie dlatego tak do mnie trafiło.
Pamiętam właśnie, że już zwiastun mnie tym zaskoczył i przez to bardzo mi się podobał. Teraz mam jeszcze większy apetyt na sam film. 🙂
Cytat z Kuba data 14 kwietnia, 2021, 21:27Szaman napisał proste fakty. Rewelacyjny film. Film roku i ścisła topka paru lat ostatnich. Hopkins co prawda nigdzie sie na razie nie wybiera i ciagle mnóstwo go na ekranie i pewnie czymś jeszcze zaskoczy, ale na ten moment "The Father" może być dla niego niczym "Amour" dla Trintignanta i Rivy - jeszcze jedną wielką, genialną kreacją która zapisze się w historii i przede wszystkim nawiąże do ról którymi budował swoje nazwisko i wpisał się do dziejów kina przed dekadami.
Ale poza nim cała reszta tutaj gra. Wybitny montaż (nie pamiętam kiedy ostatnio tak dobrze zmontowany film widziałem, zapewne Mad Max - pomimo wszystkiego co dzieli te tytuły); genialny bardzo inteligentny, angażujący, ambitny skrypt, fantastyczna reżyseria (no trzeba mieć talent aby tak wepchnąć widza w perspektywe bohatera) i świetny drugi plan. Colman przecież jest tam fenomenalna.
Zeller i Hampton powojują w kinie w najbliższych latach. Raz, że reszta tej scenicznej trylogii to jeszcze Hampton przenosi swoją sztuke "German Life" na ekrany z Maggie Smith w roli głównej i coś czuje, że to może być odpowiednik Ojca.
Szaman napisał proste fakty. Rewelacyjny film. Film roku i ścisła topka paru lat ostatnich. Hopkins co prawda nigdzie sie na razie nie wybiera i ciagle mnóstwo go na ekranie i pewnie czymś jeszcze zaskoczy, ale na ten moment "The Father" może być dla niego niczym "Amour" dla Trintignanta i Rivy - jeszcze jedną wielką, genialną kreacją która zapisze się w historii i przede wszystkim nawiąże do ról którymi budował swoje nazwisko i wpisał się do dziejów kina przed dekadami.
Ale poza nim cała reszta tutaj gra. Wybitny montaż (nie pamiętam kiedy ostatnio tak dobrze zmontowany film widziałem, zapewne Mad Max - pomimo wszystkiego co dzieli te tytuły); genialny bardzo inteligentny, angażujący, ambitny skrypt, fantastyczna reżyseria (no trzeba mieć talent aby tak wepchnąć widza w perspektywe bohatera) i świetny drugi plan. Colman przecież jest tam fenomenalna.
Zeller i Hampton powojują w kinie w najbliższych latach. Raz, że reszta tej scenicznej trylogii to jeszcze Hampton przenosi swoją sztuke "German Life" na ekrany z Maggie Smith w roli głównej i coś czuje, że to może być odpowiednik Ojca.
Cytat z Mierzwiak data 14 kwietnia, 2021, 22:18Kurczę, a ja się zachwycić nie potrafię. Hopkins oczywiście znakomity, ale całość wydała mi się raczej oczywistym obrazem demencji, tym bardziej że skrypt opiera się w zasadzie na jednym, powtarzanym wielokrotnie zabiegu.
Kurczę, a ja się zachwycić nie potrafię. Hopkins oczywiście znakomity, ale całość wydała mi się raczej oczywistym obrazem demencji, tym bardziej że skrypt opiera się w zasadzie na jednym, powtarzanym wielokrotnie zabiegu.
Cytat z Szaman data 14 kwietnia, 2021, 22:22Niby tak, ale dla mnie tworzyło to właśnie ten duszny, paranoiczny klimat, przyciągało do ekranu. Byłem pod wrażeniem każdej reżyserskiej i montażowej sztuczki, nawet jeśli wpisywały się w pewien schemat.
Niby tak, ale dla mnie tworzyło to właśnie ten duszny, paranoiczny klimat, przyciągało do ekranu. Byłem pod wrażeniem każdej reżyserskiej i montażowej sztuczki, nawet jeśli wpisywały się w pewien schemat.
Cytat z Kuba data 14 kwietnia, 2021, 22:26Nie mam bezpośredniego kontaktu z nikim cierpiącym z powodu demencji, ale w sumie nie o to chodzi? Że problem jest bardzo..powtarzalny właśnie? Trochę tutaj nawiąże do "Falling" Mortensena, filmu rzecz jasna gorszego, ale też zajmującego się demencją/starością/problemami z komunikacją i to w inny sposób. On też jest bardzo powtarzalny i właściwie wałkuje jeden zabieg. Ale to w sumie chyba o to chodzi, że przy takich osobach ciągle trzeba przechodzić raz jeszcze przez podobne sytuacje, takie same rozmowy etc. No i ten jeden powtarzany zabieg też ma na celu w pewnym sensie widza zmęczyć.
Chociaż dodam, że mnie nie męczył w Father (za to skutecznie przerażał), ale już w Falling czułem się podobnie jak, przy odpowiednim wyolbrzymieniu, przy przeprawach z moją prababcią. Zmęczony i szczerze poirytowany przechodzeniem tej samej rozmowy tysięczny raz.
Nie mam bezpośredniego kontaktu z nikim cierpiącym z powodu demencji, ale w sumie nie o to chodzi? Że problem jest bardzo..powtarzalny właśnie? Trochę tutaj nawiąże do "Falling" Mortensena, filmu rzecz jasna gorszego, ale też zajmującego się demencją/starością/problemami z komunikacją i to w inny sposób. On też jest bardzo powtarzalny i właściwie wałkuje jeden zabieg. Ale to w sumie chyba o to chodzi, że przy takich osobach ciągle trzeba przechodzić raz jeszcze przez podobne sytuacje, takie same rozmowy etc. No i ten jeden powtarzany zabieg też ma na celu w pewnym sensie widza zmęczyć.
Chociaż dodam, że mnie nie męczył w Father (za to skutecznie przerażał), ale już w Falling czułem się podobnie jak, przy odpowiednim wyolbrzymieniu, przy przeprawach z moją prababcią. Zmęczony i szczerze poirytowany przechodzeniem tej samej rozmowy tysięczny raz.
Cytat z Mierzwiak data 14 kwietnia, 2021, 22:26Żeby nie było - od pierwszej do ostatniej minuty to bardzo dobre kino, po prostu nie padam na kolana.
Żeby nie było - od pierwszej do ostatniej minuty to bardzo dobre kino, po prostu nie padam na kolana.
Cytat z Mierzwiak data 14 kwietnia, 2021, 22:37Przy okazji mogę wspomnieć o bardzo smutnej historii - mama znajomego cierpiała na Alzheimera i któregoś dnia doszło do sytuacji, w której druga opiekująca się nią osoba zmieniająca pierwszą się spóźniła, a ta pierwsza musiała wyjść i chora została sama. Skutek? Oczywiście wyszła z domu, znalezioną ją bodaj dwa albo trzy dni później w jakimś pustostanie, gdzie zmarła z wychłodzenia organizmu. Tak jak napisał @szaman - horror.
Przy okazji mogę wspomnieć o bardzo smutnej historii - mama znajomego cierpiała na Alzheimera i któregoś dnia doszło do sytuacji, w której druga opiekująca się nią osoba zmieniająca pierwszą się spóźniła, a ta pierwsza musiała wyjść i chora została sama. Skutek? Oczywiście wyszła z domu, znalezioną ją bodaj dwa albo trzy dni później w jakimś pustostanie, gdzie zmarła z wychłodzenia organizmu. Tak jak napisał @szaman - horror.
Cytat z Ernest Kubica data 15 kwietnia, 2021, 11:18Hopkins jest w tym filmie niesamowity - ani na chwilę nie przeszarżował, przez cały film jest w skórze tej osoby.
Jeszcze większym elementem zaskoczenia byłoby zagranie główniej roli przez mniej znaną aktorkę i nie umieszczanie jej na plakacie przez co przez większą część filmu nie wiadomo by było kto jest kim.
U mnie w mieście kobieta z Alzheimerem lat 70 wyszła z domu w 2007 roku i do tej pory jej nie znaleziono.
Jeśli chodzi o tę powtarzalność to kiedyś widziałem nisamowitą scenę z dziadkiem mojej żony. Był na podwórku na którym stał taki mały namiot. Przeszedł dookoła tego namiotu zatrzymując się w pewnych miejscach i dotykał go, przesuwał po nim ręką, szczegółowo się mu przyglądał. Potem przeszedł jeszcze raz i zrobił te same czynności dokładnie tak samo i w tych samych miejscach.
Hopkins jest w tym filmie niesamowity - ani na chwilę nie przeszarżował, przez cały film jest w skórze tej osoby.
Jeszcze większym elementem zaskoczenia byłoby zagranie główniej roli przez mniej znaną aktorkę i nie umieszczanie jej na plakacie przez co przez większą część filmu nie wiadomo by było kto jest kim.
U mnie w mieście kobieta z Alzheimerem lat 70 wyszła z domu w 2007 roku i do tej pory jej nie znaleziono.
Jeśli chodzi o tę powtarzalność to kiedyś widziałem nisamowitą scenę z dziadkiem mojej żony. Był na podwórku na którym stał taki mały namiot. Przeszedł dookoła tego namiotu zatrzymując się w pewnych miejscach i dotykał go, przesuwał po nim ręką, szczegółowo się mu przyglądał. Potem przeszedł jeszcze raz i zrobił te same czynności dokładnie tak samo i w tych samych miejscach.
Cytat z Juby data 15 kwietnia, 2021, 12:30Cytat z Szaman data Kwiecień 14, 2021, 17:30The Father
10/10
Już pierwsze miejsce w topce Stuckmanna było dla mnie sygnałem, że trzeba obejrzeć. Teraz już wiem, że muszę (ty rzadko wystawiasz dychy).
Masz jakiegoś linka?
Cytat z Szaman data Kwiecień 14, 2021, 17:30The Father
10/10
Już pierwsze miejsce w topce Stuckmanna było dla mnie sygnałem, że trzeba obejrzeć. Teraz już wiem, że muszę (ty rzadko wystawiasz dychy).
Masz jakiegoś linka?
Cytat z Ernest Kubica data 15 kwietnia, 2021, 12:32ja na vider
ja na vider
Cytat z Szaman data 15 kwietnia, 2021, 12:40Cytat z Juby data Kwiecień 15, 2021, 12:30Cytat z Szaman data Kwiecień 14, 2021, 17:30The Father
10/10
Masz jakiegoś linka?
Oglądałem na CDA, znośna kopia, jakieś tam ich pseudo 1080p i dobre polskie napisy, ale już zdążyli usunąć.
Cytat z Juby data Kwiecień 15, 2021, 12:30Cytat z Szaman data Kwiecień 14, 2021, 17:30The Father
10/10
Masz jakiegoś linka?
Oglądałem na CDA, znośna kopia, jakieś tam ich pseudo 1080p i dobre polskie napisy, ale już zdążyli usunąć.
Cytat z Mierzwiak data 16 kwietnia, 2021, 07:05Sound of Metal bardzo pozytywnie mnie zaskoczył; nie oglądałem żadnego trailera i nie wiedziałem o filmie nic poza tym, że opowiada o perkusiście (świetny Ahmed, drugi plan również) który traci słuch. Do mnie historia trafiła, nie wiem na ile jest zgodna z rzeczywistością ale nie sądzę by ktoś wymyślał sobie jakieś brednie - po co ryzykować negatywną reakcją środowiska którego dotyczy film? - tylko po to, by opowiedzieć tak prostą historię. A ta jest prosta, ale bardzo efektywna i zawiera wątki i motywy, których w ogóle się nie spodziewałem, a które przywitałem z radością.
Seans był również ciekawy o tyle, że - zupełnie przypadkowo - obejrzałem go na drugi dzień po The Father i interesujące wydało mi się to, że wśród oscarowych nominacji dla najlepszego filmu znalazły się dwa tak różne filmy o zmaganiu z chorobą / ułomnością, które łączy położenie nacisku na perspektywę - w tym przypadku "dźwiękową" - głównego bohatera.
Sound of Metal bardzo pozytywnie mnie zaskoczył; nie oglądałem żadnego trailera i nie wiedziałem o filmie nic poza tym, że opowiada o perkusiście (świetny Ahmed, drugi plan również) który traci słuch. Do mnie historia trafiła, nie wiem na ile jest zgodna z rzeczywistością ale nie sądzę by ktoś wymyślał sobie jakieś brednie - po co ryzykować negatywną reakcją środowiska którego dotyczy film? - tylko po to, by opowiedzieć tak prostą historię. A ta jest prosta, ale bardzo efektywna i zawiera wątki i motywy, których w ogóle się nie spodziewałem, a które przywitałem z radością.
Seans był również ciekawy o tyle, że - zupełnie przypadkowo - obejrzałem go na drugi dzień po The Father i interesujące wydało mi się to, że wśród oscarowych nominacji dla najlepszego filmu znalazły się dwa tak różne filmy o zmaganiu z chorobą / ułomnością, które łączy położenie nacisku na perspektywę - w tym przypadku "dźwiękową" - głównego bohatera.
Cytat z Mierzwiak data 17 kwietnia, 2021, 19:02Nadrabiania oscarowych produkcji ciąg dalszy:
Judas and the Black Messiah - solidne, ale mam wrażenie że widziałem już co najmniej kilka takich filmów i fakt że całość dzieje się w środowisku Czarnych Panter wcale nie umniejsza wtórności tej historii. (jakkowiek dziwnie by to nie brzmiało w przypadku scenariusza opartego na prawdziwych wydarzeniach)
Na uwagę na pewno zasługuje charyzmatyczny Kaluuya.
Póki co:
1) Promising Young Woman
2) The Father
3) Sound of Metal
4) Judas and the Black Messiah
5) The Trial of the Chicago 7
6) Mank
Nadrabiania oscarowych produkcji ciąg dalszy:
Judas and the Black Messiah - solidne, ale mam wrażenie że widziałem już co najmniej kilka takich filmów i fakt że całość dzieje się w środowisku Czarnych Panter wcale nie umniejsza wtórności tej historii. (jakkowiek dziwnie by to nie brzmiało w przypadku scenariusza opartego na prawdziwych wydarzeniach)
Na uwagę na pewno zasługuje charyzmatyczny Kaluuya.
Póki co:
1) Promising Young Woman
2) The Father
3) Sound of Metal
4) Judas and the Black Messiah
5) The Trial of the Chicago 7
6) Mank