aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 105 of 166Next

Wielka woda

W pierwszej kolejności zwraca uwagę strona realizacyjna. Wygląda to wszystko naprawdę bardzo dobrze, na dodatek bez zbędnego efekciarstwa. Scenografia i efekty służą opowieści, nie odwracają uwagi od zdarzeń. Podobają się też główni bohaterowie i ich historie. Choć z całej trójki najsłabiej wypada chyba postać Jaśminy, zbudowana wg popularnych ostatnio wzorców (pyskata, z przeszłością). Na dodatek czasem coś mi zgrzytało w grze Żulewskiej. Lepiej wypada Schuchardt i zwłaszcza Czop. Ich historie wydają mi się też ciekawsze. Serial z pewnością wart zobaczenia. Szczególnie dla mieszkańców dolnośląskiego 😉

7/10

Zwiastun Erynie.

https://naekranie.pl/aktualnosci/erynie-zwiastun-tvp-vod-1666421660

Zwiastun 1899:

Psi Patrol Doctor Who zmierza na Disney+. Od przyszłego roku nowe odcinki trafią na platformę Myszki Miki. Na razie chyba bez starszych sezonów i klasyków, ale mam nadzieję, że w końcu i te tam się pojawią.

A tymczasem ja spektakularnie dałem ciała i przegapiłem premierę ostatniego odcinka Jodie. Na szczęście w niedzielę będzie powtórka.

Spoiler
Potwierdziły się plotki, że Szuti nie będzie 14., tylko 15. Doktorem. Jako 14. na 3 odcinki specjalne związane z 60-leciem serialu wraca Tennant - jesień 2023, a wkrótce potem rusza pełnoprawny sezon z nowym nowym Doktorem. Pojawi się również Neil Patrick Harris.

Doctor Who Returns 2023... | Doctor Who - YouTube

Kolejny Poker Face. I kolejny bez Gagi. Za to ze zwierzątkami.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities

Ależ beznadziejna pierwsza historia, oparta na samych kliszach, z okropnym głównym bohaterem, bez pomysłu na to co zrobić z SPOILER i jak to w ogóle zakończyć.

Jeśli reszta będzie równie słaba to w sumie nie będę zaskoczony, Del Toro (występujący tu jako wyraźnie stremowany prowadzący) lubi firmować swoim nazwiskiem różne kupsztale.

A ja zacząłem Wielką wodę i mieliście rację. Nick Offerman jak w mordę strzelił 🙂

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Po 3 odcinkach kupuję wszystko, nawet mnie Rogucki nie irytował 🙂 Świetny Schuchardt, idealne stopniowanie napięcia i przeplatanie go z obyczajowym kalejdoskopem prowadzącym do nadchodzącego dramatu. Ktoś bardzo udanie odrobił lekcję z klasyki amerykańskiego kina katastroficznego, rzecz wręcz jak od gatunkowej linijki.

Plus świetnie odtworzony 1997 rok, ale bez autozachwytu nad tym, że znajdują się w 1997 roku. On po prostu jest sobie w tle i nawet taki Tomasz Kot nienachalnie gra urzędnika żywcem wyjętego z tamtych czasów: posturą, fryzurą, wąsem, koszulą i krawatem.

Cytat z Szaman data październik 27, 2022, 21:17

Po 3 odcinkach kupuję wszystko, nawet mnie Rogucki nie irytował 🙂 Świetny Schuchardt, idealne stopniowanie napięcia i przeplatanie go z obyczajowym kalejdoskopem prowadzącym do nadchodzącego dramatu. Ktoś bardzo udanie odrobił lekcję z klasyki amerykańskiego kina katastroficznego, rzecz wręcz jak od gatunkowej linijki.

Plus świetnie odtworzony 1997 rok, ale bez autozachwytu nad tym, że znajdują się w 1997 roku. On po prostu jest sobie w tle i nawet taki Tomasz Kot nienachalnie gra urzędnika żywcem wyjętego z tamtych czasów: posturą, fryzurą, wąsem, koszulą i krawatem.

Nawiązując, choć z innej strony. Pamiętacie zapewne że akcja Rojsta ‚97 działa się w podobnych realiach co Wielka woda. Śmiałem się, że pewnie nawet nie zdemontowali scenografii. Tym bardziej że 2 z 3 głównych postaci Wody grają aktorzy z Rojsta, a reżyseruje ten sam Holoubek. Jak się okazuje, to nie koniec 😉 TVP tworzy serial (zdjęcia rozpoczęły się już w 2019 roku) którego opis rozpoczyna się tak: „Opowieść rozpoczyna się latem 1997 roku, tuż przed nadejściem słynnej dwunastometrowej fali powodziowej zalewającej Wrocław (…)”. Wśród aktorów Andrzej Seweryn. Tytuł „Dom pod dwoma orłami”. Mając na uwadze współpracę TVP z NF (choć chyba dość konfliktogenną) kto wie, może znów zobaczymy te same dekoracje 😉

Szaman has reacted to this post.
Szaman

The Wrocławska Powódź Serialowe Universe

Szaman and robgordon have reacted to this post.
Szamanrobgordon

Czekam na spin-offy dotyczące innych miast, np. Opola albo Raciborza.

WPSU: Opole.

Yeaaaaaaaah 🙂

Marek Pilarski and robgordon have reacted to this post.
Marek Pilarskirobgordon

Powstanie serial na podstawie "100 lat samotności". Produkuje Netflix.

https://lubimyczytac.pl/netflix-zekranizuje-sto-lat-samotnosci-z-pomoca-synow-gabriela-garcii-marqueza?fbclid=IwAR079zAnoiLJBS2Ik7L9pHgxO1TAzUwjU7CcQJfOA6zvz_UdWOdzGr4Lt6s

Cytat z robgordon data październik 24, 2022, 18:44

Zwiastun 1899:

https://www.youtube.com/watch?v=4q3puq5GkdA

Jestem zaintrygowany. Czas akcji, sceneria i środek oceanu, wątki paranormalne - jestem kupiony.

Wygląda na to że Dark obejrzę jako drugi po tym serialu 🙂

Cytat z robgordon data październik 28, 2022, 18:15

Powstanie serial na podstawie "100 lat samotności". Produkuje Netflix.

https://lubimyczytac.pl/netflix-zekranizuje-sto-lat-samotnosci-z-pomoca-synow-gabriela-garcii-marqueza?fbclid=IwAR079zAnoiLJBS2Ik7L9pHgxO1TAzUwjU7CcQJfOA6zvz_UdWOdzGr4Lt6s

Trochę szokujące że jednak się tego podjęli. Czekam na efekt, niczego nie oczekuje 😛

Cytat z Mierzwiak data październik 28, 2022, 18:27
Cytat z robgordon data październik 24, 2022, 18:44

Zwiastun 1899:

https://www.youtube.com/watch?v=4q3puq5GkdA

Jestem zaintrygowany. Czas akcji, sceneria i środek oceanu, wątki paranormalne - jestem kupiony.

Wygląda na to że Dark obejrzę jako drugi po tym serialu 🙂

Nie oglądałeś? Ciekaw jestem wrażeń. To chyba najbardziej wymagający od widza stałej uwagi serial jaki widziałem. Na dodatek 3-sezonowy.

Cytat z Mierzwiak data październik 27, 2022, 17:33

Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities

Ależ beznadziejna pierwsza historia, oparta na samych kliszach, z okropnym głównym bohaterem, bez pomysłu na to co zrobić z SPOILER i jak to w ogóle zakończyć.

Jeśli reszta będzie równie słaba to w sumie nie będę zaskoczony, Del Toro (występujący tu jako wyraźnie stremowany prowadzący) lubi firmować swoim nazwiskiem różne kupsztale.

Na szczęście po niezbyt zachęcającym starcie w postaci Lot 36 dostajemy bardzo dobre, nieco przerysowane Graveyard Rats (reż. Vincenzo Natali), tym razem nie tylko z zakończeniem, ale i doskonałą puentą / klamrą spinajacą całą historię w satysfakcjonującą ramę.

Totalnie zachwyciła mnie trzecia historia czyli Autopsy - kompletna, świetnie poprowadzona, klimatyczna i robiąca wrażenie świeżym potraktowaniem oklepanego tematu. Nie skojarzyłem nazwiska reżysera gdy na poczatku zapowiedział go Del Toro, ale po seansie wszystko stało się jasne - to twórca The Empty Man.

PreviousPage 105 of 166Next