aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 108 of 166Next

Nie można wymagać żeby każdy serial fantasy miał budżet Rings of Power, ale to wygląda jak nakręcone za pieniądze które amazon przeznaczył na catering w swoim serialu.

Koszmarna strona wizualna, kostiumy i charakteryzacja.

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

Skończyłem Gabinet Osobliwości Del Toro. Mój ranking:

1. Odcinek 2- Szczury cmentarne (no gęba sama się cieszy na wspomnienie, pisałem już o nim szerzej)
  2. Odcinek 3- Autopsja (ten z Abrahamem, też już pisałem szerzej)
  3. Odcinek 8- Szmery (ten z Andrew Lincolnem, widziałem, że Mierzwiak ocenił go raczej nisko, ale podobała mi się ta melancholijna, elegancka atmosfera. Chociaż jednocześnie ani przez moment nie uwierzyłem, że rzecz dzieje się w 1951 roku. Dla mnie to taki lepszy Babadook, mniej krzykliwy, dojrzalszy. Świetna i wzruszająca ostatnia scena)
  4. Odcinek 4- Outsiderka (ten z Kate Micucci i Martinem Starrem. Dwójka aktorów komediowych idealnie odnalazła się w tym materiale. Brakowało mi tylko bardziej zwięzłego zakończenia, w środku też trafia się parę powtórzeń i dłużyzn)
  5. Odcinek 7- The Viewing (ten z Peterem Wellerem. Trochę ten młody Cosmatos zaczyna nam się powtarzać, ale porządna rzecz z dobrze dawkowaną obrzydliwością i psychodelą)
  6. Odcinek 1- Skrytka 36 (taki antologiczny standardzik, pisałem już o nim szerzej. Uratowałoby go lepsze zakończenie i mniej znudzony Tim Blake Nelson)
  7. Odcinek 5- Dzieło Pickmana (ten z Crispinem i Kaspianem, zaziewałem się na nim na śmierć. Kompletnie zmarnowana dziwaczność taty Marty'ego, fabuła jak po nitce do najbardziej przewidywalnego kłębka)
  8. Odcinek 6- Koszmary w domu wiedźmy (ten z Rupertem Grintem i Nią Vardalos w horrorze. Grint sobie poradził, Nia ma tylko epizod. Po opinii Mierzwiaka spodziewałem się czegoś gorszego, ale dobrze nie jest. Rzecz kompletnie wypruta z jakiegokolwiek klimatu, wisienką na torcie nieudolności były bluzgi w kierunku demonów które to przekleństwa brzmiały mega współcześnie i chyba miały być fajne. Tutaj pasowały jak pięść do nosa)
Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak
Cytat z Szaman data listopad 11, 2022, 14:59
3. Odcinek 8- Szmery (ten z Andrew Lincolnem, widziałem, że Mierzwiak ocenił go raczej nisko, ale podobała mi się ta melancholijna, elegancka atmosfera. Chociaż jednocześnie ani przez moment nie uwierzyłem, że rzecz dzieje się w 1951 roku. Dla mnie to taki lepszy Babadook, mniej krzykliwy, dojrzalszy. Świetna i wzruszająca ostatnia scena)

Melancholijna i elegancka atmosfera też bardzo mi się podobały, ale cały wątek horrorowy wyglądał jak praca domowa na temat "Najbardziej ograna, z najbardziej ogranym rozwiązaniem historia o duchach." Bardzo mnie to odrzuciło.

To najsłabszy element odcinka. Wydaje mi się, że Kent jest niezłą reżyserką dramatów, ale słabą horrorów. Może jednak fantastyka bez prób straszenia byłaby dla niej lepszym miejscem, skoro ciągnię ją do takich opowieści.

Dziś gruchnęła wieść, że kręcą coś w Szczecinie. Na stronie Studia ABM pojawiło ogłoszenie o castingu do "serialu kryminalnego dla cenionego serwisu streamingowego." A ktoś namierzył taką fotę jak poniżej. To jak z tym HBO w końcu?

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/315899441_1960935647443703_8781276765088873976_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=WEuwWFcN-sYAX91OiMl&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=00_AfANfNkmRMWySZkURnkS4wCGJbZhRkEhl2zrFcEe8kJXig&oe=6379A4A4

Może to współpraca z TVN-em?

Też tak myślałem. W końcu to ten sam właściciel. Ale na kartce wyraźnie piszą HBO. Pewnie niedługo będą nowe informacje.

Gorąco polecam na Disney+ The Dropout ze spektakularną kreacją Amandy Seyfried opowiadający o kuriozalnej aferze wokół firmy Theranos i jego charyzmatycznej założycielce Elizabeth Holmes której grozi 20 lat więzienia 🙂

Już oficjalnie:

https://filmozercy.com/wpis/polski-serial-odwilz-od-hbo-max-powroci-z-drugim-sezonem?fbclid=IwAR2Ozw8kO19BmWSQNDwIIoXSWZ7zGrpzfw5ZqFC3k1nKxgovn3JBUZl0Kfc

The Crown - sezon 5.

Nowa obsada, ale problemy stare. Monarchia nadal tkwi w przeszłości, a świat ma na ten temat odmienne zdanie i zdecydowanie oddala się od Windsorów. Czy też może Windsorowie coraz bardziej pogrążają się w izolacji. Ciekawe, że jedyną osobą, która to dostrzega jest Karol (w tym kontekście bardzo ciekawie zapowiada się jego panowanie - a może czekał za długo i już jest dla niego za późno?). Na dodatek konflikt Księcia Walii i Diany coraz bardziej eskaluje, co bardzo źle wpływa na całą rodzinę. Podoba mi się, że starano się tu pokazać racje wszystkich stron. To właśnie na tych dwóch postaciach koncentruje się głównie ta seria. Pozostałe postaci (Filip, Małgorzata, Anna) dostały pojedyncze wątki. Natomiast Elżbieta występuje już przede wszystkim w roli osoby publicznej. Swoje prywatne sprawy odłożyła na bok. Staje się uosobieniem monarchii i z tej pozycji postrzega innych członków rodziny.

Są też wątki "zewnętrzne" - rodzina Al-Fayedów i Rosja Jelcyna z wypadającymi z szafy trupami Romanowów. Urozmaicają one trochę monotonną tematykę tego sezonu. Ciekawszy wydaje się ten pierwszy temat, zwłaszcza biorąc pod uwagę, jakie konsekwencje będzie miało pojawienie się Al-Fayedów w życiu Diany. Ale to już w następnym sezonie, tutaj na razie mamy wprowadzenie do tragedii*. Drugi wątek za to pokazuje kolejne oblicze Księcia Edynburga, chyba najciekawszej postaci w tej rodzinie (oraz zachlaną gębę ruskiego przywódcy - przypadek?).

Aktorsko jest oczywiście bez zarzutu, choć niektórzy dostali stosunkowo mało czasu, aby się wykazać. Np. Lesley Manville wypada świetnie, ale nie ma tyle ciekawego materiału, co Bonham Carter czy Kirby. Świetny jest Pryce w roli Filipa, świetna Debicki jako Diana. Imelda Staunton cudownie oddaje kruchość ale i siłę starszej pani, na której opiera się całe państwo, w niczym nie ustępując Foy czy Colman. Problem mam trochę z Dominikiem Westem. W ogóle nie przypomina Karola, a na dodatek cały czas robi coś dziwnego ze szczęką. Ale w wielu momentach jest świetny, zwłaszcza we wspólnych scenach z matką, Dianą lub Camillą. Tradycyjnie musi też pojawić się premier WB. Tym razem jest to Johnny Lee Miller jako John Major. O wiele lepszy od przeszarżowanej roli Gillian Anderson z poprzedniego sezonu. Bardzo mi się ta postać w jego wykonaniu spodobała.

Od strony technicznej wszystko jest na najwyższym poziomie. Widać, że jest to serial, na którym Netflix nie oszczędza.

Podsumowując, serial cały czas trzyma wysoki poziom. Dla mnie najciekawsze były dwie pierwsze serie, które opowiadały o młodości Elżbiety. Była ona wówczas jeszcze niezapisaną kartą, dopiero stawała się tą postacią, którą znamy z telewizji i, ogólnie, popkultury oraz historii. Ten proces był najbardziej fascynującym elementem całego serialu, ale tak gdzieś w czasach Colman dobiegł końca i na scenę wkroczyła ta Królowa za którą Mirren dostała Oscara. Oczywiście nadal zdarzają się momenty, w których twórcom The Crown uda się pokazać człowieka stojącego za figurą. Poza tym to świetny serial o skomplikowanej historii XX wieku. Dla mnie jeszcze dodatkowo dochodzi fakt, że niektóre wydarzenia przedstawione w najnowszym sezonie dotyczą już postaci i czasów, które pamiętam z relacji telewizyjnych czy z gazet. To trochę odbiera im niezwykłości.

*która na zawsze odmieni życie Amelii Źrebak 😉

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski
Cytat z Mierzwiak data listopad 15, 2022, 21:04

Gorąco polecam na Disney+ The Dropout ze spektakularną kreacją Amandy Seyfried opowiadający o kuriozalnej aferze wokół firmy Theranos i jego charyzmatycznej założycielce Elizabeth Holmes której grozi 20 lat więzienia 🙂

20 nie dostała, ale ponad 11:

https://variety.com/2022/biz/news/elizabeth-holmes-sentenced-prison-theranos-1235436862/

Okazało się, że Netflix wprowadzi w grudniu do swojej oferty kolejny polski serial. Tym razem będzie to "Brokat" o prostytutkach z Sopotu, w latach 70-tych. Brzmi nieźle.

Wczoraj trafiłem na końcówkę serialu "Wojenne dziewczyny", a że akurat była jakaś akcja to zostawiłem. Serialu ogólnie nie znam, widziałem któryś z pierwszych odcinków. Miałem opisać co się działo, ale ktoś w komentarzu na Filmwebie opisał: "Trzy wypindrzone dziewczątka w asyście kilku kumpli z Czerniakowa rozbijają całą obstawę tajnego, niemieckiego ośrodka niczym rasowi komandosi, ratują prawie wszystkich uwięzionych tam jeńców i właściwie nikomu włos z głowy nie spada. Counter Strike ma więcej wspólnego z rzeczywistością."

Ogólnie było to połączenie Bonda, Johna Wicka i Kingsmena. Jak chcecie się pośmiać to to sobie zobaczcie. Jak na film w stylu tych które podałem to nawet mógłby być, ale jeśli to miał być historyczny film, to ktoś ładnie odjechał.

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Harrison Ford i Jason Segel w nowym serialu od Apple

Są i zdjęcia

Teaser nie jest jakoś specjalnie zachęcający, ale Bill zrobił Scrubs i Teda L. Co mógłbym więc powiedzieć innego, niż to, że przebieram nogami z oczekiwania?

Premierę na D+ miały dziś dwa pierwsze odcinki Willow i... Ugh!

Już na początku widać, że za serialem stoją ludzie, którzy mają niewielkie pojęcie na temat tego, co robią. Dostajemy klasyczne zbliżenie na książkę z ilustracją i zamiast ekspozycyjnej narracji do kolejnych ilustracji na kolejnych stronach księgi z jakiegoś powodu przechodzimy w nieporadny montaż ujęć z filmu.

Dalej nie jest lepiej - młoda obsada gra i mówi tak, że gdyby wyjęli smartfony i zrobili sobie selfie na insta w ogóle, ale to w ogóle nie byłoby to nie na miejscu. O żadnej magii czy klimacie fantasy nie ma mowu, jest tylko bardzo niesmaczne, bardzo nieciekawe wrażenie oglądania współczesnej produkcji streamingowej. Reżyserii nie widać, zdjęcia marne, montaż potrafi przyprawić o ból głowy.

Z sympatii do filmu i Warwicka Davisa raczej obejrzę do końca, może złapie to jakiś rytm i zrobi się ciekawsze, bo drugi odcinek wypada lepiej niż otwarcie, ale oczekiwań nie mam żadnych.

Netflix zapowiada na grudzień dwa polskie seriale. "Brokat" ma mieć premierę 14-tego, a jeszcze nie miał zwiastuna. Poza kilkoma fragmentami serialu w zapowiedzi nowości Netflixa na grudzień. Ciekawe. Taki zły, czy tak nie muszą się już reklamować?

PreviousPage 108 of 166Next