aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 110 of 166Next

Serialowe czystki na HBO Max wkroczyły w nowy, wprawiający w jeszcze większe osłupienie etap:

‘Westworld’ & ‘The Nevers‘ Pulled Off HBO Max, Marking Victorian Drama’s Formal End

Czyli tantiemy muszą być rzeczywiście ogromne.

Amazon zrealizuje serial na podstawie God of War. Nie wiem czy to dobra wiadomość, bo wygląda mi to po prostu na kolejny serial w świecie fantasy. Ale może wiecie coś więcej.

Gra, mimo prościutkiej fabuły, jest mocarna, ale na ile w wersji live action da się oddać takie wizualia i rozmach?

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Co jak co, ale Heniek z pewnością nie powinien narzekać na brak ofert. Kwestia jedynie tego, czy wybierze mądrze. Oby. Mimo, że nie uważam go za wybitnego aktora, to oglądać go mogę i chcę (prawie) we wszystkim.

On jest też z wyglądu idealnym protagonistą do wszystkiego. Nie dziwię się, że grał tyle ikon, a internet wcisnąłbym go w ze trzy kolejne. I chociaż często wmawia się, że obecna generacja chce oglądać rówieśników, to nadal jest w idealnym wieku na gwiazdę kina akcji.

robgordon

Trzeba jednak przyznać, że jak na razie Hollywood usilnie pracuje nad tym, żeby po latach karierę Cavilla wspominać jako jedną z najbardziej spieprzonych ever. W Gwiezdnym pyle czy Immortals dopiero go się rozkręcał, ale w Man of Steel już był przekotem. To prawie dekada. W naszej pamięci zapisał się jako świetny Superman, Wiedźmin, Sherlock Holmes, Walker z MI czy Solo z UNCLE (Och, jak żałuję że to nie wyszło, choć z drugiej strony trudno sobie wyobrazić dalsze losy bohaterów po akcji z Hammerem). Z jednej strony mało kto miał szansę zagrać tak ikoniczne i/lub świetnie pomyślane postacie. Z drugiej, same filmy/seriale nie zapisały się złotymi zgłoskami w historii kina (a przynajmniej nie te, w których miał rolę wiodącą). I za to wszyscy ci producenci Hollywood powinni się spalić ze wstydu.
Chciałbym, żeby w końcu Cavill dostał swoją serię czy serial. W których będzie największą gwiazdą, przy której blasku grzać się będą inni. I na których kolejne odsłony będziemy czekać z wypiekami na twarzy. Co jak co, ale należy mu się. Na szczęście nie ma jeszcze 40-stki. Dużo mam nadzieję kolejnych szans przed nim.

Widzę, że plan zemsty właścicieli Netflixa na sieci Blockbuster jest dopracowany do ostatniego szczegółu 😉 Dawno temu, Blockbuster wyśmiał ich propozycję współpracy (a dokładniej sprzedaży). Ci zemścili się w najlepszy możliwy sposób: ich model biznesowy stał się jednym z grabaży upadającej firmy. Żeby tego było mało, postanowili nakręcić serial o ostatniej wypożyczalni Blockbuster. A teraz skasowali serial po pierwszym sezonie. Mistrzowie 🙂

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Jeszcze lepiej- po pierwszym sezonie 🙂

Cytat z Szaman data grudzień 17, 2022, 12:27

Jeszcze lepiej- po pierwszym sezonie 🙂

Poprawiłem. Oczywiście po pierwszym. Chyba chciałem napisać, że przed drugim i wyszło jak wyszło 😉

To już oficjalnie w kostiumie:

View post on imgur.com

Powoli czas na podsumowania. Więcej seriali już w tym roku nie zobaczę, więc zaczynam od nich.

Przyznam, że sam byłem zaskoczony, że w 2022 roku obejrzałem łącznie aż 32 sezonów/seriali. Ale nawet przy takiej liczbie nie da się zobaczyć wszystkiego, coś trzeba odpuścić. Do zestawienia wrzuciłem seriale/sezony tegoroczne i w miarę nowe (powiedzmy max 2 lata). Zaskoczeń chyba niewiele.

10 W obronie syna/Stworzona do miłości sezon 1
9 Reacher
8 Odwilż
7 Ida przejmuje kontrolę
6 Oderwij wzdłuż linii
5 Stranger Things sezon 4
4 Undone sezon 2
3 The Boys sezon 3
2 Andor
1 Rozdzielenie
Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Widzę, że miałem rację jak kiedyś pisałem, że powinien ci się spodobać "Oderwij wzdłuż linii"

Cytat z Ernest Kubica data grudzień 28, 2022, 16:21

Widzę, że miałem rację jak kiedyś pisałem, że powinien ci się spodobać "Oderwij wzdłuż linii"

Tak 🙂

Od jakiegoś czasu nie jestem nastawiony bardzo entuzjastycznie do seriali. To pewnie dość niepopularna opinia, ale uważam, że to medium swój najlepszy okres ma już za sobą. Seriale zatraciły swoją odrębność, większość produkcji odcinkowych, które obecnie otrzymujemy za sprawą serwisów streamingowych głównie, to wydłużone i pocięte fabuły. Brakuje mi tej specyficznej struktury każdego odcinka, ale też sezonu i całego serialu. Ale i w tej nowej stylistyce trafiają się rzeczy dobre lub nawet bardzo dobre, więc i ja spróbuję podsumować mijający rok.

Według Filmwebu obejrzałem (i oceniłem) w tym roku 38 seriali (całych lub pojedynczych sezonów). Większość okazała się rozczarowaniem lub co najwyżej średniakami*, ale trafiło się kilka niezłych i trochę (bardzo) dobrych. Podam te, które dostały ode mnie filmwebową 8:

1. Zadzwoń do Saula - finałowy sezon, ale trzyma równy poziom przez cały czas
  2. Sukcesja - wszystkie 3 sezony
  3. Wspaniała pani Maisel - 3. sezon ciut słabszy
  4. Stranger Things - 4. sezon
  5. Andor
  6. Euforia
  7. Kolej podziemna
  8. WandaVision
  9. Wielka woda

"Lepsze" 7 to m.in.: Sandman, Reacher czy Ozark. No i jedyny tegoroczny odcinek Doctor Who, The Power of the Doctor. Dla tego serialu przeciętniak, ale jako że to jedyna rzecz z DW w tym roku, a od tego showrunnera jedna z lepszych, to zasługuje przynajmniej na wzmiankę.

*oczywiście rozczarowaniem może być serial niezły, a średniak wcale nie musi sprawić zawodu, ale to już kwestia podejścia do każdego tytułu.

robgordon

Nadrobiłem sobie nareszcie całego Teda Lasso. Mój chyba ulubiony serial komediowy. Niesamowita rozrywka. Z jednej strony całkiem zwyczajna i banalna a z drugiej nadal odświeżająca, angażująca i bardzo podnosząca na duchu. Niezwykle dobrze napisane dialogi i zagrane postaci (trzeba odnotować, że większość głównej obsady to również scenarzyści całości).

Marek Pilarski and robgordon have reacted to this post.
Marek Pilarskirobgordon
Cytat z Kuba data grudzień 30, 2022, 10:48

Nadrobiłem sobie nareszcie całego Teda Lasso. Mój chyba ulubiony serial komediowy. Niesamowita rozrywka. Z jednej strony całkiem zwyczajna i banalna a z drugiej nadal odświeżająca, angażująca i bardzo podnosząca na duchu. Niezwykle dobrze napisane dialogi i zagrane postaci (trzeba odnotować, że większość głównej obsady to również scenarzyści całości).

Absolutnie zgoda (poza tym, że to nie mój ulubiony serial komediowy, ale jest na pewno w czołówce :))

Prime Video zrobił fajny klip z The Boys, a'la sitcom z lat 90-tych. No właśnie. Ktoś kto za niego odpowiada zapewne jest na tyle młody, że nie odróżnia lat 90-tych od 70-tych 😉

I nie znalazł się w firmie nikt na tyle stary, żeby go wyprowadzić z błędu

robgordon
PreviousPage 110 of 166Next