Opinie o serialach
Cytat z robgordon data 30 grudnia, 2022, 23:00Cytat z Ernest Kubica data grudzień 30, 2022, 22:11I nie znalazł się w firmie nikt na tyle stary, żeby go wyprowadzić z błędu
Co ciekawe, w połowie komentarzy zwracają na to uwagę.
Cytat z Ernest Kubica data grudzień 30, 2022, 22:11I nie znalazł się w firmie nikt na tyle stary, żeby go wyprowadzić z błędu
Co ciekawe, w połowie komentarzy zwracają na to uwagę.
Cytat z robgordon data 2 stycznia, 2023, 19:06Wednesday
Dziwny to w sumie serial. Przepis nań zawiera bowiem składniki doskonale znane i właściwie do bólu opatrzone: weźmy nieco elementów ze świata wykreowanego przez J.K. Rowling, wymieszajmy z teen dramą, X-Menami, opowieściami o wilkołakach oraz paleniu czarownic i dajmy do przyrządzenia Timowi Burtonowi, zaginionemu kuzynowi Gomeza Addamsa. Z nie do końca jednak zrozumiałych dla mnie powodów, to działa. Nie do końca zrozumiałych, bo oczywiście niektórych zalet nie sposób nie dostrzec. Przede wszystkim Jenna jest idealną Panną Środą. Bardzo fajnie zbudowano jej relacje z rodziną, a także rówieśnikami. Ale gdybym miał wskazać rzecz wg mnie najważniejszą, to jest nią świetne (i jednocześnie bardzo zabawne) wykorzystanie życiowej postawy Wednesday do zobrazowania nastoletnich lęków związanych z dorastaniem (i nie tylko).
Nie dziwi mnie sukces serialu. Rozum podpowiada 7/10, serce 8/10.
Wednesday
Dziwny to w sumie serial. Przepis nań zawiera bowiem składniki doskonale znane i właściwie do bólu opatrzone: weźmy nieco elementów ze świata wykreowanego przez J.K. Rowling, wymieszajmy z teen dramą, X-Menami, opowieściami o wilkołakach oraz paleniu czarownic i dajmy do przyrządzenia Timowi Burtonowi, zaginionemu kuzynowi Gomeza Addamsa. Z nie do końca jednak zrozumiałych dla mnie powodów, to działa. Nie do końca zrozumiałych, bo oczywiście niektórych zalet nie sposób nie dostrzec. Przede wszystkim Jenna jest idealną Panną Środą. Bardzo fajnie zbudowano jej relacje z rodziną, a także rówieśnikami. Ale gdybym miał wskazać rzecz wg mnie najważniejszą, to jest nią świetne (i jednocześnie bardzo zabawne) wykorzystanie życiowej postawy Wednesday do zobrazowania nastoletnich lęków związanych z dorastaniem (i nie tylko).
Nie dziwi mnie sukces serialu. Rozum podpowiada 7/10, serce 8/10.
Cytat z robgordon data 2 stycznia, 2023, 19:23Się może też okazać, że drugi sezon Wednesday nie trafi na Netflixa.
https://filmozercy.com/wpis/netflix-utraci-prawa-do-wednesday-drugi-sezon-serialowego-hitu-moze-trafic-na-inna-platforme?fbclid=IwAR0U4zd0ZhdfzmTs-4vEvjXe0mB6WVhFv_anPCq0qgFClDKB23cPmsxwO7g
Się może też okazać, że drugi sezon Wednesday nie trafi na Netflixa.
Cytat z Szaman data 2 stycznia, 2023, 20:27https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1609993979554037762
‘1899’ has been cancelled by Netflix after 1 season.
Read our S1 review: https://t.co/X8VjdEEYFd pic.twitter.com/a6ZvwNeS25
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) January 2, 2023
Cytat z Marek Pilarski data 2 stycznia, 2023, 20:45Grubo.
Grubo.
Cytat z Ernest Kubica data 2 stycznia, 2023, 20:48Trochę mnie to nie dziwi. Scenarzyści się chyba sami zamotali w swoich pomysłach.
Trochę mnie to nie dziwi. Scenarzyści się chyba sami zamotali w swoich pomysłach.
Cytat z Marek Pilarski data 2 stycznia, 2023, 20:51Cytat z robgordon data styczeń 2, 2023, 19:23Się może też okazać, że drugi sezon Wednesday nie trafi na Netflixa.
https://filmozercy.com/wpis/netflix-utraci-prawa-do-wednesday-drugi-sezon-serialowego-hitu-moze-trafic-na-inna-platforme?fbclid=IwAR0U4zd0ZhdfzmTs-4vEvjXe0mB6WVhFv_anPCq0qgFClDKB23cPmsxwO7g
Właśnie słyszałem o tym jakiś czas temu u Grace. Dziwnie by było, jakby nagle trafił na Amazona. Pytanie, czy Netflix będzie chciał zapłacić dużo kasy za to, żeby był jednak u nich. Bo oni w sumie się nie bawią jakoś specjalnie w utrzymywanie przy życiu swoich seriali, co pokazuje chociażby informacja o anulowaniu 1899. Czy podobnie będzie z zatrzymaniem Wednesday?
Cytat z robgordon data styczeń 2, 2023, 19:23Się może też okazać, że drugi sezon Wednesday nie trafi na Netflixa.
Właśnie słyszałem o tym jakiś czas temu u Grace. Dziwnie by było, jakby nagle trafił na Amazona. Pytanie, czy Netflix będzie chciał zapłacić dużo kasy za to, żeby był jednak u nich. Bo oni w sumie się nie bawią jakoś specjalnie w utrzymywanie przy życiu swoich seriali, co pokazuje chociażby informacja o anulowaniu 1899. Czy podobnie będzie z zatrzymaniem Wednesday?
Cytat z robgordon data 2 stycznia, 2023, 20:59Cytat z Marek Pilarski data styczeń 2, 2023, 20:51Cytat z robgordon data styczeń 2, 2023, 19:23Się może też okazać, że drugi sezon Wednesday nie trafi na Netflixa.
Niby tak, ale 1899 rozczarował pod względem jakości, jak i widowni. Wednesday wręcz przeciwnie, to jeden z ich największych hitów. Pamiętaj też, że NF potrafi zapłacić grubą kasę za same prawa (patrz "Na noże").
Cytat z Marek Pilarski data styczeń 2, 2023, 20:51Cytat z robgordon data styczeń 2, 2023, 19:23Się może też okazać, że drugi sezon Wednesday nie trafi na Netflixa.
Niby tak, ale 1899 rozczarował pod względem jakości, jak i widowni. Wednesday wręcz przeciwnie, to jeden z ich największych hitów. Pamiętaj też, że NF potrafi zapłacić grubą kasę za same prawa (patrz "Na noże").
Cytat z robgordon data 2 stycznia, 2023, 21:05Cytat z Ernest Kubica data styczeń 2, 2023, 20:48Scenarzyści się chyba sami zamotali w swoich pomysłach.
Wydaje mi się, że nie zamotanie pomysłów było tu problemem, ale to, że starczyło ich w sumie może na pełnometrażowy film. Serial za bardzo się snuł, czasem kręcąc się w kółko. Gdyby to był film, byłoby to bardziej zwarte (i mam nadzieję jednocześnie ciekawsze). Wtedy też chętnie zobaczyłbym kontynuację.
Cytat z Ernest Kubica data styczeń 2, 2023, 20:48Scenarzyści się chyba sami zamotali w swoich pomysłach.
Wydaje mi się, że nie zamotanie pomysłów było tu problemem, ale to, że starczyło ich w sumie może na pełnometrażowy film. Serial za bardzo się snuł, czasem kręcąc się w kółko. Gdyby to był film, byłoby to bardziej zwarte (i mam nadzieję jednocześnie ciekawsze). Wtedy też chętnie zobaczyłbym kontynuację.
Cytat z Ernest Kubica data 2 stycznia, 2023, 21:19Ja od połowy drugiego odcinka wiele scen przewijałem i przy szóstym mocno się zastanawiałem czy to kończyć. Odcinki po 50 minut, a dłużyło się jak 90.
Ja od połowy drugiego odcinka wiele scen przewijałem i przy szóstym mocno się zastanawiałem czy to kończyć. Odcinki po 50 minut, a dłużyło się jak 90.
Cytat z robgordon data 5 stycznia, 2023, 23:08Cytat z Szaman data styczeń 5, 2023, 19:04https://deadline.com/2023/01/ruth-negga-jake-gyllenhaal-presumed-innocent-apple-tv-series-david-e-kelley-amp-j-j-abrams-1235212102/
Oglądać ten serial znając poprzednika z Fordem, to trochę mija się z celem. Tak myślę.
Cytat z Szaman data styczeń 5, 2023, 19:04
Oglądać ten serial znając poprzednika z Fordem, to trochę mija się z celem. Tak myślę.
Cytat z Szaman data 5 stycznia, 2023, 23:11No właśnie, bo co tutaj przerabiać, jakiego innego zakończenia szukać? Chyba zostaje im wiara, że takich staroci nikt już nie ogląda 🙂
No właśnie, bo co tutaj przerabiać, jakiego innego zakończenia szukać? Chyba zostaje im wiara, że takich staroci nikt już nie ogląda 🙂
Cytat z Szaman data 6 stycznia, 2023, 17:16O, Meryl się skusiła po starej znajomości 🙂
https://twitter.com/GraceRandolph/status/1611174957353926657
O, Meryl się skusiła po starej znajomości 🙂
I also hear #PaulRudd isn’t the only movie star in #OnlyMurdersInTheBuilding Season 3
and the other one has a LOT of #Oscars pic.twitter.com/BuE9StXgHi
— Grace Randolph (@GraceRandolph) January 6, 2023
Cytat z Marek Pilarski data 6 stycznia, 2023, 22:38Może będzie cameo Gagi w drugim sezonie? 😛
Może będzie cameo Gagi w drugim sezonie? 😛
Cytat z robgordon data 6 stycznia, 2023, 23:24Cytat z Marek Pilarski data styczeń 6, 2023, 22:38Może będzie cameo Gagi w drugim sezonie?
Oby nie 🙂
Cytat z Marek Pilarski data styczeń 6, 2023, 22:38Może będzie cameo Gagi w drugim sezonie?
Oby nie 🙂
Cytat z robgordon data 8 stycznia, 2023, 16:56Angielka
Neo-Western, ale nawet jak na ten gatunek, dość specyficzny. O wolnym, czasem wręcz kontemplacyjnym tempie. Mimo to, ze świetnie budowanym, właściwie do samego końca, napięciem. Pięknie sfotografowany (wiele scen nakręcono o złotej godzinie), bardzo dobrze zagrany (i obsadzony). Dobre, niejednoznaczne dialogi. Czasem niełatwo się połapać w czym rzecz, zwłaszcza, że opowieść przedstawiona jest w 2 planach czasowych, ale w finale wszystkie klocki wskakują na swoje miejsce.
Nie wiem, czy kogoś to zachęci 😉 Ja seansu nie żałuję (6 odcinków po ok. 50 minut).
Angielka
Neo-Western, ale nawet jak na ten gatunek, dość specyficzny. O wolnym, czasem wręcz kontemplacyjnym tempie. Mimo to, ze świetnie budowanym, właściwie do samego końca, napięciem. Pięknie sfotografowany (wiele scen nakręcono o złotej godzinie), bardzo dobrze zagrany (i obsadzony). Dobre, niejednoznaczne dialogi. Czasem niełatwo się połapać w czym rzecz, zwłaszcza, że opowieść przedstawiona jest w 2 planach czasowych, ale w finale wszystkie klocki wskakują na swoje miejsce.
Nie wiem, czy kogoś to zachęci 😉 Ja seansu nie żałuję (6 odcinków po ok. 50 minut).
Cytat z robgordon data 10 stycznia, 2023, 15:38Z tymi opiniami oczywiście ostrożnie, bo wiemy jak to z nimi bywa, ale może będzie całkiem dobrze.
https://filmozercy.com/wpis/najlepsza-adaptacja-gry-w-historii-krytycy-zachwyceni-serialowa-wersja-the-last-of-us?fbclid=IwAR0spH2C7yyuwa6pwArwhh9lVHe0T8cAFXTGlCIxn0XghoQFLeOi8o1C6HI
Z tymi opiniami oczywiście ostrożnie, bo wiemy jak to z nimi bywa, ale może będzie całkiem dobrze.
Cytat z Szaman data 10 stycznia, 2023, 17:05Aby nie skończyło się jak z Resident Evil, który nie podbiło ani kina, ani domowego zacisza
https://twitter.com/DEADLINE/status/1612842133433589760
Aby nie skończyło się jak z Resident Evil, który nie podbiło ani kina, ani domowego zacisza
EXCLUSIVE: Paramount+ has given an eight-episode, straight-to-series order to an adaptation of Hasbro’s wildly popular ‘Dungeons & Dragons’ fantasy role-playing game franchise https://t.co/w74hs1aFgo
— Deadline Hollywood (@DEADLINE) January 10, 2023