aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 114 of 166Next

Bardzo dobry trzeci odcinek Last of Us. Sprawiał wrażenie bardziej dopracowanego, nieśpiesznego, lepiej budującego emocje i bohaterów. Półka wyżej niż dwa poprzednie i ciekawe czy czasem nie szczyt możliwości serialu. Szkoda w sumie też, że nie zakończył się na odczytaniu listu, a potem ujęciu na uchylone okno. Byłaby idealna puenta.

Takie zamknięte historie które da się opowiedzieć w jednym odcinku to zawsze wdzięczny materiał. Warto jednak powiedzieć, że tutaj nastąpiła jak na razie największa zmiana w stosunku do gry:

Spoiler
- Frank pojawił się tylko na chwilę jako wiszące w jednym z opuszczonych domów zwłoki - popełnił samobójstwo po tym, jak się zaraził,

- Joel i Ellie spotkali się z Billem, wspólnie walczyli z licznymi zarażonymi,

- Bill nie umarł,

- Ellie zabrała mu gejowskiego świerszczyka 🙂

Ogółem w grze cały epizod z Billem to w zasadzie jedna wielka akcja i czysty gameplay, serial całkiem to zignorował na rzecz dramatu. Zabrakło chociażby tego spotkania z "purchlakiem" w szkole:

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Wszędzie muszą wciskać tę swoją chorą ideologię! Czy już w każdym serialu / filmie obowiązkowo będzie wątek... a nie, czekaj! Nie to forum 😉

A tak serio to dla mnie też najlepszy na razie odcinek. Najbardziej mi się podobało to przejście z wędrówki Joela i Ellie do wątku Billa i Franka:

Spoiler
Ellie dostrzega ludzkie szczątki przy drodze; mamy flashback na scenę ewakuacji miasteczka, która, jak się wydaje, zakończy się masakrą, ale zamiast śledzić te wydarzenia, zostajemy na miejscu i poznajemy Billa, a następnie Franka; w tych kilkudziesięciu minutach świetnie pokazano ich wspólne 20 lat, powiązano to zgrabnie z historią Joela i Tess i jeszcze wyjaśniono motyw z piosenką z 1. odcinka.

To nie było 20 lat tylko 15/16, Bill spotkał Franka w 2007 roku, epidemia wybuchła w 2003 🙂

W ogóle tam jest świetne przejście montażowe ze szkieletu w sukience na właścicielkę szkieletu i sukienki 🙂 Odcinek jest wreszcie pełen jakichś pomysłów wizualnych, czego brakowało mi u poprzedników, stąd napisałem o dopracowaniu.

Ps. Wątek miłosny jest tak zwyczajnie ciepły, pozbawiony przecież scen seksu, jakiegokolwiek wciskania manifestów politycznych, że w sumie trzeba dużo złej woli aby się na niego dąsać. Zresztą twórcy zostawiają kilka wentyli bezpieczeństwa dla widzów powiedzmy, bardziej wrażliwych na piękno męskiej miłości. Bohaterowie to dwa równe chłopy, ani trochę nie wpisują się w rolę stereotypowych działaczy lewackich młodzieżówek, a jeden z nich jest przecież fanatykiem broni i anarchistą wierzącym w teorie spiskowe. W dodatku noszą brody. I to nie takie farbowane dywany. Hetero brody 😀

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Bill z pierwszych scen jest klasycznym amerykańskim prawicowcem, z gatunku tych, którzy atakowali Kapitol 2 lata temu. W swoim bunkrze ma nawet flagę Gadsdena. Pod wpływem Franka przechodzi niesamowitą przemianę. Prawdopodobnie to tak wzburzyło niektórych "obrońców moralności".

Swoją drogą kapitalny jest casting do roli Billa. Nicka Offermana kojarzę teraz głównie z rolą Rona Swansona w Parks & Recreation (właśnie oglądam), gdzie gra dokładnie taki sam typ człowieka - typowego libertarianina. Można by wręcz powiedzieć, że to kontynuacja tej samej roli w scenerii zombie-apokalipsy.

Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak
Cytat z Szaman data luty 3, 2023, 22:05

w sumie trzeba dużo złej woli aby się na niego dąsać.

Mówisz? 🙂

https://kotaku.com/the-last-of-us-hbo-bill-frank-imdb-1850066300

Cytat z Szaman data luty 3, 2023, 22:05

W ogóle tam jest świetne przejście montażowe ze szkieletu w sukience na właścicielkę szkieletu i sukienki 🙂 Odcinek jest wreszcie pełen jakichś pomysłów wizualnych, czego brakowało mi u poprzedników, stąd napisałem o dopracowaniu.

Ps. Wątek miłosny jest tak zwyczajnie ciepły, pozbawiony przecież scen seksu, jakiegokolwiek wciskania manifestów politycznych, że w sumie trzeba dużo złej woli aby się na niego dąsać. Zresztą twórcy zostawiają kilka wentyli bezpieczeństwa dla widzów powiedzmy, bardziej wrażliwych na piękno męskiej miłości. Bohaterowie to dwa równe chłopy, ani trochę nie wpisują się w rolę stereotypowych działaczy lewackich młodzieżówek, a jeden z nich jest przecież fanatykiem broni i anarchistą wierzącym w teorie spiskowe. W dodatku noszą brody. I to nie takie farbowane dywany. Hetero brody 😀

No i znajdźmy tu inny powód hejtu niż po prostu homofobia 🙂

Myślę, że pewni koledzy by mnie oświecili, ale ja sam nie widzę nic. To nawet nie jest filler, bo to bardzo ważny odcinek dla tematyki serialu.

Proponuję jeszcze spin off Californication, każdy odcinek to historia jednej kobiety która trafiła do łóżka Duchovny'ego 🙂

Jest pełen zwiastun "Dziewczyny i kosmonauty". Jestem ciekaw tej produkcji, bo jakby nie było, to rzecz na naszym rynku dość oryginalna. Gdzieś przeczytałem, że to modern romans, gdzie indziej, że Top Gun spotyka Interstellar. Zachowując proporcje i umiar, trzeba przyznać, że serwisy streamingowe mocno przyczyniają się do rozwoju kina gatunkowego w naszym kraju. Nawet jeśli nie wszystkie propozycje trzymają poziom.

Taki trochę zapychacz z tego czwartego odcinka Last of Us. Fajnie było dopóki Ellie i Joel się przekomarzali, jak weszła Melanie Lynskey to jakoś straciłem zainteresowanie.

Lynskey to castingowa wtopa, a sam odcinek powinien być tak z 10-15 minut dłuższy zamiast kończyć się wymuszonym cliffhangerem.

Fajnie widzieć jak relacja Joela i Ellie coraz bardziej przypomina tę z pierwowzoru.

Tradycyjnie wrzucam growy odpowiednik scen z serialu:

Kończą Yellowstone, ale to uniwersum rozrasta się niczym MCU:

https://www.filmweb.pl/news/Serial+%22Yellowstone%22+w+obecnej+formie+dobiega+ko%C5%84ca.+Powodem+Kevin+Costner.+Zast%C4%85pi+go+Matthew+McConaughey-149458?fbclid=IwAR3lPvjH3Yv4wwh9LX9dlPtL8rGBDqsz9cvYXmGLpBV9Z4BTVW6cmcLDEA8

Kruk 1-3

Ciekawy i nieczęsty, zwłaszcza u nas, przypadek gdy kolejne sezony serialu są wyraźnie lepsze niż pierwszy. „Szepty słychać po zmroku” to niezbyt oryginalna historia, choć z kilkoma ciekawymi pomysłami. Może na tle innych produkcji w kraju prezentuje się nieźle, ale nic ponadto. Do tego trzeba dodać przeciętne zdjęcia zupełnie nie oddające potencjału Podlasia. "Czarny woron…” i „Jak tu ciemno” wyglądają na tle poprzednika jakby nakręcone zostały przez inną ekipę. Fabularnie to właściwie jedna, spójna, zaskakująca i bardziej przemyślana opowieść. Wizualnie jest też dużo lepiej, podobnie z aktorstwem (świetne czarne charaktery). No i finał trzyma historii za gardło  z czym wiele seriali o większym budżecie i większych ambicjach nie potrafi sobie poradzić. Szkoda, że serial nie trafił na Netflixa. Mógłby stać się dużym, nieangielskojęzycznym przebojem tej platformy.

Kolejny odcinek TLoU już jutro. Poprzedni rzeczywiście słabszy, ale historia jest ewidentnie urwana; może jako całość będzie się lepiej prezentować.

A prawdziwym powodem oburzenia po 3. odc. jest propagowanie ideologii marksistowskiej poprzez umieszczenie wizerunków jej twórców w serialu

Szaman and Kuba have reacted to this post.
SzamanKuba

Znakomity 5. odcinek, będący w zasadzie kwintesencją gry - jest i akcja, i napięcie, i świetne relacje między bohaterami, i emocje. Nawet 3. odcinek nie dał mi takiego kopa w brzuch jak ten, co prawda przenieśli to prosto z gry, ale tutaj rozegrali lepiej, do tego pięknie pokazali więź Sama i Ellie.

Lynskey zrehabilitowała się za poprzedni odcinek, tutaj postać Kathleen wypadła ciekawiej.

Bardzo dobry odcinek Last of Us! Wielkie plusy:

Spoiler

• świetnie skondensowana i rozegrana relacja Ellie z młodym, mieli przecież na to kilka-kilkanaście minut. Powiedzieli wszystko co trzeba. Ogólnie zaczyna mi się podobać to jak serial nie traci czasu, mówi co ma powiedzieć i idzie dalej. Tak jak z Billem i Frankiem (chociaż tutaj czuję, że dopiszą jakąś retrospekcję z ulubieńcami widzów w 2 sezonie, zbyt duży jest medialny sukces tych postaci)
  • widać to też w wątku Lynskey. Była solidnym czarnym charakterem, ale z gatunku przeciwników irytujących. Rozłożona na pięć odcinków powodowałaby w końcu nudności i agresję na sam widok. A tak, po prostu ją odstawiono bez żadnych ceregieli. Może dlatego mnie to tak cieszy, bo jestem już nieco zmęczony pozostawianiem przeciwników na wieloletnie później w większości obecnych superprodukcji
  • świetne sceny z wyjawieniem ugryzienia i tablicą do pisania na grobie.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak
Cytat z Szaman data luty 12, 2023, 17:11

Tak jak z Billem i Frankiem (chociaż tutaj czuję, że dopiszą jakąś retrospekcję z ulubieńcami widzów w 2 sezonie, zbyt duży jest medialny sukces tych postaci)

Nie dopiszą bo nie ma ku temu powodu. Historia z drugiej części gry dzieje się w innej części kraju i nie ma żadnego związku z tamtymi bohaterami 🙂

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Nakręcą spin off o Billu i Franku. 😛

Będzie bolało

Bardzo dobry serial medyczny. Uprzedzam jednak, że bohaterem jest brytyjska służba zdrowia, a nie amerykańska. Jeśli się więc zdecydujecie na seans, spodziewajcie się przyziemnej, ale też bardziej szczerej i prawdziwej historii. I wizualnie bardzo dosłownej. To oczywiście serial nie tylko o tym co w szpitalu, ale też o ludziach. Postacie, w tym główny bohater balansują na granicy naszej sympatii do nich. Oczywiście nie brakuje brytyjskiego poczucia humoru. Jedyny (mały) zgrzyt to fakt, że Ben Whishaw, aktor 40-letni, gra postać ponad dekadę młodszą. Na szczęście gra świetnie.

8/10

PreviousPage 114 of 166Next