Opinie o serialach
Cytat z robgordon data 24 kwietnia, 2023, 20:50Cytat z Fandorin data kwiecień 24, 2023, 20:00Cytat z robgordon data kwiecień 24, 2023, 15:33Będzie drugi sezon "Oderwij wzdłuż linii". Choć to chyba raczej po prostu nowa animacja tych samych twórców.
https://www.youtube.com/watch?v=w4XvKUdc4eM
@rob, a czytałeś komiks Przepowiednia pancernika, wydany po polsku przez Mandiokę? Serial jest podobny, czy to coś innego.
Nie ma na końcu znaku zapytania, ale to pytanie, tak? Założę, że tak 😉
Komiksu nie czytałem, ale sądzę, że to coś podobnego. Bo nie tylko twórca ten sam (czyli Zerocalcare), ale w serialu obecna jest postać Pancernika (jako sumienia głównego bohatera). Świetna historia, fantastyczny humor, a najlepiej pasuje określenie "strumień świadomości". Polecam bardzo. Łącznie niecałe 2 godziny, więc do szarpnięcia w jeden wieczór. Uprzedzam jednak, że zwłaszcza pierwsze 3-4 odcinki wymagają uwagi i skupienia. Ilość przekazywanej treści jest spora, a tempo monologów zawrotne. Więc jeśli się zdecydujesz postaraj się, żeby nic Ci nie zakłócało seansu 😉
Wiedziałeś, że jest film Przepowiednia pancernika?
https://www.youtube.com/watch?v=k_Opj9MVQgI
Cytat z Fandorin data kwiecień 24, 2023, 20:00Cytat z robgordon data kwiecień 24, 2023, 15:33Będzie drugi sezon "Oderwij wzdłuż linii". Choć to chyba raczej po prostu nowa animacja tych samych twórców.
@rob, a czytałeś komiks Przepowiednia pancernika, wydany po polsku przez Mandiokę? Serial jest podobny, czy to coś innego.
Nie ma na końcu znaku zapytania, ale to pytanie, tak? Założę, że tak 😉
Komiksu nie czytałem, ale sądzę, że to coś podobnego. Bo nie tylko twórca ten sam (czyli Zerocalcare), ale w serialu obecna jest postać Pancernika (jako sumienia głównego bohatera). Świetna historia, fantastyczny humor, a najlepiej pasuje określenie "strumień świadomości". Polecam bardzo. Łącznie niecałe 2 godziny, więc do szarpnięcia w jeden wieczór. Uprzedzam jednak, że zwłaszcza pierwsze 3-4 odcinki wymagają uwagi i skupienia. Ilość przekazywanej treści jest spora, a tempo monologów zawrotne. Więc jeśli się zdecydujesz postaraj się, żeby nic Ci nie zakłócało seansu 😉
Wiedziałeś, że jest film Przepowiednia pancernika?
Cytat z Fandorin data 24 kwietnia, 2023, 22:04Tak, oczywiście, to było pytanie.
Widzę, że wizualnie jest bardzo podobnie do komiksu. Choć pewne różnice też się chyba znajdą. Pancernik w komiksie jest raczej alter ego autora, jego sumienie reprezentuje natomiast Vandana Shiva, indyjska działaczka na rzecz środowiska. Takich pomysłów jest tam więcej. Główny bohater to takie trochę skrzyżowanie neurotycznego gościa spod znaku Woody'ego Allena, ale bez otoczki inteligenckiej, z popkulturowym nerdem. Nie do końca moje klimaty, ale na pewno znakomicie ilustruje lęki i trudy codzienności pewnej generacji, chyba nie tylko włoskiej. O tym, że świetnie wstrzelił się w nastroje czytelników, świadczą liczby jakie wykręca na tamtym rynku. Jak pisze polski wydawca jest to obecnie najlepiej sprzedający się autor komiksowy we Włoszech, a jak pisze sam Zerocalcare rozpykał Gipiego (popularny włoski autor komiksów).
O filmie nic wcześniej nie wiedziałem.
Przypomniała się jeszcze ciekawostka z Sukcesji, o której w kraju Adama Małysza należy wspomnieć. Pojawia się wątek skoków narciarskich
[spoiler title=""]jedna z postaci uprawiała w przeszłości tę konkurencję, otarła się nawet o medal na Igrzyskach w Soczi. Amerykanin, aby zagaić rozmowę stwierdza, że na pewno ciężko jest tak przegrać przez dziesiąte części sekundy 🙂 [/spoiler]
Tak, oczywiście, to było pytanie.
Widzę, że wizualnie jest bardzo podobnie do komiksu. Choć pewne różnice też się chyba znajdą. Pancernik w komiksie jest raczej alter ego autora, jego sumienie reprezentuje natomiast Vandana Shiva, indyjska działaczka na rzecz środowiska. Takich pomysłów jest tam więcej. Główny bohater to takie trochę skrzyżowanie neurotycznego gościa spod znaku Woody'ego Allena, ale bez otoczki inteligenckiej, z popkulturowym nerdem. Nie do końca moje klimaty, ale na pewno znakomicie ilustruje lęki i trudy codzienności pewnej generacji, chyba nie tylko włoskiej. O tym, że świetnie wstrzelił się w nastroje czytelników, świadczą liczby jakie wykręca na tamtym rynku. Jak pisze polski wydawca jest to obecnie najlepiej sprzedający się autor komiksowy we Włoszech, a jak pisze sam Zerocalcare rozpykał Gipiego (popularny włoski autor komiksów).
O filmie nic wcześniej nie wiedziałem.
Przypomniała się jeszcze ciekawostka z Sukcesji, o której w kraju Adama Małysza należy wspomnieć. Pojawia się wątek skoków narciarskich
Cytat z Mierzwiak data 24 kwietnia, 2023, 23:05Cytat z Fandorin data kwiecień 24, 2023, 22:04Przypomniała się jeszcze ciekawostka z Sukcesji, o której w kraju Adama Małysza należy wspomnieć. Pojawia się wątek skoków narciarskich
[spoiler title=""]jedna z postaci uprawiała w przeszłości tę konkurencję, otarła się nawet o medal na Igrzyskach w Soczi. Amerykanin, aby zagaić rozmowę stwierdza, że na pewno ciężko jest tak przegrać przez dziesiąte części sekundy
[/spoiler]
Och tak, cudowny cringe w całej sekwencji cringe'u z pokazem 3-godzinnej wersji roboczej jakiegoś gniota za ponad $200 mln na deser 🙂
Serial nadrobiłem niedawno więc nie mam tego wieloletniego przywiązania do bohaterów, a i tak zadziwia mnie droga jaką przeszedł Tom (i Greg) - ledwo ich teraz znoszę, ta bardzo obleśne jest to ich pasożytnicze płaszczenie się.
Cytat z Fandorin data kwiecień 24, 2023, 22:04Przypomniała się jeszcze ciekawostka z Sukcesji, o której w kraju Adama Małysza należy wspomnieć. Pojawia się wątek skoków narciarskich
Spoilerjedna z postaci uprawiała w przeszłości tę konkurencję, otarła się nawet o medal na Igrzyskach w Soczi. Amerykanin, aby zagaić rozmowę stwierdza, że na pewno ciężko jest tak przegrać przez dziesiąte części sekundy![]()
Och tak, cudowny cringe w całej sekwencji cringe'u z pokazem 3-godzinnej wersji roboczej jakiegoś gniota za ponad $200 mln na deser 🙂
Serial nadrobiłem niedawno więc nie mam tego wieloletniego przywiązania do bohaterów, a i tak zadziwia mnie droga jaką przeszedł Tom (i Greg) - ledwo ich teraz znoszę, ta bardzo obleśne jest to ich pasożytnicze płaszczenie się.
Cytat z Kuba data 25 kwietnia, 2023, 17:41Cytat z Mierzwiak data kwiecień 24, 2023, 23:05Cytat z Fandorin data kwiecień 24, 2023, 22:04Przypomniała się jeszcze ciekawostka z Sukcesji, o której w kraju Adama Małysza należy wspomnieć. Pojawia się wątek skoków narciarskich
[spoiler title=""]jedna z postaci uprawiała w przeszłości tę konkurencję, otarła się nawet o medal na Igrzyskach w Soczi. Amerykanin, aby zagaić rozmowę stwierdza, że na pewno ciężko jest tak przegrać przez dziesiąte części sekundy
[/spoiler]
Och tak, cudowny cringe w całej sekwencji cringe'u z pokazem 3-godzinnej wersji roboczej jakiegoś gniota za ponad $200 mln na deser
Niesamowity jest ten sezon, kolejny bezblędny odcinek. Zgadzam się co do Toma i Grega!
Warto też podkreślić jak doskonały aktorsko w tym sezonie jest Culkin i jak wielką drogę Roman przeszedł w tym serialu.
Cytat z Mierzwiak data kwiecień 24, 2023, 23:05Cytat z Fandorin data kwiecień 24, 2023, 22:04Przypomniała się jeszcze ciekawostka z Sukcesji, o której w kraju Adama Małysza należy wspomnieć. Pojawia się wątek skoków narciarskich
Spoilerjedna z postaci uprawiała w przeszłości tę konkurencję, otarła się nawet o medal na Igrzyskach w Soczi. Amerykanin, aby zagaić rozmowę stwierdza, że na pewno ciężko jest tak przegrać przez dziesiąte części sekundy![]()
Och tak, cudowny cringe w całej sekwencji cringe'u z pokazem 3-godzinnej wersji roboczej jakiegoś gniota za ponad $200 mln na deser
Niesamowity jest ten sezon, kolejny bezblędny odcinek. Zgadzam się co do Toma i Grega!
Warto też podkreślić jak doskonały aktorsko w tym sezonie jest Culkin i jak wielką drogę Roman przeszedł w tym serialu.
Cytat z Fandorin data 25 kwietnia, 2023, 20:33Jeśli droga, jaką przeszli Tom i Greg miałaby oznaczać jakąś zasadniczą zmianę tych postaci, to nie mogę się z tym zgodzić. To od początku były śliskie typki, które rozpoczęły wspinaczkę po drabinie społecznej. Początkowo jeszcze trochę nieśmiało, ale nie wahali się robić obrzydliwych rzeczy. Tom, który zaczął nieco wcześniej i był ciut wyżej na tej drodze, stał się dla Grega wzorem do naśladowania. Teraz są już jako tako umoszczeni (jeszcze nie umocowani na dobre, ale czują się dużo pewniej), więc pozwalają sobie na więcej. Powiedziałbym, że charakterologicznie się nie zmienili, wyrobili tylko pewne skille, dzięki którym są już postrzegani jako swoi. Zgadzam się natomiast, że obecnie najciekawszą postacią w serialu jest Roman, a Culkin jest świetny w tej roli.
Jeśli droga, jaką przeszli Tom i Greg miałaby oznaczać jakąś zasadniczą zmianę tych postaci, to nie mogę się z tym zgodzić. To od początku były śliskie typki, które rozpoczęły wspinaczkę po drabinie społecznej. Początkowo jeszcze trochę nieśmiało, ale nie wahali się robić obrzydliwych rzeczy. Tom, który zaczął nieco wcześniej i był ciut wyżej na tej drodze, stał się dla Grega wzorem do naśladowania. Teraz są już jako tako umoszczeni (jeszcze nie umocowani na dobre, ale czują się dużo pewniej), więc pozwalają sobie na więcej. Powiedziałbym, że charakterologicznie się nie zmienili, wyrobili tylko pewne skille, dzięki którym są już postrzegani jako swoi. Zgadzam się natomiast, że obecnie najciekawszą postacią w serialu jest Roman, a Culkin jest świetny w tej roli.
Cytat z Szaman data 27 kwietnia, 2023, 06:19https://twitter.com/Variety/status/1651364389101137920?t=7mxByc1rnTBMtNl_niUTcA&s=19
Bob Odenkirk is trading Cinnabon for Italian beef, as the “Better Call Saul” star has joined Season 2 of FX’s delicious hit dramedy series “The Bear.”
Get the details here: https://t.co/lnnhH6BGDt pic.twitter.com/umXpx5nGOO
— Variety (@Variety) April 26, 2023
Cytat z Fandorin data 27 kwietnia, 2023, 19:58Oderwij wzdłuż linii już za mną. Pod względem historii, nastroju, przekazu to rzecz bardzo ciekawa. Główny wątek (Alice) to przerobiony motyw z komiksu, dodano do niego elementy z innych komiksów Zerocalcare (lub oryginalne - tego nie wiem). Szkoda, że warstwa wizualna jest taka sobie. O ile projekty postaci są OK, narysowane charakterystyczną kreską autora, to już tła są bardzo uproszczone, a sama animacja jest dość anemiczna. Fajnie natomiast wypada ścieżka dźwiękowa, zarówno oryginalny włoski dubbing, jak i muzyka. Wkurzył mnie za to brak tłumaczenia dodatkowych tekstów włoskich, jakie się w różnych momentach pojawiają (jakiś mural, przede wszystkim sms-y), a które mają jakieś znaczenie dla fabuły. W angielskojęzycznych produkcjach często bez sensu pojawiają się przetłumaczone np. napisy na budynkach (APTEKA, BIBLIOTEKA), a tutaj zabrakło dość ważnych informacji.
Ogólnie udana produkcja, z własnym klimatem. Dość przyziemna, ale potrafiąca momentami dotknąć ważnych spraw w zaskakujący, subtelny sposób.
7/10
Oderwij wzdłuż linii już za mną. Pod względem historii, nastroju, przekazu to rzecz bardzo ciekawa. Główny wątek (Alice) to przerobiony motyw z komiksu, dodano do niego elementy z innych komiksów Zerocalcare (lub oryginalne - tego nie wiem). Szkoda, że warstwa wizualna jest taka sobie. O ile projekty postaci są OK, narysowane charakterystyczną kreską autora, to już tła są bardzo uproszczone, a sama animacja jest dość anemiczna. Fajnie natomiast wypada ścieżka dźwiękowa, zarówno oryginalny włoski dubbing, jak i muzyka. Wkurzył mnie za to brak tłumaczenia dodatkowych tekstów włoskich, jakie się w różnych momentach pojawiają (jakiś mural, przede wszystkim sms-y), a które mają jakieś znaczenie dla fabuły. W angielskojęzycznych produkcjach często bez sensu pojawiają się przetłumaczone np. napisy na budynkach (APTEKA, BIBLIOTEKA), a tutaj zabrakło dość ważnych informacji.
Ogólnie udana produkcja, z własnym klimatem. Dość przyziemna, ale potrafiąca momentami dotknąć ważnych spraw w zaskakujący, subtelny sposób.
7/10
Cytat z Mierzwiak data 28 kwietnia, 2023, 10:42Widzieliście opinie o Citadel od Prime Video? Bracia Russo firmują swoim nazwiskiem kolejnego kupsztala. Zaskoczenie roku!
Widzieliście opinie o Citadel od Prime Video? Bracia Russo firmują swoim nazwiskiem kolejnego kupsztala. Zaskoczenie roku!
Cytat z Szaman data 28 kwietnia, 2023, 11:20Sam opis fabuły jest tak nieciekawy i przekombinowany, że nie zamierzam po to sięgać. Znowu, zamiast być świadkiem tych wydarzeń, widz zostaje wrzucony w moment po 100 najważniejszych zwrotach fabularnych i ma się tym przejmować. Takie porównanie co do sposobu pisania- to tak jakby Twin Peaks zaczynało się od 3 sezonu.
Sam opis fabuły jest tak nieciekawy i przekombinowany, że nie zamierzam po to sięgać. Znowu, zamiast być świadkiem tych wydarzeń, widz zostaje wrzucony w moment po 100 najważniejszych zwrotach fabularnych i ma się tym przejmować. Takie porównanie co do sposobu pisania- to tak jakby Twin Peaks zaczynało się od 3 sezonu.
Cytat z Kuba data 28 kwietnia, 2023, 11:37Cytat z Mierzwiak data kwiecień 28, 2023, 10:42Widzieliście opinie o Citadel od Prime Video? Bracia Russo firmują swoim nazwiskiem kolejnego kupsztala. Zaskoczenie roku!
Ja to nawet planuje obejrzeć, żeby zjechać na Immersji, i przekonać się czy wypada to gorzej od Liaison Apple 😛 ale fakt jest taki, że cały projekt Citadel jest prześmieszny.
Czekam za to mocniej na Silo Apple, pojawiają się pierwsze opinie i są pozytywne, fajnie będzie też zobaczyć Rebecce w dłuższym projekcie. Widziałem co prawda wszystkie jej dotychczasowe miniseriale, ale skłamałbym twierdząc, że był to materiał jej..godny 🙂 chociaż w Red Tent była absurdalnie znakomita.
Cytat z Mierzwiak data kwiecień 28, 2023, 10:42Widzieliście opinie o Citadel od Prime Video? Bracia Russo firmują swoim nazwiskiem kolejnego kupsztala. Zaskoczenie roku!
Ja to nawet planuje obejrzeć, żeby zjechać na Immersji, i przekonać się czy wypada to gorzej od Liaison Apple 😛 ale fakt jest taki, że cały projekt Citadel jest prześmieszny.
Czekam za to mocniej na Silo Apple, pojawiają się pierwsze opinie i są pozytywne, fajnie będzie też zobaczyć Rebecce w dłuższym projekcie. Widziałem co prawda wszystkie jej dotychczasowe miniseriale, ale skłamałbym twierdząc, że był to materiał jej..godny 🙂 chociaż w Red Tent była absurdalnie znakomita.
Cytat z robgordon data 28 kwietnia, 2023, 17:02Cytat z Mierzwiak data kwiecień 28, 2023, 12:01Silo wygląda w porządku, ale mam wrażenie, że znam już dokładnie każdy twist.
Łącznie z „K…a mać!” gdy trzeba będzie odgadnąć hasło, żeby wydostać się na powierzchnię 😉
Cytat z Mierzwiak data kwiecień 28, 2023, 12:01Silo wygląda w porządku, ale mam wrażenie, że znam już dokładnie każdy twist.
Łącznie z „K…a mać!” gdy trzeba będzie odgadnąć hasło, żeby wydostać się na powierzchnię 😉
Cytat z Szaman data 28 kwietnia, 2023, 17:24Nie wiem co to miało być, pewnie fani gry wiedzą. Za krótkie aby zachęcić laików, ciężko powiedzieć coś więcej oprócz tego, że wybrali piosenkę która jest najbardziej "1999" jak to tylko możliwe 🙂
Nie wiem co to miało być, pewnie fani gry wiedzą. Za krótkie aby zachęcić laików, ciężko powiedzieć coś więcej oprócz tego, że wybrali piosenkę która jest najbardziej "1999" jak to tylko możliwe 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 28 kwietnia, 2023, 18:32Cytat z Szaman data kwiecień 28, 2023, 17:24Nie wiem co to miało być, pewnie fani gry wiedzą. Za krótkie aby zachęcić laików, ciężko powiedzieć coś więcej oprócz tego, że wybrali piosenkę która jest najbardziej "1999" jak to tylko możliwe
"Larger than life" od Backstreet Boys? 😉
Cytat z Szaman data kwiecień 28, 2023, 17:24Nie wiem co to miało być, pewnie fani gry wiedzą. Za krótkie aby zachęcić laików, ciężko powiedzieć coś więcej oprócz tego, że wybrali piosenkę która jest najbardziej "1999" jak to tylko możliwe
"Larger than life" od Backstreet Boys? 😉
Cytat z Szaman data 28 kwietnia, 2023, 18:46Przeklikaj ten teledysk, obok "You Get What You Give" od New Radicals to ekranizacja Ameryki z 1999 roku 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=E1fzJ_AYajA
Przeklikaj ten teledysk, obok "You Get What You Give" od New Radicals to ekranizacja Ameryki z 1999 roku 🙂