aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 122 of 166Next
Cytat z Szaman data kwiecień 28, 2023, 18:46

Przeklikaj ten teledysk, obok "You Get What You Give" od New Radicals to ekranizacja Ameryki z 1999 roku 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=E1fzJ_AYajA

Moja młodość przypadła na tę dekadę i nie kojarzę tego numeru. Moja dziewczyna, która jest kilka lat młodsza, również. Choć klip ma sporo wyświetleń jak na taką staroć, więc zakładam, że faktycznie musiała być popularna.

Mam wrażenie, że często trafiałem na to w muzycznych telewizjach na przełomie wieków. W każdym razie na zwiastunie rozpoznałem od razu.

Plus mam słabość do zapamiętywania one hit wonders, a pan (zespół?) Len wyginął razem z tym sposobem noszenia czapki 🙂

Też nie kojarzę. Ale telewizje muzyczne zacząłem śledzić gdzieś w 2000/2001, a ten utwór przebił się w sumie tylko w krajach anglosaskich, z tego co widzę na Wikipedii.

A wspomniany przeze mnie utwór pojawił się już w jednym zwiastunie, ale nie mogłem sobie przypomnieć, jaki to był film. Okazuje się, że Turning Red. 🙂

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak
Cytat z Szaman data kwiecień 28, 2023, 20:08

https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1652025536078544897

Niedobrze.

Ok, to już oficjalne. 4. sezon Sukcesji jest w całości darciem łacha z bogaczy*. O ile w poprzednich sezonach fabuła miała jakieś znaczenie, tak w finale cały wątek przejęcia/sprzedaży firmy jest tylko pretekstem do obśmiania ich zachcianek. Spójrzcie na minę Kena, gdy nie dostał takich chmur, o jakich myślał.

O ile postaci z pokolenia Logana Roya stworzyły ten porąbany świat, o tyle pokolenie ich dzieci uczyniło go na dodatek kompletnie absurdalnym.

*nie żeby mi to przeszkadzało; to jak z zabijaniem nazistów: o ile jest dobrze zrobione, to jest dobre.

Totalnie się nie zgadzam 🙂

Chmurki (które, umówmy się, byly po prostu chujowe) to pikuś przy imprezie urodzinowej Kena i jeśli coś ten sezon pokazuje, to jak bardzo są inni od swojego ojca i jak bardzo brakuje im jasnej wizji tego, co chcieliby zrobić, innymi słowy tego, co charakteryzuje Logana.

Ok, a z czym konkretnie się nie zgadzasz?

Przypuszczam, że z tezą, że 4. sezon jest o niczym. Której nigdy nie wypowiedziałem. Co więcej, zgadzam się w 100%, że młodzi nie dorastają ojcu do pięt (w sprawach biznesowych). Może nie jest to dobrze czytelne (jeśli tak, to przepraszam), ale wydaje mi się, że właśnie to samo napisałem. Logan i inni biznesmeni jego pokolenia wznosili zachodni kapitalizm na kolejne poziomy brutalności. Ich dzieci brylują już tylko w groteskowych wygłupach. O tym jest ten sezon. Poprzednie pokazywały jakąś dynamikę relacji rodzinnych, próbowały psychologizować zachowania bohaterów, ale wszystko w ryzach trzymał jeszcze senior rodu. Po jego śmierci wszyscy się pogubili. Ten sezon kapitalnie to ukazuje.

Tyle. Wydaje mi się, że nie różnimy się aż tak bardzo w ocenie wydarzeń.

Cytat z Fandorin data maj 2, 2023, 17:05

Z tym co napisałeś, że S4 jest darciem łacha z bogaczy. Moim zdaniem to totalnie chybiona diagnoza, w dodatku spłycająca serial do banału w stylu Triangle of Sadness.

Przypuszczam, że z tezą, że 4. sezon jest o niczym. Której nigdy nie wypowiedziałem.

A ja nie napisałem, że napisałeś 🙂

Co do reszty zgoda.

Dla mnie "darcie łacha z bogaczy" to wartość dodana, a nie spłycanie tematu. Taka okruszynka, która nam, maluczkim, pozostaje w tym ch.owym świecie. W 4. sezonie ta okruszynka jest ciut większa.

"Darcie łacha z bogaczy" to ostatnio dość popularna tematyka w serialach i filmach. Z opisu treści "Sukcesji" i Waszych komentarzy wydaje mi się, że właśnie tym również jest ten serial. Nie jest to zapewne jedyny temat i niekoniecznie najważniejszy, ale "Sukcesja" zdecydowanie wpisuje się w tendencję. Kolejnymi głośnymi przykładami ostatnich czasów są takie produkcje jak "Lotos", "Na noże" (szczególnie część druga), "Menu", czy rzeczy Ostlunda. Niedawno natknąłem się gdzieś na artykuł, w którym autor wysnuł nawet teorię, że to zamierzone działanie lewackiego Hollywood 😉

Wręcz przeciwnie. To zamierzone działanie wielkiego biznesu, który pozwala maluczkim poczuć się trochę lepiej, a jednocześnie rozładowuje realne napięcia społeczne, które mogłyby doprowadzić do dekorowania okolicznych latarń 😉

Możliwe, że albo tak.

Biały bogacz to najbardziej znienawidzona postać w hollywoodzkim światku. Wcześniej jego manifestacją był Trump, teraz Musk. Żadna to teoria spiskowa, wystarczy śledzić na bieżąco życie Hollywood. Nominacja do Oscara za scenariusz Knives Out 2 nie jest przypadkowa, to głos środowiska.

Nie ma bardziej żenującego, a przy tym kuriozalnego przykładu virtue signalingu niż biali bogacze upajający się pogardą dla białych bogaczy.

Podobno finałowy odcinek Sukcesji ma trwać 90 minut.

Cytat z Fandorin data maj 2, 2023, 17:05

Przypuszczam, że z tezą, że 4. sezon jest o niczym. Której nigdy nie wypowiedziałem. Co więcej, zgadzam się w 100%, że młodzi nie dorastają ojcu do pięt (w sprawach biznesowych). Może nie jest to dobrze czytelne (jeśli tak, to przepraszam), ale wydaje mi się, że właśnie to samo napisałem. Logan i inni biznesmeni jego pokolenia wznosili zachodni kapitalizm na kolejne poziomy brutalności. Ich dzieci brylują już tylko w groteskowych wygłupach. O tym jest ten sezon. Poprzednie pokazywały jakąś dynamikę relacji rodzinnych, próbowały psychologizować zachowania bohaterów, ale wszystko w ryzach trzymał jeszcze senior rodu. Po jego śmierci wszyscy się pogubili. Ten sezon kapitalnie to ukazuje.

Tyle. Wydaje mi się, że nie różnimy się aż tak bardzo w ocenie wydarzeń.

Z jednej strony tak.

Ale z drugiej? Dla mnie Sukcesja, zwłaszcza na tym etapie, jest zbyt złożonym serialem by nawet konkretnie określić główny temat. Jasne, rozpad imperium na skutek przejęcia kontroli przed dzieci jest tu mega ważne, ale dla mnie obecnie najbardziej istotne są chyba przede wszystkim psychologiczne portrety i wewnętrzne drogi każdego bohatera, podsumowanie historii o międzypokoleniowej traumie i próbie jej przełamania. Roman, jedyny człowiek tej rodziny, który potrafi szczerze kochać, próbujący wyłamać się z tego beznadziejnego kręgu; Kendall, nagi cesarz, najbliższy i najdalszy ojcu próbujący w końcu udowodnić samemu sobie, że ojciec nie okłamywał go całe jego życie, próbujący godnie zastąpić wielkiego człowieka; Shiv, która choćby nie wiadomo co nigdy nie ucieknie od faktu, że jest kobietą w świecie zdominowanym przez mężczyzn, kobietą skazaną na brak zrozumienia na czym polegają uczucia i w końcu Connor, z jednym z najbardziej łamiących monologów.

Szybko poszło. Pełne zaskoczenie 🙂

‘True Lies’ Canceled By CBS After One Season

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak
PreviousPage 122 of 166Next