aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 128 of 166Next
Cytat z Szaman data sierpień 17, 2023, 16:31

W Netflixie to chyba zawału dostali, że mu włosy ścięli 🙂

https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1692178320400769118

Jon Hamm w dwóch ważnych serialach z kluczowymi rolami - Fargo i Morning Show, dla niego skusze się na ten pierwszy a na drugi bardzo czekam. Fajnie tylko jakby w końcu gdzieś trafiła mu się rola pierwszoplanowa, chociaż na tle innych telewizyjnych legend radzi sobie i tak fantastycznie.

Pomyślałem, że sprawdzę, która z platform wypuszcza najlepsze, wg mnie seriale. Za kryterium obrałem liczbę seriali/sezonów, które oceniłem na 8/10 lub wyżej (zaznaczę, że seriale z platform oglądam od 2018 r.). Wygląda to tak:

Disney +, Canal +, Viaplay: 3

Apple: 5

Prime Video: 8

Netflix: 12

HBO: 16

Numer 1 bez niespodzianki 😉

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Wyciekł teaser Fallout. Ponieważ, poza tym, że to gra, nic kompletnie o tym nie wiem, obejrzałem. Coś tam widać, choć niewiele. Spodziewacie się czegoś dobrego?

Cytat z robgordon data sierpień 24, 2023, 17:06

Wyciekł teaser Fallout. Ponieważ, poza tym, że to gra, nic kompletnie o tym nie wiem, obejrzałem. Coś tam widać, choć niewiele. Spodziewacie się czegoś dobrego?

Rozumiem, że się nie spodziewacie 😉

Ta nazwa kojarzy mi się co najwyżej z poprzednim M:I. 😛

Ted Lasso 3

Żeby nie przeciągać, 3 sezon jest najsłabszy. Początek jest wręcz niemrawy. Przez pierwsze 2-3 epizody zastanawiałem się gdzie podziała się lekkość i luz (nawet przy podejmowaniu trudniejszych tematów), która cechowała wcześniejsze sezony. Zresztą po 1 odcinku zrobiłem sobie ponad 2 tygodniową przerwę zanim wróciłem do serialu. Z każdym odcinkiem jest jednak lepiej, a końcówka funduje nam (czasem subtelnie, a czasem wręcz przeciwnie) mnóstwo emocji. Humoru mniej, pewne wątki dałoby się poprowadzić lepiej, a i myślę też, że niektórym może nie spodobać się podjęcie (czasem trochę na siłę) tylu ważnych dla współczesnego świata tematów w jakby nie było serialu komediowym (no dobra, komediowy był w 1 sezonie, 2 i 3 sezon to już raczej serial obyczajowy). Myślę też, że gdyby skrócić nieco metraż (czas trwania 3 sezonu to 2 razy więcej minut niż 1 i 1,5 raza więcej niż 2) efekty byłby jeszcze lepszy.

Największą siłą tego serialu, niezauważenie, stały się postacie i relacje między nimi. A jest ich przecież (postaci) zatrzęsienie. Polubiłem ich prawie wszystkich (prawie, bo Rupperta się nie da ;)). 3 sezon pozwala nam poznać wielu z nich, oczywiście w szczególności samego Teda, jeszcze lepiej. Podoba mi się bardzo jak te najbardziej zwyczajne, te które w każdej innej produkcji byłyby po prostu twarzą do zapełnienia tła na czwartym czy piątym planie, stają się kimś kogo chcesz oglądać na ekranie. Kimś kogo losem się interesujesz, a opinii jesteś ciekawy (żeby wymienić Higginsa, Trenta "The Independent", czy wprowadzoną w 3 sezonie postać Barbary). Żałuję, że nie dowiem się co dalej. Ale też 3 sezony to wystarczająco dużo dobra 🙂

8/10

PS. Jest też i wątek polski. Jedna z kobiecych postaci jest Polką z Nowego Sącza, graną przez polską aktorkę. Wystąpiła już w 2 sezonie, ale tutaj jej rola jest większa. A aktorka nazywa się dokładnie tak... jak moja dobra koleżanka z pracy 🙂

Ja czekam. Materiał świetny, a ufam w kwestii seriali Nolanowi i Joy na tyle by spodziewać się czegoś ciekawego. Dodatkowo kilka fajnych castingów na czele z MacLachlanem, nastawiony jestem na coś bardzo przynajmniej interesującego.

robgordon has reacted to this post.
robgordon
Cytat z Kuba data sierpień 27, 2023, 00:51

Ja czekam. Materiał świetny, a ufam w kwestii seriali Nolanowi i Joy na tyle by spodziewać się czegoś ciekawego. Dodatkowo kilka fajnych castingów na czele z MacLachlanem, nastawiony jestem na coś bardzo przynajmniej interesującego.

Ja, jako człowiek wychowany na SF czekam na wszystko w tym temacie. Choć tyle jest teraz tego, że wybieram tylko te najciekawsze. Zobaczymy więc jak będzie w tym wypadku.

Świat mnie nie pokona

Kolejne, po Oderwij wzdłuż linii, przygody, przemyślenia i traumy Zerocalcare. Podawane z równie co poprzednio prędkością karabinu maszynowego. A ponieważ metraż dłuższy (tym razem 6 odcinków po ok. pół godziny) to wymagają większej wytrwałości. Nadal jednak warto się zagłębić w ten świat. Wiele trafnych i zabawnych spostrzeżeń.

8/10

Formalność

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Intrygująco zapowiadający się serial na podstawie powieści graficznej. Ponoć znanej, choć ja pierwsze słyszę.

HBO przesunęło Detektywa 4 na 2024 r.

Zaskakująco One Piece zbiera dobre recenzje i jeszcze lepsze oceny widzów. Zaskakująco, bo zwiastuny zupełnie tego nie zapowiadały.

Monarch.

Nieźle się zapowiadający i świetnie wyglądający serial z Emmą Corin i Clive'm Owenem (tylko co tam robi Włosok ;))

Dobrze wygląda ta Godzilla, cieszy powrót do stylistyki i klimatu którym bliżej do filmu Edwardsa czy Skull Island aniżeli tego ostatniego szajsu ze statkami kosmicznymi i innymi bzdurami.

Obawiałem się, że przyoszczędzą na CGI, ale jednak nie. Kilka dni temu anulowałem subskrypcję Apple'a, bo już obejrzałem to co chciałem, ale z pewnością za niedługo tam wrócę. Będzie po co.

Dobry zwiastun, świetne ostatnie ujęcie gdzie naprawdę wierzę w obecność Godzilli. Dwóch Russellów i pewnie jednak epizodyczny Goodman powinno pociągnąć ten serial.

Możliwe, jeśli jest tak ogromną fanką aby odrobinę zastopować swoje projekty kinowe. Do udziału w Hawkeye była raczej zmuszona kontraktem, a tutaj mamy znacznie większy serial.

PreviousPage 128 of 166Next