aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 131 of 166Next
Cytat z robgordon data październik 12, 2023, 14:33

Ktoś szykuje się by oglądać dom Usherów? Zbiera niezłe recenzje.

PS. Ciekawe ilu widzów w USA pomyślało, że to reality show w stylu Kardashian, tylko o tym raperze 😉

To ten serial, który skancelował Franka Langellę, czy coś mi się pomyliło?

Tak, zastąpili go Brucem Greenwoodem.

Jest i nowy zwiastun Monarch

Obosze.

(To z gazety z 2004 rok)

Szaman has reacted to this post.
Szaman
Cytat z Mierzwiak data październik 13, 2023, 18:53

Obosze.

(To z gazety z 2004 rok)

O Bosz...

Jestem po 5 odcinkach "Infamii". Serial ma swoje wady, ale warto zerknąć, chociażby dla pierwszego, tak obszernego wglądu w życie i problemy społeczności romskiej w Polsce. Ciekawe, że Netflix nie promuje tej produkcji intensywniej. Jak na nasze warunki, to serial wręcz przełomowy. A Zofia Jastrzębska, czyli serialowa Gita, to materiał na pierwszorzędną aktorkę.

Rodzime Na dobre i na złe bardzo na czasie:

Po powrocie do Polski z okupowanej Ukrainy umrze Artiom, ukochany Oleny, która przed śmiercią wyzna mu, że jest w ciąży.

🙂

robgordon has reacted to this post.
robgordon
Cytat z Mierzwiak data październik 19, 2023, 08:07

Rodzime Na dobre i na złe bardzo na czasie:

Po powrocie do Polski z okupowanej Ukrainy umrze Artiom, ukochany Oleny, która przed śmiercią wyzna mu, że jest w ciąży.

🙂

Ciekawe czy po wyborach pojawi się w serialu wątek kolesia w brunatnej koszuli, który wykrzyczy jej Wołyniem w twarz.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Infamia

Oceniłem serial na 7/10, choć kto wie, może powinien dać oczko wyżej. Ale ostatnio staram się okiełznać swoje czasem może zbyt entuzjastyczne reakcje 😉 O takiej ocenie zadecydował fakt, że jak to bywa u Netflixa, samej fabuły wystarczyłoby na mniej więcej o połowę krótszy metraż. Z tym, że jednocześnie, jak to z kolei rzadko kiedy bywa na tej platformie, wyjątkowo udało im się tę resztę czasu zapełnić wartościowym materiałem.

A zatem plusy.

Wspominałem już o głównej postaci. Wydaje się, że narodziła się nam gwiazda. Charakterna, charyzmatyczna, atrakcyjna. I będę bardzo zawiedziony, jeśli Zofia Jastrzębska zginie gdzieś na drugim planie przeciętnych komedii romantycznej (choć z drugiej strony z pewnością świetnie sprawdziłaby się w dobrej).

Zdjęcia. Serial kręcono głównie w Nowej Rudzie, Wałbrzychu i Mieszkowicach, najbardziej znanej polskiej osadzie cygańskiej (tak znanej, że ja sam usłyszałem o niej po raz pierwszy, ale przeczytałem kilka artykułów, z których wyłania się nieciekawy obraz polskiego zaścianka). I przedstawiony świat prezentuje się czasem wręcz magicznie.

Scenografia i kostiumy. Nietrudno się domyślić, że mam na myśli wątki cygańskie (akcja nie dzieje się wyłącznie wśród Romów). Ich stroje i wnętrza są bardzo fotogeniczne, co z łatwością udało się twórcom wydobyć.

Muzyka. Zarówno cygańska jak i hip hop. Zupełnie nie moje klimaty, ale świetnie uzupełniają historię, a rapowe tyrady po angielsku, polsku i cygańsku, to coś oryginalnego, nawet chyba na skalę światową. Nie przeszkadzało mi nawet to, że muzyki, której na co dzień zupełnie nie słucham, jest tak wiele.

Coś pomiędzy. Czyli to, o czym pisałem wcześniej, a na co składają się wszystkie elementy, które z założenia nie posuwają samej akcji do przodu. Gdy ta się zatrzymuje, nadal trudno się nudzić. M.in. dzięki tym elementom, które wskazałem wyżej, ale też umiejętności wzbudzenia przez twórców ciekawości zagłębiania się w ten świat, przyglądania się mu.

Sama historia spoko. Ma swój dramatyzm, przesłanie, zwroty akcji. Choć pewnie dałoby się wyciągnąć z niej więcej.

Aktorstwo w porządku. Na drugim planie, oczywiście w rolach Romów, sporo naturszczyków. Ale obciachu nie ma.

Ogólnie, mimo oszczędnej oceny, zdecydowanie polecam.

Taka ciekawostka: okazuje się, że Hans Zimmer napisał muzykę do Doctora Who. Co prawda nie do serialu, ale do piosenki mającej zapobiec anulowaniu programu w 85'

Wiem, że wszyscy czekacie 😉 więc daję znać, że został już niecały miesiąc do nowego odcinka Doktora Who. Premiera (u nas na Disney+) 25 listopada, a odcinek nosił będzie tytuł The Star Beast, następnie Wild Blue Yonder 2 grudnia i The Giggle 9 grudnia. W okresie świątecznym odcinek specjalny już z Ncutim, a w 2024 regularna seria 14. A od paru dni trwają już zdjęcia do serii 15.

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Dla mojego pokolenia i pokolenia moich rodziców, pierwowzór wymiatał 😉

Stary serial ciągle na mnie czeka, książkę uwielbiam, a ta adaptacja wygląda super

Główną rolę grał tam Richard Chambarlain. I tutaj widzę zagrożenie dla nowej serii. Cosmo Jarvis nie wygląda na kogoś, kto potrafiłby wejść w jego buty. Richard w latach 80-tych rządził polskimi telewizorami. Shogun i Ptaki ciernistych krzewów gromadziły przed telewizorami miliony. Z zagranicznych seriali chyba tylko Isaura była w tamtych latach popularniejsza.

Dlatego zgodnie ze słowami Marksa (przypominam, że stworzył wybitne Counterpart) przeniosą ciężar również na bohaterów japońskich 😛

Sam Sanada twierdzi, że gra leada więc Toranaga zapewne będzie sercem wszystkiego. To mnie bardzo ekscytuje bo nigdy do tej pory Sanada od Hollywood nie dostał równie godnego materiału. A zapominamy że ten aktor ma znacznie więcej do zaoferowania niż nadludzkie umiejętności władania mieczem.

Co ciekawe też większość japońskiej obsady to debiutanci lub aktorzy bardzo początkujący.

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Tamten serial opierał się m.in. na trzech rolach, zagranych przez idealnie dobranych aktorów (sam fakt, że to pamiętam o czymś świadczy ;)). Jarvis nie wygląda na odpowiedniego kandydata do zastąpienia Chamberalina. Ale za to Sanada wydaje się dobrany wzorcowo by dorównać roli Toshiro Mifune. Jestem też ciekaw Mariko. Wydaje się, że w tej wersji będzie postacią bardziej sprawczą i samodzielną niż w serialu z 1980 roku. Yoko Shimada emanowała niesamowitym wdziękiem. Zastąpić ją będzie równie niełatwo co Mifune.

Nie uwierzycie 😀 A potem zdziwienie, że na minusie wszyscy jadą

‘Prison Break’ Plots Return With New Installment In Works At Hulu From ‘Mayans M.C.’ Boss Elgin James

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak
PreviousPage 131 of 166Next