aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 134 of 166Next

Znaczy zwiastun lada co?

Wypadałoby. Fajny start serialowy roku. Shogun, Masters of the Air i to.

Dla kogo fajny, dla tego fajny 😉 Przyznam, że Masters zupełnie mnie nie interesuje. No, a Fallout dopiero bodajże w kwietniu, więc trudno zaliczyć go do początku roku.

Ale początek kwietnia 😛

Masters też interesuje mnie zdecydowanie najmniej, ale spodziewam się solidnej roboty, zwłaszcza technicznej. Z całej trójki najwięcej oczekuje po Shogunie.

Cytat z robgordon data listopad 28, 2023, 15:42

Znaczy zwiastun lada co?

Chyba "lada moment" lub "lada chwila". Ladaco (pisane łącznie) oznacz coś (kogoś) innego. 😉

Cytat z Fandorin data listopad 28, 2023, 23:09

Znaczy zwiastun lada co?

Chyba "lada moment" lub "lada chwila". Ladaco (pisane łącznie) oznacz coś (kogoś) innego. 😉

Nie. Chodziło mi właśnie o "lada co", pisane oddzielnie.

Fajnie, że kombinują ze zwiastunami.

Cytat z robgordon data listopad 29, 2023, 15:35
Cytat z Fandorin data listopad 28, 2023, 23:09

Znaczy zwiastun lada co?

Nie. Chodziło mi właśnie o "lada co", pisane oddzielnie.

A to mnie teraz autentycznie zaciekawiłeś. Rozumiem, że używasz tego wyrażenia w kontekście czasu/terminu (pojawienia się zwiastuna). Czy na pewno poprawnie? A może to jakiś regionalizm?

Nie traktuj tego jako jakieś czepianie się. Jestem faktycznie zaskoczony.

Nie jest to żaden regionalizm, a po prostu poprawne (przynajmniej w mojej ocenie) zastosowanie słowa "lada" 😉 Za słownikiem języka polskiego "lada" to m.in.:

«partykuła nadająca komuś lub czemuś cechę dowolności, np. Pod lada pretekstem przynosił do pracy alkohol., wyrażająca obojętność wyboru, np. Obywał się lada czym., wyrażająca negatywną ocenę czegoś lub kogoś, np. Nie będzie mnie lada kto obrażał., wyróżniająca kogoś lub coś jako zasługującego na uwagę, np. To był nie lada sukces.»
Zwróć uwagę na te drugi i trzeci przykład. Wg mnie lada co użyłem w podobny sposób. Ale chętnie bym dowiedział się, co panowie Bralczyk lub Miodek mają na ten temat do powiedzenia 😉

Czyli wyrażasz w ten sposób obojętność bądź negatywną ocenę niewidzianego jeszcze zwiastuna? Przyznam, że się pogubiłem. Początkowo myślałem, że wyrażasz nadzieję na jego rychłe pojawienie się.

Pełen zwiastun:

Cytat z Fandorin data listopad 29, 2023, 20:12

Czyli wyrażasz w ten sposób obojętność bądź negatywną ocenę niewidzianego jeszcze zwiastuna? Przyznam, że się pogubiłem. Początkowo myślałem, że wyrażasz nadzieję na jego rychłe pojawienie się.

Nie, nie chodziło mi o podobne znaczenie, ale że po słowie "lada" nie użyłem rzeczownika, ale "co" (podobnie jak w tych przykładach "kto" i "czym"). Ale przyznam, że im więcej się nad tym zastanawiam, to mam więcej wątpliwości, czy to poprawne.

Ale "lada co" ma konkretne znaczenie i w tym kontekście nie ma to sensu 😛

Ojesu 😀

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Przecież to kręcą już 16 sezonów, ktoś musiał je mieć w małym palcu 🙂

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Wygląda porąbanie. Jestem zaciekawiony.

Fallout chociaż nie wygląda idealnie, to wygląda bardzo intrygująco. The Boys wiem, że obejrze i spędze dobrze czas, ale nie jest to nic czemu poświęciłbym więcej czasu, niż ten niezbędny na seans.

PreviousPage 134 of 166Next