Opinie o serialach
Cytat z robgordon data 28 listopada, 2023, 19:24Dla kogo fajny, dla tego fajny 😉 Przyznam, że Masters zupełnie mnie nie interesuje. No, a Fallout dopiero bodajże w kwietniu, więc trudno zaliczyć go do początku roku.
Dla kogo fajny, dla tego fajny 😉 Przyznam, że Masters zupełnie mnie nie interesuje. No, a Fallout dopiero bodajże w kwietniu, więc trudno zaliczyć go do początku roku.
Cytat z Kuba data 28 listopada, 2023, 20:39Ale początek kwietnia 😛
Masters też interesuje mnie zdecydowanie najmniej, ale spodziewam się solidnej roboty, zwłaszcza technicznej. Z całej trójki najwięcej oczekuje po Shogunie.
Ale początek kwietnia 😛
Masters też interesuje mnie zdecydowanie najmniej, ale spodziewam się solidnej roboty, zwłaszcza technicznej. Z całej trójki najwięcej oczekuje po Shogunie.
Cytat z Fandorin data 28 listopada, 2023, 23:09Cytat z robgordon data listopad 28, 2023, 15:42Znaczy zwiastun lada co?
Chyba "lada moment" lub "lada chwila". Ladaco (pisane łącznie) oznacz coś (kogoś) innego. 😉
Cytat z robgordon data listopad 28, 2023, 15:42Znaczy zwiastun lada co?
Chyba "lada moment" lub "lada chwila". Ladaco (pisane łącznie) oznacz coś (kogoś) innego. 😉
Cytat z robgordon data 29 listopada, 2023, 15:35Cytat z Fandorin data listopad 28, 2023, 23:09Cytat z robgordon data listopad 28, 2023, 15:42Znaczy zwiastun lada co?
Chyba "lada moment" lub "lada chwila". Ladaco (pisane łącznie) oznacz coś (kogoś) innego.
Nie. Chodziło mi właśnie o "lada co", pisane oddzielnie.
Cytat z Fandorin data listopad 28, 2023, 23:09Cytat z robgordon data listopad 28, 2023, 15:42Znaczy zwiastun lada co?
Chyba "lada moment" lub "lada chwila". Ladaco (pisane łącznie) oznacz coś (kogoś) innego.
Cytat z Fandorin data 29 listopada, 2023, 18:13Cytat z robgordon data listopad 29, 2023, 15:35Cytat z Fandorin data listopad 28, 2023, 23:09Cytat z robgordon data listopad 28, 2023, 15:42Znaczy zwiastun lada co?
A to mnie teraz autentycznie zaciekawiłeś. Rozumiem, że używasz tego wyrażenia w kontekście czasu/terminu (pojawienia się zwiastuna). Czy na pewno poprawnie? A może to jakiś regionalizm?
Nie traktuj tego jako jakieś czepianie się. Jestem faktycznie zaskoczony.
Cytat z robgordon data listopad 29, 2023, 15:35Cytat z Fandorin data listopad 28, 2023, 23:09Cytat z robgordon data listopad 28, 2023, 15:42Znaczy zwiastun lada co?
A to mnie teraz autentycznie zaciekawiłeś. Rozumiem, że używasz tego wyrażenia w kontekście czasu/terminu (pojawienia się zwiastuna). Czy na pewno poprawnie? A może to jakiś regionalizm?
Nie traktuj tego jako jakieś czepianie się. Jestem faktycznie zaskoczony.
Cytat z robgordon data 29 listopada, 2023, 20:03Nie jest to żaden regionalizm, a po prostu poprawne (przynajmniej w mojej ocenie) zastosowanie słowa "lada" 😉 Za słownikiem języka polskiego "lada" to m.in.:
«partykuła nadająca komuś lub czemuś cechę dowolności, np. Pod lada pretekstem przynosił do pracy alkohol., wyrażająca obojętność wyboru, np. Obywał się lada czym., wyrażająca negatywną ocenę czegoś lub kogoś, np. Nie będzie mnie lada kto obrażał., wyróżniająca kogoś lub coś jako zasługującego na uwagę, np. To był nie lada sukces.»Zwróć uwagę na te drugi i trzeci przykład. Wg mnie lada co użyłem w podobny sposób. Ale chętnie bym dowiedział się, co panowie Bralczyk lub Miodek mają na ten temat do powiedzenia 😉
Nie jest to żaden regionalizm, a po prostu poprawne (przynajmniej w mojej ocenie) zastosowanie słowa "lada" 😉 Za słownikiem języka polskiego "lada" to m.in.:
Cytat z Fandorin data 29 listopada, 2023, 20:12Czyli wyrażasz w ten sposób obojętność bądź negatywną ocenę niewidzianego jeszcze zwiastuna? Przyznam, że się pogubiłem. Początkowo myślałem, że wyrażasz nadzieję na jego rychłe pojawienie się.
Czyli wyrażasz w ten sposób obojętność bądź negatywną ocenę niewidzianego jeszcze zwiastuna? Przyznam, że się pogubiłem. Początkowo myślałem, że wyrażasz nadzieję na jego rychłe pojawienie się.
Cytat z robgordon data 29 listopada, 2023, 20:33Cytat z Fandorin data listopad 29, 2023, 20:12Czyli wyrażasz w ten sposób obojętność bądź negatywną ocenę niewidzianego jeszcze zwiastuna? Przyznam, że się pogubiłem. Początkowo myślałem, że wyrażasz nadzieję na jego rychłe pojawienie się.
Nie, nie chodziło mi o podobne znaczenie, ale że po słowie "lada" nie użyłem rzeczownika, ale "co" (podobnie jak w tych przykładach "kto" i "czym"). Ale przyznam, że im więcej się nad tym zastanawiam, to mam więcej wątpliwości, czy to poprawne.
Cytat z Fandorin data listopad 29, 2023, 20:12Czyli wyrażasz w ten sposób obojętność bądź negatywną ocenę niewidzianego jeszcze zwiastuna? Przyznam, że się pogubiłem. Początkowo myślałem, że wyrażasz nadzieję na jego rychłe pojawienie się.
Nie, nie chodziło mi o podobne znaczenie, ale że po słowie "lada" nie użyłem rzeczownika, ale "co" (podobnie jak w tych przykładach "kto" i "czym"). Ale przyznam, że im więcej się nad tym zastanawiam, to mam więcej wątpliwości, czy to poprawne.
Cytat z Szaman data 2 grudnia, 2023, 11:50Przecież to kręcą już 16 sezonów, ktoś musiał je mieć w małym palcu 🙂
Przecież to kręcą już 16 sezonów, ktoś musiał je mieć w małym palcu 🙂
Cytat z Szaman data 2 grudnia, 2023, 13:33https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1730922665475469606?t=z9KH2c3Bpqz8JqRDri_GQg&s=19
First poster for the ‘FALLOUT’ series.
(Source: https://t.co/opqiTl1wLu) pic.twitter.com/l5OE517BYO
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) December 2, 2023
Cytat z Kuba data 2 grudnia, 2023, 17:57Fallout chociaż nie wygląda idealnie, to wygląda bardzo intrygująco. The Boys wiem, że obejrze i spędze dobrze czas, ale nie jest to nic czemu poświęciłbym więcej czasu, niż ten niezbędny na seans.
Fallout chociaż nie wygląda idealnie, to wygląda bardzo intrygująco. The Boys wiem, że obejrze i spędze dobrze czas, ale nie jest to nic czemu poświęciłbym więcej czasu, niż ten niezbędny na seans.