Opinie o serialach
Cytat z Mierzwiak data 16 września, 2025, 23:09Cytat z Szaman data wrzesień 15, 2025, 21:31Najlepiej przypominam sobie nie po fabule, a po obsadzie, zwłaszcza, że mnóstwo przewija się tam rozpoznawalnych aktorów.
1x02 - Seth Green
1x03 - Doug Hutchison
🙂
Świetny trzeci odcinek z hibernującym na 30 lat pożeraczem ludzkich wątrób!
Cytat z Szaman data wrzesień 15, 2025, 21:31Najlepiej przypominam sobie nie po fabule, a po obsadzie, zwłaszcza, że mnóstwo przewija się tam rozpoznawalnych aktorów.
1x02 - Seth Green
1x03 - Doug Hutchison
🙂
Świetny trzeci odcinek z hibernującym na 30 lat pożeraczem ludzkich wątrób!
Cytat z Szaman data 17 września, 2025, 06:42Wydaje mi się, że to jeden z popularniejszych odcinków, aż jestem zdziwiony, że pojawił się tak szybko.
Wydaje mi się, że to jeden z popularniejszych odcinków, aż jestem zdziwiony, że pojawił się tak szybko.
Cytat z Mierzwiak data 17 września, 2025, 07:33O tak, przelatując wzrokiem listę i jednozdaniowe opisy odcinków sam byłem zdziwiony, ile tego typu epizodów jest już w pierwszym sezonie, no ale przecież popularność serialu nie wzięła się znikąd.
O tak, przelatując wzrokiem listę i jednozdaniowe opisy odcinków sam byłem zdziwiony, ile tego typu epizodów jest już w pierwszym sezonie, no ale przecież popularność serialu nie wzięła się znikąd.
Cytat z Ernest Kubica data 17 września, 2025, 11:18Ten odcinek o pożeraczu wątrób najlepiej pamiętam. No właśnie w pierwszym sezonie było mnóstwo świetnych odcinków i potem ciężko było je przebić.
Ten odcinek o pożeraczu wątrób najlepiej pamiętam. No właśnie w pierwszym sezonie było mnóstwo świetnych odcinków i potem ciężko było je przebić.
Cytat z Mierzwiak data 21 września, 2025, 11:57Cytat z Szaman data wrzesień 15, 2025, 22:50Ten z Coś ma bodajże Xandera Berkeleya.
Tak, a towarzyszy mu Felicity Huffman 🙂
Cytat z Szaman data wrzesień 15, 2025, 22:50Ten z Coś ma bodajże Xandera Berkeleya.
Tak, a towarzyszy mu Felicity Huffman 🙂
Cytat z robgordon data 21 września, 2025, 12:00Wednesday 2
Drugi sezon kontynuuje wątki pierwszego. W konsekwencji wracają prawie wszystkie postacie (nawet te, które wydawało się wrócić nie powinny), co w połączeniu z nowymi i wątkami i postaciami, sprawia na początku wrażenie pewnego chaosu. Z biegiem odcinków jest coraz lepiej, a zakończenie domyka historię w zgrabny i satysfakcjonujący sposób (nie całą, twórcy postanowili zostawić coś na kolejny sezon). Jednak nie można nie wspomnieć, że nadal najjaśniejszym punktem serialu jest główna bohaterka i Jenna Ortega w jej roli. Mogę zaryzykować twierdzenie, że to postać już ikoniczna.
7/10
Wednesday 2
Drugi sezon kontynuuje wątki pierwszego. W konsekwencji wracają prawie wszystkie postacie (nawet te, które wydawało się wrócić nie powinny), co w połączeniu z nowymi i wątkami i postaciami, sprawia na początku wrażenie pewnego chaosu. Z biegiem odcinków jest coraz lepiej, a zakończenie domyka historię w zgrabny i satysfakcjonujący sposób (nie całą, twórcy postanowili zostawić coś na kolejny sezon). Jednak nie można nie wspomnieć, że nadal najjaśniejszym punktem serialu jest główna bohaterka i Jenna Ortega w jej roli. Mogę zaryzykować twierdzenie, że to postać już ikoniczna.
7/10
Cytat z Mierzwiak data 21 września, 2025, 12:11Ha!
The Thing:
The X-Files, 1x03 Ice
🙂
Ha!
The Thing:

The X-Files, 1x03 Ice

🙂
Cytat z robgordon data 21 września, 2025, 12:57Cytat z robgordon data wrzesień 21, 2025, 12:00Wednesday 2
7/10
PS. Najfajniejszą nową postacią jest Agnes, sportretowana przez Evie Templeton. Netflixowi znów (po ST) udało się wykreować fajną, rudą bohaterkę.
Cytat z robgordon data wrzesień 21, 2025, 12:00Wednesday 2
7/10
PS. Najfajniejszą nową postacią jest Agnes, sportretowana przez Evie Templeton. Netflixowi znów (po ST) udało się wykreować fajną, rudą bohaterkę.
Dodane pliki:Cytat z Szaman data 21 września, 2025, 16:04Przypomniałem sobie o jeszcze dwóch perełkach z Archiwum X: 3x04 z genialną rolą Petera Boyle'a (dostał za nią Emmy) i wspaniały 5x05 wokół nietypowego fana Cher 🙂 Ciekawe jak zniosły próbę czasu.
Przypomniałem sobie o jeszcze dwóch perełkach z Archiwum X: 3x04 z genialną rolą Petera Boyle'a (dostał za nią Emmy) i wspaniały 5x05 wokół nietypowego fana Cher 🙂 Ciekawe jak zniosły próbę czasu.
Cytat z Mierzwiak data 22 września, 2025, 19:30A Beyond the Sea ze śmiercią ojca Scully i Bradem Dourifem wypruwającym sobie aktorskie flaki pamiętasz? Mój aktualny #1 jeśli chodzi o odcinki.
A Beyond the Sea ze śmiercią ojca Scully i Bradem Dourifem wypruwającym sobie aktorskie flaki pamiętasz? Mój aktualny #1 jeśli chodzi o odcinki.
Cytat z Szaman data 22 września, 2025, 19:32Tak jak przez mgłę, pamiętam, że ojca grał Don S. Davis z Twin Peaks i serialowych Gwiezdnych Wrót i, że Brad był świetny.
Tak jak przez mgłę, pamiętam, że ojca grał Don S. Davis z Twin Peaks i serialowych Gwiezdnych Wrót i, że Brad był świetny.
Cytat z Szaman data 27 września, 2025, 16:34Zamiast piracić żywot Chucka zdecydowałem się jednak na pilot X Files, bo ktoś nakusił 🙂
Jestem właśnie w połowie i aż musiałem zatrzymać, aby napisać pod jak ogromnym jestem wrażeniem tego, że to już właściwie gotowa, w pełni przyrządzona i znajoma potrawa. Oprócz beznadziejnego napisu na początku mającego udawać, że to prawdziwe wydarzenia (niesamowite są te wabiki na ludzi, takie same będą pewnie i w 2055 roku), to jest zagrane, nakręcone i udźwiękowione jak Archiwum X. Nie musi się rozkręcać, wystygnąć, poleżeć, zmrozić, jest gotowym daniem.
Ostatnio oglądałem tego pilota około 2007 roku, właśnie z tej kolekcji o której wspominał Janko i wtedy jeszcze świat 1993 roku wydawał się daleki, ale nie aż tak odległy, więc Mulder i Scully nabrali dodatkowego smaczku. Przy okazji, uwaga całkiem na marginesie, niesamowite jak powraca moda, Gillian nosi okulary modne także w 2025 roku, może oprócz detalu w postaci kształtu zauszników w miejscu, gdzie zaczynają się przy oczach. Z kolei jej żakiety już chyba nie powrócą.
Miłe, ciepłe odświeżenie, wbrew tematyce. 200 odcinków na pewno nie uciągnę z moim słomianym zapałem, ale fajnie zobaczyć tych bohaterów z ich niesamowitą chemią już od pierwszej wspólnej sceny. Niesamowicie złoty strzał castingowy.
Ciekawe, czy to tylko legenda, że na casting zgłosiła się Pamela Anderson, planująca wyrwać się z serialu "Pan Złota Rączka", ale pewnie jakąś głupotę kiedyś czytałem 🙂
Zamiast piracić żywot Chucka zdecydowałem się jednak na pilot X Files, bo ktoś nakusił 🙂
Jestem właśnie w połowie i aż musiałem zatrzymać, aby napisać pod jak ogromnym jestem wrażeniem tego, że to już właściwie gotowa, w pełni przyrządzona i znajoma potrawa. Oprócz beznadziejnego napisu na początku mającego udawać, że to prawdziwe wydarzenia (niesamowite są te wabiki na ludzi, takie same będą pewnie i w 2055 roku), to jest zagrane, nakręcone i udźwiękowione jak Archiwum X. Nie musi się rozkręcać, wystygnąć, poleżeć, zmrozić, jest gotowym daniem.
Ostatnio oglądałem tego pilota około 2007 roku, właśnie z tej kolekcji o której wspominał Janko i wtedy jeszcze świat 1993 roku wydawał się daleki, ale nie aż tak odległy, więc Mulder i Scully nabrali dodatkowego smaczku. Przy okazji, uwaga całkiem na marginesie, niesamowite jak powraca moda, Gillian nosi okulary modne także w 2025 roku, może oprócz detalu w postaci kształtu zauszników w miejscu, gdzie zaczynają się przy oczach. Z kolei jej żakiety już chyba nie powrócą.
Miłe, ciepłe odświeżenie, wbrew tematyce. 200 odcinków na pewno nie uciągnę z moim słomianym zapałem, ale fajnie zobaczyć tych bohaterów z ich niesamowitą chemią już od pierwszej wspólnej sceny. Niesamowicie złoty strzał castingowy.
Ciekawe, czy to tylko legenda, że na casting zgłosiła się Pamela Anderson, planująca wyrwać się z serialu "Pan Złota Rączka", ale pewnie jakąś głupotę kiedyś czytałem 🙂
Cytat z Szaman data 27 września, 2025, 19:59Rzeczywiście znakomity odcinek z Toomsem, ciekawe co robił w 2023 roku 🙂 Aktor niestety wiem co robił, nie goglujcie.
Kiedyś czytałem, że serial zwrócił uwagę mainstreamu po zaskakującym Złotym Globie na wiosnę 1995 roku, a wcześniej był rozrywką dla wtajemniczonych. Ależ to musiały być emocje, być tym wtajemniczonym w piątkowe wieczory.
Rzeczywiście znakomity odcinek z Toomsem, ciekawe co robił w 2023 roku 🙂 Aktor niestety wiem co robił, nie goglujcie.
Kiedyś czytałem, że serial zwrócił uwagę mainstreamu po zaskakującym Złotym Globie na wiosnę 1995 roku, a wcześniej był rozrywką dla wtajemniczonych. Ależ to musiały być emocje, być tym wtajemniczonym w piątkowe wieczory.
Cytat z Mierzwiak data 27 września, 2025, 20:24Cytat z Szaman data wrzesień 27, 2025, 19:59Rzeczywiście znakomity odcinek z Toomsem, ciekawe co robił w 2023 roku
Nic, zginął w sequelu tego odcinka czyli w 1x21 🙂
Cytat z Szaman data wrzesień 27, 2025, 19:59Rzeczywiście znakomity odcinek z Toomsem, ciekawe co robił w 2023 roku
Nic, zginął w sequelu tego odcinka czyli w 1x21 🙂
Cytat z Szaman data 27 września, 2025, 20:40Dzięki za spoiler! 🙂 A tak na poważnie, zupełnie wyleciało mi z głowy, że były o nim dwa odcinki.
Dzięki za spoiler! 🙂 A tak na poważnie, zupełnie wyleciało mi z głowy, że były o nim dwa odcinki.
Cytat z Mierzwiak data 28 września, 2025, 01:01The X-Files, sezon 1 (Disney+)
Ależ wspaniale było wrócić do biura bez okna!
Kreacja bohaterów jest genialna i są tu wszystkie możliwe kontrasty. On jest wysoki, ona niska. On jest mężczyzną, ona kobietą. On ma umysł otwarty na wszelkie paranormalno-pozaziemskie kwestie, ona by uwierzyć musi je najpierw móc pokroić i zbadać pod mikroskopem. Jest starcie postaw i docieranie się chwilami na granicy sporu, ale zawsze z szacunkiem i zrozumieniem drugiej strony. Wspaniały jest ten duet.
Brakuje mi dzisiaj takich seriali i paradoksalnie powrót do produkcji sprzed 3 dekad okazał się w 2025 roku niesamowicie odświeżający, bo odczuwam już znużenie streamingową konwencją i "filmowymi" fabułami rozciągniętymi do X odcinków, z których zamiast 7-9 godzin spokojnie dałoby się zrobić 90 minut bo tam przez większość czasu i tak nic ważnego się nie dzieje, scenarzyści leją wodę a odcinki są niczym innym jak tylko wycinkami z większej całości. Archiwum X przypomina jak efektywnie, w 40 kilka minut da się opowiedzieć historie, które mają swój początek, rozwinięcie i zakończenie i jeśli do czegoś miałbym się przyczepić to tylko do tego, że sceny otwierające czasem niepotrzebnie z marszu zdradzają tajemnicę przez co nie odkrywamy jej razem z Mulderem i Scully ale jako widzowie mamy nad nimi przewagę, no ale to w sumie drobnostka.
Ciekawe jest też to, że często paranormalny punkt wyjścia służy do opowiedzenia właściwej, kryjącej się za tajemnicą kryminalnej historii.
Realizacyjnie jest świetnie i nawet jeśli nikt nie pomyli zdjęć tego serialu z produkcją kinową z tamtych lat, to jednak technicznie, chociażby na poziomie oświetlenia i budowania atmosfery, są tu rzeczy jakich dzisiaj się już niemal nie spotyka. No i jak miło wrócić do czasów, gdy w scenach nocnych było widać co się dzieje dzięki przemyślanemu oświetleniu właśnie.
Ogółem sezon nie schodzi poniżej pewnego, całkiem wysokiego, dla mnie satysfakcjonującego poziomu, z wyjątkiem jednego odcinka który jako jedyny odebrałem jako słaby, by nie powiedzieć po prostu szmirowaty: 1x09, ten z pozaziemskim duchem i ratowaniem załogi promu kosmicznego. Nie jestem też fanem 1x05 ze współczesnymi jaskiniowcami, to jeden z tych pomysłów, który powinien był wylądować w koszu.
Najlepsze odcinki? Chronologicznie:
1x03 i 1x21 - te ze zjadaczem wątrób,
1x08 - ten z hołdem dla The Thing,
1x10 - ten z rozbitym UFO,
1x13 - ten z Bradem Dourifem,
1x14 - ten ze zmianą płci (i świetnymi zdjęciami!)
1x17 - ten z ciężarówką wiozącą obcego,
1x20 - ten z insektami owijającymi ludzi w kokony.
Najzabawniejsza akcja: finał 1x11, tego z "bliźniaczkami" 🙂
Z występów znanych twarzy: Titus Welliver w 1x20 a w 1x22...
The X-Files, sezon 1 (Disney+)
Ależ wspaniale było wrócić do biura bez okna!
Kreacja bohaterów jest genialna i są tu wszystkie możliwe kontrasty. On jest wysoki, ona niska. On jest mężczyzną, ona kobietą. On ma umysł otwarty na wszelkie paranormalno-pozaziemskie kwestie, ona by uwierzyć musi je najpierw móc pokroić i zbadać pod mikroskopem. Jest starcie postaw i docieranie się chwilami na granicy sporu, ale zawsze z szacunkiem i zrozumieniem drugiej strony. Wspaniały jest ten duet.
Brakuje mi dzisiaj takich seriali i paradoksalnie powrót do produkcji sprzed 3 dekad okazał się w 2025 roku niesamowicie odświeżający, bo odczuwam już znużenie streamingową konwencją i "filmowymi" fabułami rozciągniętymi do X odcinków, z których zamiast 7-9 godzin spokojnie dałoby się zrobić 90 minut bo tam przez większość czasu i tak nic ważnego się nie dzieje, scenarzyści leją wodę a odcinki są niczym innym jak tylko wycinkami z większej całości. Archiwum X przypomina jak efektywnie, w 40 kilka minut da się opowiedzieć historie, które mają swój początek, rozwinięcie i zakończenie i jeśli do czegoś miałbym się przyczepić to tylko do tego, że sceny otwierające czasem niepotrzebnie z marszu zdradzają tajemnicę przez co nie odkrywamy jej razem z Mulderem i Scully ale jako widzowie mamy nad nimi przewagę, no ale to w sumie drobnostka.
Ciekawe jest też to, że często paranormalny punkt wyjścia służy do opowiedzenia właściwej, kryjącej się za tajemnicą kryminalnej historii.
Realizacyjnie jest świetnie i nawet jeśli nikt nie pomyli zdjęć tego serialu z produkcją kinową z tamtych lat, to jednak technicznie, chociażby na poziomie oświetlenia i budowania atmosfery, są tu rzeczy jakich dzisiaj się już niemal nie spotyka. No i jak miło wrócić do czasów, gdy w scenach nocnych było widać co się dzieje dzięki przemyślanemu oświetleniu właśnie.
Ogółem sezon nie schodzi poniżej pewnego, całkiem wysokiego, dla mnie satysfakcjonującego poziomu, z wyjątkiem jednego odcinka który jako jedyny odebrałem jako słaby, by nie powiedzieć po prostu szmirowaty: 1x09, ten z pozaziemskim duchem i ratowaniem załogi promu kosmicznego. Nie jestem też fanem 1x05 ze współczesnymi jaskiniowcami, to jeden z tych pomysłów, który powinien był wylądować w koszu.
Najlepsze odcinki? Chronologicznie:
1x03 i 1x21 - te ze zjadaczem wątrób,
1x08 - ten z hołdem dla The Thing,
1x10 - ten z rozbitym UFO,
1x13 - ten z Bradem Dourifem,
1x14 - ten ze zmianą płci (i świetnymi zdjęciami!)
1x17 - ten z ciężarówką wiozącą obcego,
1x20 - ten z insektami owijającymi ludzi w kokony.
Najzabawniejsza akcja: finał 1x11, tego z "bliźniaczkami" 🙂
Z występów znanych twarzy: Titus Welliver w 1x20 a w 1x22...

Cytat z Szaman data 28 września, 2025, 08:16Znaczy, że taki przystojny z wąsami? 🙂 Lubię potem odkrywać, że tego typu aktorzy byli gdzieś obok nas, już 20 lat przed swoją sławą 🙂
Co do opisu rzeczywistości odcinkowej, jakbyś opisał 2 sezon Peacemakera.
Mi trochę przeszkadza tylko montaż pod przerwy reklamowe, coś z czym już praktycznie się nie stykam. Celna uwaga z tymi otwarciami, no ale cóż, walka o widza z pilotem musi trwać.
Widziałem jak na razie pierwsze 4 odcinki i wszystko w punkt. Złote lata serialu, pokaz tego ile można wyciągnąć z fantastyki.
Znaczy, że taki przystojny z wąsami? 🙂 Lubię potem odkrywać, że tego typu aktorzy byli gdzieś obok nas, już 20 lat przed swoją sławą 🙂
Co do opisu rzeczywistości odcinkowej, jakbyś opisał 2 sezon Peacemakera.
Mi trochę przeszkadza tylko montaż pod przerwy reklamowe, coś z czym już praktycznie się nie stykam. Celna uwaga z tymi otwarciami, no ale cóż, walka o widza z pilotem musi trwać.
Widziałem jak na razie pierwsze 4 odcinki i wszystko w punkt. Złote lata serialu, pokaz tego ile można wyciągnąć z fantastyki.
Cytat z Mierzwiak data 28 września, 2025, 08:46Cytat z Szaman data wrzesień 28, 2025, 08:16Znaczy, że taki przystojny z wąsami?
No, aż nie byłem pewien czy to on bo nie zwróciłem uwagi na nazwisko gdy był wymieniony na początku 🙂
Poprawiłem literówkę, nieszczęsny odcinek z kosmicznym duchem to oczywiście 1x09.
Jeszcze jedna drobnostka: z jakiegoś powodu zawsze uwielbiałem i teraz wyłącznie to potwierdziłem, że Scully z racji swojego wykształcenia i wiedzy sama przeprowadza autopsje.
Cytat z Szaman data wrzesień 28, 2025, 08:16Znaczy, że taki przystojny z wąsami?
No, aż nie byłem pewien czy to on bo nie zwróciłem uwagi na nazwisko gdy był wymieniony na początku 🙂
Poprawiłem literówkę, nieszczęsny odcinek z kosmicznym duchem to oczywiście 1x09.
Jeszcze jedna drobnostka: z jakiegoś powodu zawsze uwielbiałem i teraz wyłącznie to potwierdziłem, że Scully z racji swojego wykształcenia i wiedzy sama przeprowadza autopsje.
Cytat z Szaman data 28 września, 2025, 08:48Cytat z Mierzwiak data wrzesień 28, 2025, 08:46Cytat z Szaman data wrzesień 28, 2025, 08:16Znaczy, że taki przystojny z wąsami?
No, aż nie byłem pewien czy to on bo nie zwróciłem uwagi na nazwisko gdy był wymieniony na początku
A ja teraz odkryłem, że miał pięć żon i znowu jest na rynku 🙂
Cytat z Mierzwiak data wrzesień 28, 2025, 08:46Cytat z Szaman data wrzesień 28, 2025, 08:16Znaczy, że taki przystojny z wąsami?
No, aż nie byłem pewien czy to on bo nie zwróciłem uwagi na nazwisko gdy był wymieniony na początku
A ja teraz odkryłem, że miał pięć żon i znowu jest na rynku 🙂