Opinie o serialach
Cytat z Mierzwiak data 28 września, 2025, 23:19Chciałem sprawdzić autora zdjęć do pierwszych trzech sezonów TXF Johna S. Bartleya a tu przykry news: zmarł 17. sierpnia tego roku w wieku 78 lat. Nakręcił też 51 odcinków Lost.
Chciałem sprawdzić autora zdjęć do pierwszych trzech sezonów TXF Johna S. Bartleya a tu przykry news: zmarł 17. sierpnia tego roku w wieku 78 lat. Nakręcił też 51 odcinków Lost.
Cytat z Szaman data 28 września, 2025, 23:37Mark Snow też zmarł w tym roku, więc przykry okres dla XF.
Na pocieszenie Duchovny wziął sobie w tym roku 32 lata młodszą żonę. Co ja dzisiaj z tymi żonami... 🙂
Mark Snow też zmarł w tym roku, więc przykry okres dla XF.
Na pocieszenie Duchovny wziął sobie w tym roku 32 lata młodszą żonę. Co ja dzisiaj z tymi żonami... 🙂
Cytat z Mierzwiak data 29 września, 2025, 07:19Myślałem że to ja na tym forum mam największe plotkarskie ciągoty 😛
Myślałem że to ja na tym forum mam największe plotkarskie ciągoty 😛
Cytat z Mierzwiak data 30 września, 2025, 21:35Ledwie cztery odcinki drugiego sezonu TXF a tu już takie schody. To co będzie dalej? 🙂 Nigdy ale to przenigdy nie będę fanem tych mitologicznych bredni a fakt że Mulder i Scully, skoro tak bardzo im przeszkadzali, nie mieli "wypadku pod prysznicem" to chyba najgłupsza dziura fabularna w historii telewizji 😛
Ledwie cztery odcinki drugiego sezonu TXF a tu już takie schody. To co będzie dalej? 🙂 Nigdy ale to przenigdy nie będę fanem tych mitologicznych bredni a fakt że Mulder i Scully, skoro tak bardzo im przeszkadzali, nie mieli "wypadku pod prysznicem" to chyba najgłupsza dziura fabularna w historii telewizji 😛
Cytat z Szaman data 30 września, 2025, 21:57Będzie wytłumaczone dlaczego ich nie ruszają. Niestety 🙂 Ogólnie mieli szansę wyjść z tego wszystkiego w miarę z twarzą, bodajże w sezonie 6. Zepsuli ją. Mieli drugą szansę w sezonie 9. Zepsuli ją 🙂
Będzie wytłumaczone dlaczego ich nie ruszają. Niestety 🙂 Ogólnie mieli szansę wyjść z tego wszystkiego w miarę z twarzą, bodajże w sezonie 6. Zepsuli ją. Mieli drugą szansę w sezonie 9. Zepsuli ją 🙂
Cytat z Mierzwiak data 30 września, 2025, 22:20Hehe 🙂
Spoko, nie wykluczam, że i te odcinki będą może nawet i świetne, w końcu pierwszy film kinowy też odnosi się do głównej konspiry i ma we mnie fana od 1998 roku.
2x05 - ach! Nie mogłem wtedy obejrzeć w TV ale bliźniaki z klasy mieli nagrane na kasecie, ileż to było wtedy emocji z samym jej zdobyciem. Scenę otwierającą od razu poznałem, CCH Pounder też zapamiętałem. Ta kaseta była wtedy w odtwarzaczu zdecydowanie więcej niż raz 🙂
Hehe 🙂
Spoko, nie wykluczam, że i te odcinki będą może nawet i świetne, w końcu pierwszy film kinowy też odnosi się do głównej konspiry i ma we mnie fana od 1998 roku.
2x05 - ach! Nie mogłem wtedy obejrzeć w TV ale bliźniaki z klasy mieli nagrane na kasecie, ileż to było wtedy emocji z samym jej zdobyciem. Scenę otwierającą od razu poznałem, CCH Pounder też zapamiętałem. Ta kaseta była wtedy w odtwarzaczu zdecydowanie więcej niż raz 🙂
Cytat z Mierzwiak data 5 października, 2025, 18:42Nie wiem czy widziałem kiedyś odcinek 2x12 (ten z gościnnym występem Terry'ego O'Quinna, jak czytam jednym z trzech wliczając film kinowy i za każdym razem była to inna postać) ale jeśli tak, to na pewno nie rozumiałem wtedy co Mulder miał na myśli mówiąc że ciągnie go do kobiet o inicjałach BJ 😀
Nie wiem czy widziałem kiedyś odcinek 2x12 (ten z gościnnym występem Terry'ego O'Quinna, jak czytam jednym z trzech wliczając film kinowy i za każdym razem była to inna postać) ale jeśli tak, to na pewno nie rozumiałem wtedy co Mulder miał na myśli mówiąc że ciągnie go do kobiet o inicjałach BJ 😀
Cytat z Szaman data 5 października, 2025, 19:58Cytat z Mierzwiak data październik 5, 2025, 18:42Nie wiem czy widziałem kiedyś odcinek 2x12 (ten z gościnnym występem Terry'ego O'Quinna, jak czytam jednym z trzech wliczając film kinowy i za każdym razem była to inna postać) ale jeśli tak, to na pewno nie rozumiałem wtedy co Mulder miał na myśli mówiąc że ciągnie go do kobiet o inicjałach BJ
Plus Terry gra jeszcze w Millennium 🙂
Cytat z Mierzwiak data październik 5, 2025, 18:42Nie wiem czy widziałem kiedyś odcinek 2x12 (ten z gościnnym występem Terry'ego O'Quinna, jak czytam jednym z trzech wliczając film kinowy i za każdym razem była to inna postać) ale jeśli tak, to na pewno nie rozumiałem wtedy co Mulder miał na myśli mówiąc że ciągnie go do kobiet o inicjałach BJ
Plus Terry gra jeszcze w Millennium 🙂
Cytat z Mierzwiak data 12 października, 2025, 19:16The X-Files, sezon 2 (Disney+)
Niebywałe jak bardzo ciąża aktorki może namieszać w serialu 🙂 Drugi sezon zaczął się wyboiście, bo i zamknięcie Archiwum, i rozdzielenie bohaterów, w dodatku z Gillian filmowaną od pewnego momentu już niemal tylko na siedząco i na zbliżeniach, mocno odbiły się na całości i nawet całkiem dobry odcinek jak 2x02 (ten z mutantem w kanałach) sprawiał wrażenie, jakby 50% atmosfery pierwszego sezonu gdzieś uleciało.
Od pewnego momentu nabrało to jednak na nowo wiatru w żagle i serial wrócił na dawne tory, dodając niezłe, emocjonujące elementy jak agent Krycek czy, dołączającego już do serialu na dobre, Skinnera, którego za cholerę nie można na razie rozgryźć. Z kolei Palacz pięknie kontynuuje bycie bodaj najbardziej, pozytywnie, wkurzającą postacią w historii telewizji.
Najlepsze odcinki:
2x05 i 06 - te z ofiarą porwań przez obcych i porwaniem Scully,
2x08 - ten z powrotem Scully,
2x12 - ten z genami mordercy,
2x13 - ten z seryjnym mordercą-fetyszystą (ZNAKOMITY!),
2x14 - ten z diabelskim kultem w szkole,
2x16 i 17 - te z klonami, Samanthą i łowcą, gdzie bohaterowie odkrywają rzeczy o takiej wadze, że równie dobrze mogłyby to być finałowe odcinki całego serialu,
2x18 - ten z zoo i porwaniami zwierząt,
2x19 - ten z przyspieszonym starzeniem i charakteryzacją tak okropną, że lepiej było tego nie pokazywać w rozdzielczości HD 🙂
2x20 - ten z cyrkiem i tajemniczymi morderstwami,
2x21 - ten z opętanym chłopcem,
2x22 - ten z epidemią w więzieniu,
2x23 - ten z zabójczym cieniem Tony'ego Shalhouba,
2x25 - finał z wykradzionymi aktami zaszyfrowanymi w języku Navaho.
Mimo słabego początku i dwóch wątpliwej jakości odcinków (2x07 z wampirami i 2x09 z zabójczym grzybem) bardzo mocny sezon ze świetnym, emocjonującym finałem.
The X-Files, sezon 2 (Disney+)
Niebywałe jak bardzo ciąża aktorki może namieszać w serialu 🙂 Drugi sezon zaczął się wyboiście, bo i zamknięcie Archiwum, i rozdzielenie bohaterów, w dodatku z Gillian filmowaną od pewnego momentu już niemal tylko na siedząco i na zbliżeniach, mocno odbiły się na całości i nawet całkiem dobry odcinek jak 2x02 (ten z mutantem w kanałach) sprawiał wrażenie, jakby 50% atmosfery pierwszego sezonu gdzieś uleciało.
Od pewnego momentu nabrało to jednak na nowo wiatru w żagle i serial wrócił na dawne tory, dodając niezłe, emocjonujące elementy jak agent Krycek czy, dołączającego już do serialu na dobre, Skinnera, którego za cholerę nie można na razie rozgryźć. Z kolei Palacz pięknie kontynuuje bycie bodaj najbardziej, pozytywnie, wkurzającą postacią w historii telewizji.
Najlepsze odcinki:
2x05 i 06 - te z ofiarą porwań przez obcych i porwaniem Scully,
2x08 - ten z powrotem Scully,
2x12 - ten z genami mordercy,
2x13 - ten z seryjnym mordercą-fetyszystą (ZNAKOMITY!),
2x14 - ten z diabelskim kultem w szkole,
2x16 i 17 - te z klonami, Samanthą i łowcą, gdzie bohaterowie odkrywają rzeczy o takiej wadze, że równie dobrze mogłyby to być finałowe odcinki całego serialu,
2x18 - ten z zoo i porwaniami zwierząt,
2x19 - ten z przyspieszonym starzeniem i charakteryzacją tak okropną, że lepiej było tego nie pokazywać w rozdzielczości HD 🙂
2x20 - ten z cyrkiem i tajemniczymi morderstwami,
2x21 - ten z opętanym chłopcem,
2x22 - ten z epidemią w więzieniu,
2x23 - ten z zabójczym cieniem Tony'ego Shalhouba,
2x25 - finał z wykradzionymi aktami zaszyfrowanymi w języku Navaho.
Mimo słabego początku i dwóch wątpliwej jakości odcinków (2x07 z wampirami i 2x09 z zabójczym grzybem) bardzo mocny sezon ze świetnym, emocjonującym finałem.
Cytat z Szaman data 12 października, 2025, 19:19O, bardzo lubiłem odcinki z Brianem Thompsonem. On nie tylko kiedyś zginął z rąk Terminatora, ale też wnosił tutaj coś z Arnolda 🙂
O, bardzo lubiłem odcinki z Brianem Thompsonem. On nie tylko kiedyś zginął z rąk Terminatora, ale też wnosił tutaj coś z Arnolda 🙂
Cytat z Mierzwiak data 12 października, 2025, 19:22Ewidentnie go na Terminatora tu robili, jest nawet takie jedno ujęcie jak idzie, jakby żywcem wyjęte z pierwszej części.
Ewidentnie go na Terminatora tu robili, jest nawet takie jedno ujęcie jak idzie, jakby żywcem wyjęte z pierwszej części.
Cytat z Mierzwiak data 12 października, 2025, 21:08Swoją drogą przypomniało mi się w trakcie oglądania S2, że na MTV można było zobaczyć coś takiego i tak, był to tylko kolejny kamyczek do ogródka mojej obsesji na punkcie serialu:
https://youtu.be/XNje_9ZL4Wk?si=hD4uqtm1AsTufER4
Swoją drogą przypomniało mi się w trakcie oglądania S2, że na MTV można było zobaczyć coś takiego i tak, był to tylko kolejny kamyczek do ogródka mojej obsesji na punkcie serialu:
Cytat z Szaman data 12 października, 2025, 21:18Przeklikałem i ta charakteryzacja starcza jest straszna nawet z VHS-u 🙂 Chyba widziałem to znowu, jakiś czas temu na Stars TV.
A mi przypomniało się to 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=zg_vVKcVYbo
Przeklikałem i ta charakteryzacja starcza jest straszna nawet z VHS-u 🙂 Chyba widziałem to znowu, jakiś czas temu na Stars TV.
A mi przypomniało się to 🙂
Cytat z Mierzwiak data 12 października, 2025, 21:53Cytat z Szaman data październik 12, 2025, 21:18Przeklikałem i ta charakteryzacja starcza jest straszna nawet z VHS-u
O Jezu, tak 😀
A mi przypomniało się to
Wow!
Cytat z Szaman data październik 12, 2025, 21:18Przeklikałem i ta charakteryzacja starcza jest straszna nawet z VHS-u
O Jezu, tak 😀
A mi przypomniało się to
Wow!
Cytat z Mierzwiak data 12 października, 2025, 22:56Jeszcze jedno jeśli chodzi o muzykę - z jakiegoś powodu w mojej głowie ten utwór jest nierozerwalnie związany z TXF:
https://youtu.be/kc7X3q27b34?si=MGuP4CzozVf8RjgQ
Jeszcze jedno jeśli chodzi o muzykę - z jakiegoś powodu w mojej głowie ten utwór jest nierozerwalnie związany z TXF:
Cytat z Szaman data 12 października, 2025, 23:21Podobna stylistyka do ścieżek Snowa, może dlatego. A może po prostu autor przeróbki z postów wyżej, inspirował się Children.
Podobna stylistyka do ścieżek Snowa, może dlatego. A może po prostu autor przeróbki z postów wyżej, inspirował się Children.
Cytat z Szaman data 12 października, 2025, 23:25A już wiem, bo i mi się pomieszało 🙂 Może to jest ta przeróbka kojarząca się z Children. Bo było coś takiego, ale nie jestem pewien czy akurat to poniżej
https://youtu.be/tpYS1sro89Q?si=5-ollacWMAlE9MlK
A już wiem, bo i mi się pomieszało 🙂 Może to jest ta przeróbka kojarząca się z Children. Bo było coś takiego, ale nie jestem pewien czy akurat to poniżej
Cytat z Mierzwiak data 13 października, 2025, 09:52Hmm, możliwe że kiedyś to słyszałem.
Dwuodcinkowe otwarcie S3 bezpośrednio kontynuujące finał S2 - fantastyczne, tylko trochę się scenarzyści pogubili 🙂 W finale 2x25 Scully miała wydruki z cyfrowej kasety z wykradzionymi dokumentami o obcych zapisane w języku Nawaho (z jedną z kartek poszła do tłumaczki w Waszyngtonie), w 3x01 jej te wydruki skonfiskowano a w 3x02 Skinner mówi, że pliki są zabezpieczone przed wydrukowaniem ich. OK! 🙂
Hmm, możliwe że kiedyś to słyszałem.
Dwuodcinkowe otwarcie S3 bezpośrednio kontynuujące finał S2 - fantastyczne, tylko trochę się scenarzyści pogubili 🙂 W finale 2x25 Scully miała wydruki z cyfrowej kasety z wykradzionymi dokumentami o obcych zapisane w języku Nawaho (z jedną z kartek poszła do tłumaczki w Waszyngtonie), w 3x01 jej te wydruki skonfiskowano a w 3x02 Skinner mówi, że pliki są zabezpieczone przed wydrukowaniem ich. OK! 🙂
Cytat z Mierzwiak data 5 listopada, 2025, 10:21Chyba dawno nie było aż tak szybkiego wyrównania balansu we wszechświecie. Przedoscarowy hajp na nominację dla Teyany Taylor dopiero co się rozkręca a tymczasem właśnie premierę na Disney+/Hulu premierę miał All's Fair, nowy serial Ryana Murphy'ego min. z jej udziałem, Kim Kardashian, Glenn Close czy Naomi Watts.
Obejrzałem otwarcie pierwszego odcinka oraz kilka fragmentów późniejszych i byłem bliski zadzwonienia na 112. Nazwanie tego propagandowym, epatującym bogactwem ścierwem prezentującym typowy hollywoodzki "feminizm" prosto z odklejonej kloaki hollywoodzkich milionerów, który wygląda i brzmi jak wygenerowany przez AI, byłoby komplementem.
Chyba dawno nie było aż tak szybkiego wyrównania balansu we wszechświecie. Przedoscarowy hajp na nominację dla Teyany Taylor dopiero co się rozkręca a tymczasem właśnie premierę na Disney+/Hulu premierę miał All's Fair, nowy serial Ryana Murphy'ego min. z jej udziałem, Kim Kardashian, Glenn Close czy Naomi Watts.
Obejrzałem otwarcie pierwszego odcinka oraz kilka fragmentów późniejszych i byłem bliski zadzwonienia na 112. Nazwanie tego propagandowym, epatującym bogactwem ścierwem prezentującym typowy hollywoodzki "feminizm" prosto z odklejonej kloaki hollywoodzkich milionerów, który wygląda i brzmi jak wygenerowany przez AI, byłoby komplementem.