aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 159 of 166Next

Zwiastun zapowiadał katastrofę.

Mierzwiak, a jak tam Archiwum X? Przedawkowałeś? 🙂

Nie, już leci 4 sezon 🙂

Jak w piątek będzie w pracy spokój, a powinien być, to skrobnę podsumowanie S3.

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Czekam! 🙂 U mnie nie starczyło zapału, bo zacząłem sobie przypominać jak to wszystko będzie rozwiązane. Próbowałem też zacząć z drugiej strony, czyli dokończyć 11 sezon, ale trafiłem na tak słaby odcinek z Haleyem Joelem Osmentem, że znowu sobie poczeka 🙂

W sumie to może być dzisiaj 🙂

The X-Files, sezon 3 (Disney+)

Wspomniany już wcześniej finał S2 oraz dwa pierwsze odcinki S3, tworzące jedną historię, mimo że oparte na wątku mitologicznym (który przecież sam w sobie jest świetny, bo zbudowany na wszelkich lękach przed kontrolą nad populacją, szczepionkami itp), są kapitalne, znakomicie kumulujące napięcie i balansowanie bohaterów na granicy poznania Wielkiej Tajemnicy. Odkryty przez Scully przez przypadek implant w karku! Ta opuszczona kopalnia! Te magazynowane tam dziesiątki tysięcy akt medycznych, w tym Scully! TA SCENA GDY OBCY (!?!?!?) BIEGNĄ OBOK SCULLY W CIEMNOŚCI, TA SYLWETKA KTÓRĄ ZOBACZYŁA W TUNELU I MULDER OBSERWUJĄCY ODLATUJĄCY STATEK!!! Miałem to uczucie już wcześniej, ale tutaj najmocniej jak do tej pory przeniosłem się do czasów szkolnych i dawnej ekscytacji tym serialem. Fajnie wrócić do czegoś po tak długim czasie i odkryć, że to wcale nie żadna nostalgia (choć wiadomo, że swoją rolę też odkrywa) ale faktycznie reżyseria, scenariusz, aktorstwo, zdjęcia...

Sam sezon znowu na bardzo wysokim poziomie, Mulder i Scully to już nierozłączny duet który czyta sobie w myślach, dogryza, żartuje i wspiera w najtrudniejszych chwilach a Duchovny i Anderson są kosmicznie wręcz dobrani, dopasowani, wspaniali. No ale tak, niejako z obowiązku i w tym sezonie trafiły się gnioty, które jakim cudem zostały nakręcone, to nie mam pojęcia zielonego jak krew obcych - mam tu na myśli 3x18 (ten z mglistymi lasami Kanady udającymi Ekwador i duchem z artefaktu przybierającym postać pantery czy co to do cholery było), 3x19 (ten z Lucy Liu na drugim planie i chińskimi imigrantami oddającymi organy w nudnej wersji Squid Game z losowaniem ustawionych losów ze słoja zamiast grami na śmierć i życie) i 3x21. (ten niby z duchem prześladującym Skinnera a niby z ludźmi którzy zabili prostytutkę z którą się przespał. Co the fuck to było!?)

Najlepsze odcinki:

3x01 i 02 - wspomniana kontynuacja finału S2 z przegenialną sekwencją w kopalni,

3x04 - scenarzysta Darin Morgan (ten od 2x20 czyli cudnego odcinka z cyrkiem) powraca i oferuje przezabawną, ekscytującą a nawet pod koniec wzruszającą historię pewnego medium (wyborny Peter Doyle) i polującego na niego mordercy,

3x08 - ten z porwaną dziewczyną i wizjami na jej temat dawnej ofiary tego samego porywacza; może nie jakiś specjalnie świetny odcinek ale ma dobrą rolę Tracey Ellis i smutne zakończenie,

3x09 i 10 - te z pociągiem wiozącym rzekomą hybrydę obcego i człowieka. Porażające otwarcie w postaci sceny egzekucji!

3x11 - ten z chłopcem ze stygmatami. Eks-fajlsowy standard ale wyróżniam za wątek Scully (i, jak zawsze w domyśle, rolę Anderson) i tym razem Muldera w roli sceptyka,

3x12 - ten z karaluchami robotami z kosmosu czyli Darin Morgan idzie na całość. KOMEDIOWE ZŁOTO!

3x13 - ten z parą koleżanek zabijającą rówieśników swoimi parapsychicznymi mocami, w tym Ryana Reynoldsa który nie przeżył sceny początkowej. Kolejne komediowe złoto, tym razem głównie w postaci Muldera i Scully którzy, dzięki ułożeniu planet, przez cały odcinek mają ochotę się pozabijać,

3x14 - ten z mordercą oblepiającym zwłoki gliną i tworzącym z nich gargulce. Mroczny, psychologiczny odcinek z Mulderem na granicy obłędu i przepysznymi zdjęciami,

3x15 i 16 - czarny olej! łódź podwodna z czasów IIWŚ! wrak UFO! Hong Kong! opętany Krycek! postrzelony Skinner! zabójca Melissy i furia Scully!

3x17 - ten z facetem o sile sugestii doprowadzającej ludzi do samobójstwa,

3x20 - Darin Morgan znowu przechodzi samego siebie; historia porwania przez UFO dwójki nastolatków oferująca tony przeuroczego, specyficznego humoru,

3x22 - ten z potworem z jeziora. Pieseł Scully 🙁

3x23 - ten z przekazem ukrytym w sygnale telewizyjnym kumulującym u ludzi ich największe lęki; ekstra wątek Scully i jej paranoi,

3x24 - znowu mitologia, znowu zmiennokształtni obcy i znowu Brian Thompson jako niepowstrzymany zabójca ze szpikulcem.

Szaman

Ten z Peterem Boylem nie podszedł? Bo z niego mam fantastyczne wspomnienia i najbardziej kojarzy mi się z 3 sezonem.

To 3x04, podszedł jak najbardziej 🙂

Sorry, coś mi się pomieszało 🙂

Tymczasem co do poprzedniego wątku 🙂 To wygląda jak polski paradokument!

https://twitter.com/rkktweets/status/1985891336005042353

Cytat z Szaman data listopad 5, 2025, 16:29

Sorry, coś mi się pomieszało 🙂

Spoko, dodałem dopisek żeby było wiadomo o czym to odcinek.

Cytat z Szaman data listopad 5, 2025, 16:29

Tymczasem co do poprzedniego wątku 🙂 To wygląda jak polski paradokument!

https://twitter.com/rkktweets/status/1985891336005042353

Prosto z generatora RyanMurphyCrap.exe

Pierwsza scena prawie dała mi wylew. 10 lat temu (czyli w 2015?) nasze bohaterki tak źle czują się w kancelarii zarządzanej przez mężczyzn (którzy rehoczą na spotkaniu!), że odchodzą! I zakładają własną kancelarię! I tak się wzbogaciły, że w swojej willi Kim K ma szafę większą od mojego mieszkania.

#ŁymenEmpałerment

Szaman

Aha, jakbyście nie wiedzieli to Pani Bogata Adwokat Kim Kardashian w serialu, w swoim miejscu pracy, nosi coś takiego:

Może jest podróżniczką w czasie, a to gacie modne w 2055. Coś jak kapok Marty'ego 🙂

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Muszę to napisać przed podsumowaniem S4 The X-Files: trzeba mieć odwagę (albo nie wiedzieć co się robi) żeby po Home, czyli po odcinku o kazirodczej rodzince mutantów, wypuścić gniota z Temu-Afro wersją Toomsa, tym razem zamiast zjadania wątrób i przeciskania się przez ciasne otwory ze zjadaniem melaniny od innych Czarnych i chowaniem się w małych przestrzeniach. Znudzenie na twarzach Anderson i Duchovny'ego mówi wszystko.

Szaman

I jeszcze jedna z wielu perełek z odcinka z karaluchami z S3, akurat YT mi dzisiaj wyświetlił:

Szaman

W Archiwum X bardzo czuć, że kiedyś stacja wymagała przynajmniej 22 odcinków.

Co do znudzenia, walczę z tym 11 sezonem, o ile w sezonie 10 David był totalnie nieobecny, a Gillian zaangażowana, tak tutaj jest odwrotnie, tak śpiącej Anderson nie widziałem nigdy. W ogóle to zaczęli mnie prześladować, dzisiaj przed kinem wyświetlającym Bugonię wisiał wielki plakat jakiegoś zupełnie nieznanego dramatu z panią Scully i Jasonem Isaaciem, który wchodzi w styczniu 🙂

A i jeszcze jedno post scriptum. Widocznie uderza teraz w filmy kinowe, Tron, to co wyżej, a w przyszłym roku nowy Affleck. Bardzo dobrze, że zrezygnowała z Dextera. Domyślam się, że miałaby tam kuriozalną postać policjantki z wydziału zabójstw, najpierw przebiegłej niczym dwa Holmesy, a potem z tępą miną wierzącej we wszystkie historyjki Morgana. Służbistki, takiej jak w służbistycznych momentach Scully, tylko, że potwornej wredoty,  z dziwacznym upodobaniem do Abby, puszczanej na słuchawkach. Postać z zupełnie innego serialu.

W 11 sezonie hasło do alarmu w wielgachnym domu Scully to Queequeeg 🙂 Chociaż raz się uśmiechnąłem na tym pogrzebie.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak
Cytat z Szaman data listopad 8, 2025, 18:28

wielki plakat jakiegoś zupełnie nieznanego dramatu z panią Scully i Jasonem Isaaciem, który wchodzi w styczniu

To ekranizacja tej niby opartej na faktach powieści której autorów jakiś czas temu zdemaskowano jako oszustów, pisałem o tym tutaj i dalej: http://boxoffice-bozg.pl/forum/topic/filmowy-hyde-park/?part=49#postid-42408

Sorry, dopiero teraz mi zaświtało, zupełnie nie skojarzyłem po tym plakacie 🙂

"Inspirowane prawdziwą historią"

Szaman

The Paper po 3 odcinkach.

Z jednej strony były może ze dwa momenty zabawniejsze i powiedziałbym, że unosi się nad tym zapach kasacji, gdyby nie to, że już dostali drugi sezon. Z drugiej lekkie to, z fajnym Gleesonem i na pewno nie odpychające. Może jeszcze się rozkręci?

Na razie jest letnim serialem który nie przeszkadza, bardzo usilnie podciągniętym pod Biuro. Jest Oscar, jest ten od lodówek i kilka nawiązań w dialogach. Pewnie znaleźli w szufladzie jakiś scenariusz o uapdającej gazecie.

PreviousPage 159 of 166Next