Opinie o serialach
Cytat z Marek Pilarski data 14 listopada, 2025, 21:58Jest na Sky Showtime?
Jest na Sky Showtime?
Cytat z Marek Pilarski data 14 listopada, 2025, 22:05O, to sobie obejrzę. 🙂
O, to sobie obejrzę. 🙂
Cytat z Szaman data 27 listopada, 2025, 18:26Stranger Things 5x01 i 5x02
Wydaje mi się, że bardzo dobry poziom 4 sezonu zostanie utrzymany, twórcy mają już swoją formułę i wystarczy poukładać na niej postaci, niczym figurki z Lochów i smoków. Mała rzecz która rzuciła mi się w oczy- starszy syn Winony znowu jest pełnoprawnym członkiem obsady, to co napisali mu w 4 sezonie wyglądało jak kara za skandal z ćpaniem w prawdziwym życiu.
Oczywiście widać rozmach, chociaż trafi się parę gorszych blue screenów, w sumie jak zawsze. Niesamowite jak wiele szczegółów ma Demogorgon w porównaniu z pierwszymi odcinkami, albo iloma barwami potrafi mienić się Upside Down, już od dłuższego czasu przedstawiane jako jakaś cronenbergerowska wizja, a nie monochromatyczna kraina.
Na minus, ale może tylko dla mnie
[spoiler title=""]
Niesamowicie przewidywalny twist z panem Coto, wiedziałem dosłownie już od pierwszej sekundy, gdy pojawił się na ekranie, tymczasem ujawnili go jakby co najmniej wymyślili coś na miarę Szóstego zmysłu, Piły, albo Podejrzanych. To spowolnione, namaszczone pisanie imienia na kartce! Może jakbym oglądał pierwszy film w życiu, a tak pozostaje przewrócić oczami.
[/spoiler]
Stranger Things 5x01 i 5x02
Wydaje mi się, że bardzo dobry poziom 4 sezonu zostanie utrzymany, twórcy mają już swoją formułę i wystarczy poukładać na niej postaci, niczym figurki z Lochów i smoków. Mała rzecz która rzuciła mi się w oczy- starszy syn Winony znowu jest pełnoprawnym członkiem obsady, to co napisali mu w 4 sezonie wyglądało jak kara za skandal z ćpaniem w prawdziwym życiu.
Oczywiście widać rozmach, chociaż trafi się parę gorszych blue screenów, w sumie jak zawsze. Niesamowite jak wiele szczegółów ma Demogorgon w porównaniu z pierwszymi odcinkami, albo iloma barwami potrafi mienić się Upside Down, już od dłuższego czasu przedstawiane jako jakaś cronenbergerowska wizja, a nie monochromatyczna kraina.
Na minus, ale może tylko dla mnie
Niesamowicie przewidywalny twist z panem Coto, wiedziałem dosłownie już od pierwszej sekundy, gdy pojawił się na ekranie, tymczasem ujawnili go jakby co najmniej wymyślili coś na miarę Szóstego zmysłu, Piły, albo Podejrzanych. To spowolnione, namaszczone pisanie imienia na kartce! Może jakbym oglądał pierwszy film w życiu, a tak pozostaje przewrócić oczami.
Cytat z Szaman data 28 listopada, 2025, 20:18Stranger Things 5x03 i 5x04
Jestem bardzo zadowolony, nawet jeśli w sumie kręci się to cały czas wokół tego samego i nawet jeśli spodziewałem się więcej po 3 odcinku w reżyserii Franka Darabonta. Plus, chociaż raz udało im się mnie zaskoczyć, jest wątek do którego myślałem, że już nigdy, ale to przenigdy nie powrócą, a jednak wrócili.
Jest ciągła akcja, jest rozmach, jest skakanie po grupach bohaterów jak w Gwiezdnych Wojnach, jest cała ta sprawdzona formuła dzięki której świat pokochał Stranger Things. A przyznam, że nawet lepiej ogląda mi się serial od sezonu 4, gdy bohaterowie już mocno wyrośli i nie ma w tym już prawie zupełnie wariacji na temat Goonies, z dzieciakami na rowerkach.
8/10 dla pierwszej części 5 sezonu.
Stranger Things 5x03 i 5x04
Jestem bardzo zadowolony, nawet jeśli w sumie kręci się to cały czas wokół tego samego i nawet jeśli spodziewałem się więcej po 3 odcinku w reżyserii Franka Darabonta. Plus, chociaż raz udało im się mnie zaskoczyć, jest wątek do którego myślałem, że już nigdy, ale to przenigdy nie powrócą, a jednak wrócili.
Jest ciągła akcja, jest rozmach, jest skakanie po grupach bohaterów jak w Gwiezdnych Wojnach, jest cała ta sprawdzona formuła dzięki której świat pokochał Stranger Things. A przyznam, że nawet lepiej ogląda mi się serial od sezonu 4, gdy bohaterowie już mocno wyrośli i nie ma w tym już prawie zupełnie wariacji na temat Goonies, z dzieciakami na rowerkach.
8/10 dla pierwszej części 5 sezonu.
Cytat z Szaman data 28 listopada, 2025, 20:28Zastanawiałem się skąd kojarzę małą Holly, a to ta słodka dziewczynka z Evil Dead Rise. Chyba wypromują kolejną gwiazdkę.
Zastanawiałem się skąd kojarzę małą Holly, a to ta słodka dziewczynka z Evil Dead Rise. Chyba wypromują kolejną gwiazdkę.
Cytat z Mierzwiak data 28 listopada, 2025, 20:29Ja więcej napiszę już po całości, na razie ograniczę się do bycia złośliwym.
Chciałbym zobaczyć tę burzę mózgów która zaowocowała motywem Jedenastki pokonującej idiotyczny tor przeszkód na czas, nie mając przy tym ani kropli potu na twarzy ani dresie 🙂
Ja więcej napiszę już po całości, na razie ograniczę się do bycia złośliwym.
Chciałbym zobaczyć tę burzę mózgów która zaowocowała motywem Jedenastki pokonującej idiotyczny tor przeszkód na czas, nie mając przy tym ani kropli potu na twarzy ani dresie 🙂
Cytat z Szaman data 28 listopada, 2025, 20:33Żeby to był chociaż montaż jak z Rocky'ego 🙂 No jednak ten skok jest ważny w fabule, więc chcieli jakoś widzów na niego przygotować. Teraz trzeba na wszystko przygotowywać, bo potem jest burza w internecie.
Żeby to był chociaż montaż jak z Rocky'ego 🙂 No jednak ten skok jest ważny w fabule, więc chcieli jakoś widzów na niego przygotować. Teraz trzeba na wszystko przygotowywać, bo potem jest burza w internecie.
Cytat z Szaman data 28 listopada, 2025, 20:35Ps. Przypomniało mi się, że ten trening został wypuszczony jako jeden z filmików promocyjnych, więc naprawdę wierzyli, że to świetna scena 🙂
Ps. Przypomniało mi się, że ten trening został wypuszczony jako jeden z filmików promocyjnych, więc naprawdę wierzyli, że to świetna scena 🙂
Cytat z Mierzwiak data 28 listopada, 2025, 20:38Spoko, tego potu jednak nie daruję 🙂 Właśnie na takich detalach wykładają się współczesne produkcje, gdy Rocky wbiegał na schody można było poczuć zapach jego potu, tutaj nie widać grama zmęczenia ani brudu, bo nikt pewnie nawet nie pomyślał, żeby coś takiego pokazać.
Spoko, tego potu jednak nie daruję 🙂 Właśnie na takich detalach wykładają się współczesne produkcje, gdy Rocky wbiegał na schody można było poczuć zapach jego potu, tutaj nie widać grama zmęczenia ani brudu, bo nikt pewnie nawet nie pomyślał, żeby coś takiego pokazać.
Cytat z Szaman data 28 listopada, 2025, 20:50Też chciałem wypowiedzieć się o fabule po obejrzeniu całości, ale jedna rzecz mnie zastanawia
[spoiler title=""]
Stawiam, że Vecna chce stworzyć rasę nadludzi podobnych sobie i zaludnić nimi ten właściwy świat, który go odrzucił. Te przerwy między sezonami są zabójcze dla mojej pamięci, ale czy on czasem wprost nie mówił, że odrzuca wszystko co z naszego świata, łącznie z ludzkim wyglądem? Może już mi się horrory mieszają 🙂 Wracając do nowej rasy, w takim razie dlaczego pozwala na to, aby ktoś potężniejszy niż Jedenastka dorósł z dala od niego, istniał i mu zagrażał? No bo Will raczej nie kwapi się do zasiadania na tronie obok Freddy'ego Imhotepa 🙂
[/spoiler]
Też chciałem wypowiedzieć się o fabule po obejrzeniu całości, ale jedna rzecz mnie zastanawia
Stawiam, że Vecna chce stworzyć rasę nadludzi podobnych sobie i zaludnić nimi ten właściwy świat, który go odrzucił. Te przerwy między sezonami są zabójcze dla mojej pamięci, ale czy on czasem wprost nie mówił, że odrzuca wszystko co z naszego świata, łącznie z ludzkim wyglądem? Może już mi się horrory mieszają 🙂 Wracając do nowej rasy, w takim razie dlaczego pozwala na to, aby ktoś potężniejszy niż Jedenastka dorósł z dala od niego, istniał i mu zagrażał? No bo Will raczej nie kwapi się do zasiadania na tronie obok Freddy'ego Imhotepa 🙂
Cytat z Szaman data 28 listopada, 2025, 20:56Druga myśl
[spoiler title=""]
Nie wyobrażam sobie, aby zmierzało to wszystko do innego niż szczęśliwe, nostalgiczne zakończenia z postarzonymi CGI bohaterami w 2025 roku. Jest ILM, jest WETA na pokładzie, całe Hollywood pewnie nadal pamięta "Jak zamordowano Waszą matkę". Za bardzo pokochano te dzieciaki, chociaż z drugiej strony takie Stand By Me ma swoją łyżkę goryczy w zakończeniu z Dreyfussem.
Ale czy może jednak przemieniony w nowego, ale dobrego Vecnę Will nie poświęci się i nie zamknie Upside Down od środka, raz na zawsze?
[/spoiler]
Druga myśl
Nie wyobrażam sobie, aby zmierzało to wszystko do innego niż szczęśliwe, nostalgiczne zakończenia z postarzonymi CGI bohaterami w 2025 roku. Jest ILM, jest WETA na pokładzie, całe Hollywood pewnie nadal pamięta "Jak zamordowano Waszą matkę". Za bardzo pokochano te dzieciaki, chociaż z drugiej strony takie Stand By Me ma swoją łyżkę goryczy w zakończeniu z Dreyfussem.
Ale czy może jednak przemieniony w nowego, ale dobrego Vecnę Will nie poświęci się i nie zamknie Upside Down od środka, raz na zawsze?
Cytat z Szaman data 28 listopada, 2025, 22:37Na Discussing Film już przetrawili indyka i radośnie spoilerują Stranger Things. Więc ostrzegam 🙂
Na Discussing Film już przetrawili indyka i radośnie spoilerują Stranger Things. Więc ostrzegam 🙂
Cytat z Mierzwiak data 29 listopada, 2025, 19:00Cytat z Szaman data listopad 27, 2025, 18:26Mała rzecz która rzuciła mi się w oczy- starszy syn Winony znowu jest pełnoprawnym członkiem obsady, to co napisali mu w 4 sezonie wyglądało jak kara za skandal z ćpaniem w prawdziwym życiu.
Chyba dalej odbywa jakąś karę bo peruka którą nosi jest większym koszmarem niż cera Vecny i mam wrażenie, że robi za piąte koło u wozu i czasem zapominam, że on tu w ogóle jest. Jego bohater nie był już przecież dzieckiem w pierwszym sezonie, czemu mam wrażenie że w piątym cofnął się w rozwoju?
Z innych obserwacji: ta mała z Evil Dead Rise aktorsko zjada większość obsady.
Cytat z Szaman data listopad 27, 2025, 18:26Mała rzecz która rzuciła mi się w oczy- starszy syn Winony znowu jest pełnoprawnym członkiem obsady, to co napisali mu w 4 sezonie wyglądało jak kara za skandal z ćpaniem w prawdziwym życiu.
Chyba dalej odbywa jakąś karę bo peruka którą nosi jest większym koszmarem niż cera Vecny i mam wrażenie, że robi za piąte koło u wozu i czasem zapominam, że on tu w ogóle jest. Jego bohater nie był już przecież dzieckiem w pierwszym sezonie, czemu mam wrażenie że w piątym cofnął się w rozwoju?
Z innych obserwacji: ta mała z Evil Dead Rise aktorsko zjada większość obsady.
Cytat z Szaman data 29 listopada, 2025, 19:03Mała jest świetna! A przy Jonathanie, to mój entuzjazm już opadł przy odcinkach 3 i 4, ale i tak cieszę się, że jakkolwiek starają się ich mieszać, albo generować jakieś relacje między nimi, nawet jeśli wiadomo, Jonathan i Steve odgrzewają stary kotlet. W prawdziwym życiu aktorka od razu wiedziała kogo wybrać 🙂
Mała jest świetna! A przy Jonathanie, to mój entuzjazm już opadł przy odcinkach 3 i 4, ale i tak cieszę się, że jakkolwiek starają się ich mieszać, albo generować jakieś relacje między nimi, nawet jeśli wiadomo, Jonathan i Steve odgrzewają stary kotlet. W prawdziwym życiu aktorka od razu wiedziała kogo wybrać 🙂
Cytat z Mierzwiak data 29 listopada, 2025, 19:12Mnie bardziej cieszy powrót Willa do bycia istotniejszym bohaterem, nawet jeśli Schnapp jako dziecko był lepszym aktorem, choć i tak jest tu o niebo lepiej niż w S4.
Jeszcze jedno ale to coś co z jakiegoś powodu denerwuje mnie w każdej innej produkcji (ostatnio było tego pełno też w nowym Predatorze) - czemu potwory na filmach zawsze robią tak do kamery?
Mnie bardziej cieszy powrót Willa do bycia istotniejszym bohaterem, nawet jeśli Schnapp jako dziecko był lepszym aktorem, choć i tak jest tu o niebo lepiej niż w S4.
Jeszcze jedno ale to coś co z jakiegoś powodu denerwuje mnie w każdej innej produkcji (ostatnio było tego pełno też w nowym Predatorze) - czemu potwory na filmach zawsze robią tak do kamery?

Cytat z Szaman data 29 listopada, 2025, 19:16A kiedyś nie robiły? Nie ma już żadnych ograniczeń technologicznych, a widocznie większość reżyserów marzyła zawsze o pokazywaniu, a nie ukrywaniu.
Co do Schnappa
[spoiler title=""]
Pewnie ostatecznie będą chcieli spuentować ST jako serial o odkrywaniu przez niego własnej tożsamości.
[/spoiler]
A kiedyś nie robiły? Nie ma już żadnych ograniczeń technologicznych, a widocznie większość reżyserów marzyła zawsze o pokazywaniu, a nie ukrywaniu.
Co do Schnappa
Pewnie ostatecznie będą chcieli spuentować ST jako serial o odkrywaniu przez niego własnej tożsamości.
Cytat z Mierzwiak data 29 listopada, 2025, 19:19Tak ale nie chodzi mi o sam fakt kamery blisko cyfrowej postaci tylko o ten ostentacyjny ryk w stronę widza, daję słowo że nie dałoby sie dotrwać do końca maratonu tych 4 odcinków gdyby pić za każdym razem gdy Demogorgon tak robi 😛
Tak ale nie chodzi mi o sam fakt kamery blisko cyfrowej postaci tylko o ten ostentacyjny ryk w stronę widza, daję słowo że nie dałoby sie dotrwać do końca maratonu tych 4 odcinków gdyby pić za każdym razem gdy Demogorgon tak robi 😛
Cytat z Mierzwiak data 29 listopada, 2025, 19:22Tak ale nie chodzi mi o sam fakt kamery blisko cyfrowej postaci tylko o ten ostentacyjny ryk w stronę widza, daję słowo że nie dałoby sie dotrwać do końca maratonu tych 4 odcinków gdyby pić za każdym razem gdy Demogorgon tak robi
Tak ale nie chodzi mi o sam fakt kamery blisko cyfrowej postaci tylko o ten ostentacyjny ryk w stronę widza, daję słowo że nie dałoby sie dotrwać do końca maratonu tych 4 odcinków gdyby pić za każdym razem gdy Demogorgon tak robi
Cytat z Szaman data 29 listopada, 2025, 19:28Tak, jak w pierwszym sezonie za każdym razem, gdy jadą na rowerach 🙂
Tak, jak w pierwszym sezonie za każdym razem, gdy jadą na rowerach 🙂