Opinie o serialach
Cytat z Marek Pilarski data 4 stycznia, 2021, 10:39Też oceniam na 9/10. Wyraziste postaci, niesamowicie cięte i błyskotliwe dialogi, i robiące ogromne wrażenie przeskoki głównej bohaterki z rozmów z innymi postaciami do łamiących czwartą ścianę interakcji z widzem. A Waller-Bridge potrafi wygrać wszystko w tak niesamowicie bezproblemowy sposób. No i idealny przykład tego, żeby nie oceniać książki po okładce, tzn. serialu oraz głównej postaci po jednym odcinku. Pod przykrywką tych wszystkich gadek o seksie, relacjach damsko-męskich, sprośnych żartów, itd. można znaleźć całą masę "mięsa", które stanowi nie tylko potrzebną przeciwwagę do tych lżejszych momentów, ale także jest emocjonalnych rdzeniem historii Fleabag: zmaganie się z wyrzutami sumienia, żałobą po stracie bliskich osób czy nawet seksoholizmem, który jest tu przedstawiony jako problem. I tak jak pisze Rob, całość bardzo przystępna z formalnego punktu widzenia, odcinki mają po 20-25 minut, dwa sezony to w sumie ok. 5h. Każdy odcinek jest oddzielną "jednostką", ale wszystkie są powiązane ze sobą i każdy kolejny kontynuuje dotychczas rozpoczęte wątki.
Też oceniam na 9/10. Wyraziste postaci, niesamowicie cięte i błyskotliwe dialogi, i robiące ogromne wrażenie przeskoki głównej bohaterki z rozmów z innymi postaciami do łamiących czwartą ścianę interakcji z widzem. A Waller-Bridge potrafi wygrać wszystko w tak niesamowicie bezproblemowy sposób. No i idealny przykład tego, żeby nie oceniać książki po okładce, tzn. serialu oraz głównej postaci po jednym odcinku. Pod przykrywką tych wszystkich gadek o seksie, relacjach damsko-męskich, sprośnych żartów, itd. można znaleźć całą masę "mięsa", które stanowi nie tylko potrzebną przeciwwagę do tych lżejszych momentów, ale także jest emocjonalnych rdzeniem historii Fleabag: zmaganie się z wyrzutami sumienia, żałobą po stracie bliskich osób czy nawet seksoholizmem, który jest tu przedstawiony jako problem. I tak jak pisze Rob, całość bardzo przystępna z formalnego punktu widzenia, odcinki mają po 20-25 minut, dwa sezony to w sumie ok. 5h. Każdy odcinek jest oddzielną "jednostką", ale wszystkie są powiązane ze sobą i każdy kolejny kontynuuje dotychczas rozpoczęte wątki.
Cytat z robgordon data 4 stycznia, 2021, 16:08Czwartą ścianę, nie trzecią 😉
Dodałbym do tego niesamowite pomysły formalno-fabularne [spoiler] Ksiądz, grany przez Andrew Scotta, jako jedyny zauważa, że główna bohaterka łamię czwartą ścianę, choć nie do końca rozumie o co chodzi. Co to jest za pomysł! [/spoiler] postacie nie tylko wyraziste, ale świetnie zagrane (Colman, a zwłaszcza Gelman!), a także ciężar gatunkowy historii, która początkowo wydaje się dość lekka, a po zakończeniu trudno zliczyć ile w ciągu tych 5 godzin Waller-Bridge poruszyła tematów.
Czwartą ścianę, nie trzecią 😉
Dodałbym do tego niesamowite pomysły formalno-fabularne
Cytat z Marek Pilarski data 4 stycznia, 2021, 16:41LOL, myślałem o czwartej ścianie pisząc to, nie wiem, czemu ostatecznie napisałem trzecią. xd
LOL, myślałem o czwartej ścianie pisząc to, nie wiem, czemu ostatecznie napisałem trzecią. xd
Cytat z Marek Pilarski data 4 stycznia, 2021, 16:49Tak, świetny pomysł z tym, co napisałeś jako spoiler. 🙂
"Znaki" były zabawne, szczególnie ta scena mnie rozbawiła, przede wszystkim ze względu na to, co mówi ksiądz i jak to zagrał. 😀
https://youtu.be/7HNya8Il2L8?t=30
Tak, świetny pomysł z tym, co napisałeś jako spoiler. 🙂
"Znaki" były zabawne, szczególnie ta scena mnie rozbawiła, przede wszystkim ze względu na to, co mówi ksiądz i jak to zagrał. 😀
Cytat z robgordon data 4 stycznia, 2021, 18:25Cytat z Marek Pilarski data Styczeń 4, 2021, 16:49Tak, świetny pomysł z tym, co napisałeś jako spoiler.
"Znaki" były zabawne, szczególnie ta scena mnie rozbawiła, przede wszystkim ze względu na to, co mówi ksiądz i jak to zagrał.
https://youtu.be/7HNya8Il2L8?t=30
Tak, scena boską interwencją też świetna. I oczywiście zapomniałem wspomnieć, że Andrew Scott jest fantastyczny 🙂
Cytat z Marek Pilarski data Styczeń 4, 2021, 16:49Tak, świetny pomysł z tym, co napisałeś jako spoiler.
"Znaki" były zabawne, szczególnie ta scena mnie rozbawiła, przede wszystkim ze względu na to, co mówi ksiądz i jak to zagrał.
Tak, scena boską interwencją też świetna. I oczywiście zapomniałem wspomnieć, że Andrew Scott jest fantastyczny 🙂
Cytat z Ernest Kubica data 4 stycznia, 2021, 19:12Cytat z Marek Pilarski data Grudzień 7, 2020, 22:51Pomysły, kto mógłby w następnym sezonie "The Crown" zagrać Johna Majora, brytyjskiego premiera w latach 1990-1997?
Czy tylko ja widzę tutaj Doktora Dziwago po odpowiedniej charakteryzacji?
Chyba John Major siedzi obok Thatcher na początku 10 odcinka 4 sezonu gdy Minister Spraw Zagranicznych podaje się do dymisji?
Cytat z Marek Pilarski data Grudzień 7, 2020, 22:51Pomysły, kto mógłby w następnym sezonie "The Crown" zagrać Johna Majora, brytyjskiego premiera w latach 1990-1997?
Czy tylko ja widzę tutaj Doktora Dziwago po odpowiedniej charakteryzacji?
Chyba John Major siedzi obok Thatcher na początku 10 odcinka 4 sezonu gdy Minister Spraw Zagranicznych podaje się do dymisji?

Cytat z Marek Pilarski data 4 stycznia, 2021, 20:33Zgadza się, tyle że w czwartym sezonie w sumie nie odgrywa większej roli, nie wypowiada chyba nawet ani jednej kwestii, więc można byłoby tę rolę dać komuś innemu do zagrania. Poza tym z piątym sezonem zmienia się i tak cała obsada, więc przynajmniej z tego względu rola ta powinna zostać obsadzona na nowo. Z drugiej strony John Major nie był chyba zbyt ważnym premierem i nie trzeba obsadzać tej roli wielką gwiazdą. Poza Churchillem i Thatcher premierów grali raczej mniej znani aktorzy, najbardziej znany był chyba Jeremy Northam jako Anthony Eden.
Zgadza się, tyle że w czwartym sezonie w sumie nie odgrywa większej roli, nie wypowiada chyba nawet ani jednej kwestii, więc można byłoby tę rolę dać komuś innemu do zagrania. Poza tym z piątym sezonem zmienia się i tak cała obsada, więc przynajmniej z tego względu rola ta powinna zostać obsadzona na nowo. Z drugiej strony John Major nie był chyba zbyt ważnym premierem i nie trzeba obsadzać tej roli wielką gwiazdą. Poza Churchillem i Thatcher premierów grali raczej mniej znani aktorzy, najbardziej znany był chyba Jeremy Northam jako Anthony Eden.
Cytat z Ernest Kubica data 4 stycznia, 2021, 21:57Szczerze to mnie zmęczył trochę ten 4 sezon - bardzo mocno "przegadany". Thatcher pokazana karykaturalnie, wygląda jak postać z "Ucha prezesa". Zdecydowanie najlepszy jest pierwszy sezon z Churchillem.
Szczerze to mnie zmęczył trochę ten 4 sezon - bardzo mocno "przegadany". Thatcher pokazana karykaturalnie, wygląda jak postać z "Ucha prezesa". Zdecydowanie najlepszy jest pierwszy sezon z Churchillem.
Cytat z Marek Pilarski data 4 stycznia, 2021, 22:04Ja byłem lekko rozczarowany, ale miałem bardzo wysokie oczekiwania, więc ostatecznie byłem usatysfakcjonowany. Dla mnie podobny poziom jak trzy poprzednie sezony.
Ja byłem lekko rozczarowany, ale miałem bardzo wysokie oczekiwania, więc ostatecznie byłem usatysfakcjonowany. Dla mnie podobny poziom jak trzy poprzednie sezony.
Cytat z Szaman data 5 stycznia, 2021, 20:47Jednak Clancy Brown, a nie John Cusack zagra przeciwnika Dextera
https://twitter.com/Variety/status/1346539413053050880?s=19
Jednak Clancy Brown, a nie John Cusack zagra przeciwnika Dextera
‘Dexter’ Revival at Showtime Casts Clancy Brown in Major Role https://t.co/vbq2UupvnC
— Variety (@Variety) January 5, 2021
Cytat z Szaman data 11 stycznia, 2021, 07:25Powtót Seksu w wielkim mieście
https://twitter.com/comingsoonnet/status/1348422903977697282?s=19
Powtót Seksu w wielkim mieście
And Just Like That… Sex and the City Revival Set at @hbomax! https://t.co/rO8unMhMyJ
— ComingSoon.net by Mandatory (@comingsoonnet) January 11, 2021
Cytat z Kuba data 11 stycznia, 2021, 16:01https://thedirect.com/article/wandavision-paul-bettany-cameo-marvel-character-surprise
Jeśli to nikt nowy a ktoś z MCU to raczej potwierdzenie, że Cumberbatch zaliczy cameo
https://thedirect.com/article/wandavision-paul-bettany-cameo-marvel-character-surprise
Jeśli to nikt nowy a ktoś z MCU to raczej potwierdzenie, że Cumberbatch zaliczy cameo
Cytat z robgordon data 11 stycznia, 2021, 18:30Umbrella Academy sezon 3
[spoiler]
Netflix zaprezentował zdjęcia Sparrow Academy.
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/138221341_1649077488636221_538112489099785726_o.jpg?_nc_cat=1&ccb=2&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=y9qLKCXczI8AX8BRean&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=6b0147f1e8dbe66efe13bacab719cc76&oe=602367BF
Poznajecie kogoś, w sensie aktora? Poza oczywiście Benem.
[/spoiler]
Umbrella Academy sezon 3
Netflix zaprezentował zdjęcia Sparrow Academy.
Poznajecie kogoś, w sensie aktora? Poza oczywiście Benem.
Cytat z Szaman data 11 stycznia, 2021, 18:43Ja to nawet Bena nie poznałem 🙂 Ale Genesis Rodriguez kojarzę z Tuska Kevina Smitha i Delirium, niedawnego horroru z Topherem Gracem.
Ja to nawet Bena nie poznałem 🙂 Ale Genesis Rodriguez kojarzę z Tuska Kevina Smitha i Delirium, niedawnego horroru z Topherem Gracem.
Cytat z Marek Pilarski data 11 stycznia, 2021, 19:31Jaki Ben?
Jaki Ben?
Cytat z Kuba data 11 stycznia, 2021, 20:47https://variety.com/2021/tv/news/gotham-pd-series-hbo-max-showrunner-joe-barton-1234882681/?fbclid=IwAR31KIeYupW-Ol0xzt6NSRmH7anXt96zZfcaaW22DoVqMjn2t3pSaoH87gs
Serialowy prequel The Batman o policji dostał nowego showrunnera. Spadek poziomu w stosunku do Wintera - wielki.
A z Marvela, Feige dziś potwierdził, że Falcon i Loki będą miały odcinki po 45-60 minut, She-Hulk 10 epizodów po minut 30. Z resztą będą eksperymentować. WandaVision ma 6 odcinków po około 30 minut i 3 godzinne.
Serialowy prequel The Batman o policji dostał nowego showrunnera. Spadek poziomu w stosunku do Wintera - wielki.
A z Marvela, Feige dziś potwierdził, że Falcon i Loki będą miały odcinki po 45-60 minut, She-Hulk 10 epizodów po minut 30. Z resztą będą eksperymentować. WandaVision ma 6 odcinków po około 30 minut i 3 godzinne.
Cytat z robgordon data 11 stycznia, 2021, 21:17Dziś wiele osób i tak ogląda seriale nie patrząc kiedy kończy się konkretny odcinek. Po prostu następnym razem zaczynają tam gdzie skończyli poprzednio 😉
Ja raczej nie zobaczę żadnego serialu MCU przed wejściem D+ do Polski. Ciekawe ile z nich będę mógł machnąć za jednym razem. To znaczy zdaje sobie sprawę, że pewnie będą udostępniać nam po jednym odcinku (a może nie?), ale ile w związku z tym będę mógł ich zobaczyć od startu? Wanda/Vision, Falcon/Winter Soldier i Loki na pewno. Ms Marvel? Hawkeye?
Dziś wiele osób i tak ogląda seriale nie patrząc kiedy kończy się konkretny odcinek. Po prostu następnym razem zaczynają tam gdzie skończyli poprzednio 😉
Ja raczej nie zobaczę żadnego serialu MCU przed wejściem D+ do Polski. Ciekawe ile z nich będę mógł machnąć za jednym razem. To znaczy zdaje sobie sprawę, że pewnie będą udostępniać nam po jednym odcinku (a może nie?), ale ile w związku z tym będę mógł ich zobaczyć od startu? Wanda/Vision, Falcon/Winter Soldier i Loki na pewno. Ms Marvel? Hawkeye?