aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 17 of 166Next

Też oceniam na 9/10. Wyraziste postaci, niesamowicie cięte i błyskotliwe dialogi, i robiące ogromne wrażenie przeskoki głównej bohaterki z rozmów z innymi postaciami do łamiących czwartą ścianę interakcji z widzem. A Waller-Bridge potrafi wygrać wszystko w tak niesamowicie bezproblemowy sposób. No i idealny przykład tego, żeby nie oceniać książki po okładce, tzn. serialu oraz głównej postaci po jednym odcinku. Pod przykrywką tych wszystkich gadek o seksie, relacjach damsko-męskich, sprośnych żartów, itd. można znaleźć całą masę "mięsa", które stanowi nie tylko potrzebną przeciwwagę do tych lżejszych momentów, ale także jest emocjonalnych rdzeniem historii Fleabag: zmaganie się z wyrzutami sumienia, żałobą po stracie bliskich osób czy nawet seksoholizmem, który jest tu przedstawiony jako problem. I tak jak pisze Rob, całość bardzo przystępna z formalnego punktu widzenia, odcinki mają po 20-25 minut, dwa sezony to w sumie ok. 5h. Każdy odcinek jest oddzielną "jednostką", ale wszystkie są powiązane ze sobą i każdy kolejny kontynuuje dotychczas rozpoczęte wątki.

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Czwartą ścianę, nie trzecią 😉

Dodałbym do tego niesamowite pomysły formalno-fabularne 

Spoiler
Ksiądz, grany przez Andrew Scotta, jako jedyny zauważa, że główna bohaterka łamię czwartą ścianę, choć nie do końca rozumie o co chodzi. Co to jest za pomysł!
postacie nie tylko wyraziste, ale świetnie zagrane (Colman, a zwłaszcza Gelman!), a także ciężar gatunkowy historii, która początkowo wydaje się dość lekka, a po zakończeniu trudno zliczyć ile w ciągu tych 5 godzin Waller-Bridge poruszyła tematów.

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

LOL, myślałem o czwartej ścianie pisząc to, nie wiem, czemu ostatecznie napisałem trzecią. xd

Tak, świetny pomysł z tym, co napisałeś jako spoiler. 🙂

"Znaki" były zabawne, szczególnie ta scena mnie rozbawiła, przede wszystkim ze względu na to, co mówi ksiądz i jak to zagrał. 😀

Cytat z Marek Pilarski data Styczeń 4, 2021, 16:49

Tak, świetny pomysł z tym, co napisałeś jako spoiler. 🙂

"Znaki" były zabawne, szczególnie ta scena mnie rozbawiła, przede wszystkim ze względu na to, co mówi ksiądz i jak to zagrał. 😀

https://youtu.be/7HNya8Il2L8?t=30

Tak, scena boską interwencją też świetna. I oczywiście zapomniałem wspomnieć, że Andrew Scott jest fantastyczny 🙂

Cytat z Marek Pilarski data Grudzień 7, 2020, 22:51

Pomysły, kto mógłby w następnym sezonie "The Crown" zagrać Johna Majora, brytyjskiego premiera w latach 1990-1997?

Czy tylko ja widzę tutaj Doktora Dziwago po odpowiedniej charakteryzacji? 😛

Chyba John Major siedzi obok Thatcher na początku 10 odcinka 4 sezonu gdy Minister Spraw Zagranicznych podaje się do dymisji?

The Crown cast | Full list of season 4 character of the Netflix drama -  Radio Times

Zgadza się, tyle że w czwartym sezonie w sumie nie odgrywa większej roli, nie wypowiada chyba nawet ani jednej kwestii, więc można byłoby tę rolę dać komuś innemu do zagrania. Poza tym z piątym sezonem zmienia się i tak cała obsada, więc przynajmniej z tego względu rola ta powinna zostać obsadzona na nowo. Z drugiej strony John Major nie był chyba zbyt ważnym premierem i nie trzeba obsadzać tej roli wielką gwiazdą. Poza Churchillem i Thatcher premierów grali raczej mniej znani aktorzy, najbardziej znany był chyba Jeremy Northam jako Anthony Eden.

Szczerze to mnie zmęczył trochę ten 4 sezon - bardzo mocno "przegadany". Thatcher pokazana karykaturalnie, wygląda jak postać z "Ucha prezesa". Zdecydowanie najlepszy jest pierwszy sezon z Churchillem.

Ja byłem lekko rozczarowany, ale miałem bardzo wysokie oczekiwania, więc ostatecznie byłem usatysfakcjonowany. Dla mnie podobny poziom jak trzy poprzednie sezony.

Jednak Clancy Brown, a nie John Cusack zagra przeciwnika Dextera

Powtót Seksu w wielkim mieście

Bez Samanthy to nie to samo, a poza tym na ch... to komu? 🙂

https://thedirect.com/article/wandavision-paul-bettany-cameo-marvel-character-surprise

Jeśli to nikt nowy a ktoś z MCU to raczej potwierdzenie, że Cumberbatch zaliczy cameo

Umbrella Academy sezon 3

Ja to nawet Bena nie poznałem 🙂 Ale Genesis Rodriguez kojarzę z Tuska Kevina Smitha i Delirium, niedawnego horroru z Topherem Gracem.

A faktycznie, nie poznałem jej. Zdjęcie jakieś takie.

Jaki Ben?

Justin H. Min który gra postać o imieniu Ben.

https://variety.com/2021/tv/news/gotham-pd-series-hbo-max-showrunner-joe-barton-1234882681/?fbclid=IwAR31KIeYupW-Ol0xzt6NSRmH7anXt96zZfcaaW22DoVqMjn2t3pSaoH87gs

Serialowy prequel The Batman o policji dostał nowego showrunnera. Spadek poziomu w stosunku do Wintera - wielki.

A z Marvela, Feige dziś potwierdził, że Falcon i Loki będą miały odcinki po 45-60 minut, She-Hulk 10 epizodów po minut 30. Z resztą będą eksperymentować. WandaVision ma 6 odcinków po około 30 minut i 3 godzinne.

Dziś wiele osób i tak ogląda seriale nie patrząc kiedy kończy się konkretny odcinek. Po prostu następnym razem zaczynają tam gdzie skończyli poprzednio 😉

Ja raczej nie zobaczę żadnego serialu MCU przed wejściem D+ do Polski. Ciekawe ile z nich będę mógł machnąć za jednym razem. To znaczy zdaje sobie sprawę, że pewnie będą udostępniać nam po jednym odcinku (a może nie?), ale ile w związku z tym będę mógł ich zobaczyć od startu? Wanda/Vision, Falcon/Winter Soldier i Loki na pewno. Ms Marvel? Hawkeye?

PreviousPage 17 of 166Next