aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 20 of 166Next

A ja jestem jak na razie po trzech odcinkach i niby wszystko jest w porządku, a jednak coś mi nie pasuje 🙂 Mam wrażenie kręcenia się w kółko i dużej powtarzalności, każdy odcinek to wycieczka po historii amerykańskiego sitcomu od lat 50-tych w górę, plus scena celująca w psychodelę i scena zapowiadająca rozwiązanie zagadki. I tak co tydzień. Trochę tak jak w "Allo, allo" gdy Rene w każdym odcinku mówił "ty głupia kobieto!", a policjant "dżin dybry" 🙂

@szaman nie doceniasz stopniowego budowania tajemnicy, rozbudowania postaci Wandy (na co niestety w filmach nie było miejsca, a Olsenka to diablo utalentowana aktorka na udowodnienie czego dostała tutaj kapitalne pole do popisu) i jej relacji z Visionem, no i tego że - na co ludzie tak strasznie lubią narzekać, a z czym się kompletnie nie zgadzam - że to wtórne, na jedno kopyto MCU dostało wreszcie coś oryginalnego, innego, dziwnego i totalnie pokręconego.

Czwarty odcinek to PETARDA, w dodatku tak piękne zbudowana na fundamencie jaki postawiły filmy (scena otwierająca!!!), że me fanbojskie serce jeszcze bardziej urosło.

Masz w tym rację, szczególnie co do talentu Olsenki i ostatniej kwestii, to jest mega oryginalne nie tylko jak na MCU. Przecież staje w opozycji do targetu, odwołuje się do tradycji sitcomu, czegoś co jest dla niego prehistorią, ale nie w postaci zwykłych nawiązań, ale totalnego odtworzenia gagów i schematów (choćby pijany mąż wracający po wypadzie z kolegami, szef z prywatną wizytą na kolacji itd.). Doceniam taką odwagę. Natomiast chciałbym aby sprawa zagadki posuwała się do przodu w sytuacji gdy serial nie zajmuje się "potworami tygodnia" jak w przypadku Archiwum X i wielosezonowego odsłaniania wątku mitologicznego.

Cytat z Szaman data Styczeń 29, 2021, 18:54

Natomiast chciałbym aby sprawa zagadki posuwała się do przodu

Obejrzyj czwarty odcinek 🙂

Oj tak, jak najszybciej 🙂

Też miałem pewne obawy, że forma 6 odcinków "sitcomu" znudzi się i będzie ciężko dotrwać do 3 finałowych, ale 4 odcinek anuluje wszystkie te obawy.

Trzeba przyznać, że Feige musi być bardzo pewny siebie. Jasne, to kwestia pandemii, ale jednak nie przesunął premier i nie zrobił wszystkiego aby Falcon - raczej znacznei bezpieczniejszy serial - był tym otwierającym.

Jestem jeszcze ciekaw czy pójdą o krok dalej i 

Spoiler
zrobią z Wandy faktycznego "villaina" tej historii czy jednak wprowadzenie jakiegoś dużego zła - zapewne pod postacią Mephisto - oczyści w większości Wande, na razie budowana jest na tego kogo będzie trzeba raczej pokonać niż ratować

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Właśnie obejrzałem i odszczekuję 🙂

Spoiler
Tak na gorąco stawiam, że Wanda nie zwariowała sama z siebie i za tym wszystkim stoi rzeczywiście Mephisto, grany przez Kathryn Hahn. Scena z sąsiadem z poprzedniego odcinka sugerowała, że jest ona kimś więcej niż uprowadzonym mieszkańcem. Stawiam też, że Hahn pojawi się w Spider-Manie 3 i będzie głównym przeciwnikiem Doctora Strange'a u wujka Sama.

Mierzwiak and Kuba have reacted to this post.
MierzwiakKuba

Spoiler
wątpie aby Hahn była Mephisto. To raczej jej mąż a ona będzie jakąś czarownica, sidekickiem. Ewentualnie wrogiem jest Nightmare i sprawdzi się plotka, że będzie w dwóch wersjach - męskiej i żeńskiej. Teoria o Mephisto w SM3 jest dośc popularna, ale osobiście nie wierze. Przy takim natłoku postaci nie widze sensu upychania tam samego diabła a nie wierze, że pójdą w historie w której Parker dokonuje dealu z Mephisto. Za to pewnie będzie villainem Wandy i DS. Generalnie strzelam w ciemno, że na koniec uprowadzi jej dzieci (które przecież będą musiały być w przyszłości członkami mocno teasowanych Young Avengers) i wokół tego będzie kręcić się fabuła Multiverse of Madness. Troche żałuje bo liczyłem, że Mephisto zostawia na jakies Midnight Sons skoro w drodze sa Blade, Moon Knight i za pewne Ghost Rider. Ale i tak...hype!

Jeszcze w sumie z życzeń - mam nadzieje, że będzie wyraźnie podkreślony jednak świadomy udział Wandy i pójdą z tym dalej w historie z pozostawianiem przeszłości za sobą, odpokutowaniem za to co robi i rozpoczęcia na nowo. Tym samym licze ze jednak Vision nie bedzie zył po serialu - tutaj Bettany dostanie to co mu należne a na ten moment mam wrażenie, że całość lepiej wybrzmieje jeśli jednak Wanda go nie odzyska na dobre.

Btw. Z każdą kolejną poważną kobiecą postacią w tym uniwersum coraz bardziej żałuje, że najwięcej atencji i marketingu spod hasła "główna, najpotężniejsza, pierwsza i najważniejsza superbohaterka" dostaje ta najnudniejsza 🙂

Mocno to wszystko skomplikowałeś, no ale zobaczymy 🙂 Jest nudna także dlatego, że jest nam usilnie wciskana jako taka jak napisałeś.

A i jeszcze jedno, świetna scena z

Spoiler
zombie-Visionem!

Mierzwiak and Kuba have reacted to this post.
MierzwiakKuba

Oj tak, świetna. Naprawdę fajne są te horrorowe elementy w całości, łącznie ze scenami w których Olsen jest autentycznie niepokojąca.

Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak

Ten moment o którym wspomniał Szaman zmiótł mnie z kanapy. Nagły, niespodziewany i niepokojący, a przy tym niesamowicie prosty i efektywny zabieg.

Co do tych całych spekulacji - ja nawet nie wiem o kim mowa 😀

Aha, Nolan może się wypchać, TAK się wykorzystuje zmiany formatu obrazu!

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Nie szukam ani na nic sam nie trafiłem, ale uważajcie, wyciekły ogromne spoilery z przyszłych odcinków WandaVision.

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Dla mnie cała Wasza dyskusja tutaj jest spoilerem. I jest dobrym treningiem przed ich unikaniem 😉

Cytat z Mierzwiak data Styczeń 30, 2021, 11:05

Nie szukam ani na nic sam nie trafiłem, ale uważajcie, wyciekły ogromne spoilery z przyszłych odcinków WandaVision.

Bez przesady

Jak ktoś nie chce nic wiedzieć to faktycznie lepiej uważać, ale nie są to rzeczy które popsują zabawę moim zdaniem. Generalnie wygląda to na kontrolowany wyciek (to był jakby spot) - w końcu dyskusja wczoraj na Twitterze z hasztagiem WV dobiła do 400k tweetów (!). Większy szum niż leak

Cytat z robgordon data Styczeń 30, 2021, 11:30

Dla mnie cała Wasza dyskusja tutaj jest spoilerem. I jest dobrym treningiem przed ich unikaniem 😉

Rob, już bardziej ogólnikowo i okrągło chyba nie potrafię pisać 🙂

Wierzę, że się staracie 😉

Jest dobrze, ja nadal nic nie wiem, co tam się wyprawia. 😛

Teorie zostawiam innym, ale tym razem mam coś od siebie 🙂

Obstawiam że działania Wandy doprowadzą do pojawienia się w MCU - w ten czy inny sposób - mutantów. O!

Bardzo możliwe. Natomiast pojawiła się niezła teoria dotycząca wprowadzenia innej grupy

Spoiler
zaginionymi astronautami SWORD będzie Czwórka

Z takich czysto fanowskich zachciewajek to licze, że przy tych zabawach z multiversum i ewentualnie mutantami w jakieś produkcji pokaża znowu.. McKellena jako Magneto. Przywracając Stewarta czy Jackmana tylko popsuliby Logana a McKellen pożegnania nie dostał. Za to Fassbender niech od blockbusterów trzyma się z daleka do pierwszego Oscara.

Fred Savage wyreżyseruje pilota rebootu Cudownych lat.

HBO wciąż kręci u nas serial "Odwilż". Koniec zdjęć przewidują późną wiosną, a zatem jeszcze trochę czasu im to zajmie. Z artykułu, który pojawił się ostatnio wynika, że zdjęcia kręcono w wielu różnych miejscach, mam więc nadzieję, że Szczecin będzie widoczny i istotny 🙂 Jeśli kogoś interesuje więcej, podsyłam link:
https://wszczecinie.pl/aktualnosci,serial_odwilz_krecony_w_szczecinie_coraz_blizej_premiery,id-36951.html?fbclid=IwAR1SHAyKSw1a74U2Vq_qMeDugD721XJXizh6he1i38eCP24Ej6c7emnvqOg

PreviousPage 20 of 166Next