Opinie o serialach
Cytat z robgordon data 5 lutego, 2021, 00:01Ja na X-Files się nigdy nie załapałem. W sumie nie wiem nawet dlaczego. Przez wiele lat najlepszym serialem wg mnie był "Przystanek Alaska". Nadal pamiętam wrażenie jakie na mnie robił. Choć mam świadomość, że dziś pewnie już nie odebrałbym go tak dobrze.
Ja na X-Files się nigdy nie załapałem. W sumie nie wiem nawet dlaczego. Przez wiele lat najlepszym serialem wg mnie był "Przystanek Alaska". Nadal pamiętam wrażenie jakie na mnie robił. Choć mam świadomość, że dziś pewnie już nie odebrałbym go tak dobrze.
Cytat z Fandorin data 5 lutego, 2021, 00:11Będę powoli kończył, bo rano trzeba wcześnie wstać, więc na razie odniosę się tylko do jednej kwestii.
Umbrella Academy, Stranger Things - lubię, ale ze świadomością wszystkich wad i zalet typowych dla Netfliksa.
Dark - po 1. sezonie odpuściłem; sugeruje jakąś głębię, której nie posiada.
Devs, Watchmen - zacząłem oglądać, ale w którymś momencie przerwałem i na razie nie ciągnie mnie do powrotu
The Boys - nie znam, ale z tego co kojarzę na ten temat, raczej nie dla mnie.
Konkluzja jest taka, że nie działają na mnie te seriale tak, jak starsze tytuły. Coś mi po prostu nie pasuje w tych współczesnych formatach.
Będę powoli kończył, bo rano trzeba wcześnie wstać, więc na razie odniosę się tylko do jednej kwestii.
Umbrella Academy, Stranger Things - lubię, ale ze świadomością wszystkich wad i zalet typowych dla Netfliksa.
Dark - po 1. sezonie odpuściłem; sugeruje jakąś głębię, której nie posiada.
Devs, Watchmen - zacząłem oglądać, ale w którymś momencie przerwałem i na razie nie ciągnie mnie do powrotu
The Boys - nie znam, ale z tego co kojarzę na ten temat, raczej nie dla mnie.
Konkluzja jest taka, że nie działają na mnie te seriale tak, jak starsze tytuły. Coś mi po prostu nie pasuje w tych współczesnych formatach.
Cytat z Ernest Kubica data 5 lutego, 2021, 00:33Przystanek też lubiłem oglądać. Nie oglądałem każdego odcinka i nie zawsze byłem na bieżąco z fabułą, ale przyjemnie się go oglądało. Emisja jak pamiętam były w poniedziałek wieczorem. Jak się chodzi do szkoły średniej to poniedziałek jest mało fajnym dniem bo to po weekendzie i jeszcze cztery nauki na horyzoncie więc lubiłem sobie go włączyć bo mnie pozytywnie nastrajał. Do tego Janine Turner bardzo mi się podobała.
Przystanek też lubiłem oglądać. Nie oglądałem każdego odcinka i nie zawsze byłem na bieżąco z fabułą, ale przyjemnie się go oglądało. Emisja jak pamiętam były w poniedziałek wieczorem. Jak się chodzi do szkoły średniej to poniedziałek jest mało fajnym dniem bo to po weekendzie i jeszcze cztery nauki na horyzoncie więc lubiłem sobie go włączyć bo mnie pozytywnie nastrajał. Do tego Janine Turner bardzo mi się podobała.
Cytat z robgordon data 5 lutego, 2021, 09:27Cytat z Ernest Kubica data Luty 5, 2021, 00:33Przystanek też lubiłem oglądać. Nie oglądałem każdego odcinka i nie zawsze byłem na bieżąco z fabułą, ale przyjemnie się go oglądało. Emisja jak pamiętam były w poniedziałek wieczorem. Jak się chodzi do szkoły średniej to poniedziałek jest mało fajnym dniem bo to po weekendzie i jeszcze cztery nauki na horyzoncie więc lubiłem sobie go włączyć bo mnie pozytywnie nastrajał. Do tego Janine Turner bardzo mi się podobała.
Na początku był w piątki wieczorem. Pamiętam to, bo utkwiło mi w pamięci kiedy zobaczyłem pierwszy odcinek. A dokładniej pierwszy dla mnie, a drugi w ogóle 😉 Jechaliśmy wtedy na festiwal "Blues nad Piławą" i czekałem na kumpla. To było latem, festiwal był kilkanaście km od mojego ówczesnego miejsca zamieszkania, a zawieźć nas miał mój ojciec. Było to wieczorem, ponieważ... nie mieliśmy kasy na wejście i zamierzaliśmy się dostać na festiwal jakimś bocznym wejściem pod osłoną nocy 😉 Czekając na kumpla z nudów zacząłem oglądać serial... i wpadłem na całego 😉
Sprawdziłem w wiki. Nadawanie serialu rozpoczęto u nas 2 lipca 1993 r. To był piątek. A zatem festiwal musiał rozpocząć się tydzień później, 9 lipca.
Cytat z Ernest Kubica data Luty 5, 2021, 00:33Przystanek też lubiłem oglądać. Nie oglądałem każdego odcinka i nie zawsze byłem na bieżąco z fabułą, ale przyjemnie się go oglądało. Emisja jak pamiętam były w poniedziałek wieczorem. Jak się chodzi do szkoły średniej to poniedziałek jest mało fajnym dniem bo to po weekendzie i jeszcze cztery nauki na horyzoncie więc lubiłem sobie go włączyć bo mnie pozytywnie nastrajał. Do tego Janine Turner bardzo mi się podobała.
Na początku był w piątki wieczorem. Pamiętam to, bo utkwiło mi w pamięci kiedy zobaczyłem pierwszy odcinek. A dokładniej pierwszy dla mnie, a drugi w ogóle 😉 Jechaliśmy wtedy na festiwal "Blues nad Piławą" i czekałem na kumpla. To było latem, festiwal był kilkanaście km od mojego ówczesnego miejsca zamieszkania, a zawieźć nas miał mój ojciec. Było to wieczorem, ponieważ... nie mieliśmy kasy na wejście i zamierzaliśmy się dostać na festiwal jakimś bocznym wejściem pod osłoną nocy 😉 Czekając na kumpla z nudów zacząłem oglądać serial... i wpadłem na całego 😉
Sprawdziłem w wiki. Nadawanie serialu rozpoczęto u nas 2 lipca 1993 r. To był piątek. A zatem festiwal musiał rozpocząć się tydzień później, 9 lipca.
Cytat z Ernest Kubica data 5 lutego, 2021, 12:00Sprawdziłem tutaj, że od września 1994 nadawać zaczęli w poniedziałki. https://staratelewizja.fandom.com/pl/wiki/05_wrze%C5%9Bnia_1994
W piątki raczej nie oglądałęm bo to był zwykle wieczór na VHS
Sprawdziłem tutaj, że od września 1994 nadawać zaczęli w poniedziałki. https://staratelewizja.fandom.com/pl/wiki/05_wrze%C5%9Bnia_1994
Cytat z robgordon data 5 lutego, 2021, 12:21Cytat z Ernest Kubica data Luty 5, 2021, 12:00Sprawdziłem tutaj, że od września 1994 nadawać zaczęli w poniedziałki. https://staratelewizja.fandom.com/pl/wiki/05_wrze%C5%9Bnia_1994
Tak w pewnym momencie zmienili na poniedziałek. I pamiętam równie dobrze o tym o czym napisałeś. Serial pozytywnie nastrajał, poprawiał nastrój, zostawiał widza w takiej pozytywnej zadumie 😉
Oczywiście też byłem fanem urody Maggie 😉 Ale lubiłem tam chyba wszystkich. Od Fleischmana, przez Maurice'a, Hollinga, Chrisa o Poranku, Shelly, Ruth-Anne, Marylin "Rozmowa na pierwszej linii", aż po najbardziej zwariowanych Eda i Adama 😉
Cytat z Ernest Kubica data Luty 5, 2021, 12:00Sprawdziłem tutaj, że od września 1994 nadawać zaczęli w poniedziałki. https://staratelewizja.fandom.com/pl/wiki/05_wrze%C5%9Bnia_1994
Tak w pewnym momencie zmienili na poniedziałek. I pamiętam równie dobrze o tym o czym napisałeś. Serial pozytywnie nastrajał, poprawiał nastrój, zostawiał widza w takiej pozytywnej zadumie 😉
Oczywiście też byłem fanem urody Maggie 😉 Ale lubiłem tam chyba wszystkich. Od Fleischmana, przez Maurice'a, Hollinga, Chrisa o Poranku, Shelly, Ruth-Anne, Marylin "Rozmowa na pierwszej linii", aż po najbardziej zwariowanych Eda i Adama 😉
Cytat z Kuba data 5 lutego, 2021, 16:04Nie wiem co się musi wydarzyć abym zmienił zdanie o WV. Fenomenalna rzecz, nowy odcinek wybitny.
Nie wiem co się musi wydarzyć abym zmienił zdanie o WV. Fenomenalna rzecz, nowy odcinek wybitny.
Cytat z Mierzwiak data 5 lutego, 2021, 18:55O tak, wspaniała rzecz. Jakimś cudem, choć kotara iluzji opadła i wiemy co się dzieje za kulisami, serial wcale nie stał się mniej interesujący, bo twórcy wciąż dociskają pedał gazu.
O tak, wspaniała rzecz. Jakimś cudem, choć kotara iluzji opadła i wiemy co się dzieje za kulisami, serial wcale nie stał się mniej interesujący, bo twórcy wciąż dociskają pedał gazu.
Cytat z Szaman data 6 lutego, 2021, 18:09WandaVision 1x05
[spoiler]WOW czyli na naszych oczach otworzyła się furtka do Maguire'a i Garfielda! Pytanie tylko czym ta furtka jest, czy od długotrwałego zakrzywiania rzeczywistości dochodzi do jej "zepsucia" i otworzenia innych wymiarów? Wiadomo, że to wszystko odkręcą, ale nie spodziewałem się, że aż tak stanowczo uczynią z Olsenki czarny charakter. Mam odczucie, że to wnioski z Civil War, gdzie działano jednak na tyle zachowawczo, aby nie zniszczyć żadnej z postaci, jak i swoboda działania wprawdzie na popularnej platformie, ale jednak poza kinowym nurtem.
Robi się już taki bałagan, że jestem prawie pewien swojej teorii z Hahn jako czarnym charakterem, bo przecież ktoś musiał ożywić Visiona i Doctorem Strangem jako zapowiadanym wielkim występem gościnnym, bo chyba tylko on może podjąć walkę. Świetnie poprowadzony Vision i jego wątpliwości, świetnie poprowadzona scena kiedy w kłótni niejako zakłóca porządek napisów końcowych. Naprawdę fajna rzecz, trochę standardowego MCU w postaci wątków w bazie i odpowiednio dawkowane szaleństwo tak żeby nie zamęczyć widza. Ładnie to się rozwinęło. [/spoiler]
WandaVision 1x05
Robi się już taki bałagan, że jestem prawie pewien swojej teorii z Hahn jako czarnym charakterem, bo przecież ktoś musiał ożywić Visiona i Doctorem Strangem jako zapowiadanym wielkim występem gościnnym, bo chyba tylko on może podjąć walkę. Świetnie poprowadzony Vision i jego wątpliwości, świetnie poprowadzona scena kiedy w kłótni niejako zakłóca porządek napisów końcowych. Naprawdę fajna rzecz, trochę standardowego MCU w postaci wątków w bazie i odpowiednio dawkowane szaleństwo tak żeby nie zamęczyć widza. Ładnie to się rozwinęło.
Cytat z Kuba data 7 lutego, 2021, 12:08Cytat z Szaman data Luty 6, 2021, 18:09WandaVision 1x05
[spoiler]WOW czyli na naszych oczach otworzyła się furtka do Maguire'a i Garfielda! Pytanie tylko czym ta furtka jest, czy od długotrwałego zakrzywiania rzeczywistości dochodzi do jej "zepsucia" i otworzenia innych wymiarów? Wiadomo, że to wszystko odkręcą, ale nie spodziewałem się, że aż tak stanowczo uczynią z Olsenki czarny charakter. Mam odczucie, że to wnioski z Civil War, gdzie działano jednak na tyle zachowawczo, aby nie zniszczyć żadnej z postaci, jak i swoboda działania wprawdzie na popularnej platformie, ale jednak poza kinowym nurtem.
Robi się już taki bałagan, że jestem prawie pewien swojej teorii z Hahn jako czarnym charakterem, bo przecież ktoś musiał ożywić Visiona i Doctorem Strangem jako zapowiadanym wielkim występem gościnnym, bo chyba tylko on może podjąć walkę. Świetnie poprowadzony Vision i jego wątpliwości, świetnie poprowadzona scena kiedy w kłótni niejako zakłóca porządek napisów końcowych. Naprawdę fajna rzecz, trochę standardowego MCU w postaci wątków w bazie i odpowiednio dawkowane szaleństwo tak żeby nie zamęczyć widza. Ładnie to się rozwinęło. [/spoiler]
Jest jeszcze jedna opcja jeśli chodzi o to cameo
I z jednej strony można powiedzieć - mało prawdopodobne, ale z drugiej ostatnie lata nas czegoś w tej kwestii nauczyły. Co prawda nie wiem czy nie zostało za mało odcinków aby go dobrze wprowdzić i umiejscowić w historii i mimo wszystko jako osobą która przerwie to szaleństwo jest raczej Strange, ale w zupełności występu jednego z aktorów wcielających się tą postać wykluczyć nie można 😉
Swoją drogą [spoiler] występ Petersa przed wakacjami ogłosił Charlie Murphy 🙂 Coraz bardziej wierze w tego Daredevila.[/spoiler]
Serial zyskuje w moich oczach z każdym dniem. Nawet jak się spektakularnie wywrócą to i tak szacunek za próbę i pomysł się należy. No i niech nawet nie myślą aby kończyć z Olsen po MoM 🙂
Cytat z Szaman data Luty 6, 2021, 18:09WandaVision 1x05
SpoilerWOW czyli na naszych oczach otworzyła się furtka do Maguire'a i Garfielda! Pytanie tylko czym ta furtka jest, czy od długotrwałego zakrzywiania rzeczywistości dochodzi do jej "zepsucia" i otworzenia innych wymiarów? Wiadomo, że to wszystko odkręcą, ale nie spodziewałem się, że aż tak stanowczo uczynią z Olsenki czarny charakter. Mam odczucie, że to wnioski z Civil War, gdzie działano jednak na tyle zachowawczo, aby nie zniszczyć żadnej z postaci, jak i swoboda działania wprawdzie na popularnej platformie, ale jednak poza kinowym nurtem.Robi się już taki bałagan, że jestem prawie pewien swojej teorii z Hahn jako czarnym charakterem, bo przecież ktoś musiał ożywić Visiona i Doctorem Strangem jako zapowiadanym wielkim występem gościnnym, bo chyba tylko on może podjąć walkę. Świetnie poprowadzony Vision i jego wątpliwości, świetnie poprowadzona scena kiedy w kłótni niejako zakłóca porządek napisów końcowych. Naprawdę fajna rzecz, trochę standardowego MCU w postaci wątków w bazie i odpowiednio dawkowane szaleństwo tak żeby nie zamęczyć widza. Ładnie to się rozwinęło.
Jest jeszcze jedna opcja jeśli chodzi o to cameo
I z jednej strony można powiedzieć - mało prawdopodobne, ale z drugiej ostatnie lata nas czegoś w tej kwestii nauczyły. Co prawda nie wiem czy nie zostało za mało odcinków aby go dobrze wprowdzić i umiejscowić w historii i mimo wszystko jako osobą która przerwie to szaleństwo jest raczej Strange, ale w zupełności występu jednego z aktorów wcielających się tą postać wykluczyć nie można 😉
Swoją drogą
Serial zyskuje w moich oczach z każdym dniem. Nawet jak się spektakularnie wywrócą to i tak szacunek za próbę i pomysł się należy. No i niech nawet nie myślą aby kończyć z Olsen po MoM 🙂
Cytat z Szaman data 7 lutego, 2021, 12:26Z cyklu szalone pomysły na zapowiadane cameo
[spoiler] Robert Downey Jr, ale nie mam zielonego pojęcia po co 😀 a tak poważniej, a może...Joaquin Phoenix jako alternatywny Strange? On chyba zastanawiał się nad przyjęciem roli Doctora, a gdzieś mignął mi wywiad z Bettanym w którym zapowiadał naprawdę A-klasowego aktora i nie brzmiało to jakby mówił o już znanym koledze z pracy. Kiedyś były plotki o propozycjach dla Cruise'a i Blunt, może poszło też do Phoenixa? [/spoiler]
Z cyklu szalone pomysły na zapowiadane cameo
Cytat z Kuba data 7 lutego, 2021, 12:36[spoiler] To musi być aktor z którym Bettany nigdy nie pracował. A samo cameo na poziomie Luka. Tyle wiemy. IMO Peters spełnia wszystkie warunki 😉 Strange tylko pierwszy. Dlatego mój strzał w ciemno to Fassbender lub McKellen. Ewentualnie ktoś nowy zagra Mephisto - ale tutaj myśle, że przyjął on postać Quicksilvera [/spoiler]
Cytat z Mierzwiak data 7 lutego, 2021, 12:42Mi nie daje spokoju [spoiler]ten Peters i nie jestem wcale taki pewny że to Quicksilver z foX-Menów, mało tego, widząc go tu w ogóle nie pomyślałem że to tamta postać. Wydaje mi się że to ktoś zupełnie inny, a recast którego dokonała Wanda (świetny tekst Darcy) to bardziej meta żart i smaczek, czy nawet właśnie mała prowokacja w wykonaniu Marvela aniżeli rzeczywisty występ tamtego bohatera.
No i mam wrażenie, przy całej sympatii jaką zyskał tamten Quicksilver, zwłaszcza po Days of Future Past, że to jednak zbyt "mała" postać żeby za jej pomocą rozpocząć wielką akcję z multiwersum. O ile kredyt zaufania wobec widzów jest często bardzo mocny, tak tutaj wychodzimy już bardzo mocno poza MCU. Powrót Tobeya czy Andrew każdy zrozumie, ale Quicksilver z X-Menów?[/spoiler]
Mogę się mylić, zobaczymy.
Mi nie daje spokoju
No i mam wrażenie, przy całej sympatii jaką zyskał tamten Quicksilver, zwłaszcza po Days of Future Past, że to jednak zbyt "mała" postać żeby za jej pomocą rozpocząć wielką akcję z multiwersum. O ile kredyt zaufania wobec widzów jest często bardzo mocny, tak tutaj wychodzimy już bardzo mocno poza MCU. Powrót Tobeya czy Andrew każdy zrozumie, ale Quicksilver z X-Menów?
Mogę się mylić, zobaczymy.
Cytat z Kuba data 7 lutego, 2021, 12:47[spoiler] To nie musi być ten konkretny Pietro. To może być Pietro z dowolnego innego uniwersum. Wanda go nie poznaje więc to nie jest zwyczajny recast. Równie dobrze ona (lub Mephisto?) mogła go ściągnąc z innego świata w jakiś sposób. nawet nie tego XMenowego. Dzięki temu mamy furtkę wyjścia do tego rozerwania czasoprzestrzeni co doprowadzi do wydarzeń w kolejnych filmach i np wyjaśni czemu Fury wierzy Mysterio (a FFH dzieje sie po WV). A sama wymiana była spowodowana raczej tym, że Aaron nie chciał wrócić do roli i dzięki temu moga ładnie opowiedzieć o swoim Quicksilverze i nadal wprowadzić koncept multiwersum [/spoiler]
Cytat z Mierzwiak data 8 lutego, 2021, 09:24Cytat z Kuba data Luty 7, 2021, 12:47...co doprowadzi do wydarzeń w kolejnych filmach i np wyjaśni czemu Fury wierzy Mysterio (a FFH dzieje sie po WV)
Hmm, to kiedy dzieje się Spider-Man 3 który też dzieje się po WandaVision? 🙂 Mało tego, przecież wydarzenia z serialu mają prowadzić bezpośrednio właśnie do trzeciego Pająka i drugiego Strange'a?
The Falcon and The Winter Soldier nie wygląda jak coś co będzie chciało mi się oglądać, a panowie zachowują się prawie jak Rock i Statham w tym gniocie który odprysnął z serii FF. Strasznie to wymuszone.
Cytat z Kuba data Luty 7, 2021, 12:47...co doprowadzi do wydarzeń w kolejnych filmach i np wyjaśni czemu Fury wierzy Mysterio (a FFH dzieje sie po WV)
Hmm, to kiedy dzieje się Spider-Man 3 który też dzieje się po WandaVision? 🙂 Mało tego, przecież wydarzenia z serialu mają prowadzić bezpośrednio właśnie do trzeciego Pająka i drugiego Strange'a?
The Falcon and The Winter Soldier nie wygląda jak coś co będzie chciało mi się oglądać, a panowie zachowują się prawie jak Rock i Statham w tym gniocie który odprysnął z serii FF. Strasznie to wymuszone.
Cytat z Kuba data 8 lutego, 2021, 09:29SM3 ma przeskok czasowy prawdopodobnie (są sceny nagrywane w momencie świat, ale nie wiadomo czy to epilog czy jak) w którymś momencie. Jakos po premierze 1 i 2 odcinka padła informacja, że WV dzieje sie przed FFH, potem spróbuje odkopać dokładne źródło. Samo powiązanie miedzy WV-Pająkiem a Strangem IMO będzie tylko poprzez temat multiwersum. Równie dobrze w SM3 możemy oglądać najpierw troche wydarzeń związanych z sądem i Murdockiem a potem mieć przeskok czasowy - wtedy zacznie się walka z Sinister Six i zostanie w ogóle wprowadzony temat multiwersum.
SM3 ma przeskok czasowy prawdopodobnie (są sceny nagrywane w momencie świat, ale nie wiadomo czy to epilog czy jak) w którymś momencie. Jakos po premierze 1 i 2 odcinka padła informacja, że WV dzieje sie przed FFH, potem spróbuje odkopać dokładne źródło. Samo powiązanie miedzy WV-Pająkiem a Strangem IMO będzie tylko poprzez temat multiwersum. Równie dobrze w SM3 możemy oglądać najpierw troche wydarzeń związanych z sądem i Murdockiem a potem mieć przeskok czasowy - wtedy zacznie się walka z Sinister Six i zostanie w ogóle wprowadzony temat multiwersum.
Cytat z Marek Pilarski data 8 lutego, 2021, 21:46OK
https://twitter.com/GraceRandolph/status/1358873399024640000?s=20
OK
https://twitter.com/GraceRandolph/status/1358873399024640000?s=20