Opinie o serialach
Cytat z Marek Pilarski data 16 lutego, 2021, 17:53Jeżeli masz na myśli ostatni odcinek, to faktycznie, też już wiem...
Jeżeli masz na myśli ostatni odcinek, to faktycznie, też już wiem...
Cytat z Szaman data 16 lutego, 2021, 18:00Ostatni. Tak jakby teraz zwyciężało podejście: nie widziałeś w dzień premiery-przegrywasz.
Ostatni. Tak jakby teraz zwyciężało podejście: nie widziałeś w dzień premiery-przegrywasz.
Cytat z Mierzwiak data 16 lutego, 2021, 19:33Już od jakiegoś czasu zauważyłem że spoilery mają mniej więcej tygodniowy, maks dwu- termin ważności. Widać to chociażby po newsach na comicbookmovie.com gdzie nawet jak treść nagłówka jest ogólnikowa albo kluczowe słowo ukryte jest pod czerwonym SPOILER, to jest nim miniaturka ilustrująca dany news.
Już od jakiegoś czasu zauważyłem że spoilery mają mniej więcej tygodniowy, maks dwu- termin ważności. Widać to chociażby po newsach na comicbookmovie.com gdzie nawet jak treść nagłówka jest ogólnikowa albo kluczowe słowo ukryte jest pod czerwonym SPOILER, to jest nim miniaturka ilustrująca dany news.
Cytat z Szaman data 17 lutego, 2021, 21:14Stary Burton już nie ma co ze sobą zrobić, skoro podrabia Sonnenfelda, który podrabiał młodego Burtona.
https://twitter.com/BDisgusting/status/1362132820148256768
Stary Burton już nie ma co ze sobą zrobić, skoro podrabia Sonnenfelda, który podrabiał młodego Burtona.
Wednesday Addams is Getting Her Own Live Action Netflix Series Directed by Tim Burton! https://t.co/LtoeVlfoRb
— Bloody Disgusting (@BDisgusting) February 17, 2021
Cytat z robgordon data 17 lutego, 2021, 21:54Kate Winslet ponownie dała się namówić HBO na serial:
https://www.youtube.com/watch?v=pwaLLEZO6FMWcześniej zagrała w Mildred Pierce. Co ciekawe, w tamtym serialu również partnerował jej Guy Pierce.
Kate Winslet ponownie dała się namówić HBO na serial:
Wcześniej zagrała w Mildred Pierce. Co ciekawe, w tamtym serialu również partnerował jej Guy Pierce.
Cytat z Marek Pilarski data 17 lutego, 2021, 22:04Cytat z robgordon data Luty 17, 2021, 21:54Wcześniej zagrała w Mildred Pierce. Co ciekawe, w tamtym serialu również partnerował jej Guy Pierce.
Guy Pearce*, ale chyba wymawia się tak samo jak Pierce. 😛
Cytat z robgordon data Luty 17, 2021, 21:54Wcześniej zagrała w Mildred Pierce. Co ciekawe, w tamtym serialu również partnerował jej Guy Pierce.
Guy Pearce*, ale chyba wymawia się tak samo jak Pierce. 😛
Cytat z Marek Pilarski data 18 lutego, 2021, 22:29Po tym zwiastunie nie jestem w stanie określić, czy akcja serialu będzie się działa w tych samych czasach co akcja powieści.
Po tym zwiastunie nie jestem w stanie określić, czy akcja serialu będzie się działa w tych samych czasach co akcja powieści.
Cytat z Kuba data 19 lutego, 2021, 11:47Okej, ostatnie 2 odcinki "WandaVision" moim zdaniem jednak niestety poziom obniżyły. Pojawił się problem który w tak krótkim serialu nie ma prawa bytu - przestoje w wątkach bohaterów i pozbawione szczególnego sensu oczekiwanie bohaterów na odpowiedni moment w fabule aby do czegokolwiek się przydać. Nie uważam aby każda scena w serialu musiała służyć fabule, seriale mają przede wszystkim rozwijać bohaterów, problem się jednak robi kiedy dana postać spaceruje od miejsca do miejsca ani się nie rozwijając, ani nie pchając fabuły do przodu, nagle znajduje się w zawieszeniu. No i pojawił się już błędne decyzje formalne, jak finałowy montaż z ostatniego odcinka.
Niemniej nadal Olsen wymiata, Bettany w przedostatnim epizodzie też pokazał się ze świetnej strony (ostatni odcinek w wątku Visiona to dla mnie totalna porażka). Monice nadal uwielbiam, ale już Darcy zaczyna mi mocno na nerwy działać. Hype na finałowe odcinki pozostaje oczywiście wielki bo ciągle dużo rzeczy się musi wydarzyć a samo rozwiązanie problemu baaaardzo mnie interesuje.
Okej, ostatnie 2 odcinki "WandaVision" moim zdaniem jednak niestety poziom obniżyły. Pojawił się problem który w tak krótkim serialu nie ma prawa bytu - przestoje w wątkach bohaterów i pozbawione szczególnego sensu oczekiwanie bohaterów na odpowiedni moment w fabule aby do czegokolwiek się przydać. Nie uważam aby każda scena w serialu musiała służyć fabule, seriale mają przede wszystkim rozwijać bohaterów, problem się jednak robi kiedy dana postać spaceruje od miejsca do miejsca ani się nie rozwijając, ani nie pchając fabuły do przodu, nagle znajduje się w zawieszeniu. No i pojawił się już błędne decyzje formalne, jak finałowy montaż z ostatniego odcinka.
Niemniej nadal Olsen wymiata, Bettany w przedostatnim epizodzie też pokazał się ze świetnej strony (ostatni odcinek w wątku Visiona to dla mnie totalna porażka). Monice nadal uwielbiam, ale już Darcy zaczyna mi mocno na nerwy działać. Hype na finałowe odcinki pozostaje oczywiście wielki bo ciągle dużo rzeczy się musi wydarzyć a samo rozwiązanie problemu baaaardzo mnie interesuje.
Cytat z Szaman data 19 lutego, 2021, 18:43WandaVision 1x07
[spoiler]Agatha panowie, jednak Agatha. Mam małą satysfakcję, ale tylko taką malutką, bo mimo wszystko stawianie na Hahn jako pociągająca za wszystkie sznurki nie było zbyt wyszukane. Raz, że po latach grania na drugim planie w kinie i telewizji zwróciła na siebie uwagę w Private Life i była niejako trzecim nazwiskiem w obsadzie. Dwa, że scena z sąsiadem przy płocie kilka odcinków wcześniej była dość jasną wskazówką.
Niestety mam wrażenie, że mimo wprowadzenia nowej superbohaterki i nowego czarnego charakteru był to po prostu odcinek o niczym. Wydaje mi się, że winnym jest głównie wątek Visiona, który miał służyć tylko udanemu gagowi z wywiadem i temu żeby Bettany dowiedział się tego co od bardzo dawna wie widz. A to straszna pułapka dla każdego scenarzysty. Poza tym, jednak stylizacja na Modern Family nie jest tak łaskawa dla przysłowiowej taśmy filmowej jak przenoszenie się do dawnych epok. Czołówka z Hahn gorsza niż sam pomysł, coś mi w niej brakowało i gryzła się ze stylizacją na mockument (albo nie załapałem jakiejś aluzji). Ogólnie lekka zadyszka przed wielkim finałem.
Przeglądając Twittera wpadłem na czyjąś teorię, że wszyscy źle szukają i zapowiadaną gwiazdą będzie jakaś legenda sitcomu, autor stawiał na Dicka Van Dyke'a. Wydaje mi się, że Dyke to jednak poza Stanami postać prawie, że anonimowa i raczej stawiałbym na przykład na Alana Aldę. Ale z drugiej strony wydaje mi się, że doszliśmy już do współczesności i stylizacja na historię amerykańskiego sitcomu odsunie się mocno w cień. [/spoiler]
WandaVision 1x07
Niestety mam wrażenie, że mimo wprowadzenia nowej superbohaterki i nowego czarnego charakteru był to po prostu odcinek o niczym. Wydaje mi się, że winnym jest głównie wątek Visiona, który miał służyć tylko udanemu gagowi z wywiadem i temu żeby Bettany dowiedział się tego co od bardzo dawna wie widz. A to straszna pułapka dla każdego scenarzysty. Poza tym, jednak stylizacja na Modern Family nie jest tak łaskawa dla przysłowiowej taśmy filmowej jak przenoszenie się do dawnych epok. Czołówka z Hahn gorsza niż sam pomysł, coś mi w niej brakowało i gryzła się ze stylizacją na mockument (albo nie załapałem jakiejś aluzji). Ogólnie lekka zadyszka przed wielkim finałem.
Przeglądając Twittera wpadłem na czyjąś teorię, że wszyscy źle szukają i zapowiadaną gwiazdą będzie jakaś legenda sitcomu, autor stawiał na Dicka Van Dyke'a. Wydaje mi się, że Dyke to jednak poza Stanami postać prawie, że anonimowa i raczej stawiałbym na przykład na Alana Aldę. Ale z drugiej strony wydaje mi się, że doszliśmy już do współczesności i stylizacja na historię amerykańskiego sitcomu odsunie się mocno w cień.
Cytat z Kuba data 19 lutego, 2021, 19:13[spoiler] Van Dyke nie ma żadnego sensu. Ta postać ma mieć więcej niż cameo i ma uczestniczyć w scenach które - wnioskuje z opisów Paula - będą scenami akcji. Za to ktoś odkopał listę aktorów których Bettany określał jako swoich bohaterów i idoli - De Niro, Pacino i Cassel. Vincent co prawda nie był nigdy fanem Marvela, ale pasuje w sumie. Pacino jest fanem GOTG i jakiś czas temu latały plotki, ze Feige spotkał się z nim i rozmawiali o współpracy. Tak samo było m.in z Hailee na długo przed jej zatrudnieniem czy ciagle jest z Reevesem. Brzmi jak ciekawy pomysł na Mephisto.
Bo z bohaterów marvelowych to Stewart już jest jedyną opcją. Chociaż wielu spekuluje, że może Bryan Cranston jako Grim Reaper [/spoiler]
Bo z bohaterów marvelowych to Stewart już jest jedyną opcją. Chociaż wielu spekuluje, że może Bryan Cranston jako Grim Reaper
Cytat z Szaman data 19 lutego, 2021, 19:22[spoiler]Z Pacino brzmi wiarygodnie. Chociaż w sumie nie wierzę w te wszystkie zachwyty Bettany'ego wobec kolegi z planu i bardziej traktuje je jako zawodową uprzejmość. Był też ostatnio wywiad w którym Paul powiedział, że całe swoje życie marzył o współpracy z tym aktorem. Więc nerwowy Al pasuje idealnie 🙂 [/spoiler]
Cytat z Ernest Kubica data 19 lutego, 2021, 20:16a mi usunęli stronę na której oglądałem
a mi usunęli stronę na której oglądałem
Cytat z Mierzwiak data 19 lutego, 2021, 21:43Dla mnie fanboja odcinek bardzo dobry, choć podobnie jak poprzedni najciekawsze rzeczy zostawia na ostatnie minuty. Zmiana klimatu w domu ........ fantastyczna, a ta ekstra czołówka przezabawna.
Oj będzie się działo.
Dla mnie fanboja odcinek bardzo dobry, choć podobnie jak poprzedni najciekawsze rzeczy zostawia na ostatnie minuty. Zmiana klimatu w domu ........ fantastyczna, a ta ekstra czołówka przezabawna.
Oj będzie się działo.
Cytat z Szaman data 19 lutego, 2021, 21:49Tak pomyślałem sobie o jednej rzeczy
[spoiler] Dlaczego wszyscy zakładają, że nad Agathą jest ktoś jeszcze, a nie, że ona jest głównym czarnym charakterem? Zapewne przez ten zapowiadany wielki występ gościnny, ale chyba bardziej dlatego, że wszyscy wbili sobie do głowy Nightmare'a/Mephisto i nie chcą odpuścić. [/spoiler]
Tak pomyślałem sobie o jednej rzeczy
Cytat z Mierzwiak data 19 lutego, 2021, 21:58Może tak, może nie, ale to uczyniłoby intrygę chyba nazbyt skomplikowaną, nie wiem czy ten serial potrzebuje takiego spiętrowania czarnych charakterów.
Może tak, może nie, ale to uczyniłoby intrygę chyba nazbyt skomplikowaną, nie wiem czy ten serial potrzebuje takiego spiętrowania czarnych charakterów.
Cytat z Szaman data 19 lutego, 2021, 22:01Dokładnie. Niech rozwiną to co zaczęli, zamiast wprowadzać kolejnego złoczyńcę.
Dokładnie. Niech rozwiną to co zaczęli, zamiast wprowadzać kolejnego złoczyńcę.
Cytat z Mierzwiak data 19 lutego, 2021, 22:14Parę rzeczy jeszcze:
[spoiler]- warstwa sitcomowa, włącznie z czołówką, póki co najsłabsza,
- świetna scena z przedzieraniem się Monici przez barierę,
- zastanawiam się czy skoro mamy teraz wprowadzony czarny charakter to jest jeszcze szansa na to że Wanda rzeczywiście zostanie tą złą, w takim czy innym sensie, czy może w Multiverse of Madness będzie wyłącznie sojusznikiem pomagającym w walce z Kimś Tam / usuwaniu skutków wydarzeń z serialu. No i czy rola Agathy wyjdzie poza serial, byłoby fajnie.[/spoiler]
Parę rzeczy jeszcze:
- świetna scena z przedzieraniem się Monici przez barierę,
- zastanawiam się czy skoro mamy teraz wprowadzony czarny charakter to jest jeszcze szansa na to że Wanda rzeczywiście zostanie tą złą, w takim czy innym sensie, czy może w Multiverse of Madness będzie wyłącznie sojusznikiem pomagającym w walce z Kimś Tam / usuwaniu skutków wydarzeń z serialu. No i czy rola Agathy wyjdzie poza serial, byłoby fajnie.