aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 28 of 166Next

Popłakałem się dwa razy.

I cieszę się, że 99% teorii (w tym kilka moich spekulacji) w ogóle się nie sprawdziło.

Szaman and Kuba have reacted to this post.
SzamanKuba

Zwiastun serialu Canal Plus z Jakubikiem i Ostałowską. Zwiastun jak zwiastun, może nawet sam serial będzie niezły (na dodatek kręcony w Świnoujściu, więc dla mnie dodatkowy argument), ale kto wpadł na pomysł umieszczenia takiego podkładu muzycznego? Dramat.

Siedzi ten finał WV w głowie. A wraz z upływem czasu coraz bardziej doceniam Paula i jego aktorstwo w dwóch scenach rozmów w finale, absolutna topka scen pod względem gry w całym uniwersum. A mówie to z perspektywy kogoś kto nigdy fanem Bettanyego zbytnim nie był.

Dobrze, że Falcon i Winter praktycznie już zaraz. Nawet jak oczywiście nie będzie to raczej aż tak dobre to spodziewam się dobrej rozrywki i przede wszystkim sporo world buildingu.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Parę przemyśleń:

Spoiler

- nie rozumiem zarzutów o to, że w finale znalazły się efektowne sceny walk, bo 1) zakończono je bardzo fajnie i zarówno starcie Vision vs Vision jak i Wanda vs Agatha zostało rozwiązane nie w walce samej w sobie, ale dzięki inteligencji i sprytowi bohaterów, 2) efekty nie przysłoniły sedna ani emocjonalnego rdzenia tej historii,

- jeśli do czegoś miałbym się przyczepić to do tego jak niewielką rolę w finale odegrali Jimmy, Monica i Darcy. Zwłaszcza występ tej ostatniej to niemal kpina 🙂

- patrząc na całość jestem w pełni usatysfakcjonowany, bo dostałem coś ciekawego i świeżego, a co najważniejsze na pierwszym miejscu stawiającego dwójkę tytułowych bohaterów. Czy znalazło się tu też miejsce dla rutyny? Jasne, wszystko co związane ze SWORD jest trochę odbębnione (mam wrażenie że pisanie rozwiązania wątku Haywarda było dla scenarzystów katorgą), ale też nie zajmuje aż tyle czasu ekranowego, by stanowiło to dla mnie jakiś poważny problem.

Szaman and Kuba have reacted to this post.
SzamanKuba

Spoiler
Jimmy i Darcy z perspektywy całości są właściwie zbyteczni. Hayword to dla mnie właściwie jedyny poważny problem serialu - to jest postać przy której nie trzeba poswięcać wiele czasu aby zbudować ją lepiej. Dodać jej jakieś sensowne motywacje, może troche drugiego dna. Niestety - skończyło się na karykaturze i jednym z gorszych villainów Marvela. A mam wrażenie, że dobór aktora był na tyle fajny, że i on więcej by z tego wyciągnął.

SWORD jednak finalnie jak najbardziej do całości pasuje. Raz, że wprowadza Monice która świetnie działa w tym serialu a dwa, że prowadzi bezpośrednio do wprowadzenia White Visiona. Kolejna ciekawa sytuacja, WV jest na ekranie przez 10 minut, ale dla mnie to jedna z najważniejszych postaci tego serialu która znakomicie odnajduje się w całości i przede wszystkim w pewien sposób doskonale uzupełnia wątki obu wersji Visiona.

Moja jedyna obawa to druga scena po napisach. Według wielu kręcona przez Raimiego (na dodatek strasznie brzydka i mam wrażenie, że kręcona na szybko - ciągle trzymam się tego, że może istnieć alternatywny finał z udziałem Strange'a). Nijak nie popsuje to oczywiście historii Wandy aż do tego momentu, ale boje się, że w DS2 cofną jej rozwój i sprawią, że ona jednak zdecyduje się przywrócić dzieci i Visiona ewentualnie znowu popadnie w depresje i paranoje. Jasne, dzieciaki wrócą a fakt, że matka chce je odzyskać jest naturalny, ale licze na ciekawsze rozwiązanie od tego nieco sugerowanego przez scene po napisach. Bo jednak w pewnym sensie zabija to wagę poświęcenia Wandy.

Spoiler
Vision w sumie już wrócił, ciekawe gdzie poleciał po odzyskaniu pamięci?

Z dziećmi to o tyle ciekawa sprawa, że nie widzieliśmy ich zniknięcia tak jak pokazano zniknięcie Visiona a gdy czegoś nie pokazano to... 🙂 Równie dobrze gdy na dole Wanda żegnała się z Visem ktoś mógł wyskoczyć z portalu do innego świata i je porwać😀

Czy DS2 cofnie rozwój Wandy? Nie wiem, ale mam na uwadze że już wcześniej w MCU różne postaci wypadały różnie w zależności od tego w jakim / czyim filmie występowały, i tak np. Thor swoją najlepiej napisaną (i zagraną) rolę ma nie w jednym ze swoich trzech solowych filmów, ale w Infinity War. Co ciekawe tak samo jest z Gamorą 🙂 Spodziewam się na pewno że dostanieny The Scarlet Witch jako potężną, odmienioną bohaterkę, to co widzieliśmy w serialu na pewno będzie wartością dodaną a jak została napisana to się okaże. Oby Olsenka miała co grać.

Liczę na powrót Hahn, bo jednak szkoda byłoby gdyby miała się już nie pojawić. I jak pięknie zagrała swój ostatni występ jako Agnes! Zwróciliście uwagę na te łzy w oczach gdy musiała grać sąsiadkę?

Nadrobiłem drugi odcinek Superman & Lois i nie wiem co tam się w ogóle wyprawia. Pewnie mi się wydaje, że to jest takie dobre. Podają koktajl z wersji Snydera, Donnera i serialu CW w bardzo zadowalających proporcjach. Zresztą mam wrażenie, że tutejsza Lois ma zadatki na ciekawszą postać niż wersje Kidder i Adams, nawet przy ograniczeniach aktorskich dość anemicznej Tulloch. Ma jaja z kryptońskiej stali i naprawdę można uwierzyć, że jest partnerem, a nie damą do ratowania dla Supermana.

Spokojnie rysują sobie te wszystkie pajęczyny powiązań, zostawiają tropy i możliwości, budują bohaterów, czasem sami wpadając przy tym w pułapkę, bo przecież wątek

Spoiler
tego, że trzeba syna jednocześnie zostawić poza szkołą, a brać na wszelkie spotkania jest dość śliski. Ale zrozumiały w sytuacji gdy to dopiero drugi odcinek i trzeba coś budować, a nie izolować jedną z głównych postaci.

Ale i tak mam wrażenie, że to się zaraz popsuje i będę się wstydził pochlebnych postów. Szkoda ostatniej sceny w tym drugim odcinku, o krok od wielkości o której od kilku filmów marzy Zack Snyder.

Wybrano...aktorskie Atomówki

Kuba, bo Ty zawsze bardziej obeznany 🙂 Wiesz może, czy scenę po napisach w finale WandaVision rzeczywiście nakręcił Sam Raimi?

Nie ma na to żadnego potwierdzenia (chyba, że mówili coś w tym BTS, nie widziałem jeszcze), to tylko teoria bazująca na poprzednich sytuacjach z filmów i fakcie, że według wielu czuć "ducha" Raimiego w tej scenie.

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Jazda kamery jest rzeczywiście bardzo raimiowska, stąd pewnie plotka.

Raczej na pewno ta scena była kończona na ostatnią chwile, CGI tam dość mocno rzuca się w oczy.

Jak zresztą w całym finale. Trochę zresztą mnie rozczarował, są bardzo emocjonalne momenty, ale za dużo tutaj rzucania się na odległość, a bohaterowie rozmawiają głównie one-linerami. Sytuacja polepsza się gdy Paul ma scenę dialogową z wielkim występem gościnnym tego odcinka.

Spoiler
W sumie jestem zaskoczony jak mało to było jednak powiązane z przyszłymi projektami kinowymi. Wygląda na to, że Disney woli jednak asekurować się w sytuacji różnych dat premier serwisu na całym świecie. Jeśli seans WV byłby niezbędny dla fabuły No Way Home to można byłoby oczekiwać, że Disney Plus zadebiutuje w Polsce najpóźniej 1 października, tak aby zgodnie ze zwyczajem platformy wyemitować wszystkie odcinki przed grudniową premierą. Jednak serial wydaje się nie mieć nic wspólnego z nowymi przygodami Hollanda, a nawet nie wydaje się kluczowy dla zrozumienia punktu wyjścia marcowego Multiverse of Madness. Sprawę Necrono..znaczy Darkhold można streścić w jednej scenie.

Tutaj ciekawy komentarz / obserwacja na temat finału pożyczona z io9.com:

Spoiler

The impression I got after reading interviews with the showrunners is that COVID-19 screwed with the finale, which is why every supporting character’s arc felt unsatisfying and we never saw Monica, Jimmy, and Darcy together as a group.

Instead, virtually every major scene in the finale involves two characters facing off against each other or speaking in private — Monica vs. Ralph, Monica vs. Hayward (with what looks like the Twins greenscreened in), Wanda vs. Agatha, Darcy vs. Hayward, Monica and Agent Skrull, etc. (And of course, Vision vs. White Vision, which was literally and figuratively the same person.) It was probably easier in terms of logistics to vet two actors’ health at a time, then shoot their scenes separately from the rest. (Especially back last March, when we didn’t know how effectively the virus spread between people.)"

Szaman

Spoiler
Może własnie przez COVID Cumberbatch nie mógł dostać się na plan wiec skasowali jego role wraz ze scenami które nagral wtedy kiedy donosił o tym Murphy

Mierzwiak, tylko weź w spoiler 🙂 A komentarz wyjaśnia wszystkie niedoskonałości finału i pasuje do dawnej wypowiedzi, bodajże Paula, że finał jest równie efektowny co Endgame. No i tak, okazałoby się, że muszę zwrócić honor Murphy'emu.

Dla mnie finał (jak każdy odcinek, z wyjątkiem bodaj 7, widziałem go dwa razy) nie jest rozczarowaniem bo tak jak pisałem to co w nim najważniejsze rozegrano w sposób który bardzo mi się podoba, ale to co związane ze SWORD, Monicą, Darcy i Jimmym zdecydowanie padło ofiarą tych czy innych okoliczności, te postaci oraz ich wątki zasługiwały na więcej.

Gwiazda One Night in Miami w nowym serialu Marvela

https://variety.com/2021/tv/news/justified-elmore-leonard-fx-city-primeval-timothy-olyphant-raylan-givens-1234905405/

Drużyna odpowiedzialna za "Justified" bierze sie za kolejną książke Leonarda a intencją ekipy twórczej jest przywrócenie Olyphanta do roli Givensa.

No serio mu ta kariera odżyła nieźle

Szaman

Chwalę się: (czekam jeszcze na przesyłkę z Fire Walk With Me)

Szaman
PreviousPage 28 of 166Next