Opinie o serialach
Cytat z Szaman data 9 czerwca, 2021, 21:42Loki- s01e01
Mam wrażenie, że to bardzo dobry scenariusz (co napawa mnie radością z powodu nowego filmu Sama Raimi) z którego można było wycisnąć więcej pod kątem reżyserii. Mogło być dynamiczniej, zabawniej, z większym pazurem w wyłożonych na tacy nawiązaniach do Brazil Gilliama. Szczególnie szkoda scenki z [spoiler] D.B. Cooperem [/spoiler] która wyszła zupełnie beznamiętnie, założę się, że aż ich ręce swędziały aby użyć tam "Sympathy for The Devil" 🙂 I w sumie, jak tak pomyślę, to właśnie po to wszechświat stworzył tę piosenkę.
Nie zawodzi Hiddleston, świetnie dotrzymuje mu kroku Owen Wilson, ich wspólne sceny to największe zalety pilota.
Mocne 7/10
Loki- s01e01
Mam wrażenie, że to bardzo dobry scenariusz (co napawa mnie radością z powodu nowego filmu Sama Raimi) z którego można było wycisnąć więcej pod kątem reżyserii. Mogło być dynamiczniej, zabawniej, z większym pazurem w wyłożonych na tacy nawiązaniach do Brazil Gilliama. Szczególnie szkoda scenki z
Nie zawodzi Hiddleston, świetnie dotrzymuje mu kroku Owen Wilson, ich wspólne sceny to największe zalety pilota.
Mocne 7/10
Cytat z Szaman data 9 czerwca, 2021, 22:06Dobry wybór, ale chyba będzie musiał znowu przytyć.
https://twitter.com/Collider/status/1402732694921003008
Dobry wybór, ale chyba będzie musiał znowu przytyć.
Breaking: Dan Fogler to play Francis Ford Coppola in 'The Offer,' which chronicles the making of 'The Godfather.' https://t.co/WgSuyuAHU9 pic.twitter.com/CpO9LJnN9B
— Collider (@Collider) June 9, 2021

Cytat z Kuba data 10 czerwca, 2021, 07:10Na ten moment obsada filmu o tej samej historii wygrywa poprzez nokaut w pierwszej rundzie. Nie spodziewam się sytuacji z All the money in the world i Trust gdzie serial moim zdaniem był znacznie lepszy. Tutaj wręcz zakładalbym, że produkcja odcinkowa przejdzie bez większego echa obok projektu Levinsona.
Pilot Lokiego bardzo porządny. Faktycznie, najlepszy jest tu scenariusz zwłaszcza rewelacyjne dialogi które podołały niemalże nolanowskiej ilości ekspozycji. Reżyseria mniej widoczna niż w poprzednich serialach, ale już siedziba TVA i reszta tych lokacji pod względem przygotowania i klimatu - kawał świetnej roboty. W ogóle muzyka robi wielkie wrażenie, rzadko w projektach MCU zauważam jej obecność lub o niej pamiętam po seansie a tutaj naprawdę wbił mi się ten motyw do głowy.
Historia już mocno rozwija uniwersum i tutaj ewidentnie kładzie podwaliny pod milion innych produkcji. Hiddleston fantastyczny. Może mnie na dłuższą mete przekonają co do pomysłu by nie zostawiać Lokiego martwym.
[spoiler] Środkowy z Time Keeperów wygląda bardzo podobnie do Jonathana Majorsa więc może faktycznie będzie cameo w tym serialu i tu poznamy Kanga. Ciekawi mnie też którą z wersji Secret Wars wezmą na warsztat i przerobią na swoją modłę i czy to wydarzenie teasują jako zwieńczenie kolejnej "Sagi" w ramach MCU czy może wręcz całego MCU -do czego by się nadawało. Nagle jednak zamysł na trzeciego Spidera, uniwersum Sony czy "What If" z tak dziwnymi konceptami mają znacznie więcej sensu [/spoiler]
Na ten moment obsada filmu o tej samej historii wygrywa poprzez nokaut w pierwszej rundzie. Nie spodziewam się sytuacji z All the money in the world i Trust gdzie serial moim zdaniem był znacznie lepszy. Tutaj wręcz zakładalbym, że produkcja odcinkowa przejdzie bez większego echa obok projektu Levinsona.
Pilot Lokiego bardzo porządny. Faktycznie, najlepszy jest tu scenariusz zwłaszcza rewelacyjne dialogi które podołały niemalże nolanowskiej ilości ekspozycji. Reżyseria mniej widoczna niż w poprzednich serialach, ale już siedziba TVA i reszta tych lokacji pod względem przygotowania i klimatu - kawał świetnej roboty. W ogóle muzyka robi wielkie wrażenie, rzadko w projektach MCU zauważam jej obecność lub o niej pamiętam po seansie a tutaj naprawdę wbił mi się ten motyw do głowy.
Historia już mocno rozwija uniwersum i tutaj ewidentnie kładzie podwaliny pod milion innych produkcji. Hiddleston fantastyczny. Może mnie na dłuższą mete przekonają co do pomysłu by nie zostawiać Lokiego martwym.
Cytat z Szaman data 10 czerwca, 2021, 17:10Nie ma co, świetna decyzja, dwójka cieszyła się przecież ogromnym zainteresowaniem 🙂
https://twitter.com/CultureCrave/status/1403020049833631752?s=19
Nie ma co, świetna decyzja, dwójka cieszyła się przecież ogromnym zainteresowaniem 🙂
‘Ted’ TV series is in development at Peacock
Seth MacFarlane is in talks to reprise his role
(via @DEADLINE) pic.twitter.com/UFmontnytq
— ScreenTime (@screentime) June 10, 2021
Cytat z robgordon data 10 czerwca, 2021, 17:22Zwiastun kontynuacji Rojsta:
https://www.youtube.com/watch?v=fhAVM_I1HU4
Robi dużo lepsze wrażenie, niż 2 sezon Kruka. Warto też zwrócić uwagę na osadzenie historyczne w czasach Powodzi Tysiąclecia we Wrocławiu.
Zwiastun kontynuacji Rojsta:
Robi dużo lepsze wrażenie, niż 2 sezon Kruka. Warto też zwrócić uwagę na osadzenie historyczne w czasach Powodzi Tysiąclecia we Wrocławiu.
Cytat z Marek Pilarski data 10 czerwca, 2021, 17:55Wygląda dobrze. Nie widziałem pierwszego sezonu, o ile można to tak nazwać, ale widzę, że jest też na Netfliksie.
Ogólnie dobrze odwzorowane tamte lata, ale pod tym względem, nie tylko tutaj, często podpadają mi plastikowe okna. 😛
Wygląda dobrze. Nie widziałem pierwszego sezonu, o ile można to tak nazwać, ale widzę, że jest też na Netfliksie.
Ogólnie dobrze odwzorowane tamte lata, ale pod tym względem, nie tylko tutaj, często podpadają mi plastikowe okna. 😛
Cytat z robgordon data 10 czerwca, 2021, 18:44Pierwszy sezon dzieje się w latach 80-tych. Wyglądają również bardzo dobrze, tym bardziej, że tam akcja dzieje się w mniejszym mieście. Widać, że na ten element twórcy poświęcają dużo czasu i środków.
Pierwszy sezon dzieje się w latach 80-tych. Wyglądają również bardzo dobrze, tym bardziej, że tam akcja dzieje się w mniejszym mieście. Widać, że na ten element twórcy poświęcają dużo czasu i środków.
Cytat z Szaman data 11 czerwca, 2021, 07:34Dawno nie słyszałem o tak desperackim podpięciu się pod markę 🙂
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1403098971191615492?s=19
Dawno nie słyszałem o tak desperackim podpięciu się pod markę 🙂
Mindy Kaling’s animated ‘VELMA’ series for HBO Max will depict the titular character being of East Asian descent.
It is also said that the series will be set in a world where Scooby-Doo & the Mystery Machine do not exist.
(via: https://t.co/CIg1p7mHsC) pic.twitter.com/2ljgDTojKn
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) June 10, 2021
Cytat z Mierzwiak data 12 czerwca, 2021, 10:29O zakulisowym burdelu Jupiter's Legacy:
https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/jupiters-legacy-canceled-netflix-season-2-1234965510/
Przy okazji artykuł wspomina o kuriozum jakim jest oglądalność wyliczana przez Nielsena. W drugim tygodniu serial ponownie był na pierwszym miejscu z jakże dumnie brzmiącym ponad miliardem obejrzanych minut.
Tylko co to w ogóle znaczy?
O zakulisowym burdelu Jupiter's Legacy:
https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/jupiters-legacy-canceled-netflix-season-2-1234965510/
Przy okazji artykuł wspomina o kuriozum jakim jest oglądalność wyliczana przez Nielsena. W drugim tygodniu serial ponownie był na pierwszym miejscu z jakże dumnie brzmiącym ponad miliardem obejrzanych minut.
Tylko co to w ogóle znaczy?
Cytat z Mierzwiak data 12 czerwca, 2021, 12:18Nowy sezon Sex and the City będzie jeszcze bardziej inny od poprzednich niż myśleliśmy. Nie tylko zabraknie Samanthy, ale zamiast Charlotte będzie jakaś pani która najwyraźniej posmakowała gazu Smilex od Jokera:
https://www.instagram.com/p/CP_xx-qNnsS/?utm_medium=copy_link
Nowy sezon Sex and the City będzie jeszcze bardziej inny od poprzednich niż myśleliśmy. Nie tylko zabraknie Samanthy, ale zamiast Charlotte będzie jakaś pani która najwyraźniej posmakowała gazu Smilex od Jokera:
Cytat z Mierzwiak data 13 czerwca, 2021, 21:00Loki pod wielom względami podoba mi się nawet bardziej niż WandaVision, również dlatego, że wprowadza do uniwersum kolejny świetny koncept sci-fi z ogromnym potencjałem. Zdjęcia, oświetlenie, scenografia - bomba, zaryzykowałbym stwierdzenie, że jest to Top 3 MCU pod tym względem. Hiddlestona nie trzeba chwalić bo jego Loki to klasa sama w sobie, ale ektra wypada też Wilson a i drugi plan jest bardzo fajny.
Dosłowne oglądanie scen z poprzednich filmów MCU na papierze mogło być karkołomnym pomysłem, ale pasuje do przedstawionego świata i - co udało się Marvelowi po raz kolejny - zgrabnie wykorzystuje minione wydarzenia w konkretnym celu, nie tylko stricte fabularnym, przez co tamte filmy zdają się być cały czas aktualne i istotne, a to się chwali.
Loki pod wielom względami podoba mi się nawet bardziej niż WandaVision, również dlatego, że wprowadza do uniwersum kolejny świetny koncept sci-fi z ogromnym potencjałem. Zdjęcia, oświetlenie, scenografia - bomba, zaryzykowałbym stwierdzenie, że jest to Top 3 MCU pod tym względem. Hiddlestona nie trzeba chwalić bo jego Loki to klasa sama w sobie, ale ektra wypada też Wilson a i drugi plan jest bardzo fajny.
Dosłowne oglądanie scen z poprzednich filmów MCU na papierze mogło być karkołomnym pomysłem, ale pasuje do przedstawionego świata i - co udało się Marvelowi po raz kolejny - zgrabnie wykorzystuje minione wydarzenia w konkretnym celu, nie tylko stricte fabularnym, przez co tamte filmy zdają się być cały czas aktualne i istotne, a to się chwali.
Cytat z Ernest Kubica data 13 czerwca, 2021, 22:56Cytat z Mierzwiak data Czerwiec 12, 2021, 12:18Nowy sezon Sex and the City będzie jeszcze bardziej inny od poprzednich niż myśleliśmy. Nie tylko zabraknie Samanthy, ale zamiast Charlotte będzie jakaś pani która najwyraźniej posmakowała gazu Smilex od Jokera:
Cholera miałem cytować, a zamiast tego zrobiłem ci edycje w twoim poście i wywaliłem zdjęcie.
Chodziło mi o to, że jeśli nie ma Samathy to dlaczego zostawili "Sex" w tytule?
Cytat z Mierzwiak data Czerwiec 12, 2021, 12:18Nowy sezon Sex and the City będzie jeszcze bardziej inny od poprzednich niż myśleliśmy. Nie tylko zabraknie Samanthy, ale zamiast Charlotte będzie jakaś pani która najwyraźniej posmakowała gazu Smilex od Jokera:
Cholera miałem cytować, a zamiast tego zrobiłem ci edycje w twoim poście i wywaliłem zdjęcie.
Chodziło mi o to, że jeśli nie ma Samathy to dlaczego zostawili "Sex" w tytule?
Cytat z Mierzwiak data 14 czerwca, 2021, 07:19Cytat z Ernest Kubica data Czerwiec 13, 2021, 22:56Chodziło mi o to, że jeśli nie ma Samathy to dlaczego zostawili "Sex" w tytule?
Nie zostawili, tytuł to And Just Like That...
And Just Like That Samantha Is Gone 😀
Cytat z Ernest Kubica data Czerwiec 13, 2021, 22:56Chodziło mi o to, że jeśli nie ma Samathy to dlaczego zostawili "Sex" w tytule?
Nie zostawili, tytuł to And Just Like That...
And Just Like That Samantha Is Gone 😀
Cytat z Ernest Kubica data 14 czerwca, 2021, 08:13a to zmienia postać rzeczy
a to zmienia postać rzeczy
Cytat z Szaman data 14 czerwca, 2021, 11:56https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1404390655837847552
Zadebiutowały nowe zdjęcia z planu miniserialu „Obi-Wan Kenobi”. Zobaczycie na nich między innymi gwiazdę produkcji, Ewana McGregora.#StarWars #DisneyPlushttps://t.co/Y54woQG2Ee
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) June 14, 2021
Cytat z Mierzwiak data 14 czerwca, 2021, 12:09Aktor idący do kibla z zarzuconą czarną szmatą to nie jest dla mnie zdjęcie z planu 😛
Aktor idący do kibla z zarzuconą czarną szmatą to nie jest dla mnie zdjęcie z planu 😛
Cytat z Szaman data 14 czerwca, 2021, 12:23Mogłem uprzedzić, że trochę przesadzili z tytułem 🙂 Ale widać znane i lubiane buty Kenobiego 😀
Mogłem uprzedzić, że trochę przesadzili z tytułem 🙂 Ale widać znane i lubiane buty Kenobiego 😀
Cytat z Marek Pilarski data 14 czerwca, 2021, 14:35Ktoś planuje oglądać? Pierwszy sezon podobał mi się, więc pewnie zobaczę.
https://www.youtube.com/watch?v=Y7H6EtsaJW8
Ktoś planuje oglądać? Pierwszy sezon podobał mi się, więc pewnie zobaczę.
Cytat z Szaman data 14 czerwca, 2021, 15:47Pierwszy sezon dość nierówny i przeciągnięty, ale ogólnie podobało mi się, bardzo bronił się aktorstwem wszystkich gwiazd jak i Crudupa czy Duplassa, więc na pewno oglądam dalej.
Pierwszy sezon dość nierówny i przeciągnięty, ale ogólnie podobało mi się, bardzo bronił się aktorstwem wszystkich gwiazd jak i Crudupa czy Duplassa, więc na pewno oglądam dalej.
Cytat z Mierzwiak data 15 czerwca, 2021, 18:31No dobra, trochę serialowej krytyki produkcji ze świata MCU w wykonaniu Disney+.
Jakiś czas temu sporo myślałem o WandaVision i o ile serial ma niezaprzeczalne zalety w postaci znakomitych ról Liz i Paula (na drugim planie również!) oraz gry sitcomową konwencją, tak w skrócie, to czy jest to produkcja aż tak świeża i oryginalna jak się wydawało? I tak i nie. Tak, bo oczywiście cała ta sitcomowa stylizacja to coś czego jeszcze w tej serii nie było i z oczywistych względów być nie mogło, ale czy samo w sobie jest to w jakiś sposób odkrywcze? Oczywiście, że nie. To samo tyczy się samego motywu żałoby i ucieczki do wymyślonego świata, tutaj dosłownej, bo możliwej dzięki mocom głównej bohaterki. Finał, który poszedł w bardziej tradycyjnym kierunku na tle reszty rzeczywiście mogł wydawać się bardziej sztampowy, tak sam w sobie wcale nie był dużo mniej oryginalny od reszty. Muszę jednak przyznać, że - a uważałem tak w zasadzie od samego początku - że pierwszy i drugi odcinek to te najlepsze. Z jednej strony najbardziej zakorzenione w swoim sitcomowym rodowodzie, z drugiej najmniej "zepsute" przez konotacje z resztą uniwersum, choć i te stanowiły przecież - w kontekście relacji Wandy i Visiona oraz emocjonalnej podbudowy dla ich historii - o sile serialu.
Loki z kolei wydał mi się szalenie ciekawy ze zwoją koncepcją TVA, ale dość szybko wydała mi się ona, hmm, dość płaska? Odtwórcza? Serial bardzo się stara by uczynić to miejsce nietypowym i dziwnym, i o ile dla Lokiego faktycznie może się takim wydawać, to co dostaliśmy my, widzowie? Kilka biurokratycznych klisz z obowiązkowym wyciąganiem numerka, ludzi pracujących za biurkiem i... w sumie tyle. Na pewno niejeden z nas odbył w swoim życiu dziwniejsze wycieczki na pocztę czy do urzędu, gdzie też czas zdaje się płynąć zupełnie inaczej 😉
Jestem bardzo ciekaw co czeka nas dalej, ale już teraz po obu tych serialach, a dokładniej jednym i początku drugiego (Falcona, jak pisałem, nie widziałem i raczej się to nie zmieni) wyłania mi się pewna obrana przez Marvela formuła - sprzedawanie klisz w przebraniu czegoś, co na pierwszy rzut oka wydaje się inne od tego do czego przywykliśmy, świeże i atrakcyjne, a w rzeczywistości bardzo bezpieczne, niewykraczające ani o milimetr poza obrany szablon, nawet jeśli ma on całkiem ciekawy kształt.
No dobra, trochę serialowej krytyki produkcji ze świata MCU w wykonaniu Disney+.
Jakiś czas temu sporo myślałem o WandaVision i o ile serial ma niezaprzeczalne zalety w postaci znakomitych ról Liz i Paula (na drugim planie również!) oraz gry sitcomową konwencją, tak w skrócie, to czy jest to produkcja aż tak świeża i oryginalna jak się wydawało? I tak i nie. Tak, bo oczywiście cała ta sitcomowa stylizacja to coś czego jeszcze w tej serii nie było i z oczywistych względów być nie mogło, ale czy samo w sobie jest to w jakiś sposób odkrywcze? Oczywiście, że nie. To samo tyczy się samego motywu żałoby i ucieczki do wymyślonego świata, tutaj dosłownej, bo możliwej dzięki mocom głównej bohaterki. Finał, który poszedł w bardziej tradycyjnym kierunku na tle reszty rzeczywiście mogł wydawać się bardziej sztampowy, tak sam w sobie wcale nie był dużo mniej oryginalny od reszty. Muszę jednak przyznać, że - a uważałem tak w zasadzie od samego początku - że pierwszy i drugi odcinek to te najlepsze. Z jednej strony najbardziej zakorzenione w swoim sitcomowym rodowodzie, z drugiej najmniej "zepsute" przez konotacje z resztą uniwersum, choć i te stanowiły przecież - w kontekście relacji Wandy i Visiona oraz emocjonalnej podbudowy dla ich historii - o sile serialu.
Loki z kolei wydał mi się szalenie ciekawy ze zwoją koncepcją TVA, ale dość szybko wydała mi się ona, hmm, dość płaska? Odtwórcza? Serial bardzo się stara by uczynić to miejsce nietypowym i dziwnym, i o ile dla Lokiego faktycznie może się takim wydawać, to co dostaliśmy my, widzowie? Kilka biurokratycznych klisz z obowiązkowym wyciąganiem numerka, ludzi pracujących za biurkiem i... w sumie tyle. Na pewno niejeden z nas odbył w swoim życiu dziwniejsze wycieczki na pocztę czy do urzędu, gdzie też czas zdaje się płynąć zupełnie inaczej 😉
Jestem bardzo ciekaw co czeka nas dalej, ale już teraz po obu tych serialach, a dokładniej jednym i początku drugiego (Falcona, jak pisałem, nie widziałem i raczej się to nie zmieni) wyłania mi się pewna obrana przez Marvela formuła - sprzedawanie klisz w przebraniu czegoś, co na pierwszy rzut oka wydaje się inne od tego do czego przywykliśmy, świeże i atrakcyjne, a w rzeczywistości bardzo bezpieczne, niewykraczające ani o milimetr poza obrany szablon, nawet jeśli ma on całkiem ciekawy kształt.