aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 41 of 166Next

Wygląda to bardzo porządnie.

Loki to najgorzej zrobiona produkcja MCU od czasu Captain Marvel. A z mocy i zdolności bohatera to już naprawdę nic nie rozumiem.

https://www.theilluminerdi.com/2021/06/30/green-lantern-tobias-menzies/

Tobias Menzies może zostać nowym Sinestro w serialu Maxa

Cytat z Kuba data Czerwiec 30, 2021, 12:37

Loki to najgorzej zrobiona produkcja MCU od czasu Captain Marvel. A z mocy i zdolności bohatera to już naprawdę nic nie rozumiem.

No nie zgadzam się, o ile poprzedni odcinek był beznadziejny wizualnie tak tutaj serial wrócił do formy (pomijając słabo zmontowane walki pod koniec) a i sam odcinek uważam za bardzo w porządku. Nie rozumiem jak twórcy mogli uznać że między 2 a tym odcinkiem powinna była się znaleźć ta kupa o niczym sprzed tygodnia...

No nie wiem. Scena otwierająca moim zdaniem była fatalna i te spadające odłamki strasznie zajeżdżały sztucznością. Przez reszte odcinka w oczy rzuca mi sięmocno fakt, że ten serial jest strasznie ciemny. Wręcz powiedziałbym, że dramatycznie ciemny i niezbyt mi to podchodzi. Trzymam się też tego, że stosowana jest tutaj reżyseria jak ze stereotypowej telewizji - tak zwana niewidzialna. Finałowe sceny dało się znacznie lepiej nakręcić, rozłożyć napięcie i całość zainscenizować.

Spoiler
starcie jest pokraczne. Raz, że Loki znowu stracił swoje umiejętności a dwa, że te bronie agentów TVA należą do najzabawniejszych rzeczy jakie widziałem. Czy oni literalnie walczą czymś co albo może pociąć ich samych albo ich wymazać w zależności od tego jakim końcem trzymają broń? Ale tu już rozumiem, że to straszne czepianie sie.

Natomiast mam problem z tym, że wątek Time Keepers był do pewnego stopnia mocno przewidywalny. To standardowa właściwie zagrywka Marvela która niezbyt mi się podoba, chciałbym w końcu aby jakaś teasowana przez parę godzin wielka potęga okazała się wielką potęga a nie kolejną dymną zasłoną, fejkiem czy Annette Bening. Wiem, że to wszystko prowadzi do pokazania nam Kanga, ale wyobrażałem to sobie nieco inaczej.

Jakoś też nie wiem, irytują mnie takie typowo "szokowe" twisty jak te z wymazaniem Wilsona i Lokiego. Zwłaszcza kiedy już w tym samym odcinku pokazujesz, że to nic nie znaczyło. Chociaż to raczej rzecz która zaczyna przeszkadzac po seansie bo nie powiem, ruszył moment "śmierci" postaci Wilsona - która swoją drogą jest świetna. Wolałbym aby więcej tu czasu poświęcono eksplorowaniu tego wątku variantów w TVA i ich przeszłości, tu jest wielki potencjał dramatyczny a na razie zalatuje takim typowym MCU - zateasują temat, coś o tym wspomną, ktoś popłacze i lecimy dalej. A właśnie przecież można by wstawić zamiast zeszłotygodniowego odcinka coś o nich.

I zgadzam się, ze to na pewno epizod lepszy od tego sprzed tygodnia. Ma zdecydowanie lepsze dialogi i ogląda się go fajnie, przeszkadzać zaczął mi dopiero po seansie.

Podtrzymuje swoje zdanie, że skoro Loki nie jest zainteresowany wykorzystaniem formatu telewizyjnego na faktyczne a nie iluzoryczne budowanie dramatu swoich postaci i opowiadanie o problemach z tozsamością etc to sto razy lepiej sprawdziłby się jako film ekskluzywnie na Disney+. A absolutnie powinien być wypuszczony na raz cały sezon bo to nie jest serial który sprawdza się chociażby odrobinę w formule odcinka na tydzień.

Oglądam w 4K HDR, w tej wersji też serial jest stosunkowo ciemny i jest wierny filozofii Disneya (nie wszystkie ich filmy wyglądają identycznie, ale widać konsekwencję) stawiającej na kontrast i rozciągnięcie rozpiętości tonalnej gdy pojawiają się jakieś źródła światła, niebo i różne efekty aniżeli na sztucznie podbity APL (average picture level) obrazu.

Do efektów w scenie otwierającej nie mam zastrzeżeń ale zgadzam się z tym co ukryłeś w spoilerze. Trzeci odcinek to zmarnowane 50 minut które można było przeznaczyć na lepszą podbudowę tego, co w tym odcinku miało miejsce zdecydowanie zbyt szybko.

Ogólnie to też 3 odcinek pisała twórczyni i showrunnerka Ms Marvel...

I tak nie miałem zamiaru się do tego zbliżać, ale nie wróży to, delikatnie mówiąc, najlepiej 🙂

Pod względem showrunnerów na razie najlepiej wygląda Hawkeye i Secret Invasion. Pierwszym dowodzi człowiek co zjadł zęby na każdym stanowisku writer roomu Mad Mena i jestem absolutnie gotowy mu zaufać, że uciągnie rodzinną drame. A SI robi Kyle Bradstreet który pisał wiele epizodów "Mr Robot". Dla równowagi jednak oczywiście to seriale z najmniej pewnymi reżyserami. Jakoś Kevin chyba ma jakiś naczelny imperatyw aby nie uspokoić w pełni ekipą twórczą przy żadnym serialu bo tak jak do "Moon Knight" dobrał fantastycznych reżyserów (Diab!) tak pisanie przekazał Slateremu który równie często pisze rzeczy fajne jak i tragicznie i głównie bawi się w przeciętność. Ewidentnie mają jakiś problem w tym Marvelu by dać do danej produkcji samych świetnych twórców.

Ciekawe jak tam Waldron da rade z DS. Do Lokiego pisał bezpośrednio jedynie scenariusz pierwszego odcinka i to napawało optymizmem bo był świetny pod kątem dialogów czy interakcji. Ale jako showrunner a przede wszystkim twórca większej historii na razie zawodzi. Może przy DS gdzie pewnie dostał dokładnie rozpisaną historie lepiej mu poszło ze stworzeniem właściwego scenariusza.

Na złość wszystkim podtrzymuje jednak, że jeśli kogoś z ekip pierwszych seriali Marvel powinien trzymać na dłużej to Malcolma Spellmana i bardzo się ciesze, że dostał do napisania scenariusz do Capa 4.

A wracając do Ms marvel to ja sobie serial zobacze, niczego nie oczekuje, ale mogą się pojawić Inhumans. Natomiast serialem który odpuszcze bezdyskusyjnie jest Ironheart, na ten moment to wydaje się najbardziej zbyteczną zapchajdziurą i serial o Wakandzie czy o Echo z prawdopodobnymi występami Fiska i Daredevila zapowiadają się multum razy lepiej.

Jeśli to są wspaniałe kadry to nie ma już nadziei. Widzę tutaj głównie kompa. Z drugiej strony to specyficzna redakcja i były już tam nawet zachwyty nad tym jak dobrym reżyserem jest Robert Rodriguez. Dlaczego? Nie wiem, ale się domyślam 🙂

Kompletnie niezrozumiały wybór. Ostatnio operatorka przy BP ratowała ten film jak mogła walcząc z tragicznym CGI i zanikiem inscenizatorskich umiejętności Cooglera, Loki ma efektowne niektóre kadry, ale zdjęcia jako takie są słabiutkie. A przy BP2 mamy mieć przecież jeszcze podmorskie krainy, wolałbym kogoś znacznie pewniejszego.

Hmmm.. już chciałem napisać, że to dziwne, że Coogler zmienia DP, bo do tej pory pracował tylko z Rachel Morrison, ale teraz widzę, że przy Creedzie pracował z kimś innym, choć też kobietą.

Widziałem mnóstwo zachwytów nad zdjęciami w Lokim, podpartych głównie fioletowymi kadrami. Ludzie nie wiedzą że ładne kolory to nie to samo co świetne zdjęcia, niestety.

PS. W zeszłym tygodniu serial zrobił z Lokiego biseksualnego bohatera tylko po to, by w tym dać mu kobiecy obiekt westchnień. Brawo Disney!

Szaman and Kuba have reacted to this post.
SzamanKuba

Podtrzymuję natomiast to co napisałem po pierwszym odcinku:

Cytat z Mierzwiak data Czerwiec 13, 2021, 21:00

Zdjęcia, oświetlenie, scenografia - bomba, zaryzykowałbym stwierdzenie, że jest to Top 3 MCU pod tym względem.

Ale to świadczy o tym, jak nieciekawe zdjęciowo jest MCU, a nie o tym, że Loki jest pod tym względem remarkable tak ogólnie.

Mam jeszcze refleksję na temat 4. odcinka:

Spoiler
Strażnicy Czasu powinni byli pojawić się już w którymś z wcześniejszych odcinków, ich pojawienie się tylko po to by zaraz ujawnić że są fejkiem wyszło strasznie koślawie a cała sekwencja jest niesamowicie antyklimatyczna.

Pojawiły się już pierwsze recenzje drugiego sezonu Rojsta (premiera już w środę). Jak na razie są bardzo pozytywne. Co mnie bardzo cieszy 🙂

W końcu jakiś powód aby się tym zainteresować 🙂

WTF?! Polski remake The Office

https://media.pl.canalplus.com/147336-canal-polska-we-wspolpracy-z-bbc-studios-realizuje-polska-wersje-kultowego-the-office?fbclid=IwAR0DgfK_Hqvhay60gA-Z94odsvbsEl_iYn-8npb601m4DLrewP2nXERvu3U

To można skomentować tylko jednym gifem.

Szaman has reacted to this post.
Szaman
PreviousPage 41 of 166Next