aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 58 of 166Next

Widzę, że dużo pochwał zbiera serial "Arcane" od Netflixa. Wiem, że wywodzi się z gier, ale mam pytanie, warto sięgnąć po tę historię? Ktoś już próbował?

Ja zamierzam jak będzie dostępny już cały sezon. Animacja wygląda obłędnie no i mam słabość do steampunka. Zaskoczeniem jest też niestandardowa jak na taką produkcję długość odcinków.

Nietflix nie wrzucił całości? Czyżby planował zmiany?

Wrzucają to w 3 ratach po 3 odcinki. Może faktycznie testują nowe modele dystrybucji.

Króciutki teaser serialowego Halo

Ciekawe czy Abel Korzeniowski dalej komponuje muzykę do tego, głównie dlatego na to czekałem. Chociaż casting głównego bohatera też rewelka.

Pierwszy sezon "The Morning Show" bardzo dobry. Gdzieś mnie nawet nosiło, czy nie ocenić go na 9/10 😉 Świetnie napisane postacie, intryga, oczywiście dobrze też zagrane (tym bardziej, że często wbrew wcześniejszym rolom). Historia bardzo dzisiejsza. Tym bardziej zasługuje na pochwałę, że scenarzyści nie poszli na łatwiznę i potrafili spojrzeć na MeToo nieco z dystansu. I szkoda tylko, że drugi sezon ponoć dużo słabszy.

A oto relacja pani showrunner serialu "Echo" 🙂

Wilson Bethel też wrócić może w produkcji, ale nie jest to juz takie pewne.

Dziś Anthony Bourdain spacerował po Miami, m.in. w towarzystwie spędzającego tam emeryturę Iggy Popa, a teraz wędruje przez Madagaskar z Darrenem Aronofskym 😉

Jak był ubrany Iggy Pop? 🙂

A propos jeszcze Teda Lasso. Zaskoczyła mnie totalna nonejmowość obsady. Gwiazdą jest oczywiście Sudeikis, znam Juno Temple, ale poza nimi pozostała obsada to aktorzy co najwyżej trzecioligowi. I nawet drugi sezon, po sukcesie pierwszego, tego nie zmienił.

Anthony Head jeszcze jest znany z Buffy, ale z ogólną tezą trudno się nie zgodzić. I Lawrence nawet nikogo z bogatej obsady Scrubs nie transferował (ale chyba Zach bywa tam reżyserem), nawet swojej żony którą wszędzie bierze ze sobą.

Kojarzycie jakiś inny serial do którego nagle weszły elementy paranormalne? I to tak na stałe, a nie na przykład na halloweenowy odcinek specjalny.

Ja chyba tylko Nocny patrol, czyli spin-off Słonecznego patrolu, gdzie biedny Hoff nie dość, że nie mógł spokojnie spać po ciężkim dniu pracy, to jeszcze od pewnego momentu musiał mierzyć się z jakimiś upiorami. Oczywiście na fali popularności Z archiwum X.

Arrow w sumie, nawet jeśli to komiksowe to oryginalnie było skrajnie przyziemne.

Wiem, że są tutaj bardziej efektowne metamorfozy, ale w życiu nie poznałbym Rogena, nawet gdyby podszedł i kopnął mnie w tyłek 🙂 Fajne, jest klimat Tonyi, będę oglądał.

Anthony Bourdain spacerował dziś po Budapeszcie ze świętej pamięci Vilmosem Zsigmondem.

Nie, nie będę relacjonował kolejnych odcinków 😉 Ale myślę, że warto wspomnieć o jego filmowych gościach na tym forum 😉

Na Amazonie są już dostępne 3 odcinki Koła Czasu.

Na razie wygląda to na przygodówkę fantasy, i to raczej dla młodszej widowni, ale ogląda się dość gładko. Dużo się dzieje, już w pierwszym odcinku jest sporo akcji. Wysokie tempo utrzymuje się przez cały czas, a krótkie przestoje pozwalają wpleść kolejne wątki do bardzo przecież rozbudowanej fabuły. Wizualnie jest co najmniej dobrze, a momentami nawet bardzo dobrze, największe wrażenie robi scenografia. Podobieństwa do LOTRa są oczywiste, zwłaszcza w ujęciach plenerowych celebrujących majestatyczne krajobrazy. Świetnie wygląda opuszczone miasto, ale też wioska bohaterów. Rozmachu nie widać w kostiumach, a i efekty specjalne mają swoje lepsze i gorsze momenty, ale ogólnie czuć spory budżet.

Największą bolączką jest obsada. Aktorzy raczej nie powalają charyzmą, kiepsko moim zdaniem wypada nawet Pike, ale może wraz z rozwojem postaci, poprawi się i aktorstwo. Póki co lepiej wypada drugi plan.

Serial jest w miarę wierną adaptacją książki (na ile pamiętam), choć niektóre wątki są zmienione. Największą zmianą jest brak głównego bohatera. U Jordana Smokiem Odrodzonym był Rand, w serialu może nim być jeden z czworga bohaterów. Ciekawe kiedy ostatecznie ujawnią, o kogo chodzi. Mam jednak nadzieję, że tego elementu nie zmienią.

Duże zmiany dotknęły natomiast "warstwę obyczajową" produkcji, co, podejrzewam, wywoła niezły ból dupy co poniektórych. No bo jak to tak: w fikcyjnej krainie zamieszkują osoby o różnej karnacji, kolorze włosów, typie urody? I to na dodatek przemieszani, a nie osobno, według rasy? I jeszcze ten cały feminizm! Fuj!

W książce największe wrażenie robiła epicka, rozbudowana fabuła oraz  świat przedstawiony, być może nie najbardziej oryginalny, ale z bogatą mitologią. Oby serial poszedł tą drogą. A na to się zanosi. Jeśli jeszcze aktorom uda się wzbudzić sympatię do swoich bohaterów, to będzie to na pewno coś więcej niż przyjemna produkcja do obejrzenia. Ale na poziom Gry o tron na razie się nie zanosi.

Szkoda, że po 3 pierwszych odcinkach, Amazon będzie wypuszczał 1 na tydzień. Ale może taki cykl pozwoli uniknąć znużenia? Apetyt na więcej na pewno jest.

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski
PreviousPage 58 of 166Next