Opinie o serialach
Cytat z Szaman data 22 marca, 2022, 19:30https://twitter.com/DEADLINE/status/1506305059545624579
EXCLUSIVE: Johnny Carson series starring Joseph Gordon-Levitt from David Milch & Jay Roach hits TV marketplace https://t.co/cQJ1A4FR0m
— Deadline Hollywood (@DEADLINE) March 22, 2022
Cytat z Szaman data 24 marca, 2022, 20:59https://twitter.com/BDisgusting/status/1507081652408930312
Netflix Cancels Supernatural Series “Archive 81” After One Season https://t.co/NgzZm4J6ie
— Bloody Disgusting (@BDisgusting) March 24, 2022
Cytat z Szaman data 28 marca, 2022, 10:10Co tam im się w ogóle w głowach kotłuje w tych ich pokojach? Aż trudno uwierzyć w te pomysły.
https://twitter.com/THR/status/1508338927333220352
Co tam im się w ogóle w głowach kotłuje w tych ich pokojach? Aż trudno uwierzyć w te pomysły.
‘The Full Monty’ TV Series In Works at Disney+, Original Cast to Return After 25 Years https://t.co/YkvsNCmbQI
— The Hollywood Reporter (@THR) March 28, 2022
Cytat z Szaman data 30 marca, 2022, 05:39https://twitter.com/DEADLINE/status/1508928697125916673?t=mFAP-syu1JhxP2cwBA9QbA&s=19
‘It’ Prequel Series In Works At HBO Max https://t.co/HqQzjCLZ9r
— Deadline Hollywood (@DEADLINE) March 29, 2022
Cytat z Kuba data 1 kwietnia, 2022, 11:00"Moon Knight" zaczął się przyzwoicie. Tak jak CGI jest fatalne a zdjęcia w kratkę tak sama reżyseria Diaba jest zauważalna, sukces od pewnego czasu w serialach Disneya, trochę jest tu fajnych zabiegów a i wprowadzenie historii jest ciekawsze, różniące się od tego jak rozpoczęcie wyglądało w poprzednich produkcjach.
Hawke na razie typowy villain, za to Isaac fantastyczny, nawet pomimo drugiego - po Pugh - najbardziej przesadzonego akcentu w uniwersum.
"Moon Knight" zaczął się przyzwoicie. Tak jak CGI jest fatalne a zdjęcia w kratkę tak sama reżyseria Diaba jest zauważalna, sukces od pewnego czasu w serialach Disneya, trochę jest tu fajnych zabiegów a i wprowadzenie historii jest ciekawsze, różniące się od tego jak rozpoczęcie wyglądało w poprzednich produkcjach.
Hawke na razie typowy villain, za to Isaac fantastyczny, nawet pomimo drugiego - po Pugh - najbardziej przesadzonego akcentu w uniwersum.
Cytat z robgordon data 1 kwietnia, 2022, 15:51Pewnie niewielu z Was to interesuje, ale "Odwilż" zbiera dobre recenzje. Dziś będą oglądane pierwsze dwa odcinki 🙂
Pewnie niewielu z Was to interesuje, ale "Odwilż" zbiera dobre recenzje. Dziś będą oglądane pierwsze dwa odcinki 🙂
Cytat z Mierzwiak data 1 kwietnia, 2022, 16:21Mnie interesuje, bardziej niż kolejna taśmówka Marvela, i to do tego stopnia, że też zamierzam obejrzeć 🙂
Mnie interesuje, bardziej niż kolejna taśmówka Marvela, i to do tego stopnia, że też zamierzam obejrzeć 🙂
Cytat z Kuba data 1 kwietnia, 2022, 16:30Tak jak polskie seriale mnie niezbyt tak na Apple zadebiutowały ostatnio dwa ciekawe tytułu.
"Pachinko" jest prześliczne audiowizualnie a i fabularnie ma na pewno wielki potencjał. Pilot jest w każdym razie świetny i idealnie realizuje obietnice które złożył znakomity zwiastun.
"Slow Horses" jest już bardziej typowym brytyjskim serialem szpiegowskim, za to naprawdę nieźle napisanym pod kątem dialogów, widocznie lepiej zrobionym niż typowi przedstawiciele tego typu brytyjskiego telewizji i fajnie kładący nacisk na współczesne nam społeczne utarczki. Nie jest zaskakujący na razie, rewolucyjny czy odświeżający formule, ale dobrze się ogląda. Do tego super obsada, świetny Jack Lowden w roli głównej (czekam na Benediction od Daviesa z nim, bo gra tam podobno znakomicie) i jak zawsze dobra Cooke (przed którą niedługo ciekawa rola w spinoffie GoT). A w tle Gary Oldman czy Jonathan Pryce.
Zresztą kwiecień to ogólnie świetny pod tym względem miesiąc bo za tydzień Tokyo Vice od Manna a później First Lady z świetna obsadą.
Tak jak polskie seriale mnie niezbyt tak na Apple zadebiutowały ostatnio dwa ciekawe tytułu.
"Pachinko" jest prześliczne audiowizualnie a i fabularnie ma na pewno wielki potencjał. Pilot jest w każdym razie świetny i idealnie realizuje obietnice które złożył znakomity zwiastun.
"Slow Horses" jest już bardziej typowym brytyjskim serialem szpiegowskim, za to naprawdę nieźle napisanym pod kątem dialogów, widocznie lepiej zrobionym niż typowi przedstawiciele tego typu brytyjskiego telewizji i fajnie kładący nacisk na współczesne nam społeczne utarczki. Nie jest zaskakujący na razie, rewolucyjny czy odświeżający formule, ale dobrze się ogląda. Do tego super obsada, świetny Jack Lowden w roli głównej (czekam na Benediction od Daviesa z nim, bo gra tam podobno znakomicie) i jak zawsze dobra Cooke (przed którą niedługo ciekawa rola w spinoffie GoT). A w tle Gary Oldman czy Jonathan Pryce.
Zresztą kwiecień to ogólnie świetny pod tym względem miesiąc bo za tydzień Tokyo Vice od Manna a później First Lady z świetna obsadą.
Cytat z robgordon data 1 kwietnia, 2022, 22:31Pierwsze dwa odcinki "Odwilży" obejrzane. Napiszę najpierw o tym, co może Was interesuje pewnie mniej, ale dla mnie jest bardzo ważne 🙂 Szczecin przedstawiony jest bardzo filmowo (aż dziwne, że dopiero teraz ktoś wpadł na pomysł by w Szczecinie osadzić akcję serialu kryminalnego). Jest masa znanych mi miejsc. I to wcale nie tych pocztówkowych i najbardziej znanych (choć nie mogło zabraknąć nagradzanego budynku filharmonii, która sąsiaduje przez ścianę z budynkiem komendy policji). Ale co najważniejsze, Szczecin nie jest jedynie tłem wydarzeń, ale buduje skandynawski klimat historii (podobnie jak w "Klangorze", ale ze zrozumiałych powodów bardziej miejski). Nawet czołówka, co przecież wcale nie jest takie oczywiste, wykorzystuje ujęcia różnych szczecińskich lokalizacji.
Sama historia to dość standardowe kryminalne klisze. Na szczęście są one wykorzystane odpowiednio intrygująco, a fabuła, przynajmniej na razie, rozwija się ciekawie. Aspirantka Zawieja to bohaterka żywcem wyciągnięta ze skandynawskich kryminałów jak "Dochodzenie" czy "Most nad Sundem". Skupiona na pracy, z problemami, zaniedbująca życie osobiste. Dobry Linda i Grabowski i reszta drugiego planu, nieco zaskakująco obsadzony Fabijański. Może nie jest to serial, który zdobędzie w tym roku nagrodę Emmy, ale zdecydowanie czekam na dalszy ciąg 🙂
Pierwsze dwa odcinki "Odwilży" obejrzane. Napiszę najpierw o tym, co może Was interesuje pewnie mniej, ale dla mnie jest bardzo ważne 🙂 Szczecin przedstawiony jest bardzo filmowo (aż dziwne, że dopiero teraz ktoś wpadł na pomysł by w Szczecinie osadzić akcję serialu kryminalnego). Jest masa znanych mi miejsc. I to wcale nie tych pocztówkowych i najbardziej znanych (choć nie mogło zabraknąć nagradzanego budynku filharmonii, która sąsiaduje przez ścianę z budynkiem komendy policji). Ale co najważniejsze, Szczecin nie jest jedynie tłem wydarzeń, ale buduje skandynawski klimat historii (podobnie jak w "Klangorze", ale ze zrozumiałych powodów bardziej miejski). Nawet czołówka, co przecież wcale nie jest takie oczywiste, wykorzystuje ujęcia różnych szczecińskich lokalizacji.
Sama historia to dość standardowe kryminalne klisze. Na szczęście są one wykorzystane odpowiednio intrygująco, a fabuła, przynajmniej na razie, rozwija się ciekawie. Aspirantka Zawieja to bohaterka żywcem wyciągnięta ze skandynawskich kryminałów jak "Dochodzenie" czy "Most nad Sundem". Skupiona na pracy, z problemami, zaniedbująca życie osobiste. Dobry Linda i Grabowski i reszta drugiego planu, nieco zaskakująco obsadzony Fabijański. Może nie jest to serial, który zdobędzie w tym roku nagrodę Emmy, ale zdecydowanie czekam na dalszy ciąg 🙂
Cytat z robgordon data 1 kwietnia, 2022, 22:50Jeszcze refleksja, która naszła mnie nawet zanim obejrzałem oba odcinki. Akcja najlepszych ostatnio polskich seriali kryminalnych (plus "Odwilż" jeśli okaże się, że ten serial można do nich również zaliczyć) dzieje się z dala od stolicy. I silnie akcentuje swoją regionalność. "Klangor" (okolice Świnoujścia), "Wataha" (Bieszczady), "Kruk" (Podlasie), "Belfer sezon 1" (Warmia), "Rojst" (Dolny Śląsk). I teraz Szczecin. Przypadek? Nie sądzę 😉
Jeszcze refleksja, która naszła mnie nawet zanim obejrzałem oba odcinki. Akcja najlepszych ostatnio polskich seriali kryminalnych (plus "Odwilż" jeśli okaże się, że ten serial można do nich również zaliczyć) dzieje się z dala od stolicy. I silnie akcentuje swoją regionalność. "Klangor" (okolice Świnoujścia), "Wataha" (Bieszczady), "Kruk" (Podlasie), "Belfer sezon 1" (Warmia), "Rojst" (Dolny Śląsk). I teraz Szczecin. Przypadek? Nie sądzę 😉
Cytat z robgordon data 2 kwietnia, 2022, 10:53Z recenzji "Odwilży" w Na Ekranie:
"Bardzo ważnym aktorem produkcji staje się... Szczecin. To miejsce, które fascynuje, ale też odpycha. Drzemie w nim ogromna moc. Miasto buduje niepowtarzalny, mroczny klimat. Widz może wsiąknąć w niego bez reszty. Gdy oglądamy serial, mamy wrażenie beznadziei bijącej z każdego fragmentu ekranu. Szczecinowi w produkcji HBO Max bliżej do Gotham City niż polskiego miasta. Pod względem budowania atmosfery miejsce akcji stanowi bardzo silny punkt w całej opowieści."😉
Z recenzji "Odwilży" w Na Ekranie:
"Bardzo ważnym aktorem produkcji staje się... Szczecin. To miejsce, które fascynuje, ale też odpycha. Drzemie w nim ogromna moc. Miasto buduje niepowtarzalny, mroczny klimat. Widz może wsiąknąć w niego bez reszty. Gdy oglądamy serial, mamy wrażenie beznadziei bijącej z każdego fragmentu ekranu. Szczecinowi w produkcji HBO Max bliżej do Gotham City niż polskiego miasta. Pod względem budowania atmosfery miejsce akcji stanowi bardzo silny punkt w całej opowieści."
😉
Cytat z Mierzwiak data 2 kwietnia, 2022, 11:14Jak wyżej, zresztą strona wizualna to największa zaleta serialu.
Tak jak wspomniał @robgordon nie brakuje tu klisz, mało tego, jest tu wręcz ich cały przegląd i chyba tylko alkoholizmu głównej bohaterki brakuje, ale z drugiej strony w gatunku jakim jest kryminał chyba ciężko o coś autentycznie oryginalnego czy innowacyjnego tak w kwestii fabuły (ostatnio do gatunku wniosło coś Seven?) czy bohaterów (Dziewczyna z tatuażem?); ważne, by znane elementy tworzyły coś dobrego i ciekawego, a tak jest w tym przypadku. Technicznie jest świetnie, obsada jest dobra, zagadka kryminalna na tyle wciągająca, że czekam na kolejne odcinki. Dla mnie to wystarczy, to zresztą pierwszy polski serial tego typu, jaki oglądam.
[spoiler title=""]Ktoś jeszcze obstawia że "samobójstwo" męża Zawiei będzie mieć jakiś związek z całą sprawą? 🙂
PS. Tylko ja zwróciłem uwagę jak komisarz powiedział o zaginionym noworodku "mała"? Skąd znał płeć?[/spoiler]
Jak wyżej, zresztą strona wizualna to największa zaleta serialu.
Tak jak wspomniał @robgordon nie brakuje tu klisz, mało tego, jest tu wręcz ich cały przegląd i chyba tylko alkoholizmu głównej bohaterki brakuje, ale z drugiej strony w gatunku jakim jest kryminał chyba ciężko o coś autentycznie oryginalnego czy innowacyjnego tak w kwestii fabuły (ostatnio do gatunku wniosło coś Seven?) czy bohaterów (Dziewczyna z tatuażem?); ważne, by znane elementy tworzyły coś dobrego i ciekawego, a tak jest w tym przypadku. Technicznie jest świetnie, obsada jest dobra, zagadka kryminalna na tyle wciągająca, że czekam na kolejne odcinki. Dla mnie to wystarczy, to zresztą pierwszy polski serial tego typu, jaki oglądam.
PS. Tylko ja zwróciłem uwagę jak komisarz powiedział o zaginionym noworodku "mała"? Skąd znał płeć?
Cytat z robgordon data 2 kwietnia, 2022, 18:27Cytat z Mierzwiak data kwiecień 2, 2022, 11:14Jak wyżej, zresztą strona wizualna to największa zaleta serialu.
Ktoś jeszcze obstawia że "samobójstwo" męża Zawiei będzie mieć jakiś związek z całą sprawą?
PS. Tylko ja zwróciłem uwagę jak komisarz powiedział o zaginionym noworodku "mała"? Skąd znał płeć?
Nie wiem czy nie powinniśmy tego oznaczać spoilerami. Ja na wszelki tak zrobię.
[spoiler title=""]Tak, też zwróciłem uwagę na to co powiedział szef Zawieji.
Temat samobójstwa męża z pewnością będzie miał jakieś powiązanie z głównym wątkiem. Zwłaszcza, że w roli męża zatrudniono Wojciecha Zielińskiego. A zatem pewnie pojawią się jeszcze jakieś retrospekcje.
[/spoiler]
Jeśli omijałeś polskie seriale polecam zwłaszcza "Klangor". Również "skandynawski", również nakręcony w moim regionie. I bardzo dobry.
Cytat z Mierzwiak data kwiecień 2, 2022, 11:14Jak wyżej, zresztą strona wizualna to największa zaleta serialu.
Ktoś jeszcze obstawia że "samobójstwo" męża Zawiei będzie mieć jakiś związek z całą sprawą?
Nie wiem czy nie powinniśmy tego oznaczać spoilerami. Ja na wszelki tak zrobię.
Tak, też zwróciłem uwagę na to co powiedział szef Zawieji.
Temat samobójstwa męża z pewnością będzie miał jakieś powiązanie z głównym wątkiem. Zwłaszcza, że w roli męża zatrudniono Wojciecha Zielińskiego. A zatem pewnie pojawią się jeszcze jakieś retrospekcje.
Jeśli omijałeś polskie seriale polecam zwłaszcza "Klangor". Również "skandynawski", również nakręcony w moim regionie. I bardzo dobry.
Cytat z Szaman data 4 kwietnia, 2022, 17:35Harrison Ford i Jason Segel w nowym serialu twórców Teda Lasso
https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/harrison-ford-to-star-in-apple-tv-series-from-ted-lasso-team-1235124956/
Harrison Ford i Jason Segel w nowym serialu twórców Teda Lasso
Cytat z Szaman data 5 kwietnia, 2022, 19:32Ale jak niby stworzyć wokół tego uniwersum to autentycznie nie wiem.
https://twitter.com/THR/status/1511410974640664577
Ale jak niby stworzyć wokół tego uniwersum to autentycznie nie wiem.
‘Sherlock Holmes’ TV Universe in the Works at HBO Max https://t.co/CFk93cLcDU
— The Hollywood Reporter (@THR) April 5, 2022