aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 78 of 166Next

To nic nie znaczy. Prędzej czy później każda platforma zrobi przegląd wojsk i będzie absurdalnie wyciskać posiadane marki. Amazon ma na razie trochę inny sposób, ale zobacz, że Jack Reacher, Jack Ryan, Bosch i Alex Cross są skierowani raczej do tej samej widowni. I jeden jest ścisłym rezultatem sukcesu drugiego.

Ja nie mam ogólnie nic do HBO, jakościowo ciągle są nie do ruszenia dla konkurencji. Ale od wprowadzenia Max i większego wpychania nosa i innych do tego czym elegancko kierował sobie Bloys w kwestiach serii i marek no jest źle. A teraz wyskakują z serialami z czegos co nie ma żadnego potencjału na uniwersum i co generalnie powinno być zakopane i zapomniane.

Też uważam, że nie ma potencjału. Taki to dziwaczny świat platform streamingowych, w których dowolna rzecz może zostać wyciągnięta z niebytu, choćby "Goło i wesoło".

W tej wojnie streamingowej dość ciekawa jest postawa Apple. Oczywiście wynikająca z tego, że zwyczajnie nie mają długoletnich marek z tradycjami jak Disney czy Warner i przegrali walki o inne marki z Amazonem, ale jednak inwestują głównie w rzeczy oryginalne. Na razie kompletnie unikają produkcji na masową skalę Netflixa a są w stanie dać duże pieniądze na takie filmy jak Napoleon Scotta czy Killers Scorsese, jednocześnie nie wykluczając formy kinowej dystrybucji (nie wiem na ile to aktualne ale film Martina miał mieć 45-dniowe okienko a Coda dostaje pokazy w UK). Z serialami jest podobnie. Ściągają gwiazdy i uznanych twórców i dają im spore możliwości.

Różnie jest jeszcze z poziomem tego co robią, ale widać tu raczej tendencje w kierunku HBO z czasów przed Max niż do Netflixa.

Tom Hiddleston w nowym serialu Apple'a

https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/tom-hiddleston-to-star-in-apple-drama-the-white-darkness-1235126902/

Według Daily Mail (źródło jak źródło, ale czasem coś trafia jeśli chodzi o brytyjskie seriale a news podał dalej dziennikarz którego scoopy w tym temacie się sprawdzają) Netflix podpisał z Peterem Morganem umowę opiewającą na 500 milionów funtów i ten pracuje obecnie nad prequelem "The Crown" pokrywającym okres od końca rządów królowej Wiktorii po abdykację Edwarda VIII.

Debiut Tokyo Vice porządny. Największym problemem jest to jak bardzo w oczy się rzuca przeskok pomiędzy reżyserami. Nie wiem z czego wynika to dokładnie - czy z nieumiejętności następcy czy zbyt radykalnego podejścia Manna, ale nie jest to zasadą przy każdym podobnym serialu, chociażby te kręcone przez Martina Scorsese mają bardzo gładkie przejścia pomiędzy jego odcinkami a jego następców.

Niemniej forma opowiadania tej historii pozostaje lepsza od samej opowieści. Zdjęcia - szczególnie oświetlenie i praca kamery w pilocie są fantastyczne i świetnie się zgrywają z muzyką. Klimat jest bardzo wyrazisty i charakterystyczny a Tokio wygląda po prostu cudnie. Jest też kilka pojedynczych scen perełek które pod względem budowy napięcia czy inscenizacji wybijają się nad całość. Szkoda jednak, że potencjalnie najbrutalniejszy moment odcinka pilotażowego jest zepsuty przez CGI.

Największy problem z Anselem jest fakt, że gra beznadziejnie a jego bohater jest mi skrajnie obojętny. Znacznie lepiej wypada tu Watanabe, chociaż na razie miał zaledwie kilka scen. Dawno jednak nie oglądałem go w niczym poważnym - mam nadzieję, że dojdzie do skutku film Kitano w którym gra Ode Nobunage.

Za to kolejny odcinek "Slow Horses" podobał mi się jeszcze bardziej i mój jedyny problem z tym serialem jest taki, że jest on ewidentnie nakręcony do obejrzenia na raz jednym ciągiem, wrażenie pogłębia fakt, że jeden człowiek reżyseruje całość. Oldman ma coraz więcej do grania.b

Nie wypowiem się natomiast ostatniego odcinka Moon Knight bo aż wstyd że nie słuchałem mierzwiakowego głosu rozsądku 😀

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

"Rozdzielenie" dostępne już całe. Zbiera bardzo recenzje i trafia na moją listę "must see". Choć na razie poczekam z seansem, może do jesieni, aż zbierze się więcej ciekawych rzeczy na Apple. Jeśli ktoś jednak zdecyduje się obejrzeć, dajcie znać co sądzicie.

Zapewne #nikogo, ale z  kronikarskiego obowiązku należy wspomnieć, że już za tydzień premiera przedostatniego odcinka Jodie w Doctor Who. Epizod zatytułowany będzie Legenda Morskich Diabłów.

Zwiastun:

i jeszcze plakacik:

Plakacik sympatyczny.

@kuba

Pełna zgoda. Pierwszy odcinek to czysty Mann, drugi jest wyreżyserwany, nakręcony i zmontowany tak sztampowo, że tworzy to dramatyczną przepaść jakiej nie było nawet w Mindhunterze między odcinkami Finchera a resztą, gdzie zrobiono świetną robotę by utrzymać nadany przez Davida styl.

Sam serial ciekawy, Hansel Gretel faktycznie nie jest jakimś ciekawym tutaj aktorem, ale nie mam zarzutów. Temat wciągający, obsada bardzo dobra, no i jestem wdzięczny za brak obecnej chyba w każdym filmie z USA dziejącym się w Japonii linijki dialogu Yakuza, czyli japońska mafia.

Kuba has reacted to this post.
Kuba

A tym skończył się ich przegląd licencji

Ekipa odpowiedzialna za znakomite Normal People adaptuje kolejną książkę Rooney. Wygląda to faktycznie jak duchowa kontynuacja

No właśnie nie wygląda. Tutaj sprawia to wrażenie melodramatu rodem z Harlequina. Głos tego kolesia jak z reklamy Marlboro i podkład muzyczny dopełnia całości. Mam nadzieję, że to tylko niezdarnie zrealizowany zwiastun.

W kolejnych dwóch odcinkach Odwilż trzyma poziom i mnoży atrakcje przed nadchodzącym finałem.

To co, okaże się, że morderca

Spoiler
mieszka nad Zawieją?

Plus:

https://pl.ign.com/odwilz/48596/news/odwilz-nowy-polski-serial-to-najchetniej-ogladana-europejska-produkcja-hbo-max

A to wygrzebał ze śmietnika Peacock 🙂

Przez kilkanaście sekund zdjęcie mi się nie wczytywało i przez tych kilkanaście sekund zastanawiałem się o co do cholery chodzi.

Szaman has reacted to this post.
Szaman
Cytat z Mierzwiak data kwiecień 12, 2022, 21:12

W kolejnych dwóch odcinkach Odwilż trzyma poziom i mnoży atrakcje przed nadchodzącym finałem.

To co, okaże się, że morderca

Spoiler
mieszka nad Zawieją?

Plus:

https://pl.ign.com/odwilz/48596/news/odwilz-nowy-polski-serial-to-najchetniej-ogladana-europejska-produkcja-hbo-max

Spoiler

Ta scena zakończyła 4 odcinek i w pierwszej chwili pomyślałem, że skoro zabójca nie wyszedł oznacza to, że jest teraz w jej mieszkaniu. Ale głowy sobie obciąć nie dam. Zobaczymy w piątek.

PreviousPage 78 of 166Next