Opinie o serialach
Cytat z Mierzwiak data 13 kwietnia, 2022, 18:19To też, ale
[spoiler title=""]to nie pierwszy raz gdy był pokazany że stoi tam na schodach.[/spoiler]
A może po prostu na siłę szukam twistu 🙂
To też, ale
A może po prostu na siłę szukam twistu 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 13 kwietnia, 2022, 19:24https://www.youtube.com/watch?v=LTbM06Ds42s
Cytat z Szaman data 14 kwietnia, 2022, 15:37Nie znam jego biografii, pytanie czy coś mu odwaliło na starość, czy zaraz usłyszymy oskarżenia z 40 lat kariery
https://twitter.com/Collider/status/1514602934079668233
Nie znam jego biografii, pytanie czy coś mu odwaliło na starość, czy zaraz usłyszymy oskarżenia z 40 lat kariery
Frank Langella has been fired from his role on Mike Flanagan's 'Fall of the House of Usher' for misconduct on set. https://t.co/zEQj6RmlSX
— Collider (@Collider) April 14, 2022
Cytat z Kuba data 16 kwietnia, 2022, 01:11https://www.murphysmultiverse.com/exclusive-first-story-details-for-hbo-maxs-constantine-reboot/
Okazuje się, że nowy serial o Constantinie ciągle powstaje. Trochę nowych informacji w tym najważniejsza, że zdjęcia mają ruszyć na jesieni.
https://www.murphysmultiverse.com/exclusive-first-story-details-for-hbo-maxs-constantine-reboot/
Okazuje się, że nowy serial o Constantinie ciągle powstaje. Trochę nowych informacji w tym najważniejsza, że zdjęcia mają ruszyć na jesieni.
Cytat z robgordon data 16 kwietnia, 2022, 08:16Odwilż
Sama intryga kryminalna, a szczególnie jej końcówka nie jest może wybitna, ale nie ma wstydu. Natomiast największą zaletą tego serialu jest to, co stanowi o jakości (lub jej braku) w przypadku innych seriali kryminalnych ostatnich lat. Czyli cała reszta 😉
Wg mnie co najmniej od kilku lat nie było w naszej telewizji (HBO Max to już nasza telewizja? ;)) produkcji w tym gatunku, który tak dobrze przedstawiłby relacje międzyludzkie między swoimi pierwszo- i dalszoplanowymi bohaterami. I tak dobrze oddał aspekty psychologiczne tego co dzieje się z głównym bohaterem (tutaj bohaterką). Na myśl przychodzi mi właściwie tylko „Klangor”. Nie wiem czy potrafiłbym tutaj znaleźć słaby punkt. Poczynając od traumy Zawiei po stracie męża, przez jej relacje z najbliższymi, z Trepą i Radwanem, po nieco zmarginalizowany, ale istotny dla intrygi wątek Prokuratora Strzeleckiego. Na dodatek czasem wystarczy gest czy wtrącone słowo by uwierzyć w postacie i co nimi targa. Wszystko gra, wszystko jest psychologicznie wiarygodne. Tak przynajmniej wydaje mi się na gorąco 😉
Z pewnością dałoby się rozwinąć kilka wątków. Na pewno o Strzeleckim i tym co stało się 10 lat wcześniej. Ale i o przyjaciółce zamordowanej, relacji Zawiei z matką, a nawet Zawiei z mężem. Nie mam jednak pewności, czy serial wtedy stałby się lepszy. Może tak, może nie.Aktorsko nie ma lipy. Ale uważam, że na szczególną uwagę zasługuje Katarzyna Wajda. Nie da się ukryć, że zarówno na poziomie scenariusza jak i realizacji jej postać inspirowana była innymi policjantkami z seriali kryminalnych ostatnich lat. Ale w wykonaniu pani Wajdy podoba mi się właściwie każdy element. A zwłaszcza rozdźwięk między tym jak świetną policjantką jest jej bohaterka prąc jak taran do rozwikłania sprawy, a jakim bałaganem stało się jej życie prywatne.
Nie mogę być obiektywny, co oczywiste, ale czytając recenzje w każdej właściwie podkreślane jest jak dobrze (co nie znaczy ładnie) Szczecin został tutaj pokazany. Nie jestem więc w swojej opinii odosobniony 😉 Choć trzeba przyznać, że jeśli nikt nigdy u nas nie był, może odnieść wrażenie, że to szare, ponure i wręcz traumatogenne miasto 😉 Niewiele jest tych najbardziej reprezentacyjnych miejsc. Właściwie dopiero na koniec pokazano coś, czym chętnie się chwalimy. Czyli Wały Chrobrego (pierwsza scena ostatniego odcinka) oraz Cmentarz Centralny. Ale Szczecin jest taki, jakie powinno być miasto w dobrym serialu, nie tylko kryminalnym. Wyraziste, z charakterem. Widać, że ekipa odpowiedzialna za zdjęcia zrobiła kawał świetnej roboty. Zwróćcie uwagę, że jeśli już pokazuje te najbardziej spektakularne miejsca, to wykorzystuje ich potencjał w 100%. Wały Chrobrego zaprezentowano w pięknym słonecznym kadrze jako tło dynamicznej sceny wyścigu. Polanę przed kaplicą cmentarną również pokazano w pełnej krasie w scenie samotnego biegu Zawiei, niczym u Toma Cruise’a 😉 A ruiny Fabryki Paliw Syntetycznych w Policach (miejsce w którym dochodzi do ostatecznej konfrontacji) widać na ekranie chyba z kilkanaście minut. Nie wspominam o tych wszystkich portowych i nadrzecznych ujęciach. Nawet jeśli zdecydowano pokazać się meliny, to są to meliny pełną gębą 😉
Ciekawostka. Nigdy nad tym się nie zastanawiałem, a i nie miałem za bardzo jak tego sprawdzić. Tutaj, jako że większość miejsc rozpoznawałem bez pudła, mogłem prześledzić jak tworzona jest, że tak to ujmę, topografia scen. Było dla mnie pewnym zaskoczeniem (choć po krótkiej chwili uświadomiłem sobie, że właściwie chyba nie powinno), że kolejne ujęcia nie do końca oddają to jak przebieg sceny wyglądałby w rzeczywistości. Chodzi o to, że często bohaterowie przemieszczając się z jednego miejsca na drugie niekoniecznie przemierzaliby akurat te drogi i mijali te miejsca, które widać na ekranie. Albo że przedstawione wydarzenia niekoniecznie mogłyby się wydarzyć w tym konkretnym miejscu. Domyślam się, że tak pewnie bywa i w innych produkcjach. Ale jest to bardzo wyraźne zwłaszcza w sytuacji, gdy miasto w serialu jest tak obecne i tak łatwo te wszystkie lokalizacje namierzyć. Nie jest to zarzut, bardziej ciekawostka właśnie.
8/10. I mam nadzieję, że nie dlatego, że serial nakręcono w Szczecinie 😉
Odwilż
Sama intryga kryminalna, a szczególnie jej końcówka nie jest może wybitna, ale nie ma wstydu. Natomiast największą zaletą tego serialu jest to, co stanowi o jakości (lub jej braku) w przypadku innych seriali kryminalnych ostatnich lat. Czyli cała reszta 😉
Wg mnie co najmniej od kilku lat nie było w naszej telewizji (HBO Max to już nasza telewizja? ;)) produkcji w tym gatunku, który tak dobrze przedstawiłby relacje międzyludzkie między swoimi pierwszo- i dalszoplanowymi bohaterami. I tak dobrze oddał aspekty psychologiczne tego co dzieje się z głównym bohaterem (tutaj bohaterką). Na myśl przychodzi mi właściwie tylko „Klangor”. Nie wiem czy potrafiłbym tutaj znaleźć słaby punkt. Poczynając od traumy Zawiei po stracie męża, przez jej relacje z najbliższymi, z Trepą i Radwanem, po nieco zmarginalizowany, ale istotny dla intrygi wątek Prokuratora Strzeleckiego. Na dodatek czasem wystarczy gest czy wtrącone słowo by uwierzyć w postacie i co nimi targa. Wszystko gra, wszystko jest psychologicznie wiarygodne. Tak przynajmniej wydaje mi się na gorąco 😉
Z pewnością dałoby się rozwinąć kilka wątków. Na pewno o Strzeleckim i tym co stało się 10 lat wcześniej. Ale i o przyjaciółce zamordowanej, relacji Zawiei z matką, a nawet Zawiei z mężem. Nie mam jednak pewności, czy serial wtedy stałby się lepszy. Może tak, może nie.
Aktorsko nie ma lipy. Ale uważam, że na szczególną uwagę zasługuje Katarzyna Wajda. Nie da się ukryć, że zarówno na poziomie scenariusza jak i realizacji jej postać inspirowana była innymi policjantkami z seriali kryminalnych ostatnich lat. Ale w wykonaniu pani Wajdy podoba mi się właściwie każdy element. A zwłaszcza rozdźwięk między tym jak świetną policjantką jest jej bohaterka prąc jak taran do rozwikłania sprawy, a jakim bałaganem stało się jej życie prywatne.
Nie mogę być obiektywny, co oczywiste, ale czytając recenzje w każdej właściwie podkreślane jest jak dobrze (co nie znaczy ładnie) Szczecin został tutaj pokazany. Nie jestem więc w swojej opinii odosobniony 😉 Choć trzeba przyznać, że jeśli nikt nigdy u nas nie był, może odnieść wrażenie, że to szare, ponure i wręcz traumatogenne miasto 😉 Niewiele jest tych najbardziej reprezentacyjnych miejsc. Właściwie dopiero na koniec pokazano coś, czym chętnie się chwalimy. Czyli Wały Chrobrego (pierwsza scena ostatniego odcinka) oraz Cmentarz Centralny. Ale Szczecin jest taki, jakie powinno być miasto w dobrym serialu, nie tylko kryminalnym. Wyraziste, z charakterem. Widać, że ekipa odpowiedzialna za zdjęcia zrobiła kawał świetnej roboty. Zwróćcie uwagę, że jeśli już pokazuje te najbardziej spektakularne miejsca, to wykorzystuje ich potencjał w 100%. Wały Chrobrego zaprezentowano w pięknym słonecznym kadrze jako tło dynamicznej sceny wyścigu. Polanę przed kaplicą cmentarną również pokazano w pełnej krasie w scenie samotnego biegu Zawiei, niczym u Toma Cruise’a 😉 A ruiny Fabryki Paliw Syntetycznych w Policach (miejsce w którym dochodzi do ostatecznej konfrontacji) widać na ekranie chyba z kilkanaście minut. Nie wspominam o tych wszystkich portowych i nadrzecznych ujęciach. Nawet jeśli zdecydowano pokazać się meliny, to są to meliny pełną gębą 😉
Ciekawostka. Nigdy nad tym się nie zastanawiałem, a i nie miałem za bardzo jak tego sprawdzić. Tutaj, jako że większość miejsc rozpoznawałem bez pudła, mogłem prześledzić jak tworzona jest, że tak to ujmę, topografia scen. Było dla mnie pewnym zaskoczeniem (choć po krótkiej chwili uświadomiłem sobie, że właściwie chyba nie powinno), że kolejne ujęcia nie do końca oddają to jak przebieg sceny wyglądałby w rzeczywistości. Chodzi o to, że często bohaterowie przemieszczając się z jednego miejsca na drugie niekoniecznie przemierzaliby akurat te drogi i mijali te miejsca, które widać na ekranie. Albo że przedstawione wydarzenia niekoniecznie mogłyby się wydarzyć w tym konkretnym miejscu. Domyślam się, że tak pewnie bywa i w innych produkcjach. Ale jest to bardzo wyraźne zwłaszcza w sytuacji, gdy miasto w serialu jest tak obecne i tak łatwo te wszystkie lokalizacje namierzyć. Nie jest to zarzut, bardziej ciekawostka właśnie.
8/10. I mam nadzieję, że nie dlatego, że serial nakręcono w Szczecinie 😉
Cytat z Mierzwiak data 17 kwietnia, 2022, 11:22Czy ktoś może mi powiedzieć, dlaczego w USA na premierę Tokyo Vice dostali 3 odcinki, a tydzień później 2, a u nas premierowo wrzucili 2 a po tygodniu 1? To już 2 odcinki opóźnienia.
Czy ktoś może mi powiedzieć, dlaczego w USA na premierę Tokyo Vice dostali 3 odcinki, a tydzień później 2, a u nas premierowo wrzucili 2 a po tygodniu 1? To już 2 odcinki opóźnienia.
Cytat z Kuba data 19 kwietnia, 2022, 18:10
Jestem szczerze poruszony tym jak bardzo Amazon jest na ten moment leniwy w tej kampanii marketingowej. A podobno specjalnie gościa który kierował marketingiem projektów Disneya przez lata zatrudnili żeby sprzedał ten serial.

Jestem szczerze poruszony tym jak bardzo Amazon jest na ten moment leniwy w tej kampanii marketingowej. A podobno specjalnie gościa który kierował marketingiem projektów Disneya przez lata zatrudnili żeby sprzedał ten serial.
Cytat z Mierzwiak data 19 kwietnia, 2022, 22:57Nie byłbym tak surowy - to serial, nie film kinowy. Mają jeszcze naprawdę dużo czasu.
Nie byłbym tak surowy - to serial, nie film kinowy. Mają jeszcze naprawdę dużo czasu.
Cytat z Kuba data 19 kwietnia, 2022, 23:10Mnie jednak trochę to dziwi. Jakby zaczęli od podrzucania cytatów, map, fajnego wideo z ekipą, proste ale sympatyczne rzeczy. Pierwszym faktycznym materiałem było dość spektakularne, intrygujące zdjęcie. Potem plakaty dające bardzo dużo konkretów. A potem przyszedł teaser i zdjęcia które głównie sprawiają wrażenie jakby chciały zakomunikować konkretnej części odbiorców czego mają się spodziewać i ich odrzucić od produkcji. Niemniej, szum był a sam teaser przecież pobił parę rekordów. Potem dwa miesiące przerwy aby dostać dwie kompletnie nijakie fotografie. A przecież to nie jest tak, że nią mają czego i kogo pokazywać.
Za to jeśli za coś stale szanuje dotychczasowe materiały to mrugnięcia okiem do fanów. W tym przypadku niestety głównie w opisie zdjęcia z dzieciakiem który wielu osobom nasunął myśl odnośnie tego czym (w sumie to..kim) jest ten miecz.
Mój główny powód narzekań jest po prostu taki, że ja nieustannie wierzę w ten projekt i jestem naprawdę spokojny o jego jakość za to męczy i irytuje mnie poziom dyskursu wokół niego a takie promowanie w niczym tu nie pomaga. No a kurde oni mają tutaj z 5 ikonicznych miejsc Śródziemia, legion wyrazistych bohaterów, mają co pokazywać.
Mnie jednak trochę to dziwi. Jakby zaczęli od podrzucania cytatów, map, fajnego wideo z ekipą, proste ale sympatyczne rzeczy. Pierwszym faktycznym materiałem było dość spektakularne, intrygujące zdjęcie. Potem plakaty dające bardzo dużo konkretów. A potem przyszedł teaser i zdjęcia które głównie sprawiają wrażenie jakby chciały zakomunikować konkretnej części odbiorców czego mają się spodziewać i ich odrzucić od produkcji. Niemniej, szum był a sam teaser przecież pobił parę rekordów. Potem dwa miesiące przerwy aby dostać dwie kompletnie nijakie fotografie. A przecież to nie jest tak, że nią mają czego i kogo pokazywać.
Za to jeśli za coś stale szanuje dotychczasowe materiały to mrugnięcia okiem do fanów. W tym przypadku niestety głównie w opisie zdjęcia z dzieciakiem który wielu osobom nasunął myśl odnośnie tego czym (w sumie to..kim) jest ten miecz.
Mój główny powód narzekań jest po prostu taki, że ja nieustannie wierzę w ten projekt i jestem naprawdę spokojny o jego jakość za to męczy i irytuje mnie poziom dyskursu wokół niego a takie promowanie w niczym tu nie pomaga. No a kurde oni mają tutaj z 5 ikonicznych miejsc Śródziemia, legion wyrazistych bohaterów, mają co pokazywać.
Cytat z Marek Pilarski data 22 kwietnia, 2022, 17:10Nie wiem czemu, ale przypomniał mi się teraz pomysł z obsadzeniem McGregora w roli młodego Dumbledore.
Nie wiem czemu, ale przypomniał mi się teraz pomysł z obsadzeniem McGregora w roli młodego Dumbledore.
Cytat z Kuba data 27 kwietnia, 2022, 20:48https://deadline.com/2022/04/dune-the-sisterhood-series-director-johan-renck-1235011184/
Świetny wybór.
‘Dune: The Sisterhood’ Series Taps ‘Chernobyl’ Director Johan Renck To Helm First Two Episodes
Świetny wybór.
Cytat z Marek Pilarski data 29 kwietnia, 2022, 23:42https://twitter.com/Variety/status/1520161754939944961?t=4sNoB6As5gLuwSEt0tFv6g&s=19
Steve Carell’s #SpaceForce has been canceled after two seasons at Netflix. https://t.co/GQEQIDdCQh
— Variety (@Variety) April 29, 2022
Cytat z Marek Pilarski data 29 kwietnia, 2022, 23:46I jeszcze jeden.
https://twitter.com/Variety/status/1520154456800772097?t=OaT-NybdrHSxFOtx1wnKUw&s=19
I jeszcze jeden.
#Batwoman has been canceled at The CW after three seasons. https://t.co/HZlMErVbgA
— Variety (@Variety) April 29, 2022
Cytat z Szaman data 30 kwietnia, 2022, 06:53I jeszcze jeden. Wszystkie dość popularne w polskim internecie.
https://twitter.com/THR/status/1520197179897528322?t=GHteOxwtlD5laQ5iF672_g&s=19
I jeszcze jeden. Wszystkie dość popularne w polskim internecie.
‘Legends of Tomorrow’ Canceled at The CW https://t.co/DTCcKxPEDh
— The Hollywood Reporter (@THR) April 30, 2022
Cytat z Kuba data 30 kwietnia, 2022, 08:58Smutny upadek projektu który co by o nim nie mówić pozostaje ewenement na skale telewizji. Po Kryzysie nie było już kompletnie pomysłu jak to ciągnąć, szkoda jedynie że nie zakończą tego uniwersum jednym dużym, wieloodcinkowym eventem od ludzi którzy stworzyli najlepsze z historii Arrowverse.
Tymczasem Disney zaczyna w końcu ciekawie wydawac pieniądze
https://variety.com/2022/tv/news/disney-sicily-series-perfect-strangers-paolo-genovese-1235254310/
Smutny upadek projektu który co by o nim nie mówić pozostaje ewenement na skale telewizji. Po Kryzysie nie było już kompletnie pomysłu jak to ciągnąć, szkoda jedynie że nie zakończą tego uniwersum jednym dużym, wieloodcinkowym eventem od ludzi którzy stworzyli najlepsze z historii Arrowverse.
Tymczasem Disney zaczyna w końcu ciekawie wydawac pieniądze
https://variety.com/2022/tv/news/disney-sicily-series-perfect-strangers-paolo-genovese-1235254310/
Cytat z robgordon data 30 kwietnia, 2022, 21:17Obejrzałem w końcu "Oderwij wzdłuż linii", serial, który poleciał ktoś z Was (jeśli dobrze pamiętam to Ernest, ale poprawcie mnie jeśli się mylę).
Bardzo dobry, polecam. Krótki, 6 odcinków po 15-20 minut, więc da się obejrzeć w jeden dzień (ja oglądałem w dwa), ale nie bez powodu to serial, a nie film. Wiele się dzieje, a tempo podawania informacji (a właściwie słowotok głównego bohatera), zwłaszcza w pierwszych 4 odcinkach wymusza przerwy. Zabawny, choć to humor dość specyficzny, pomysłowy, niegłupi. Smutny.
Solidne 8/10.
Obejrzałem w końcu "Oderwij wzdłuż linii", serial, który poleciał ktoś z Was (jeśli dobrze pamiętam to Ernest, ale poprawcie mnie jeśli się mylę).
Bardzo dobry, polecam. Krótki, 6 odcinków po 15-20 minut, więc da się obejrzeć w jeden dzień (ja oglądałem w dwa), ale nie bez powodu to serial, a nie film. Wiele się dzieje, a tempo podawania informacji (a właściwie słowotok głównego bohatera), zwłaszcza w pierwszych 4 odcinkach wymusza przerwy. Zabawny, choć to humor dość specyficzny, pomysłowy, niegłupi. Smutny.
Solidne 8/10.
Cytat z Szaman data 2 maja, 2022, 18:56A mogliby pozwolić widzom zapomnieć...
https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1521186055717896197
A mogliby pozwolić widzom zapomnieć...
Ian McDiarmid zaadresował możliwość powrotu do roli Imperatora w kolejnych projektach z „Gwiezdnych Wojen”. Aktor znany z trzech filmowych trylogii zasugerował, że mógł mieć udział w jednej z nadchodzących produkcji. https://t.co/T1tVdcVI6b
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) May 2, 2022