Opinie o serialach
Cytat z robgordon data 3 maja, 2022, 20:02Po zakończeniu (a właściwie nawet już w trakcie) oglądania "Odwilży" postanowiłem zrealizować mały projekt. W jego ramach zamierzam sfotografować jak najwięcej lokalizacji wykorzystanych w serialu. Naliczyłem ich ok. 30. Nie wiem czy uda się wszędzie dotrzeć, niektóre miejsca są mało dostępne, kilku miejsc jeszcze nie kojarzę, ale sporo zdjęć (zamieszczam je systematycznie na FB) już zrobiłem 🙂
Po zakończeniu (a właściwie nawet już w trakcie) oglądania "Odwilży" postanowiłem zrealizować mały projekt. W jego ramach zamierzam sfotografować jak najwięcej lokalizacji wykorzystanych w serialu. Naliczyłem ich ok. 30. Nie wiem czy uda się wszędzie dotrzeć, niektóre miejsca są mało dostępne, kilku miejsc jeszcze nie kojarzę, ale sporo zdjęć (zamieszczam je systematycznie na FB) już zrobiłem 🙂
Cytat z Szaman data 3 maja, 2022, 20:22Wszystkie sezony Scrubs na starcie Disney Plus w Polsce.
https://upflix.pl/aktualnosci/disney-potwierdzona-kolejne-premiery-na-start-disney-w-polsce-2022-05-02
Wszystkie sezony Scrubs na starcie Disney Plus w Polsce.
Cytat z Szaman data 3 maja, 2022, 21:18Na ile kawałków to jeszcze podzielą?
https://twitter.com/THR/status/1521584244274958338
Na ile kawałków to jeszcze podzielą?
Viola Davis in Talks to Star in ‘Peacemaker’ Spinoff at HBO Max https://t.co/AWnvbnDlKT
— The Hollywood Reporter (@THR) May 3, 2022
Cytat z Szaman data 4 maja, 2022, 16:55Bardzo dobry zwiastun! Wybaczam parę plastikowych ujęć, niewiele znaczą przy dialogu Ewana z Edgertonem, czy ostatniej scenie.
Bardzo dobry zwiastun! Wybaczam parę plastikowych ujęć, niewiele znaczą przy dialogu Ewana z Edgertonem, czy ostatniej scenie.
Cytat z Kuba data 4 maja, 2022, 18:14Wygląda nadal tak samo nudno, plastikowo i powtarzalnie jak do tej pory. Podbudowa pod pojedynek Kenobiego i Vadera to jedna z najbardziej absurdalnych rzeczy jakie wymyślili i najbardziej leniwych. Nawet Ewan kompletnie nie wywołuje u mnie niczego innego niż wzruszenia ramionami.
Wygląda nadal tak samo nudno, plastikowo i powtarzalnie jak do tej pory. Podbudowa pod pojedynek Kenobiego i Vadera to jedna z najbardziej absurdalnych rzeczy jakie wymyślili i najbardziej leniwych. Nawet Ewan kompletnie nie wywołuje u mnie niczego innego niż wzruszenia ramionami.
Cytat z Mierzwiak data 4 maja, 2022, 18:42Mój obecny stosunek do marvelizacji marki Star Wars wygląda mniej więcej tak, jak Mike'a do Star Treka: (od 43:50)
https://www.youtube.com/watch?v=U3RBuVpwsFQ
Mój obecny stosunek do marvelizacji marki Star Wars wygląda mniej więcej tak, jak Mike'a do Star Treka: (od 43:50)
Cytat z Kuba data 4 maja, 2022, 19:02Jeśli we wrześniu dojdzie do tych marek Tolkien to pora przerzucić się już w stuprocentach na filmy z Mongolii
Jeśli we wrześniu dojdzie do tych marek Tolkien to pora przerzucić się już w stuprocentach na filmy z Mongolii
Cytat z Mierzwiak data 4 maja, 2022, 21:27Cytat z Kuba data maj 4, 2022, 18:14Podbudowa pod pojedynek Kenobiego i Vadera to jedna z najbardziej absurdalnych rzeczy jakie wymyślili i najbardziej leniwych.
Lenistwo to obecnie drugie imię tej serii.
Zakończenie Rise of Skywalker? Tatooine. Mandalorian? Tatooine. Mandalorian S2? Tatooine. The Book of Boba Fett? Tatooine. Kenobi siłą rzeczy musi dziać się na Tatooine, ale to tylko uwypukla problem.
Dodatkowo jesteśmy 39 (!) lat po filmowej śmierci Vadera, na tym etapie to już nekrofilia 🙂
Cytat z Kuba data maj 4, 2022, 18:14Podbudowa pod pojedynek Kenobiego i Vadera to jedna z najbardziej absurdalnych rzeczy jakie wymyślili i najbardziej leniwych.
Lenistwo to obecnie drugie imię tej serii.
Zakończenie Rise of Skywalker? Tatooine. Mandalorian? Tatooine. Mandalorian S2? Tatooine. The Book of Boba Fett? Tatooine. Kenobi siłą rzeczy musi dziać się na Tatooine, ale to tylko uwypukla problem.
Dodatkowo jesteśmy 39 (!) lat po filmowej śmierci Vadera, na tym etapie to już nekrofilia 🙂
Cytat z Kuba data 4 maja, 2022, 22:22Mamy 2022 rok. Jak wygląda przyszłość Star Wars? Pojedynek Kenobiego z Vaderem, dwa seriale z wspominkami Wojen Klonów, Ashoka polująca na admirała Thrawna i wspominająca swoją relacje z Anakinem. Siedem wersji komputerowo/dziecięcych Luka Skywalkera. Boba Fett i jakiś Mandalorian żyjący całe życie na Tatooine i okazjonalnie 3 sąsiadujących planetach. Pizdyliard historii mniej więcej w okresie Imperium, powrót Imperatora. Dwie produkcje minimum z Anakinem w tej czy innej formie. Rok, przypomnę, jest 2022.
Mamy 2022 rok. Jak wygląda przyszłość Star Wars? Pojedynek Kenobiego z Vaderem, dwa seriale z wspominkami Wojen Klonów, Ashoka polująca na admirała Thrawna i wspominająca swoją relacje z Anakinem. Siedem wersji komputerowo/dziecięcych Luka Skywalkera. Boba Fett i jakiś Mandalorian żyjący całe życie na Tatooine i okazjonalnie 3 sąsiadujących planetach. Pizdyliard historii mniej więcej w okresie Imperium, powrót Imperatora. Dwie produkcje minimum z Anakinem w tej czy innej formie. Rok, przypomnę, jest 2022.
Cytat z Kuba data 5 maja, 2022, 16:42https://youtu.be/Wg86eQkdudI
O a tu Stagecraft gwarantuje że wszystko jest bure i monotonne 🙂 ale ogólnie zdjęcia tutaj to jest ziew potężny.
O a tu Stagecraft gwarantuje że wszystko jest bure i monotonne 🙂 ale ogólnie zdjęcia tutaj to jest ziew potężny.
Cytat z Szaman data 5 maja, 2022, 16:55Aha czyli już wszystkie superprodukcje będą wyglądały jak gra komputerowa? O czym to ostatnio mówiłeś, o Mongolii? 🙂
Aha czyli już wszystkie superprodukcje będą wyglądały jak gra komputerowa? O czym to ostatnio mówiłeś, o Mongolii? 🙂
Cytat z Kuba data 5 maja, 2022, 17:02W tym wszystkim najlepsze jest to że pierwszy pokaz UE5 zaczął się od słów: innowacyjny system dynamicznego oświetlenia. 🙂
W tym wszystkim najlepsze jest to że pierwszy pokaz UE5 zaczął się od słów: innowacyjny system dynamicznego oświetlenia. 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 8 maja, 2022, 13:46https://twitter.com/Variety/status/1523268770080641024?s=20&t=QD9qXq7f9GwtPdFS5SuiXw
New Doctor Who Revealed: ‘Sex Education’ Star Ncuti Gatwa Confirmed https://t.co/VhtYQ6kDg2
— Variety (@Variety) May 8, 2022
Cytat z Kuba data 8 maja, 2022, 17:44Kilka słów o "Moon Knight".
Na 6 odcinków po całkiem akceptowalnym starcie pojawił się jedynie jeden, faktycznie dobry odcinek. Formalnie i tematycznie zbliżony nieco do retrospekcyjnej podróży z "WandaVision", chociaż zdecydowanie nie aż tak dobry. Był to jednak rzeczywiście jeden jedyny moment kiedy problem choroby głownego bohatera potraktowano poważnie.
Niestety, całościowo DID jest tu jedynie kolejną zabawką, narracyjnym trikiem pozwalającym zabawiać widzów kolejnym twistami czy "zabawnymi/uroczymi" interakcjami. Praktycznie supermocą. Szczególnie mocno można to odczuć w fatalnej scenie po napisach, stanowiacej podsumowanie tego czym w rzeczywistości DID dla twórców jest. Wszystkie próby zabawy psychologią czy pogłębianie portretów różnych osobowości bohatera wypadają blado, powierzchownie, prościutko. Nawet jak na Marvela. Marc i Steven różnią sięod siebie tak podręcznikowo, że aż boli patrzenie na to. Ich relacja też postępuje jak po sznurku. Nie do końca też uważam aby wnioski jakie fabuła wyciągała były właściwe gdy mówimy o radzeniu sobie z dziecięcymi traumami i jednak chorobą psychiczną.
Nawet jeśli jednak spróbować tu poszukać czegoś dobrego w innych aspektach serialu to jest biednie. Mitologiczny aspekt został bardzo kiepsko nakreślony. Ciemne, brzydkie, nudne lokacje, fatalne projekty i designy bogów (obrzydliwa CGI nawalanka w finale); skrajnie żenujące Duat. Typowe dla Marvela, nie czuć ani trochę niczego unikalnego w tej egipskiej mitologii, ten świat nie ma w sobie duszy. Z drugiej strony, paradoksalnie zdarzają się tu momenty z zaskakująco fajnymi operatorskimi zabiegami, jest też z jedna bardzo fajnie wyreżyserowana sekwencja pod ziemią. Przez większość czasu jednak na ten serial zwyczajnie nie chce się patrzeć. Jemu brakuje nawet kolorystycznej pozerki Lokiego.
Isaac rzecz jasna robi co może i daje świetne role, tworząc charaktery i głębie tam gdzie nie ma ich w scenariuszu. Jest jednak jedyny. Hawke dostał absolutnie okropną postać do grania i sam od siebie nie ma nic do zaoferowania. O reszcie właściwie ciężko powiedzieć cokolwiek, może poza tym, że Calamawy jest zwyczajnie sympatyczna i fajnie się na nią patrzy bo mam wrażenie, że jej przebywanie na planie przynosiło radość. Epizod Ulliela równie dobrze można by wyrzucić, będąc twórcą serialu wiedząc, że chce zaproponować taką ostatnią role w życiu Ulliela wolałbym chyba z szacunku nagrać odcinek na nowo.
4/10
4 Faza MCU dla mnie na ten moment, od najlepszego projektu do najgorszego:
Falcon and Winter Soldier > Multiverse of Madness > NWH > WandaVision > Shang Chi > Loki >Eternals > Black Widow > Moon Knight > Hawkeye > What If
Kilka słów o "Moon Knight".
Na 6 odcinków po całkiem akceptowalnym starcie pojawił się jedynie jeden, faktycznie dobry odcinek. Formalnie i tematycznie zbliżony nieco do retrospekcyjnej podróży z "WandaVision", chociaż zdecydowanie nie aż tak dobry. Był to jednak rzeczywiście jeden jedyny moment kiedy problem choroby głownego bohatera potraktowano poważnie.
Niestety, całościowo DID jest tu jedynie kolejną zabawką, narracyjnym trikiem pozwalającym zabawiać widzów kolejnym twistami czy "zabawnymi/uroczymi" interakcjami. Praktycznie supermocą. Szczególnie mocno można to odczuć w fatalnej scenie po napisach, stanowiacej podsumowanie tego czym w rzeczywistości DID dla twórców jest. Wszystkie próby zabawy psychologią czy pogłębianie portretów różnych osobowości bohatera wypadają blado, powierzchownie, prościutko. Nawet jak na Marvela. Marc i Steven różnią sięod siebie tak podręcznikowo, że aż boli patrzenie na to. Ich relacja też postępuje jak po sznurku. Nie do końca też uważam aby wnioski jakie fabuła wyciągała były właściwe gdy mówimy o radzeniu sobie z dziecięcymi traumami i jednak chorobą psychiczną.
Nawet jeśli jednak spróbować tu poszukać czegoś dobrego w innych aspektach serialu to jest biednie. Mitologiczny aspekt został bardzo kiepsko nakreślony. Ciemne, brzydkie, nudne lokacje, fatalne projekty i designy bogów (obrzydliwa CGI nawalanka w finale); skrajnie żenujące Duat. Typowe dla Marvela, nie czuć ani trochę niczego unikalnego w tej egipskiej mitologii, ten świat nie ma w sobie duszy. Z drugiej strony, paradoksalnie zdarzają się tu momenty z zaskakująco fajnymi operatorskimi zabiegami, jest też z jedna bardzo fajnie wyreżyserowana sekwencja pod ziemią. Przez większość czasu jednak na ten serial zwyczajnie nie chce się patrzeć. Jemu brakuje nawet kolorystycznej pozerki Lokiego.
Isaac rzecz jasna robi co może i daje świetne role, tworząc charaktery i głębie tam gdzie nie ma ich w scenariuszu. Jest jednak jedyny. Hawke dostał absolutnie okropną postać do grania i sam od siebie nie ma nic do zaoferowania. O reszcie właściwie ciężko powiedzieć cokolwiek, może poza tym, że Calamawy jest zwyczajnie sympatyczna i fajnie się na nią patrzy bo mam wrażenie, że jej przebywanie na planie przynosiło radość. Epizod Ulliela równie dobrze można by wyrzucić, będąc twórcą serialu wiedząc, że chce zaproponować taką ostatnią role w życiu Ulliela wolałbym chyba z szacunku nagrać odcinek na nowo.
4/10
4 Faza MCU dla mnie na ten moment, od najlepszego projektu do najgorszego:
Falcon and Winter Soldier > Multiverse of Madness > NWH > WandaVision > Shang Chi > Loki >Eternals > Black Widow > Moon Knight > Hawkeye > What If
Cytat z Fandorin data 8 maja, 2022, 19:00Cytat z Marek Pilarski data maj 8, 2022, 13:46https://twitter.com/Variety/status/1523268770080641024?s=20&t=QD9qXq7f9GwtPdFS5SuiXw
Ciekawy wybór, ale czy uda się odbudować wysoką jakość serialu, to będzie zależało nie od aktora, ale showrunnera. Mam nadzieję, że dostanie do grania po prostu dobre scenariusze. Jeśli tak będzie, to wierzę, że sobie poradzi.
Cytat z Marek Pilarski data maj 8, 2022, 13:46https://twitter.com/Variety/status/1523268770080641024?s=20&t=QD9qXq7f9GwtPdFS5SuiXw
Ciekawy wybór, ale czy uda się odbudować wysoką jakość serialu, to będzie zależało nie od aktora, ale showrunnera. Mam nadzieję, że dostanie do grania po prostu dobre scenariusze. Jeśli tak będzie, to wierzę, że sobie poradzi.
Cytat z Juby data 8 maja, 2022, 19:04Też obejrzałem, ze względu na to, że na początku roku przeczytałem komiks duetu Lemire-Smallwood (znakomita rzecz, gorąco polecam!) i widziałem w tym potencjał na coś naprawdę dobrego... A wyszło jak zawsze. Zaskakująco niezły pilot i czwarty odcinek (przygodówka w grobowcu) plus bardzo dobry, niewart tego serialu Oscar Isaac, a reszta - lipa. Brzydkie zdjęcia, okropne efekty komputerowe, masa nielogiczności, całość trwa ponad 4h, a warte obejrzenia jest może ćwierć tego. Zakończenie było fatalne, tylko trochę uratowała je scena w trakcie napisów (ale też nie ma sensu). Seriale Netflixa MCU, które widziałem (2 sezony Daredevila i 2 sezony Punishera) i VandaVision zdecydowanie lepsze. Nie jestem zachęcony, aby sięgać po jakikolwiek kolejny serial Disney+.
Także zamiast tracić życie na tych 6 odcinków, bierzcie się za to:
Też obejrzałem, ze względu na to, że na początku roku przeczytałem komiks duetu Lemire-Smallwood (znakomita rzecz, gorąco polecam!) i widziałem w tym potencjał na coś naprawdę dobrego... A wyszło jak zawsze. Zaskakująco niezły pilot i czwarty odcinek (przygodówka w grobowcu) plus bardzo dobry, niewart tego serialu Oscar Isaac, a reszta - lipa. Brzydkie zdjęcia, okropne efekty komputerowe, masa nielogiczności, całość trwa ponad 4h, a warte obejrzenia jest może ćwierć tego. Zakończenie było fatalne, tylko trochę uratowała je scena w trakcie napisów (ale też nie ma sensu). Seriale Netflixa MCU, które widziałem (2 sezony Daredevila i 2 sezony Punishera) i VandaVision zdecydowanie lepsze. Nie jestem zachęcony, aby sięgać po jakikolwiek kolejny serial Disney+.
Także zamiast tracić życie na tych 6 odcinków, bierzcie się za to:

Cytat z Szaman data 10 maja, 2022, 10:38Chyba wszyscy tutaj już wiemy co to oznacza
https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1523950822970867712?t=C1fApCoxJYb22sUIsnBRrg&s=19
Chyba wszyscy tutaj już wiemy co to oznacza
Amazon kończy serialową przygodę Jacka Ryana. Produkcja, w której głównego bohatera gra John Krasinski, zakończy się na czterech sezonach. Fani szpiegowskiego thrillera mogą pocieszać się jednak faktem, że produkcja doczeka się spin-offu.https://t.co/2x41yPJd6y
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) May 10, 2022