Opinie o serialach
Cytat z robgordon data 20 maja, 2022, 18:30Ostatni, 9 odcinek 4 sezonu Stranger Things będzie miał 2 i pół godziny. Łącznie cały sezon to 13 godzin. Oby para nie poszła w gwizdek.
Ostatni, 9 odcinek 4 sezonu Stranger Things będzie miał 2 i pół godziny. Łącznie cały sezon to 13 godzin. Oby para nie poszła w gwizdek.
Cytat z Mierzwiak data 20 maja, 2022, 20:12To brzmi jak gimmick; co takiego stało na przeszkodzie, by zamiast 2-godzinnego odcinka były dwa godzinne? No nic, zobaczymy.
To brzmi jak gimmick; co takiego stało na przeszkodzie, by zamiast 2-godzinnego odcinka były dwa godzinne? No nic, zobaczymy.
Cytat z robgordon data 20 maja, 2022, 22:50Skończyłem dziś oglądać dwa seriale. Na początek fun fact. Jest między nimi kilka podobieństw. 8 odcinków, długość odcinka do 30 minut, a główne bohaterki grają drobne aktorki o dużych ciemnych oczach i wymieszanym pochodzeniu (francusko-peruwiańskim oraz włosko-czesko-belgijsko-irlandzkim). Pomyślałem sobie, że pewnie są też w podobnym wieku. Okazuje się, że obie urodziły się w 1985, pierwsza 16 lipca, druga 16 sierpnia 😉
Mowa o drugim sezonie Undone i pierwszym Stworzonej do miłości.
Nie byłem przekonany do drugiego sezonu Undone. Wydawało mi się, że historia jest domknięta, a kolejny sezon niepotrzebny. Myliłem się. Autorom udało się ciekawie rozwinąć opowieść (choć wykorzystali do tego bardzo popularny ostatnio motyw), a jednocześnie przywrócić niepewność co do pochodzenia umiejętności, które posiada Alma. Którą to niepewność zamieniono w prawie pewność w zakończeniu sezonu pierwszego. Jako ciekawostkę dodam, że w tym sezonie pojawia się motyw polski, dość istotny dla całej fabuły (serial oglądam z napisami, ale w pierwszej chwili nie zaskoczyłem, że nagle aktorzy przeszli na nasz język).
PS. Zwrócę jeszcze uwagę na jedną rzecz. Alma nosi aparat słuchowy. Jest zatem głucha lub niedosłyszy. Ale tak naprawdę nie ma to w serialu znaczenia. Nie jest osią żadnego problemu, nie generuje konfliktów, po prostu Alma taka jest. Podoba mi się takie podejście.Stworzona do miłości to serial zupełnie inny, często groteskowy. O bardzo feministycznym wydźwięku (większość twórców to kobiety, a w samym serialu faceci to cipy). Ale również zaskakujący (jest kilka twistów), z przewrotnym zakończeniem, choć nie bez drobnych wad. Zwracam uwagę na postać Raya Romano i jego dziewczyny Diane 😉 Podobał mi się. Drugi sezon już jest, podobno nie gorszy, więc pewnie niedługo też się za niego zabiorę.
Skończyłem dziś oglądać dwa seriale. Na początek fun fact. Jest między nimi kilka podobieństw. 8 odcinków, długość odcinka do 30 minut, a główne bohaterki grają drobne aktorki o dużych ciemnych oczach i wymieszanym pochodzeniu (francusko-peruwiańskim oraz włosko-czesko-belgijsko-irlandzkim). Pomyślałem sobie, że pewnie są też w podobnym wieku. Okazuje się, że obie urodziły się w 1985, pierwsza 16 lipca, druga 16 sierpnia 😉
Mowa o drugim sezonie Undone i pierwszym Stworzonej do miłości.
Nie byłem przekonany do drugiego sezonu Undone. Wydawało mi się, że historia jest domknięta, a kolejny sezon niepotrzebny. Myliłem się. Autorom udało się ciekawie rozwinąć opowieść (choć wykorzystali do tego bardzo popularny ostatnio motyw), a jednocześnie przywrócić niepewność co do pochodzenia umiejętności, które posiada Alma. Którą to niepewność zamieniono w prawie pewność w zakończeniu sezonu pierwszego. Jako ciekawostkę dodam, że w tym sezonie pojawia się motyw polski, dość istotny dla całej fabuły (serial oglądam z napisami, ale w pierwszej chwili nie zaskoczyłem, że nagle aktorzy przeszli na nasz język).
PS. Zwrócę jeszcze uwagę na jedną rzecz. Alma nosi aparat słuchowy. Jest zatem głucha lub niedosłyszy. Ale tak naprawdę nie ma to w serialu znaczenia. Nie jest osią żadnego problemu, nie generuje konfliktów, po prostu Alma taka jest. Podoba mi się takie podejście.
Stworzona do miłości to serial zupełnie inny, często groteskowy. O bardzo feministycznym wydźwięku (większość twórców to kobiety, a w samym serialu faceci to cipy). Ale również zaskakujący (jest kilka twistów), z przewrotnym zakończeniem, choć nie bez drobnych wad. Zwracam uwagę na postać Raya Romano i jego dziewczyny Diane 😉 Podobał mi się. Drugi sezon już jest, podobno nie gorszy, więc pewnie niedługo też się za niego zabiorę.
Cytat z Szaman data 26 maja, 2022, 20:26https://twitter.com/DEADLINE/status/1529904692398022656?t=pw57B6K2gjJJvGnGrrOVSQ&s=19
‘Star Wars’ Series ‘Skeleton Crew’ From ‘Spider-Man’ Director Jon Watts Confirms Jude Law; https://t.co/Dn8geGwHxd
— Deadline Hollywood (@DEADLINE) May 26, 2022
Cytat z Kuba data 26 maja, 2022, 20:45Cytat z Szaman data maj 26, 2022, 20:26https://twitter.com/DEADLINE/status/1529904692398022656?t=pw57B6K2gjJJvGnGrrOVSQ&s=19
Serial powiązany z Mando i Ahsoka produkowany przez Filoniego o dzieciach?
Bardzo trudno wykombinować gdzie gówniarstwo trafi.
Cytat z Szaman data maj 26, 2022, 20:26https://twitter.com/DEADLINE/status/1529904692398022656?t=pw57B6K2gjJJvGnGrrOVSQ&s=19
Serial powiązany z Mando i Ahsoka produkowany przez Filoniego o dzieciach?
Bardzo trudno wykombinować gdzie gówniarstwo trafi.
Cytat z Szaman data 26 maja, 2022, 21:03Cytat z Mierzwiak data maj 26, 2022, 20:44Uwielbiam Willow, dlatego wolę nie komentować tego co tu zobaczyłem.
Brakowało mi tylko "produced by Sam Raimi & Rob Tapert" 🙂 No ale spodziewałem się odpustowego festynu CGI w dawnej świątyni analogu, a jednak nie miałem aż tak negatywnego odczucia.
Cytat z Mierzwiak data maj 26, 2022, 20:44Uwielbiam Willow, dlatego wolę nie komentować tego co tu zobaczyłem.
Brakowało mi tylko "produced by Sam Raimi & Rob Tapert" 🙂 No ale spodziewałem się odpustowego festynu CGI w dawnej świątyni analogu, a jednak nie miałem aż tak negatywnego odczucia.
Cytat z Mierzwiak data 26 maja, 2022, 22:01Nie wiem, bije mi od tego tym tanim, streamingowym wyrobnictwem którego nie lubię. Mam wrażenie że ktoś zmontował ze sobą ujęcia z Koła Czasu, Wiedźmina i wkleił w to Warwicka Davisa.
Nie wiem, bije mi od tego tym tanim, streamingowym wyrobnictwem którego nie lubię. Mam wrażenie że ktoś zmontował ze sobą ujęcia z Koła Czasu, Wiedźmina i wkleił w to Warwicka Davisa.
Cytat z Szaman data 26 maja, 2022, 22:34A to się zgadzam z tym wyrobnictwem.
Tymczasem:
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1529934832444358664?t=uBlA061PgQdI_35bdbr3Kw&s=19
A to się zgadzam z tym wyrobnictwem.
Tymczasem:
Jodie Foster has been cast as the lead in ‘True Detective’ Season 4 titled ‘TRUE DETECTIVE: NIGHT COUNTRY’.
(Source: https://t.co/5ldpqwrGQ7) pic.twitter.com/rJJ6A2AlJ8
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) May 26, 2022
Cytat z robgordon data 27 maja, 2022, 13:32Taki mural powstał w Szczecinie:
https://www.facebook.com/szczecinsiezmienia/photos/a.744483078929775/5526970050681030/
Taki mural powstał w Szczecinie:
https://www.facebook.com/szczecinsiezmienia/photos/a.744483078929775/5526970050681030/
Cytat z Kuba data 28 maja, 2022, 17:29https://dunenewsnet.com/2022/05/dune-the-sisterhood-tv-series-production-ireland/
Nowe informacje o Dune:The Sisterhood.
Rumor: ‘Dune: The Sisterhood’ TV Series Set to Film in Ireland
Nowe informacje o Dune:The Sisterhood.
Cytat z Mierzwiak data 29 maja, 2022, 20:34Nikt nie ogląda czwartego sezonu Stranger Things?
Ja już po wszystkich 7. odcinkach pierwszej części tego sezonu i chociaż poprzednio już trochę straciłem zaangażowanie w tę historię, a nawet zastanawiałem się czy w ogóle nie odpuścić oglądania kolejnych sezonów, to cieszę się, że zmieniłem zdanie, bo najnowszy sezon jest po prostu świetny, zdecydowanie najlepszych z dotychczasowych.
Nikt nie ogląda czwartego sezonu Stranger Things?
Ja już po wszystkich 7. odcinkach pierwszej części tego sezonu i chociaż poprzednio już trochę straciłem zaangażowanie w tę historię, a nawet zastanawiałem się czy w ogóle nie odpuścić oglądania kolejnych sezonów, to cieszę się, że zmieniłem zdanie, bo najnowszy sezon jest po prostu świetny, zdecydowanie najlepszych z dotychczasowych.
Cytat z Szaman data 30 maja, 2022, 09:39Wezmę się w tym tygodniu. Jestem zaskoczony taką opinią, bo serial wydawał się już niesamowicie wypalony.
Wezmę się w tym tygodniu. Jestem zaskoczony taką opinią, bo serial wydawał się już niesamowicie wypalony.
Cytat z Mierzwiak data 30 maja, 2022, 09:54Dla jasności - nie wszystko jest idealnie, a niektórzy z bohaterów którzy są z nami od pierwszej serii są totalnie bezużyteczni (!), ale tak mnie zaangażowało, że odliczam dni do premiery ostatnich dwóch
filmówodcinków.No i nawet najsłabsze wątki / sceny w tym sezonie nie są tak denne jak to, co się w S3 odwalało w scenach z Joyce i Hopperem.
Dla jasności - nie wszystko jest idealnie, a niektórzy z bohaterów którzy są z nami od pierwszej serii są totalnie bezużyteczni (!), ale tak mnie zaangażowało, że odliczam dni do premiery ostatnich dwóch filmów odcinków.
No i nawet najsłabsze wątki / sceny w tym sezonie nie są tak denne jak to, co się w S3 odwalało w scenach z Joyce i Hopperem.
Cytat z Fandorin data 30 maja, 2022, 10:17Obejrzałem i uważam, że jest nieźle, ale mi się (w miarę) podobały wszystkie sezony, z 3. łącznie.
Historia jest ciekawa, ale za dużo w 4. sezonie wątków niepotrzebnych lub nudnych (Kamczatka, chłopaki w Kalifornii/Utah). Natomiast akcja w Hawkins to miodzio, a postawienie na elementy horroru było strzałem w dziesiątkę! Najbardziej podobał mi się (pół-)finałowy odcinek, w którym [spoiler title=""]połączono wydarzenia z 59, 79 i 86 roku w jedną całość[/spoiler] i wyszło to bardzo zgrabnie i, przynajmniej dla mnie, zaskakująco.
Podoba mi się też, że poważnie potraktowano wątek nagonki na
satanistówfanów D&D i konsekwencje jakie przynosi prawicowy/religijny zajob 😉Na finałowe odcinki czekam z niecierpliwością, ale nie aż tak, jak na finał Better Call Saul - ktoś ogląda?
Obejrzałem i uważam, że jest nieźle, ale mi się (w miarę) podobały wszystkie sezony, z 3. łącznie.
Historia jest ciekawa, ale za dużo w 4. sezonie wątków niepotrzebnych lub nudnych (Kamczatka, chłopaki w Kalifornii/Utah). Natomiast akcja w Hawkins to miodzio, a postawienie na elementy horroru było strzałem w dziesiątkę! Najbardziej podobał mi się (pół-)finałowy odcinek, w którym
Podoba mi się też, że poważnie potraktowano wątek nagonki na satanistów fanów D&D i konsekwencje jakie przynosi prawicowy/religijny zajob 😉
Na finałowe odcinki czekam z niecierpliwością, ale nie aż tak, jak na finał Better Call Saul - ktoś ogląda?
Cytat z Mierzwiak data 30 maja, 2022, 11:08Tak, ostatni odcinek jest jednym z lepszych w tym serialu, retrospekcje i twist były bardzo ładnie rozegrane i połączone.
Póki co w S4 moją ulubioną, a przy tym najlepiej zagraną, postacią jest Max. Aż mi się dłonie spociły w trakcie czwartego odcinka na TEJ scenie.
Tak, ostatni odcinek jest jednym z lepszych w tym serialu, retrospekcje i twist były bardzo ładnie rozegrane i połączone.
Póki co w S4 moją ulubioną, a przy tym najlepiej zagraną, postacią jest Max. Aż mi się dłonie spociły w trakcie czwartego odcinka na TEJ scenie.
Cytat z Szaman data 30 maja, 2022, 19:24Jestem po 4x01, równie zadowolony co zaskoczony. Nie sądziłem, że istnieje odwrót z pewnej drogi, ale widocznie nie było tam na szczęście samozadowolenia. To nie jest znowu coraz bardziej komediowa i coraz droższa kalka 1 sezonu, a coś własnego, korzystającego z dorastających bohaterów.
Wydaje mi się, że kluczem jest tutaj to, że rzecz znowu rozgrywa się na prowincji lat 80-tych, a nie w magicznej krainie lat 80-tych. Od tego trudnego wniosku już poszło z górki.
Już widziałem, że oszaleli w sieci z Kate Bush, więc jestem ciekaw 4 odcinka.
Jestem po 4x01, równie zadowolony co zaskoczony. Nie sądziłem, że istnieje odwrót z pewnej drogi, ale widocznie nie było tam na szczęście samozadowolenia. To nie jest znowu coraz bardziej komediowa i coraz droższa kalka 1 sezonu, a coś własnego, korzystającego z dorastających bohaterów.
Wydaje mi się, że kluczem jest tutaj to, że rzecz znowu rozgrywa się na prowincji lat 80-tych, a nie w magicznej krainie lat 80-tych. Od tego trudnego wniosku już poszło z górki.
Już widziałem, że oszaleli w sieci z Kate Bush, więc jestem ciekaw 4 odcinka.
Cytat z Szaman data 30 maja, 2022, 20:27Jestem w połowie drugiego odcinka i muszę to napisać bo potem zapomnę. Ależ okropny jest jak na razie wątek Charliego Heatona. Zesłali go do jakiegoś rastamana jakby za karę za problemy z narkotykami w prawdziwym życiu. Kiedyś był w sercu wydarzeń, teraz miał jedną scenę z resztą obsady.
Jestem w połowie drugiego odcinka i muszę to napisać bo potem zapomnę. Ależ okropny jest jak na razie wątek Charliego Heatona. Zesłali go do jakiegoś rastamana jakby za karę za problemy z narkotykami w prawdziwym życiu. Kiedyś był w sercu wydarzeń, teraz miał jedną scenę z resztą obsady.
Cytat z Szaman data 30 maja, 2022, 20:46Ps. Szkoda, że po memowych wygłupach na SAG już chyba nigdy nie będzie dane Winonie zostać ponownie poważną postacią. Podobna odpowiedź na realny świat jak z Heatonem.
Ps. Szkoda, że po memowych wygłupach na SAG już chyba nigdy nie będzie dane Winonie zostać ponownie poważną postacią. Podobna odpowiedź na realny świat jak z Heatonem.