aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 85 of 166Next

Wyglądało dziwacznie przede wszystkim dlatego że wiemy, że to CGI, ale efekt oceniam bardzo pozytywnie.

Z bardziej łączących kwestii 🙂 Podziwiam jak udało się to ogarnąć narracyjnie. Bo przecież akcja przeskakuje nie tylko pomiędzy miastami i państwami, ale też latami, wizjami, snami, wymiarami, retrospekcjami i pewnie jeszcze o czymś zapomniałem. A jednak dało się to ogarnąć, może chwilami tylko zapominało się co tam u chłopaków w Kalifornii.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Tak, narracyjnie jest bardzo dobrze, ale też należy pochwalić twórców za to, że nie mnożą zagadek na potęgę. Tak, tych 7 odcinków przyniosło nowe pytania, ale też dało sporo (satysfakcjonujących!) odpowiedzi. Wierzę, że nawet jeśli pewne rzeczy kreowali na bieżąco, co chyba oczywiste przy serialu trwającym już 5 lat, to jednak mieli tam od dawna opracowane o co w tym wszystkim chodzi i dokąd ta historia zmierza, i nawet jeśli po drodze zdarzały (i zdarzają) się potknięcia, to jest to droga w konkretnym celu.

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Mierzwiak and Kuba have reacted to this post.
MierzwiakKuba

Dobrze że w tym wydaniu będą przynajmniej ujęcia z samego serialu a nie jedynie pozowane marketingowe popisy dziennikarzy.

A troll w tych wersjach już pokazanych wygląda fajnie a przeciez już taki Wiedźmin na etapie takich ujęć na jakieś stworzenia odrzucał.

Nie oszukujmy się - Wiedźmin to pod każdym względem produkcja telewizyjna, co niestety widać aż za bardzo. Tutaj zapowiada się coś zgoła odmiennego.

Szaman and Kuba have reacted to this post.
SzamanKuba

Tutaj mnie tylko martwi ewentualny przeskok poziomowy pomiędzy dwoma pierwszymi epizodami a resztą. Oscar Faura i Bayona to świetny duet a ludzie odpowiedzialni za reżyserie drugiego planu całości to też fachowcy (z chociażby Małpami na koncie), ale sama dwójka pozostałych reżyserów to żadne pewniki a i jeden operator jest ciągle nieznany. Więc gdzieś tam się nadal obawiam, że w od drugiego epizodu w górę będziemy mieli coś co technicznie będzie bez zarzutu, ale różnie może być z klimatem, reżyserią i duszą całego tego projektu.

I czekam na tutejsze smoki i balroga żeby zobaczyć jak wypadają przy bardziej skomplikowanych stworach opartych o CGI. Z orkami wracają do charakteryzacji wiec tu się nie martwie, zwłaszcza, że wszystko wskazuje na to, ze Weta tak czy inaczej odpowiada za wszystko co jest związane z charakteryzacją i projektami stworzeń.

Mierzwiak
Cytat z Kuba data czerwiec 5, 2022, 16:56

Tutaj mnie tylko martwi ewentualny przeskok poziomowy pomiędzy dwoma pierwszymi epizodami a resztą.

Oby nie był taki jak w Tokyo Vice między 1. odcinkiem Manna a resztą 🙂

O właśnie. Po ostatnim poście moim o tym serialu, kiedy rozmawialiśmy o tym przeskoku, nawet nie sięgnąłem po resztę. I nawet nie dlatego, ze ten nastepny odcinek był tragiczny. To był poziom telewizji której mimo wszystko sporo z zainteresowaniem oglądam. Tylko dysonans w tym przypadku był po prostu zbyt wielki. Ale to też może być w pewnym stopniu wina Manna. Scorsese, Fincher czy inni byli w stanie bez problemu ustanowić język, ton i rytm swoich produkcji a potem bezboleśnie nadzorować kolejnych twórców by ci mogli bez problemu, bez tego uczucia, że coś się zmieniło, opowiadać historie dalej. Bayona niby też raz to robił już - przy Penny Dreadful - ale nie wiem jak tam mu to wyszło.

Ja obejrzałem do końca i bardzo mi się podobało (czekam na 2. sezon który mam nadzieję, że powstanie, bo historia została urwana), reżysersko i ogółem pod kątem atmosfery wyróżniały się dwa odcinki japońskiej reżyserki Hikari, ale jednak Mann nadał w pierwszym odcinku tak fenomenalny styl, taki rytm i klimat, zostawił tak wyraźny swój podpis, że kolejne (szczególnie drugi) pod tym względem nie mogły nie rozczarowywać.

Wydaje mi się że Rings of Power to jednak zbyt prestiżowy projekt by pozwolono na to, by nagle z odcinka na odcinek przejść z kinowego sznytu na telewizyjne wyrobnictwo 🙂

Kuba has reacted to this post.
Kuba

Wiedziałem, wiedziałem, że minie dekada i wszyscy zapomną, że ostatnie 3-4 sezony były męczarnią, w dodatku z ciągle spadającą oglądalnością.

Oj, już nie przesadzaj, że 3-4 😉 Na imdb wyraźny spadek ocen poszczególnych odcinków następuje dopiero w ostatnim, 9-tym sezonie. Osobiście pamiętam, że dwa ostatnie były słabsze.

Tam się od 6 już psuło. Tak zapamiętałem. Ale walczymy na pamięć niczym magowie na zakurzone zaklęcia 🙂

Tymczasem jednak jestem zaskoczony, że nos nie jest poprawiony komputerowo 🙂

Jutro premiera Irmy Vep, świetne recenzje. Ktoś planuje oglądać? Ja się na pewno zabiorę (i planuje niedługo też w końcu obejrzeć Conversation with Friends, chociaż widze, że po wielkim sukcesie Normal People ten serial spotyka się z bardzo chłodnym przyjęciem).

Mam też z seriali na HBO rozgrzebane "Schody", które są świetne i jedyne czego im brakuje to większego przyciągnięcia mnie do ekranu i zaangażowania.

No ja będę próbował niedługo coś z tych disnejowskich obejrzeć, pewnie skończy się, że każdego po pilocie, Obi Wana całego i jeden odcinek z łysym kolesiem w hawajskiej koszuli 🙂 Od chyba tygodnia próbuję się zabrać za ten nowy z JK Simmonsem i jakoś mi nie wychodzi 🙂

Z tego co wiem o Obim i z tego co widziałem to jest niesamowita tragedia. Sam nie jestem w stanie ocenić, ale znajomi (negatywnie generalnie nastawieni do SW, prawie tak jak ja) którzy oglądają twierdzą, że nawet Ewan tego nie broni. A sekwencja pewnej konfrontacji wywołała u mnie atak śmiechu, dość niekontrolowany 🙂

U nas wraz z Disneyem przede wszystkim powinny pojawić się seriale Hulu więc m.in Dopesick będzie można nadrobić. Na razie widziałem pilot, nie był dobry, ale dla Keatona czy Poultera dam im szanse.

Cytat z Kuba data czerwiec 5, 2022, 19:27

Jutro premiera Irmy Vep, świetne recenzje. Ktoś planuje oglądać? Ja się na pewno zabiorę (i planuje niedługo też w końcu obejrzeć Conversation with Friends, chociaż widze, że po wielkim sukcesie Normal People ten serial spotyka się z bardzo chłodnym przyjęciem).

Mam też z seriali na HBO rozgrzebane "Schody", które są świetne i jedyne czego im brakuje to większego przyciągnięcia mnie do ekranu i zaangażowania.

Obecnie jestem na etapie ST4, a "Schody" oglądam na bieżąco. Kolejne będą The Boys i Umbrella. Mam też jeszcze Made For Love 2 w kolejce, więc Irma raczej odpadnie. Conversations miał słaby zwiastun, recenzje wpisują się w to co w nim widziałem (a raczej czego nie zobaczyłem).

Cytat z Kuba data czerwiec 5, 2022, 19:27

Jutro premiera Irmy Vep, świetne recenzje. Ktoś planuje oglądać?

Nawet nie wiedziałem, że coś takiego będzie. Brzmi ciekawie!

Czekam na finał 4. sezonu Stranger Things żeby po nim na spokojnie wziąć się za Outer Range z Brolinem.

O to daj znać bo też mam na liście, w dalszych planach. Trailer wyglądał intrygująco.

Mierzwiak

https://twitter.com/empiremagazine/status/1533766426581934080?t=MXyjmMYG-o-YYPLizEhiAQ&s=19

Kuba has reacted to this post.
Kuba
PreviousPage 85 of 166Next