Opinie o serialach
Cytat z Szaman data 18 sierpnia, 2022, 09:50Skusiłem się wreszcie i z właściwym sobie serialowym zapałem na Better Call Saul i po pierwszych trzech odcinkach jestem bardzo zadowolony, znalazłem również odowiedż na pytanie gdzie podziały się dusze braci Coen 🙂 To jest lepsze Fargo niż to przesadzone serialowe Fargo od którego się odbiłem.
Tak, wiem, pewnie nie powinienem tego oglądać bez Breaking Bad, ale jak na razie wszystko ogarniam. Po prostu fabuła Saula jakoś bardzej mnie zachęca niż przygody White'a.
Odenkirk znakomity.
Skusiłem się wreszcie i z właściwym sobie serialowym zapałem na Better Call Saul i po pierwszych trzech odcinkach jestem bardzo zadowolony, znalazłem również odowiedż na pytanie gdzie podziały się dusze braci Coen 🙂 To jest lepsze Fargo niż to przesadzone serialowe Fargo od którego się odbiłem.
Tak, wiem, pewnie nie powinienem tego oglądać bez Breaking Bad, ale jak na razie wszystko ogarniam. Po prostu fabuła Saula jakoś bardzej mnie zachęca niż przygody White'a.
Odenkirk znakomity.
Cytat z Szaman data 18 sierpnia, 2022, 10:18https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1560191402432249857?t=hGI-NXpnCvbEVvRqzewdSQ&s=19
https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1560191402432249857?t=hGI-NXpnCvbEVvRqzewdSQ&s=19
Cytat z Kuba data 18 sierpnia, 2022, 11:29Ja w sumie uważam, że Breaking Bad oglądane obecnie nie zachwyca. Jest to świetny serial, ale osobiście nie jestem jego maniakalnym fanem. BCS moim zdaniem wyprzedza BB o dwie długości, nie tylko jakością - jest po prostu ciekawsze, ambitniejsze i bardziej wymagające, podchodzące do podobnych zagadnień w bardziej zaskakujący sposób i bardziej dla mnie emocjonalnie angażujący.
Co do Fallouta - jestem ciekaw co Nolan i Joy wymyśla i bardzo czekam na dobrą dla Kyle'a.
Ja w sumie uważam, że Breaking Bad oglądane obecnie nie zachwyca. Jest to świetny serial, ale osobiście nie jestem jego maniakalnym fanem. BCS moim zdaniem wyprzedza BB o dwie długości, nie tylko jakością - jest po prostu ciekawsze, ambitniejsze i bardziej wymagające, podchodzące do podobnych zagadnień w bardziej zaskakujący sposób i bardziej dla mnie emocjonalnie angażujący.
Co do Fallouta - jestem ciekaw co Nolan i Joy wymyśla i bardzo czekam na dobrą dla Kyle'a.
Cytat z robgordon data 18 sierpnia, 2022, 15:11Cytat z Szaman data sierpień 17, 2022, 16:09Guzman to kompletna pomyłka obsadowa. Ortega w porządku. Ale zachęcony nie jestem.
Kaśka też chyba trafiona, a ten koleś co gra chyba brata podobnie przeźroczysty co u poprzednika.
Ale Guzman faktycznie zapowiada się na pomyłkę. Gdzie mu do klasy Raula Julia.
PS. Wiadomo kogo zagra Christina Ricci?
Cytat z Szaman data sierpień 17, 2022, 16:09Guzman to kompletna pomyłka obsadowa. Ortega w porządku. Ale zachęcony nie jestem.
Kaśka też chyba trafiona, a ten koleś co gra chyba brata podobnie przeźroczysty co u poprzednika.
Ale Guzman faktycznie zapowiada się na pomyłkę. Gdzie mu do klasy Raula Julia.
PS. Wiadomo kogo zagra Christina Ricci?
Cytat z Szaman data 18 sierpnia, 2022, 15:12Nie słyszałem. Natomiast wujek Fester ma być wielką niespodzianką trzymaną do premiery.
Nie słyszałem. Natomiast wujek Fester ma być wielką niespodzianką trzymaną do premiery.
Cytat z Fandorin data 18 sierpnia, 2022, 16:25Cytat z Szaman data sierpień 18, 2022, 09:50Skusiłem się wreszcie i z właściwym sobie serialowym zapałem na Better Call Saul i po pierwszych trzech odcinkach jestem bardzo zadowolony, znalazłem również odowiedż na pytanie gdzie podziały się dusze braci Coen
To jest lepsze Fargo niż to przesadzone serialowe Fargo od którego się odbiłem.
Odenkirk znakomity.
Na razie raczej wiele nie stracisz bez znajomości BB, dopiero w ostatnim sezonie te nawiązania są dużo okazalsze. Chociaż pewnie nie poczujesz tego dreszczu, kiedy po raz pierwszy pojawi się lokal Los Pollos Hermanos i uprzejmy, zawsze uśmiechnięty manager tej restauracji (to chyba w 2. sezonie).
Z tym porównaniem do Coenów mogę się tylko częściowo zgodzić. Pewne podobieństwa są oczywiste, ale u braci mamy raczej śmiertelnie poważne ukazywanie absurdalnych wydarzeń, podczas gdy duet Gilligan / Gould raczej przeplata zdarzenia lżejsze, humorystyczne i prawdziwe tragedie oraz dramaty.
Poza tym Gilligan to już chyba marka, której nie trzeba do nikogo porównywać. W końcu mówimy tu o człowieku, bez którego X-Files mogło być tylko chwilową ciekawostką 😉
Cytat z Szaman data sierpień 18, 2022, 09:50Skusiłem się wreszcie i z właściwym sobie serialowym zapałem na Better Call Saul i po pierwszych trzech odcinkach jestem bardzo zadowolony, znalazłem również odowiedż na pytanie gdzie podziały się dusze braci Coen
Odenkirk znakomity.
Na razie raczej wiele nie stracisz bez znajomości BB, dopiero w ostatnim sezonie te nawiązania są dużo okazalsze. Chociaż pewnie nie poczujesz tego dreszczu, kiedy po raz pierwszy pojawi się lokal Los Pollos Hermanos i uprzejmy, zawsze uśmiechnięty manager tej restauracji (to chyba w 2. sezonie).
Z tym porównaniem do Coenów mogę się tylko częściowo zgodzić. Pewne podobieństwa są oczywiste, ale u braci mamy raczej śmiertelnie poważne ukazywanie absurdalnych wydarzeń, podczas gdy duet Gilligan / Gould raczej przeplata zdarzenia lżejsze, humorystyczne i prawdziwe tragedie oraz dramaty.
Poza tym Gilligan to już chyba marka, której nie trzeba do nikogo porównywać. W końcu mówimy tu o człowieku, bez którego X-Files mogło być tylko chwilową ciekawostką 😉
Cytat z Szaman data 18 sierpnia, 2022, 16:27She Hulk 1x01
Niesamowicie leniwy scenariusz (nieźle odbębnili kwestię transformacji, nie ma co), ale daje się to obejrzeć bez większego bólu, aż do ostatnich minut które są tak tragiczne, że aż nie wiem jak mogły przejść przez jakikolwiek proces decyzyjny. Złe wrażenie trochę zaciera scena po napisach, ale ile razy można ciągnąć ten sam dowcip? Ale chyba właśnie dotarli do jego kresu.
Jak dla mnie Hulkowa miała dziwnie mało szczegółów, jakiejś faktury skóry, jakichś porów, zmarszczek mimicznych. Momentami wyglądała jak figura z zielonego wosku. No i wszystko przychodzi jej jednak za łatwo, nawet jak na bardzo luźną konwencję serialu.
She Hulk 1x01
Niesamowicie leniwy scenariusz (nieźle odbębnili kwestię transformacji, nie ma co), ale daje się to obejrzeć bez większego bólu, aż do ostatnich minut które są tak tragiczne, że aż nie wiem jak mogły przejść przez jakikolwiek proces decyzyjny. Złe wrażenie trochę zaciera scena po napisach, ale ile razy można ciągnąć ten sam dowcip? Ale chyba właśnie dotarli do jego kresu.
Jak dla mnie Hulkowa miała dziwnie mało szczegółów, jakiejś faktury skóry, jakichś porów, zmarszczek mimicznych. Momentami wyglądała jak figura z zielonego wosku. No i wszystko przychodzi jej jednak za łatwo, nawet jak na bardzo luźną konwencję serialu.
Cytat z Szaman data 18 sierpnia, 2022, 16:28Cytat z Fandorin data sierpień 18, 2022, 16:25Cytat z Szaman data sierpień 18, 2022, 09:50Skusiłem się wreszcie i z właściwym sobie serialowym zapałem na Better Call Saul i po pierwszych trzech odcinkach jestem bardzo zadowolony, znalazłem również odowiedż na pytanie gdzie podziały się dusze braci Coen
Odenkirk znakomity.
Poza tym Gilligan to już chyba marka, której nie trzeba do nikogo porównywać. W końcu mówimy tu o człowieku, bez którego X-Files mogło być tylko chwilową ciekawostką
Jasne, że tak, bardzo szanuję Vince'a!
Cytat z Fandorin data sierpień 18, 2022, 16:25Cytat z Szaman data sierpień 18, 2022, 09:50Skusiłem się wreszcie i z właściwym sobie serialowym zapałem na Better Call Saul i po pierwszych trzech odcinkach jestem bardzo zadowolony, znalazłem również odowiedż na pytanie gdzie podziały się dusze braci Coen
Odenkirk znakomity.
Poza tym Gilligan to już chyba marka, której nie trzeba do nikogo porównywać. W końcu mówimy tu o człowieku, bez którego X-Files mogło być tylko chwilową ciekawostką
Jasne, że tak, bardzo szanuję Vince'a!
Cytat z Mierzwiak data 18 sierpnia, 2022, 17:01Cytat z Szaman data sierpień 18, 2022, 16:27She Hulk 1x01
Disney+: istnieje.
Szaman:
Cytat z Szaman data sierpień 18, 2022, 16:27She Hulk 1x01
Disney+: istnieje.
Szaman:

Cytat z Mierzwiak data 18 sierpnia, 2022, 19:08Cytat z Szaman data sierpień 15, 2022, 16:08Jestem bardzo zaciekawiony, zwłaszcza, że jeden z odcinków robi Panos Cosmatos. Oby skończyło lepiej niż co najwyżej średni "Mistrzowie horroru" z lat dwutysięcznych. Odcinki mają też całkiem niezłą obsadę, jest np. Peter Weller, Tim Blake Nelson, Andrew Lincoln i Crispin Glover.
Wlaśnie sprawdziłem, że jednym z reżyserów jest twórca The Empty Man!
Cytat z Szaman data sierpień 15, 2022, 16:08Jestem bardzo zaciekawiony, zwłaszcza, że jeden z odcinków robi Panos Cosmatos. Oby skończyło lepiej niż co najwyżej średni "Mistrzowie horroru" z lat dwutysięcznych. Odcinki mają też całkiem niezłą obsadę, jest np. Peter Weller, Tim Blake Nelson, Andrew Lincoln i Crispin Glover.
Wlaśnie sprawdziłem, że jednym z reżyserów jest twórca The Empty Man!
Cytat z robgordon data 19 sierpnia, 2022, 15:10W Na Ekranie Muszyński ocenił pierwsze 6 odcinków Rodu smoka na 9/10. Ale akurat do jego ocen podchodzę bardzo nieufnie. Na RT recenzje dopiero zaczynają spływać.
W Na Ekranie Muszyński ocenił pierwsze 6 odcinków Rodu smoka na 9/10. Ale akurat do jego ocen podchodzę bardzo nieufnie. Na RT recenzje dopiero zaczynają spływać.
Cytat z Fandorin data 19 sierpnia, 2022, 23:46WTEM!
Netflix wypuścił kolejny odcinek Sandmana. Ależ niespodzianka!
Tym razem sięgnięto po 3. tom zbiorczy i wybrano z niego dwie historie: Sen tysiąca kotów (durny* Netflix przetłumaczył to jako Sen o tysiącu kotów) to animacja luźno powiązana z główną historią. Ale jakie to dobre: fenomenalna opowieść, kapitalny dubbing (maluch jest przeuroczy!), ciekawa forma, no i KOTY. U Gaimana te zwierzaki pojawiają się bardzo często i są to istoty magiczne. Jeśli ktoś nie lubi tych zwierzaków, to może mu nie przypasować ta część. Następnie dostajemy klasycznie aktorską już opowieść Kaliope, o muzie pisarzy i jej relacji z Morfeuszem. W porównaniu do komiksu historia został mocno ugrzeczniona (zrezygnowano m.in. ze sceny gwałtu, która jest tylko delikatnie zasugerowana), ale to nadal ciekawa i mocna rzecz.
Dodatkowy plusik za pojawienie się wielu znajomych z Doctora Who 🙂
Serialowi brakuje trochę jakości realizacyjnej (jest poprawnie), ale nadrabia to niesamowitymi fabułami Gaimana. Mam nadzieję, że wkrótce pojawi się potwierdzenie zamówienia 2. sezonu. A może dostaniemy kolejny bonus-niespodziankę w postaci adaptacji Snu nocy letniej? Ależ by było pięknie.
I jeszcze taka dygresja. Czytam w sieci opinie o serialu, które są w większości pozytywne, ale...
Ale zawsze jest jakieś ale. Chodzi oczywiście o "promowanie" przez N treści LGBT. Serio? Ku.wa, w 2022 roku kogoś oburza ta tematyka, ale uważa, że w komiksie było to pokazane "z większą klasą"? Gaiman ponad 30 lat temu zamieścił w, bądź co bądź, mainstreamowej serii komiksowej sporo postaci nie-hetero. W czasach epidemii AIDS poruszanie tych kwestii musiało być dużo bardziej szokujące i kontrowersyjne niż obecne podejście platformy strimingowej. Wyczuwam tu pewną ahistoryczność wnioskowania (i przy okazji zasłużony ból dupy co poniektórych). Fakt, że w komiksie osoby te często były gnojone, podczas gdy Netflix pokazuje ich funkcjonujących w miarę normalnie w społeczeństwie. Czyli co? Kiedyś było lepiej? Aha...
*durnowatość Netfliksa objawiała się również m.in. tym, że do oglądania premierowych odcinków BCS w dniu premiery musiałem zmieniać język serwisu, aby w ogóle mieć dostęp do nowego epizodu, i to bez polskich napisów.
WTEM!
Netflix wypuścił kolejny odcinek Sandmana. Ależ niespodzianka!
Tym razem sięgnięto po 3. tom zbiorczy i wybrano z niego dwie historie: Sen tysiąca kotów (durny* Netflix przetłumaczył to jako Sen o tysiącu kotów) to animacja luźno powiązana z główną historią. Ale jakie to dobre: fenomenalna opowieść, kapitalny dubbing (maluch jest przeuroczy!), ciekawa forma, no i KOTY. U Gaimana te zwierzaki pojawiają się bardzo często i są to istoty magiczne. Jeśli ktoś nie lubi tych zwierzaków, to może mu nie przypasować ta część. Następnie dostajemy klasycznie aktorską już opowieść Kaliope, o muzie pisarzy i jej relacji z Morfeuszem. W porównaniu do komiksu historia został mocno ugrzeczniona (zrezygnowano m.in. ze sceny gwałtu, która jest tylko delikatnie zasugerowana), ale to nadal ciekawa i mocna rzecz.
Dodatkowy plusik za pojawienie się wielu znajomych z Doctora Who 🙂
Serialowi brakuje trochę jakości realizacyjnej (jest poprawnie), ale nadrabia to niesamowitymi fabułami Gaimana. Mam nadzieję, że wkrótce pojawi się potwierdzenie zamówienia 2. sezonu. A może dostaniemy kolejny bonus-niespodziankę w postaci adaptacji Snu nocy letniej? Ależ by było pięknie.
I jeszcze taka dygresja. Czytam w sieci opinie o serialu, które są w większości pozytywne, ale...
Ale zawsze jest jakieś ale. Chodzi oczywiście o "promowanie" przez N treści LGBT. Serio? Ku.wa, w 2022 roku kogoś oburza ta tematyka, ale uważa, że w komiksie było to pokazane "z większą klasą"? Gaiman ponad 30 lat temu zamieścił w, bądź co bądź, mainstreamowej serii komiksowej sporo postaci nie-hetero. W czasach epidemii AIDS poruszanie tych kwestii musiało być dużo bardziej szokujące i kontrowersyjne niż obecne podejście platformy strimingowej. Wyczuwam tu pewną ahistoryczność wnioskowania (i przy okazji zasłużony ból dupy co poniektórych). Fakt, że w komiksie osoby te często były gnojone, podczas gdy Netflix pokazuje ich funkcjonujących w miarę normalnie w społeczeństwie. Czyli co? Kiedyś było lepiej? Aha...
*durnowatość Netfliksa objawiała się również m.in. tym, że do oglądania premierowych odcinków BCS w dniu premiery musiałem zmieniać język serwisu, aby w ogóle mieć dostęp do nowego epizodu, i to bez polskich napisów.
Cytat z Szaman data 20 sierpnia, 2022, 11:26Ciekawy przypadek serialu który był gigantem w momencie swojej emisji, a potem świat kompletnie o nim zapomniał. Brak spin-offów? Jakaś zmiana poczucia humoru w społeczeństwie? Podupadła kariera jego gwiazd, no może oprócz Lucy Liu?
https://www.filmweb.pl/news/Ally+McBeal+powr%C3%B3ci.+Trwaj%C4%85+prace+nad+sequelem+kultowego+serialu-147461
Ciekawy przypadek serialu który był gigantem w momencie swojej emisji, a potem świat kompletnie o nim zapomniał. Brak spin-offów? Jakaś zmiana poczucia humoru w społeczeństwie? Podupadła kariera jego gwiazd, no może oprócz Lucy Liu?
Cytat z robgordon data 20 sierpnia, 2022, 12:33Cytat z Szaman data sierpień 20, 2022, 11:26Ciekawy przypadek serialu który był gigantem w momencie swojej emisji, a potem świat kompletnie o nim zapomniał. Brak spin-offów? Jakaś zmiana poczucia humoru w społeczeństwie? Podupadła kariera jego gwiazd, no może oprócz Lucy Liu?
https://www.filmweb.pl/news/Ally+McBeal+powr%C3%B3ci.+Trwaj%C4%85+prace+nad+sequelem+kultowego+serialu-147461
Ja wiem czy zapomniał? Z pewnością nie pomaga fakt, że u nas nie jest chyba nigdzie dostępny. Ale wydaje mi się, że nadal gdzieś tam funkcjonuje w pamięci tych, którzy go wtedy oglądali. Ja do dziś używam nawet jednego tekstu ("było, minęło"). Ale nie zapominajmy, że skończył się 20 lat temu. To po prostu inna epoka.
A podupadanie kariery serialowych gwiazd z lat minionych nie jest niczym nowym. Powiem więcej, jest raczej prawidłowością. Więc jeśli nawet założymy, że to serial w jakimś stopniu zapomniany, to w karierze jego gwiazd nie szukałbym przyczyn.
Cytat z Szaman data sierpień 20, 2022, 11:26Ciekawy przypadek serialu który był gigantem w momencie swojej emisji, a potem świat kompletnie o nim zapomniał. Brak spin-offów? Jakaś zmiana poczucia humoru w społeczeństwie? Podupadła kariera jego gwiazd, no może oprócz Lucy Liu?
Ja wiem czy zapomniał? Z pewnością nie pomaga fakt, że u nas nie jest chyba nigdzie dostępny. Ale wydaje mi się, że nadal gdzieś tam funkcjonuje w pamięci tych, którzy go wtedy oglądali. Ja do dziś używam nawet jednego tekstu ("było, minęło"). Ale nie zapominajmy, że skończył się 20 lat temu. To po prostu inna epoka.
A podupadanie kariery serialowych gwiazd z lat minionych nie jest niczym nowym. Powiem więcej, jest raczej prawidłowością. Więc jeśli nawet założymy, że to serial w jakimś stopniu zapomniany, to w karierze jego gwiazd nie szukałbym przyczyn.
Cytat z robgordon data 21 sierpnia, 2022, 20:02Obejrzałem sobie 2 odcinki Reachera. Nic odkrywczego nie powiem, serial bardzo w klimacie lat 90-tych. Ale jak na razie ogląda się przyjemnie.
Obejrzałem sobie 2 odcinki Reachera. Nic odkrywczego nie powiem, serial bardzo w klimacie lat 90-tych. Ale jak na razie ogląda się przyjemnie.
Cytat z Szaman data 22 sierpnia, 2022, 05:56https://twitter.com/DEADLINE/status/1561536213521014785?t=62s7GsHZkmaET8mEb_bKLQ&s=19
‘The Last Of Us’: HBO Releases First Footage Of Pedro Pascal Series Based On PlayStation Video Games https://t.co/WtHPmKZxUT
— Deadline Hollywood (@DEADLINE) August 22, 2022
Cytat z Mierzwiak data 22 sierpnia, 2022, 08:37Spodziewałem się ciekawszej strony wizualnej, wygląda to dość, nie wiem, zwyczajnie?
Spodziewałem się ciekawszej strony wizualnej, wygląda to dość, nie wiem, zwyczajnie?
Cytat z Marek Pilarski data 22 sierpnia, 2022, 09:39Moja pierwsza myśl podobna, czyli brak jakiegokolwiek klimatu. Ale to tylko krótki urywek, więc ciężko więcej powiedzieć. Poza tym nigdy nie grałem w grę.
Moja pierwsza myśl podobna, czyli brak jakiegokolwiek klimatu. Ale to tylko krótki urywek, więc ciężko więcej powiedzieć. Poza tym nigdy nie grałem w grę.