aby założyć posty i tematy.

Opinie o serialach

PreviousPage 96 of 166Next

Ujęcie z mostu jak dokument. Poza tym nie podejmuje się żadnej oceny. Nadal jednak uważam, że będzie to gigantyczny niewypał.

Pierwszy odcinek House of Dragon bardzo fajny fabularnie i aktorsko. Wiele świetnych scen i całe zawiązanie intrygi wypada świetnie, marce zrobiło dobrze powrócenie do korzeni czyli spisków i relacji miedzy dwuznacznymi bohaterami uwiklanymi w społeczne i systemowe więzy, które pomimo fikcyjnego świata są w pełni rzeczywiste.

Natomiast rozczarowała mnie sfera techniczno-artystystyczna. Okej, CGIbjest bardzo dobre, tak długo jak nie widzimy smoków blisko na tle ludzi. Podobnie same scenografie, kostiumy i charakteryzacje. Jednocześnie zdjęcia są...brzydkie. Zarówno kolory jak i oświetlenie, nie powala też sama pracy kamery (absurdalna pierwsza osoba na turnieju). Właściwie obserwujemy tu serial który technicznie nie odstawia fuszerki i jest na bardzo dobrym poziomie rzemiosła, ale nie posiada stylu, nie probuje obrazem za dużo opowiadać. Kreowanie klimatu poprzez zrobienie scen szaroburymi też raczej nie jest ciekawe.

Matt Smith jest w porządku, ale pozostaje w cieniu Considine'a, Rhysa i co ciekawe również młodych aktorek które sa świetne.

Straszny bałagan z domem Konga i potworami wokół niego, aż nie pasujący do dzisiejszych czasów.

To nie jest bałagan, po prostu King Kong jest już w domenie publicznej więc jak się dobrze zgrają to w jednym roku każde studio może zrobić coś w tym temacie 🙂

A no tak! I nie można przecież tego zablokować. Podobnie jak Robin Hood czy Kubuś Puchatek.

Co???? Jeszcze w dodatku do serialu? Myślałem, że nie ma siły i chęci.

A właśnie, miałem zapytać... da się oglądać HotD beż znajomości GoT? Wiem, że to prequel, więc przypuszczam, że się da.

Raczej się da, ale jest jedna scena która bardzo mocno odnosi się do tego co jest głównym wątkiem GoT a sam serial zakłada pełna znajomość świata więc z marszu nie tłumaczy żadnych jego zasad.

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

Można też patrzeć bez żadnej znajomości niczego jak Bob Odenkirk wciska kit ludziom. Bardzo polecam 🙂

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

Cytat z Szaman data sierpień 26, 2022, 21:13

https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1563253358710132736

Hm. Pierwszy sezon posiadał ciężar emocjonalny. Drugi będzie po prostu serialem akcji?

Kenneth Branagh jako Boris Johnson. xP

Reacher

Sezon 1 obejrzany. Ocena się nie zmieniła, dobrze się to ogląda. Niby nic wielkiego, ale jednocześnie warto docenić, że można nakręcić serial, który składa się ze znanych na wylot składników, ale jest wciągający i sprawia frajdę. Pamiętam też, że oglądając zwiastun miałem obawy co do aktora grającego główną rolę. Pozbyłem się właściwie po 10 minutach pierwszego odcinka. Alan Ritchson jest świetny jako Reacher. Nie wiem czy idealnie oddaje Reachera książkowego, ale jeśli nie, to tylko źle dla książek 😉 Co poza tym? Świetna chemia między trójką głównych bohaterów (aż szkoda, że każda książkowa historia dzieje się w innym miejscu), fajne sceny bójek i pomysłowe zgony 😉 Minus? Ostatni odcinek nieco rozczarowuje. Ale nie psuje ogólnej oceny.

Brzmi ciekawie.

Mamy już multiwersum komiksowo-blockbusterowe, mamy multiwersum komediowo-zwariowane, pora na multiwersum w wydaniu mroczno-poważnym.

Racja, czekam.

Jeśli chodzi o poważne alternatywne rzeczywistości niezmiennie polecam dwa sezony znakomitego Counterpart.

Drugi odcinek House of Dragon jeszcze lepszy. Ale jest w nim scena w której chciałbym się dowiedzieć jak prowadzono aktorkę bo jest bardzo niekomfortowa.

Fabularnie coraz lepiej, operatorka też się poprawiła i jest kilka kadrów wywołujących efekt WOW (CGI niestety momentami ciągle zgrzyta). Uważam też, że Matt Smith nie odnajduje się w swojej roli. A reszta? Super. Bardzo cieszy że Paddy Considine i Rhys Ifans dostali takie role które dają im tyle możliwości. Młode aktorki coraz bardziej zaskakują, Alcock idzie ramię w ramię z weteranami. Ogląda się to świetnie, bardzo dobry powrót do korzeni tego co czyniło GoT ciekawym.

PreviousPage 96 of 166Next