Opinie o serialach
Cytat z Mierzwiak data 5 września, 2022, 08:55Na oficjalnym kanale League of Legends dostępny jest już cały, 5-odcinkowy (razem 2,5 godziny) making of Arcane:
https://youtu.be/Mz4-38d3-AE
Na oficjalnym kanale League of Legends dostępny jest już cały, 5-odcinkowy (razem 2,5 godziny) making of Arcane:
Cytat z Marek Pilarski data 7 września, 2022, 20:26https://www.youtube.com/watch?v=lG9YFC0Lj0A
Cytat z Szaman data 9 września, 2022, 18:30https://twitter.com/DEADLINE/status/1568287194841743361?t=iBg97mGup_05ZYAHnRmeIw&s=19
Stephen Fry Joins Season 3 Of ‘The Morning Show’ https://t.co/dgawUVOWl8
— Deadline Hollywood (@DEADLINE) September 9, 2022
Cytat z Szaman data 9 września, 2022, 18:59No dobra, da się do tych zmian kostiumu przyzwyczaić
https://twitter.com/empiremagazine/status/1568283592354045954
No dobra, da się do tych zmian kostiumu przyzwyczaić
Daredevil returns in #SheHulk's mid-season trailer.
Watch it here: https://t.co/sQRUsEamTN pic.twitter.com/3iVRDGcC6O
— Empire Magazine (@empiremagazine) September 9, 2022
Cytat z Szaman data 10 września, 2022, 17:07Skończyłem Better Call Saul. Musiałbym dłużej zebrać myśli, a pewnie napisano już wiele ciekawszych i bardziej odkrywczych. Zatem o takie luźne przemyślenia, jedno będzie chyba kontrowersyjne, zacznę od niego:
- między Odenkirkiem i Seehorn było bardzo niewiele chemii, ale ich postacie i relacja między nimi była tak fantastycznie napisana, że zamiast Rhei mógł grać Ashton Kutcher i na jedno by wyszło. Z racji Gilligana skojarzyło mi się to z Archiwum X i już tłumaczę dlaczego. Na początku Mulder i Scully mieli kosmiczną chemię, potem David był już myślami jakoś gdzie indziej i gdy już ta relacja dogasała to zrobiono z nich parę. Goodman i Wexler od początku są w tym momencie gdy u Muldera i Scully dogasało, no jakoś po prostu w to nie uwierzyłem. Ale cała ta zależność, ten związek jest rozpisany po prostu genialnie. To pewnie tylko subiektywne odczucie, no ale te wszystkie sceny mycia zębów, drobne sceny łóżkowe, czy ten montaż z "Something Stupid" trafiały kulą w płot
- druga niepopularna opinia- rola Wexler wcale nie jest aż tak dobra, jak wielu chciałoby widzieć. Może spodziewałem się za dużo, a może jest to takie windowanie na siłę, bo to jednak fantastycznie napisana rola kobieca.
- chyba niepopularna opinia, bo nie widziałem na jego temat żadnych pochwał: Patrick Fabian jako Howard to Himalaje sztuki castingu i świetna rola drugoplanowa. Nie kojarzyłem go zupełnie, urodził się by to zagrać
- Varga mocno odstawał, ale trochę zrehabilitował się swoją ostatnią sceną w serialu
- To jeden z najbardziej satysfakcjonujących seriali. Każdy wątek przez te 6 sezonów wydawał się starannie zaplanowany, każdy temat wybrzmiał w odpowiedni sposób, finał był bezbłędny, 6 sezon był prawie bezbłędny (no jednak odcinki z Genem troszeczkę odstawały), na czele z fantastycznym, dwuczęściowym domknięciem wątków Hamlina i Lalo, gdzie BCS osiąga absolutne wyżyny
- Ale jednak pozwolę sobie na szpileczkę: moim zdaniem sezon 4 trochę gubi śrubki z perfekcyjnie działającej maszyny, ale nadrabia świetnym finałem. Coś im zgrzytnęło po zmarginalizowaniu wątków HHM-u, mimo, że wyglądało to na zaplanowane.
- co tutaj wyprawiają Bob Odenkirk i Jonathan Banks to chyba nie muszę pisać.
9/10 i serduszko. Będę tęsknił.
Nigdy, przenigdy nie kręćcie kontynuacji!
Skończyłem Better Call Saul. Musiałbym dłużej zebrać myśli, a pewnie napisano już wiele ciekawszych i bardziej odkrywczych. Zatem o takie luźne przemyślenia, jedno będzie chyba kontrowersyjne, zacznę od niego:
- między Odenkirkiem i Seehorn było bardzo niewiele chemii, ale ich postacie i relacja między nimi była tak fantastycznie napisana, że zamiast Rhei mógł grać Ashton Kutcher i na jedno by wyszło. Z racji Gilligana skojarzyło mi się to z Archiwum X i już tłumaczę dlaczego. Na początku Mulder i Scully mieli kosmiczną chemię, potem David był już myślami jakoś gdzie indziej i gdy już ta relacja dogasała to zrobiono z nich parę. Goodman i Wexler od początku są w tym momencie gdy u Muldera i Scully dogasało, no jakoś po prostu w to nie uwierzyłem. Ale cała ta zależność, ten związek jest rozpisany po prostu genialnie. To pewnie tylko subiektywne odczucie, no ale te wszystkie sceny mycia zębów, drobne sceny łóżkowe, czy ten montaż z "Something Stupid" trafiały kulą w płot
- druga niepopularna opinia- rola Wexler wcale nie jest aż tak dobra, jak wielu chciałoby widzieć. Może spodziewałem się za dużo, a może jest to takie windowanie na siłę, bo to jednak fantastycznie napisana rola kobieca.
- chyba niepopularna opinia, bo nie widziałem na jego temat żadnych pochwał: Patrick Fabian jako Howard to Himalaje sztuki castingu i świetna rola drugoplanowa. Nie kojarzyłem go zupełnie, urodził się by to zagrać
- Varga mocno odstawał, ale trochę zrehabilitował się swoją ostatnią sceną w serialu
- To jeden z najbardziej satysfakcjonujących seriali. Każdy wątek przez te 6 sezonów wydawał się starannie zaplanowany, każdy temat wybrzmiał w odpowiedni sposób, finał był bezbłędny, 6 sezon był prawie bezbłędny (no jednak odcinki z Genem troszeczkę odstawały), na czele z fantastycznym, dwuczęściowym domknięciem wątków Hamlina i Lalo, gdzie BCS osiąga absolutne wyżyny
- Ale jednak pozwolę sobie na szpileczkę: moim zdaniem sezon 4 trochę gubi śrubki z perfekcyjnie działającej maszyny, ale nadrabia świetnym finałem. Coś im zgrzytnęło po zmarginalizowaniu wątków HHM-u, mimo, że wyglądało to na zaplanowane.
- co tutaj wyprawiają Bob Odenkirk i Jonathan Banks to chyba nie muszę pisać.
9/10 i serduszko. Będę tęsknił.
Cytat z Szaman data 10 września, 2022, 18:32https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1568653146817429505
Christian Slater will star in ‘WILLOW’. #D23Expo pic.twitter.com/2rJVfOuI09
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) September 10, 2022
Cytat z Szaman data 10 września, 2022, 18:42https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1568655305847803906
The first poster for ‘WILLOW’, releasing November 30 on Disney+ #D23Expo pic.twitter.com/yhbZlEaPBw
Cytat z Szaman data 10 września, 2022, 20:01Tam grindhouse, tutaj thriller szpiegowski, a wszystko takie mechaniczne i zupełnie nieangażujące.
Tam grindhouse, tutaj thriller szpiegowski, a wszystko takie mechaniczne i zupełnie nieangażujące.
Cytat z Szaman data 10 września, 2022, 20:02https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1568676083951607810
Ke Huy Quan has been cast in ‘LOKI’ Season 2. #D23Expo pic.twitter.com/HHukJU96bm
Cytat z Szaman data 10 września, 2022, 20:41https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1568685700236644353
A live-action ‘ASSASSINS CREED’ series is officially in the works at Netflix pic.twitter.com/UDPbmCOiJv
Cytat z Szaman data 11 września, 2022, 10:54Nadal nie dokończyłem 11 sezonu. Przy ostatniej próbie uznałem, że się poddaje i zobaczyłem końcówkę finału 🙂 Mam nadzieję, że to był już ostateczny koniec.
Nadal nie dokończyłem 11 sezonu. Przy ostatniej próbie uznałem, że się poddaje i zobaczyłem końcówkę finału 🙂 Mam nadzieję, że to był już ostateczny koniec.
Cytat z Fandorin data 11 września, 2022, 12:15Cytat z Szaman data wrzesień 10, 2022, 17:07Skończyłem Better Call Saul. Musiałbym dłużej zebrać myśli, a pewnie napisano już wiele ciekawszych i bardziej odkrywczych. Zatem o takie luźne przemyślenia, jedno będzie chyba kontrowersyjne, zacznę od niego:
W zasadzie mógłbym się zgodzić z tym brakiem chemii, tylko że moim zdaniem właśnie tak ten związek został rozpisany. To nie jest relacja romantyczna! Już prędzej kumpelska, ale to też jest wtórne wobec tego, że mamy tu spotkanie dwóch osób o podobnych celach/aspiracjach, które nawiązują (czysto intuicyjnie, bez wyraźnych deklaracji) sojusz w swojej drodze na drabinie społecznej. Mają na niej wyraźnie pod górkę z racji swojego pochodzenia; ich talent, pracowitość i zaradność z reguły okazują się niewystarczające dla uprzywilejowanych, pogardzających nimi (jawnie bądź w sposób nieuświadomiony) bogatych i wpływowych osób. Dlatego muszą tak kombinować, a łatwiej jest prowadzić tę grę wspólnie. Takim sojusznikiem dla bohatera mógłby być właśnie Ashton Kutcher lub inny Hudefacki, ale twórcy zdecydowali się umieścić na jego drodze akurat Kim. Nie bardzo wiem na czym w ich przypadku ta chemia miałaby polegać.
druga niepopularna opinia- rola Wexler wcale nie jest aż tak dobra, jak wielu chciałoby widzieć. Może spodziewałem się za dużo, a może jest to takie windowanie na siłę, bo to jednak fantastycznie napisana rola kobieca.
Tutaj nie mogę się zgodzić. Nie jest to z pewnością rola tak efektowna, jak Odenkirka, z reguły jest dużo bardziej stonowana, ale ma sporo wybitnych momentów. Już nie pamiętam tak dobrze pierwszych sezonów, ale w finale Rhea daje prawdziwy popis, a scena w autobusie na lotnisku to mistrzostwo.
chyba niepopularna opinia, bo nie widziałem na jego temat żadnych pochwał: Patrick Fabian jako Howard to Himalaje sztuki castingu i świetna rola drugoplanowa. Nie kojarzyłem go zupełnie, urodził się by to zagrać
To zjawisko, które kojarzę najbardziej właśnie z amerykańskiej telewizji. Casting idealny, aktor ma warunki do zagrania tej jednej jedynej roli w życiu. Podejrzewam, że już nigdy czegoś takiego nie powtórzy.
Varga mocno odstawał, ale trochę zrehabilitował się swoją ostatnią sceną w serialu
Pełna zgoda.
To jeden z najbardziej satysfakcjonujących seriali. Każdy wątek przez te 6 sezonów wydawał się starannie zaplanowany, każdy temat wybrzmiał w odpowiedni sposób, finał był bezbłędny, 6 sezon był prawie bezbłędny (no jednak odcinki z Genem troszeczkę odstawały), na czele z fantastycznym, dwuczęściowym domknięciem wątków Hamlina i Lalo, gdzie BCS osiąga absolutne wyżyny
A ja uważam, że wątki Nacho i Lalo zostały rozegrane trochę zbyt szybko w porównaniu do tego, jak wcześniej starannie kładziono grunt pod te wydarzenia (Fring wykazał się prawdziwą prekognicją umieszczając broń akurat w tym miejscu 😉 ). Pomimo zwiększenia liczby odcinków w 6. sezonie chyba jednak zabrakło trochę czasu na zamknięcie wszystkich tematów. Ale już zakończenie wątku Jimmy'ego/Saula/Gene'a i Kim było genialne.
Niby tak, ale tak samo myślałem po zakończeniu Breaking Bad. Chyba, że masz na myśli bezpośrednią kontynuację wątków Saula i Kim. A co byś powiedział na młodszego Mike'a w czasach policyjnych?
Cytat z Szaman data wrzesień 10, 2022, 17:07Skończyłem Better Call Saul. Musiałbym dłużej zebrać myśli, a pewnie napisano już wiele ciekawszych i bardziej odkrywczych. Zatem o takie luźne przemyślenia, jedno będzie chyba kontrowersyjne, zacznę od niego:
W zasadzie mógłbym się zgodzić z tym brakiem chemii, tylko że moim zdaniem właśnie tak ten związek został rozpisany. To nie jest relacja romantyczna! Już prędzej kumpelska, ale to też jest wtórne wobec tego, że mamy tu spotkanie dwóch osób o podobnych celach/aspiracjach, które nawiązują (czysto intuicyjnie, bez wyraźnych deklaracji) sojusz w swojej drodze na drabinie społecznej. Mają na niej wyraźnie pod górkę z racji swojego pochodzenia; ich talent, pracowitość i zaradność z reguły okazują się niewystarczające dla uprzywilejowanych, pogardzających nimi (jawnie bądź w sposób nieuświadomiony) bogatych i wpływowych osób. Dlatego muszą tak kombinować, a łatwiej jest prowadzić tę grę wspólnie. Takim sojusznikiem dla bohatera mógłby być właśnie Ashton Kutcher lub inny Hudefacki, ale twórcy zdecydowali się umieścić na jego drodze akurat Kim. Nie bardzo wiem na czym w ich przypadku ta chemia miałaby polegać.
druga niepopularna opinia- rola Wexler wcale nie jest aż tak dobra, jak wielu chciałoby widzieć. Może spodziewałem się za dużo, a może jest to takie windowanie na siłę, bo to jednak fantastycznie napisana rola kobieca.
Tutaj nie mogę się zgodzić. Nie jest to z pewnością rola tak efektowna, jak Odenkirka, z reguły jest dużo bardziej stonowana, ale ma sporo wybitnych momentów. Już nie pamiętam tak dobrze pierwszych sezonów, ale w finale Rhea daje prawdziwy popis, a scena w autobusie na lotnisku to mistrzostwo.
chyba niepopularna opinia, bo nie widziałem na jego temat żadnych pochwał: Patrick Fabian jako Howard to Himalaje sztuki castingu i świetna rola drugoplanowa. Nie kojarzyłem go zupełnie, urodził się by to zagrać
To zjawisko, które kojarzę najbardziej właśnie z amerykańskiej telewizji. Casting idealny, aktor ma warunki do zagrania tej jednej jedynej roli w życiu. Podejrzewam, że już nigdy czegoś takiego nie powtórzy.
Varga mocno odstawał, ale trochę zrehabilitował się swoją ostatnią sceną w serialu
Pełna zgoda.
To jeden z najbardziej satysfakcjonujących seriali. Każdy wątek przez te 6 sezonów wydawał się starannie zaplanowany, każdy temat wybrzmiał w odpowiedni sposób, finał był bezbłędny, 6 sezon był prawie bezbłędny (no jednak odcinki z Genem troszeczkę odstawały), na czele z fantastycznym, dwuczęściowym domknięciem wątków Hamlina i Lalo, gdzie BCS osiąga absolutne wyżyny
A ja uważam, że wątki Nacho i Lalo zostały rozegrane trochę zbyt szybko w porównaniu do tego, jak wcześniej starannie kładziono grunt pod te wydarzenia (Fring wykazał się prawdziwą prekognicją umieszczając broń akurat w tym miejscu 😉 ). Pomimo zwiększenia liczby odcinków w 6. sezonie chyba jednak zabrakło trochę czasu na zamknięcie wszystkich tematów. Ale już zakończenie wątku Jimmy'ego/Saula/Gene'a i Kim było genialne.
Niby tak, ale tak samo myślałem po zakończeniu Breaking Bad. Chyba, że masz na myśli bezpośrednią kontynuację wątków Saula i Kim. A co byś powiedział na młodszego Mike'a w czasach policyjnych?
Cytat z Fandorin data 11 września, 2022, 12:22Cytat z Mierzwiak data wrzesień 11, 2022, 10:30Wczoraj mieliśmy 29. rocznicę premiery The X-Files.
Niebywałe.
Powoli zaczynam się zastanawiać nad (re-)re-watchem. Może jeszcze nie teraz, ale ten czas nadejdzie. Ale wpierw Twin Peaks z premierowym oglądaniem 3. sezonu.
Cytat z Szaman data wrzesień 11, 2022, 10:54Nadal nie dokończyłem 11 sezonu. Przy ostatniej próbie uznałem, że się poddaje i zobaczyłem końcówkę finału 🙂 Mam nadzieję, że to był już ostateczny koniec.
Dla mnie kanoniczne jest 9 sezonów. 10. obejrzałem bez większych emocji (chyba jeden naprawdę dobry odcinek), a 11. w ogóle nie ruszyłem.
Cytat z Mierzwiak data wrzesień 11, 2022, 10:30Wczoraj mieliśmy 29. rocznicę premiery The X-Files.
Niebywałe.
Powoli zaczynam się zastanawiać nad (re-)re-watchem. Może jeszcze nie teraz, ale ten czas nadejdzie. Ale wpierw Twin Peaks z premierowym oglądaniem 3. sezonu.
Cytat z Szaman data wrzesień 11, 2022, 10:54Nadal nie dokończyłem 11 sezonu. Przy ostatniej próbie uznałem, że się poddaje i zobaczyłem końcówkę finału 🙂 Mam nadzieję, że to był już ostateczny koniec.
Dla mnie kanoniczne jest 9 sezonów. 10. obejrzałem bez większych emocji (chyba jeden naprawdę dobry odcinek), a 11. w ogóle nie ruszyłem.
Cytat z Szaman data 11 września, 2022, 12:40Ciężko powiedzieć z tą chemią, w sumie to nie komedia romantyczna. Może i przesadziłem z tym zarzutem. Co do Seehorn, dobra, mogę się zgodzić, że jest coraz lepsza. Może za bardzo się nastawiłem, bo widziałem wiele komentarzy pomstujących za brak nagród dla niej.
A ja miałem z kolei wrażenie, że bardzo dużo czasu poświęcono dla Nacho i miał idealne pożegnanie. W ogóle tam gdzie nie ograniczał ich Breaking Bad, tam każdy z aktorów mógł czuć się usatysfakcjonowany swoim pożegnaniem z serialem.
Prequel o Mike'u? Oglądałbym, ale na ich miejscu nie próbowałbym już trzeci raz.
Ciężko powiedzieć z tą chemią, w sumie to nie komedia romantyczna. Może i przesadziłem z tym zarzutem. Co do Seehorn, dobra, mogę się zgodzić, że jest coraz lepsza. Może za bardzo się nastawiłem, bo widziałem wiele komentarzy pomstujących za brak nagród dla niej.
A ja miałem z kolei wrażenie, że bardzo dużo czasu poświęcono dla Nacho i miał idealne pożegnanie. W ogóle tam gdzie nie ograniczał ich Breaking Bad, tam każdy z aktorów mógł czuć się usatysfakcjonowany swoim pożegnaniem z serialem.
Prequel o Mike'u? Oglądałbym, ale na ich miejscu nie próbowałbym już trzeci raz.
Cytat z Fandorin data 11 września, 2022, 12:53W przypadku Nacho może faktycznie nie tyle, że dostał mało czasu, zdziwiło mnie po prostu w jakim kierunku to poszło. Nie spodziewałem się tego[spoiler title=""]że go tak od razu spiszą na straty; wiedziałem, że musi zniknąć przed BB[/spoiler], może źle odczytałem jego wątek.
W przypadku Nacho może faktycznie nie tyle, że dostał mało czasu, zdziwiło mnie po prostu w jakim kierunku to poszło. Nie spodziewałem się tego
Cytat z robgordon data 12 września, 2022, 10:52Przyznam, że zwiastuny Andora, Secret Invasion i Willow podobają mi się. Każdy z tych seriali chciałbym zobaczyć. Choć pewnie będę musiał coś odrzucić. Andor już wcześniej robił dobre wrażenie, w Willow podoba mi się klimat i strona wizualna. SI daje nadzieję na dobre kino sensacyjne i wzbudza we mnie o wiele więcej zainteresowania niż SheHulk czy Miss Marvel. Się zobaczy.
Przyznam, że zwiastuny Andora, Secret Invasion i Willow podobają mi się. Każdy z tych seriali chciałbym zobaczyć. Choć pewnie będę musiał coś odrzucić. Andor już wcześniej robił dobre wrażenie, w Willow podoba mi się klimat i strona wizualna. SI daje nadzieję na dobre kino sensacyjne i wzbudza we mnie o wiele więcej zainteresowania niż SheHulk czy Miss Marvel. Się zobaczy.
Cytat z robgordon data 12 września, 2022, 10:58Do samolotu potrzebowałem czegoś niezobowiązującego. Padło na Barry pierwszy sezon i Paper Girls. Barry w porządku, choć z zachwytami bym nie przesadzał. Brakuje mi nieco lepszej historii lub może bardziej absurdalnej. PG miałem oglądać dziś, wracając do kraju. Ale parę dni temu gruchnęła wiadomość o kasacji serialu. No i nie wiem :/
Do samolotu potrzebowałem czegoś niezobowiązującego. Padło na Barry pierwszy sezon i Paper Girls. Barry w porządku, choć z zachwytami bym nie przesadzał. Brakuje mi nieco lepszej historii lub może bardziej absurdalnej. PG miałem oglądać dziś, wracając do kraju. Ale parę dni temu gruchnęła wiadomość o kasacji serialu. No i nie wiem :/