Star Wars
Cytat z Szaman data 17 września, 2022, 14:28Nie wiem kto po raz kolejny uznał, że łysy Rupert Friend jest dobrym pomysłem 🙂
Nie wiem kto po raz kolejny uznał, że łysy Rupert Friend jest dobrym pomysłem 🙂
Cytat z Mierzwiak data 18 września, 2022, 10:10Zacząłem drugi sezon Rebels i znowu wspomnienie o Kenobim przyprawia mnie niemal o wylew.
Kolejne porównanie tej samej postaci:
Żenada, dno i paździerz.
Zacząłem drugi sezon Rebels i znowu wspomnienie o Kenobim przyprawia mnie niemal o wylew.
Kolejne porównanie tej samej postaci:

Żenada, dno i paździerz.
Cytat z robgordon data 20 września, 2022, 17:20Są pierwsze recenzje pierwszych odcinków Andora:
https://filmozercy.com/wpis/andor-przedpremierowa-recenzja-serialu-z-gwiezdnych-wojen-lotr-2049?fbclid=IwAR2ntI5bRZu_07tDA1P6vydoHyqJacp5aOCq8FD0aOWA2TWseCtCT8JkOxQ
Są pierwsze recenzje pierwszych odcinków Andora:
Cytat z Szaman data 21 września, 2022, 16:37Andor 1x01
Bardzo przeciętny ten pilot, właściwie nie złapał mnie na żaden haczyk, nie zachęcił do dalszego oglądania. Ile razy mam się zachwycać, że wyszli w plener, czy, że kręcą w prawdziwym studiu, a nie niebieskiej hali, skoro już przy Force Awakens było pełno tego typu pochwał, potem wrócili do plastiku i tak w kółko. Nie zachwyca mnie też wplecenie współczesnego wątku o niechęci policji do imigrantów, bo jeszcze nie zwariowałem aby przyznawać za to dodatkowe punkty fabułom.
Luna jest totalnie do zapomnienia, na plus to, że jednak jego czyny nie są jednoznaczne. Jak na razie najciekawsza postać to urzędniczy służbista, pisany ewidentnie pod Tophera Grace'a, który być może nie odebrał telefonu.
Dałbym takie 5/10.
Andor 1x01
Bardzo przeciętny ten pilot, właściwie nie złapał mnie na żaden haczyk, nie zachęcił do dalszego oglądania. Ile razy mam się zachwycać, że wyszli w plener, czy, że kręcą w prawdziwym studiu, a nie niebieskiej hali, skoro już przy Force Awakens było pełno tego typu pochwał, potem wrócili do plastiku i tak w kółko. Nie zachwyca mnie też wplecenie współczesnego wątku o niechęci policji do imigrantów, bo jeszcze nie zwariowałem aby przyznawać za to dodatkowe punkty fabułom.
Luna jest totalnie do zapomnienia, na plus to, że jednak jego czyny nie są jednoznaczne. Jak na razie najciekawsza postać to urzędniczy służbista, pisany ewidentnie pod Tophera Grace'a, który być może nie odebrał telefonu.
Dałbym takie 5/10.
Cytat z Mierzwiak data 21 września, 2022, 19:32Andor, odcinki 1x01 -1x03
Andor to nie jest jakaś super interesująca postać, w Rogue One też nie był i w dużej mierze stosunek widza do niego zależy od sympatii do Luny, ale kupuję go jako antybohatera szukającego swojego miejsca w tym świecie i jestem zaintrygowany tym jaką drogę przejdzie od działającego na własną rękę cwaniaka (i, yy, mordercy!?) do Rebelianta pełną gębą.
Jestem zachwycony kreacją świata, który jest tu cudownie namacalny, zwyczajny, brudny. (A ludzie uprawiają seks!) I nie chodzi tylko o "O ja cię, kręcili w plenerze!", chodzi o efekt finalny, o klimat i atmosferę, a pokuszę się o stwierdzenie, że w żadnej produkcji tej franczyzy świat nie wydawał się tak wiarygodny jak tutaj - na wskroś starwarsowy, a jednak zupełnie inny niż dotychczas.
Perspektywa należącej do Imperium korporacji też ciekawa. W oczach zwykłych obywateli to oni są tymi złymi, ale fajnie że zwrócono uwagę na to, nawet jeśli to dość oczywiste, że z ich punktu widzenia to oni robią coś dobrego i przecież reagują na zbrodnię.
Andor, odcinki 1x01 -1x03
Andor to nie jest jakaś super interesująca postać, w Rogue One też nie był i w dużej mierze stosunek widza do niego zależy od sympatii do Luny, ale kupuję go jako antybohatera szukającego swojego miejsca w tym świecie i jestem zaintrygowany tym jaką drogę przejdzie od działającego na własną rękę cwaniaka (i, yy, mordercy!?) do Rebelianta pełną gębą.
Jestem zachwycony kreacją świata, który jest tu cudownie namacalny, zwyczajny, brudny. (A ludzie uprawiają seks!) I nie chodzi tylko o "O ja cię, kręcili w plenerze!", chodzi o efekt finalny, o klimat i atmosferę, a pokuszę się o stwierdzenie, że w żadnej produkcji tej franczyzy świat nie wydawał się tak wiarygodny jak tutaj - na wskroś starwarsowy, a jednak zupełnie inny niż dotychczas.
Perspektywa należącej do Imperium korporacji też ciekawa. W oczach zwykłych obywateli to oni są tymi złymi, ale fajnie że zwrócono uwagę na to, nawet jeśli to dość oczywiste, że z ich punktu widzenia to oni robią coś dobrego i przecież reagują na zbrodnię.
Cytat z Marek Pilarski data 21 września, 2022, 19:33Przyznaj się...Ta niska ocena jest za to, że nie było easter eggów. 😛
Przyznaj się...Ta niska ocena jest za to, że nie było easter eggów. 😛
Cytat z Mierzwiak data 21 września, 2022, 19:41Naliczyłem całe dwa - włochatą figurkę banthy na biurku Cassiana i lądowniki korporacji od tyłu wyglądające jak transportery z Wojen Klonów 🙂
Naliczyłem całe dwa - włochatą figurkę banthy na biurku Cassiana i lądowniki korporacji od tyłu wyglądające jak transportery z Wojen Klonów 🙂
Cytat z Szaman data 24 września, 2022, 13:18https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1573646971495227400?t=oQ8EWtdz3s87i-VPLefdsQ&s=19
Jeśli myśleliście, że James Earl Jones podłożył głos Darthowi Vaderowi w serialu #ObiWanKenobi, to jesteście w błędzie. W produkcji od #DisneyPlus możemy usłyszeć efekt pracy ukraińskiego start-upu Respeecher. Aktor odszedł na gwiezdnowojenną emeryturę. https://t.co/dx7rJ6z55c
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) September 24, 2022
Cytat z Mierzwiak data 28 września, 2022, 20:51Andor nie przestaje mnie zachwycać worldbuildingiem (co jest nie lada osiągnięciem w tak rozbudowanej, mającej już 45 lat serii), coraz ciekawszą postacią Skarsgarda i ukazaniem członków Imperium na równych prawach, co Rebeliantów. Póki co można śmiało powiedzieć, że do tej pory żadna ze stron nie była tak dobrze przedstawiona.
Andor nie przestaje mnie zachwycać worldbuildingiem (co jest nie lada osiągnięciem w tak rozbudowanej, mającej już 45 lat serii), coraz ciekawszą postacią Skarsgarda i ukazaniem członków Imperium na równych prawach, co Rebeliantów. Póki co można śmiało powiedzieć, że do tej pory żadna ze stron nie była tak dobrze przedstawiona.
Cytat z Kuba data 29 września, 2022, 20:47Po fatalnych dwóch odcinkach był bardzo solidny trzeci a teraz równie fajny czwarty. Technicznie bez zarzutu. Skarsgard największy plus serialu, zaraz po zaskakująco dobrym wątku Imperium, bardzo fajny debiut zaliczyła Mona. Kompletnie za to nie interesuje mnie postać głównego bohatera a Luna jest kompletnie niewyraźny w tej roli.
Po fatalnych dwóch odcinkach był bardzo solidny trzeci a teraz równie fajny czwarty. Technicznie bez zarzutu. Skarsgard największy plus serialu, zaraz po zaskakująco dobrym wątku Imperium, bardzo fajny debiut zaliczyła Mona. Kompletnie za to nie interesuje mnie postać głównego bohatera a Luna jest kompletnie niewyraźny w tej roli.
Cytat z Szaman data 29 września, 2022, 20:51Przyznam, że utknąłem na dwóch odcinkach. Mam wrażenie, że drugi był zupełnie o niczym, nic z niego nie zapamiętałem. Co do Luny pełna zgoda.
Przyznam, że utknąłem na dwóch odcinkach. Mam wrażenie, że drugi był zupełnie o niczym, nic z niego nie zapamiętałem. Co do Luny pełna zgoda.
Cytat z Kuba data 29 września, 2022, 20:53Okropne były, pilot niezbyt zasłużył na nazwanie go odcinkiem serialu. Dlatego dobrze, że były sparowane z trzecim, inaczej szansy bym już nie dał a tak dotrwałem do czwartego który fajnie pokazuje ile potencjału jest w tym projekcie.
Okropne były, pilot niezbyt zasłużył na nazwanie go odcinkiem serialu. Dlatego dobrze, że były sparowane z trzecim, inaczej szansy bym już nie dał a tak dotrwałem do czwartego który fajnie pokazuje ile potencjału jest w tym projekcie.
Cytat z Mierzwiak data 29 września, 2022, 21:56@kuba to jeszcze nie zauważyłeś jak bardzo dzięki streamingowi zmienił się serialowy krajobraz? Pierwsze trzy odcinki nie bez powodu zostały wypuszczone w pakiecie, bo tak naprawdę to jeden dłuższy, tylko niepotrzebnie pofragmentowany.
Bawi mnie (ostatnio śmiała się z tego Irma Vep) to nazywanie seriali Disneya długimi filmami, no ale coś w tym jest - odcinki nie są już minidziełami o zamkniętych strukturach, z początkiem, rozwinięciem i zakończenien, ale po prostu fragmentami większej całości. Osobiście nie mam żadnego problemu z pierwszymi dwoma epizodami, które z miejsca mnie wciągnęły, ale jestem w stanie zrozumieć jeśli wystawiły czyjąś cierpliwość na próbę.
@kuba to jeszcze nie zauważyłeś jak bardzo dzięki streamingowi zmienił się serialowy krajobraz? Pierwsze trzy odcinki nie bez powodu zostały wypuszczone w pakiecie, bo tak naprawdę to jeden dłuższy, tylko niepotrzebnie pofragmentowany.
Bawi mnie (ostatnio śmiała się z tego Irma Vep) to nazywanie seriali Disneya długimi filmami, no ale coś w tym jest - odcinki nie są już minidziełami o zamkniętych strukturach, z początkiem, rozwinięciem i zakończenien, ale po prostu fragmentami większej całości. Osobiście nie mam żadnego problemu z pierwszymi dwoma epizodami, które z miejsca mnie wciągnęły, ale jestem w stanie zrozumieć jeśli wystawiły czyjąś cierpliwość na próbę.
Cytat z Mierzwiak data 30 września, 2022, 06:35Grace Randolph: W Andorze nie ma easter eggów.
Andor:
https://youtu.be/OvOBd3cMmus
Grace Randolph: W Andorze nie ma easter eggów.
Andor:
Cytat z Kuba data 30 września, 2022, 10:41Cytat z Mierzwiak data wrzesień 29, 2022, 21:56@kuba to jeszcze nie zauważyłeś jak bardzo dzięki streamingowi zmienił się serialowy krajobraz? Pierwsze trzy odcinki nie bez powodu zostały wypuszczone w pakiecie, bo tak naprawdę to jeden dłuższy, tylko niepotrzebnie pofragmentowany.
Fakt, muszę się zgodzić z pierwszym akapitem.
Szkoda tym bardziej, że Andor nie wyszedł na raz. Podobnie jak RoP. Z drugiej strony taki Rod smoka dobrze pokazuje, że serial z dystrybucją co tydzień też ciągle może działać. Może nawet Andora sobie odłożę i potem pochłone na maks dwa podejścia, bo na pewno na trochę jeszcze zostanę, zwłaszcza, że nie zapowiada się na inne jakościowe produkcje w tym świecie.
Cytat z Mierzwiak data wrzesień 29, 2022, 21:56@kuba to jeszcze nie zauważyłeś jak bardzo dzięki streamingowi zmienił się serialowy krajobraz? Pierwsze trzy odcinki nie bez powodu zostały wypuszczone w pakiecie, bo tak naprawdę to jeden dłuższy, tylko niepotrzebnie pofragmentowany.
Fakt, muszę się zgodzić z pierwszym akapitem.
Szkoda tym bardziej, że Andor nie wyszedł na raz. Podobnie jak RoP. Z drugiej strony taki Rod smoka dobrze pokazuje, że serial z dystrybucją co tydzień też ciągle może działać. Może nawet Andora sobie odłożę i potem pochłone na maks dwa podejścia, bo na pewno na trochę jeszcze zostanę, zwłaszcza, że nie zapowiada się na inne jakościowe produkcje w tym świecie.
Cytat z Mierzwiak data 30 września, 2022, 11:03Cytat z Kuba data wrzesień 30, 2022, 10:41nie zapowiada się na inne jakościowe produkcje w tym świecie.
Od połowy czerwca niemal codziennie oglądam coś z SW więc moje wymagania mogły się zmniejszyć... *przypomina sobie Kenobiego* ...a może nie, ale trzeci sezon Mando zapowiada się bardzo fajnie, no i Ahsoka na pewno dostarczy, nie wspominając o animowanych Tales of the Jedi.
Boję się tylko, że jeśli Andor będzie mieć słabą oglądalność to może wpłynąć to na drugi sezon oraz na to, że na podobne produkcje z uniwersum w przyszłości nie będzie już szans.
Cytat z Kuba data wrzesień 30, 2022, 10:41nie zapowiada się na inne jakościowe produkcje w tym świecie.
Od połowy czerwca niemal codziennie oglądam coś z SW więc moje wymagania mogły się zmniejszyć... *przypomina sobie Kenobiego* ...a może nie, ale trzeci sezon Mando zapowiada się bardzo fajnie, no i Ahsoka na pewno dostarczy, nie wspominając o animowanych Tales of the Jedi.
Boję się tylko, że jeśli Andor będzie mieć słabą oglądalność to może wpłynąć to na drugi sezon oraz na to, że na podobne produkcje z uniwersum w przyszłości nie będzie już szans.
Cytat z Kuba data 30 września, 2022, 11:41Uważam drugi sezon Mando za tragedię, więc nie czekam na trzeci. Po Ahsoce spodziewam się jedynie mdłego, brzydko zrealizowanego fanserwisu od duetu który jest najgorszym co od dawna przytrafiło się SW.
Uważam drugi sezon Mando za tragedię, więc nie czekam na trzeci. Po Ahsoce spodziewam się jedynie mdłego, brzydko zrealizowanego fanserwisu od duetu który jest najgorszym co od dawna przytrafiło się SW.
Cytat z Mierzwiak data 30 września, 2022, 11:47Cytat z Kuba data wrzesień 30, 2022, 11:41Po Ahsoce spodziewam się jedynie mdłego, brzydko zrealizowanego fanserwisu od duetu który jest najgorszym co od dawna przytrafiło się SW.
Najgorszym co przytrafiło się SW jest Kenobi i ani Favreau, ani Filoni nie byli w to zaangażowani.
Cytat z Kuba data wrzesień 30, 2022, 11:41Po Ahsoce spodziewam się jedynie mdłego, brzydko zrealizowanego fanserwisu od duetu który jest najgorszym co od dawna przytrafiło się SW.

Najgorszym co przytrafiło się SW jest Kenobi i ani Favreau, ani Filoni nie byli w to zaangażowani.