Star Wars
Cytat z Szaman data 11 października, 2023, 19:24Właśnie skończyłem 1 sezon 🙂 Bardzo mi się podobało, z zastrzeżeniem do tych pierwszych dwóch odcinków z którymi męczyłem się rok temu i jednak do finału, który po fenomenalnym wątku więziennym wydawał mi się dość niemrawy. Finał zbytnio wykłada kawę na ławę z tym przemówieniem Fiony Shaw i "policjantami z tarczami", tutaj jest już pójście w dosłowność, takie wstaw swój "ulubiony" totalitaryzm z XX i XXI wieku, wcześniej serial żongluje skojarzeniami z rzeczywistością jak każda dobra fantastyka.
Co mogę więcej napisać, wspaniałe role Skarsgarda, Serkisa i O'Reilly. Mogą do końca życia z podniesioną głową gościć na dowolnym Comic Conie za to ile wnieśli do świata Gwiezdnych Wojen. Miejscami Andor robi piorunująco świeże wrażenie i nie jest to taka na siłę unowocześniona świeżość. Jednocześnie jest w tym posmak ambitnej fantastyki rozwijającej, a nie podważającej ramotę z ironicznym uśmieszkiem.
Jeszcze taka mała myśl co do castingu, bardzo mi się podobało, że w większości aktorzy obsadzeni w rolach sił Imperium byli dobrani według klasycznego klucza w tej serii. Czyli sprawiali wrażenie brytyjskich aktorów wcielających się w nazistowskich Niemców. Na tyle na ile Disney pozwolił, a na jak wiele pozwolił jestem pod autentycznym wrażeniem.
Porównywać to z Ahsoką, to jakby siedzieć w 1996 roku i porównywać Xenę z Archiwum X 🙂
Finał z Serkisem mówiącym "maksymalnie dwunastu" to jedna z najlepszych rzeczy jakie widziałem w tym roku.
8+/10
Właśnie skończyłem 1 sezon 🙂 Bardzo mi się podobało, z zastrzeżeniem do tych pierwszych dwóch odcinków z którymi męczyłem się rok temu i jednak do finału, który po fenomenalnym wątku więziennym wydawał mi się dość niemrawy. Finał zbytnio wykłada kawę na ławę z tym przemówieniem Fiony Shaw i "policjantami z tarczami", tutaj jest już pójście w dosłowność, takie wstaw swój "ulubiony" totalitaryzm z XX i XXI wieku, wcześniej serial żongluje skojarzeniami z rzeczywistością jak każda dobra fantastyka.
Co mogę więcej napisać, wspaniałe role Skarsgarda, Serkisa i O'Reilly. Mogą do końca życia z podniesioną głową gościć na dowolnym Comic Conie za to ile wnieśli do świata Gwiezdnych Wojen. Miejscami Andor robi piorunująco świeże wrażenie i nie jest to taka na siłę unowocześniona świeżość. Jednocześnie jest w tym posmak ambitnej fantastyki rozwijającej, a nie podważającej ramotę z ironicznym uśmieszkiem.
Jeszcze taka mała myśl co do castingu, bardzo mi się podobało, że w większości aktorzy obsadzeni w rolach sił Imperium byli dobrani według klasycznego klucza w tej serii. Czyli sprawiali wrażenie brytyjskich aktorów wcielających się w nazistowskich Niemców. Na tyle na ile Disney pozwolił, a na jak wiele pozwolił jestem pod autentycznym wrażeniem.
Porównywać to z Ahsoką, to jakby siedzieć w 1996 roku i porównywać Xenę z Archiwum X 🙂
Finał z Serkisem mówiącym "maksymalnie dwunastu" to jedna z najlepszych rzeczy jakie widziałem w tym roku.
8+/10
Cytat z Szaman data 11 października, 2023, 21:35Ps. Świetna scena po napisach finału Andora. Chociaż można było się spodziewać co oni budują w tej kolonii karnej.
[spoiler title=""]
https://www.youtube.com/watch?v=TuqmHNIgI9A
[/spoiler]
Ps. Świetna scena po napisach finału Andora. Chociaż można było się spodziewać co oni budują w tej kolonii karnej.
Cytat z Mierzwiak data 11 października, 2023, 22:18Cytat z Szaman data październik 11, 2023, 19:24Finał zbytnio wykłada kawę na ławę z tym przemówieniem Fiony Shaw i "policjantami z tarczami", tutaj jest już pójście w dosłowność, takie wstaw swój "ulubiony" totalitaryzm z XX i XXI wieku,
Nie mogę się zgodzić 🙂 To nie szarża kilku myśliwców na stację bojową ale walka z Imperium na poziomie ulicy, starcie zwykłych, doprowadzonych do punktu wrzenia ludzi z okupantem. Tego się nie dało pokazać inaczej.
wspaniałe role Skarsgarda, Serkisa i O'Reilly. Mogą do końca życia z podniesioną głową gościć na dowolnym Comic Conie za to ile wnieśli do świata Gwiezdnych Wojen.
Jak i cała obsada, uwielbiam w tym serialu nawet drobne rólki (matka Syrila!) bo każdy jest w jakiś sposób charakterystyczny, prawdziwy, żyje w tym świecie a nie tylko stoi na swoim markerze na tle ekranu wyświetlającego wirtualną scenografię.
Oprócz wspomnianych aktorów, w tym Shaw, fantastyczna jest Denise Gough jako Deedra Miro, bardzo polubiłem też Vel (Faye Marsay) i Bix (Adria Arjona). Ogółem kobieca reprezentacja serialu jest bardzo silna, ale bez irytującego, hollywoodzkiego podejścia do kreowania sztrong łamen.
Chciałbym zwrócić uwagę na jeden detal, może być w zestawieniu z Ahsoką - czy ktoś potrafi powiedzieć, jaka w tamtym serialu w danym miejscu panuje temperatura? Bohaterowie zawsze ubrani są tak samo. Nikomu nie jest zimno, ani gorąco. Nie parzy słońce, nie padają deszcz i śnieg, nie jest ani sucho, ani wilgotno. Jak to w studio. W Andorze z kolei widzę bohaterów ubranych adekwatnie do pogody. Czuję wilgoć i powietrze. Bohaterowie myją się, śpią, jedzą, przebierają, ŻYJĄ. Banał? Może, ale wcale nie tak oczywisty.
PS. Plotka głosi, że w drugim sezonie wrócimy na Naboo, rodzinną planetę Padme z Mrocznego widma. Umrę ze szczęścia, jeśli choć na chwilę pojawi się Jar Jar w rebelianckim wydaniu 🙂
Cytat z Szaman data październik 11, 2023, 19:24Finał zbytnio wykłada kawę na ławę z tym przemówieniem Fiony Shaw i "policjantami z tarczami", tutaj jest już pójście w dosłowność, takie wstaw swój "ulubiony" totalitaryzm z XX i XXI wieku,
Nie mogę się zgodzić 🙂 To nie szarża kilku myśliwców na stację bojową ale walka z Imperium na poziomie ulicy, starcie zwykłych, doprowadzonych do punktu wrzenia ludzi z okupantem. Tego się nie dało pokazać inaczej.
wspaniałe role Skarsgarda, Serkisa i O'Reilly. Mogą do końca życia z podniesioną głową gościć na dowolnym Comic Conie za to ile wnieśli do świata Gwiezdnych Wojen.
Jak i cała obsada, uwielbiam w tym serialu nawet drobne rólki (matka Syrila!) bo każdy jest w jakiś sposób charakterystyczny, prawdziwy, żyje w tym świecie a nie tylko stoi na swoim markerze na tle ekranu wyświetlającego wirtualną scenografię.
Oprócz wspomnianych aktorów, w tym Shaw, fantastyczna jest Denise Gough jako Deedra Miro, bardzo polubiłem też Vel (Faye Marsay) i Bix (Adria Arjona). Ogółem kobieca reprezentacja serialu jest bardzo silna, ale bez irytującego, hollywoodzkiego podejścia do kreowania sztrong łamen.
Chciałbym zwrócić uwagę na jeden detal, może być w zestawieniu z Ahsoką - czy ktoś potrafi powiedzieć, jaka w tamtym serialu w danym miejscu panuje temperatura? Bohaterowie zawsze ubrani są tak samo. Nikomu nie jest zimno, ani gorąco. Nie parzy słońce, nie padają deszcz i śnieg, nie jest ani sucho, ani wilgotno. Jak to w studio. W Andorze z kolei widzę bohaterów ubranych adekwatnie do pogody. Czuję wilgoć i powietrze. Bohaterowie myją się, śpią, jedzą, przebierają, ŻYJĄ. Banał? Może, ale wcale nie tak oczywisty.
PS. Plotka głosi, że w drugim sezonie wrócimy na Naboo, rodzinną planetę Padme z Mrocznego widma. Umrę ze szczęścia, jeśli choć na chwilę pojawi się Jar Jar w rebelianckim wydaniu 🙂
Cytat z Szaman data 11 października, 2023, 22:21Dla mnie też spoko, niech rehabilitują Jar Jara. Ludzie już raczej dużo łagodniej podchodzą do Mrocznego Widma.
Dla mnie też spoko, niech rehabilitują Jar Jara. Ludzie już raczej dużo łagodniej podchodzą do Mrocznego Widma.
Cytat z Kuba data 12 października, 2023, 15:44Ja, nie ukrywam, nie wierzę, że Gilroy utrzyma poziom. Chociaż też dla mnie Andor jest najlepszym projektem w historii SW w ogóle więc też brak wyrównania poziomu nie oznacza, że będzie źle 😉
Czekam na różne informacje castingowe, Serkis był przecież ukrywany do końca i okazał się petarda. Zdecydowanie jednak najbardziej czekam na wątki Luthena i Mony i mam nadzieję że czasowe spore przeskoki co 3 odcinki nie wpłyną źle na tempo.
Ja, nie ukrywam, nie wierzę, że Gilroy utrzyma poziom. Chociaż też dla mnie Andor jest najlepszym projektem w historii SW w ogóle więc też brak wyrównania poziomu nie oznacza, że będzie źle 😉
Czekam na różne informacje castingowe, Serkis był przecież ukrywany do końca i okazał się petarda. Zdecydowanie jednak najbardziej czekam na wątki Luthena i Mony i mam nadzieję że czasowe spore przeskoki co 3 odcinki nie wpłyną źle na tempo.
Cytat z Mierzwiak data 12 października, 2023, 16:36Na pewno będzie to zupełnie inny sezon a przeskoki w czasie pozwolą na bardziej zwarte, może i nawet dynamiczne mini-historie w różnym stylu.
Czy utrzyma poziom? Wystarczy, że będzie to drugie najlepsze SW po swoim własnym pierwszym sezonie 🙂
Na pewno będzie to zupełnie inny sezon a przeskoki w czasie pozwolą na bardziej zwarte, może i nawet dynamiczne mini-historie w różnym stylu.
Czy utrzyma poziom? Wystarczy, że będzie to drugie najlepsze SW po swoim własnym pierwszym sezonie 🙂
Cytat z robgordon data 12 października, 2023, 16:48Cytat z Mierzwiak data październik 11, 2023, 22:18Oprócz wspomnianych aktorów, w tym Shaw, fantastyczna jest Denise Gough jako Deedra Miro, bardzo polubiłem też Vel (Faye Marsay) i Bix (Adria Arjona). Ogółem kobieca reprezentacja serialu jest bardzo silna, ale bez irytującego, hollywoodzkiego podejścia do kreowania sztrong łamen.
Już to pisałem świeżo po seansie (a może jedynie chciałem napisać?), że w serialu bardzo umiejętnie rozłożono męsko-damsko parytety. Istotnych kobiecych ról jest sporo, a zupełnie nie odnosi się wrażenia wprowadzenia ich na siłę. A przecież jest nawet wątek lesbijski! Dobrze napisana i przedstawiona historia po prostu broni się sama.
Cytat z Mierzwiak data październik 11, 2023, 22:18Oprócz wspomnianych aktorów, w tym Shaw, fantastyczna jest Denise Gough jako Deedra Miro, bardzo polubiłem też Vel (Faye Marsay) i Bix (Adria Arjona). Ogółem kobieca reprezentacja serialu jest bardzo silna, ale bez irytującego, hollywoodzkiego podejścia do kreowania sztrong łamen.
Już to pisałem świeżo po seansie (a może jedynie chciałem napisać?), że w serialu bardzo umiejętnie rozłożono męsko-damsko parytety. Istotnych kobiecych ról jest sporo, a zupełnie nie odnosi się wrażenia wprowadzenia ich na siłę. A przecież jest nawet wątek lesbijski! Dobrze napisana i przedstawiona historia po prostu broni się sama.
Cytat z Mierzwiak data 12 października, 2023, 17:14To jest różnica między serialami pisanymi przez scenarzystów którzy chcą opowiedzieć ciekawą historię, a takimi za którymi stoją writing rooms wypełnione aktywiszczami 😉
To jest różnica między serialami pisanymi przez scenarzystów którzy chcą opowiedzieć ciekawą historię, a takimi za którymi stoją writing rooms wypełnione aktywiszczami 😉
Cytat z Mierzwiak data 16 października, 2023, 19:17W sobotę skończyłem powtórkę więc na szybko - mimo całej masy słabości, mimo wszystkich okropności i zmarnowanego potencjału, mimo Inkwizytorki Revy, najgorzej napisanej i zagranej postaci w historii tej serii, to z ręką na sercu, mimo wszystko:
Obi-Wan Kenobi > Ahsoka
Wow, sam nie wierzę, że to napisałem.
Odrzucając na bok fanserwis dla fanów animacji i parę fajnych patentów, to jednak serial Filoniego jest nagi. Przede wszystkim brakuje tam protagonisty o takim (aktorskim) kalibrze jak Kenobi, brakuje naturalnej chemii i relacji jaka połączyła go z Leią (dziewczynka jest po prostu świetna), a to przecież ważne, bo tak naprawdę bohaterowie to jest to, co trzyma nas przed ekranem.
Przy wszystkim tym, co Kenobi zrobił źle na poziomie scenariusza (od nieścisłości z Nową nadzieją boli głowa), reżyserii (do której mam wiele zastrzeżeń, ale - specjalnie zwracałem uwagę - nie jest pozbawiona jakichkolwiek oznak życia jak ta w Ahsoce!) czy realizacji (Stagecraft jest tu dużo lepiej użyty), to w najważniejszej, zawartej w tytule kwestii wyszedł obronną ręką. Nawet jeśli muszę przymknąć oczy tak mocno, że nic nie widzę, na to jak bezsensownie rozegrano darowanie Vaderowi życia.
W sobotę skończyłem powtórkę więc na szybko - mimo całej masy słabości, mimo wszystkich okropności i zmarnowanego potencjału, mimo Inkwizytorki Revy, najgorzej napisanej i zagranej postaci w historii tej serii, to z ręką na sercu, mimo wszystko:
Obi-Wan Kenobi > Ahsoka
Wow, sam nie wierzę, że to napisałem.
Odrzucając na bok fanserwis dla fanów animacji i parę fajnych patentów, to jednak serial Filoniego jest nagi. Przede wszystkim brakuje tam protagonisty o takim (aktorskim) kalibrze jak Kenobi, brakuje naturalnej chemii i relacji jaka połączyła go z Leią (dziewczynka jest po prostu świetna), a to przecież ważne, bo tak naprawdę bohaterowie to jest to, co trzyma nas przed ekranem.
Przy wszystkim tym, co Kenobi zrobił źle na poziomie scenariusza (od nieścisłości z Nową nadzieją boli głowa), reżyserii (do której mam wiele zastrzeżeń, ale - specjalnie zwracałem uwagę - nie jest pozbawiona jakichkolwiek oznak życia jak ta w Ahsoce!) czy realizacji (Stagecraft jest tu dużo lepiej użyty), to w najważniejszej, zawartej w tytule kwestii wyszedł obronną ręką. Nawet jeśli muszę przymknąć oczy tak mocno, że nic nie widzę, na to jak bezsensownie rozegrano darowanie Vaderowi życia.
Cytat z Szaman data 16 października, 2023, 19:32Kenobi to w ogóle przebije po latach wszystkie seriale z GW, bo przecież wszyscy będą pamiętać scenę z "jestem tym co pozostało". Może Mariuszowi Pujszo udałoby się ją spieprzyć, na szczęście go tam nie było 🙂
Kenobi to w ogóle przebije po latach wszystkie seriale z GW, bo przecież wszyscy będą pamiętać scenę z "jestem tym co pozostało". Może Mariuszowi Pujszo udałoby się ją spieprzyć, na szczęście go tam nie było 🙂
Cytat z Szaman data 23 października, 2023, 21:55Przecież gość jest zupełnie przeźroczysty 🙂
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1716555333588447659
Przecież gość jest zupełnie przeźroczysty 🙂
Shawn Levy says Kathleen Kennedy’s central mandate for his ‘STAR WARS’ movie is…
“I want a Shawn Levy movie. I want a story and a tone that reflects you and your taste and what you bring to your movies — with a ‘Star Wars’ story.”
(Source: https://t.co/pRMn7Sjlfq) pic.twitter.com/hNGfpGLiPf
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) October 23, 2023
Cytat z Mierzwiak data 23 października, 2023, 21:58Brednie Matthew Vaughna jeszcze gorsze:
https://comicbookmovie.com/sci_fi/star-wars/kick-ass-director-matthew-vaughn-has-a-bold-plan-to-reboot-star-wars-by-returning-to-the-skywalker-saga-a207321#gs.77fi7z
Tak, seria która nie potrafi się uwolnić od ciagłego wracania do i maglowania bohaterów którzy zadebiutowali 46 lat temu potrzebuje rebootu opartego na tych samych postaciach. Hollywood to stan umysłu.
Brednie Matthew Vaughna jeszcze gorsze:
Tak, seria która nie potrafi się uwolnić od ciagłego wracania do i maglowania bohaterów którzy zadebiutowali 46 lat temu potrzebuje rebootu opartego na tych samych postaciach. Hollywood to stan umysłu.
Cytat z Szaman data 8 listopada, 2023, 19:58https://twitter.com/THR/status/1722326291461083639
Kevin Feige Confirms His 'Star Wars' Movie Is Not Moving Forward https://t.co/zcA3oYUHE1
— The Hollywood Reporter (@THR) November 8, 2023
Cytat z Mierzwiak data 12 listopada, 2023, 10:58https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1722775289162281103
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1723460862252388386
Natasha Liu Bordizzo shares BTS images from ‘AHSOKA’ with the SAG-AFTRA strike over. pic.twitter.com/MEjk8PtfEH
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) November 10, 2023
Behind the scenes from ‘AHSOKA’. pic.twitter.com/BNGQmJSX9K
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) November 11, 2023
Cytat z Mierzwiak data 12 listopada, 2023, 22:10@szaman, nie dostań zawału - moje aktualne Top 3 kinowych SW po dzisiejszym seansie filmu Johnsona:
🙂
@szaman, nie dostań zawału - moje aktualne Top 3 kinowych SW po dzisiejszym seansie filmu Johnsona:

🙂
Cytat z Szaman data 12 listopada, 2023, 22:17Spoko 🙂 Ja kiedyś tak bardzo nienawidziłem Mrocznego Widma, że nie chciałem oglądać Ataku klonów. Teraz, po 24 latach z każdym seansem coraz bardziej je lubię. Może i zmienię zdanie co do Ostatniego Jedi.
Spoko 🙂 Ja kiedyś tak bardzo nienawidziłem Mrocznego Widma, że nie chciałem oglądać Ataku klonów. Teraz, po 24 latach z każdym seansem coraz bardziej je lubię. Może i zmienię zdanie co do Ostatniego Jedi.
Cytat z robgordon data 12 listopada, 2023, 22:19Cytat z Mierzwiak data listopad 12, 2023, 22:10@szaman, nie dostań zawału - moje aktualne Top 3 kinowych SW po dzisiejszym seansie filmu Johnsona:
Oczywiście moje lubię to odnosi się jedynie do nr 1 i 3 😉
Cytat z Mierzwiak data listopad 12, 2023, 22:10@szaman, nie dostań zawału - moje aktualne Top 3 kinowych SW po dzisiejszym seansie filmu Johnsona:
Oczywiście moje lubię to odnosi się jedynie do nr 1 i 3 😉
Cytat z Mierzwiak data 12 listopada, 2023, 22:23Uważam, że Disney popełnił dwa kardynalne błędy tworząc tę Trylogię:
1) Nie powierzył wszystkich trzech filmów, z góry, Abramsowi;
2) Skoro już zmieniono reżysera, to z kolei właśnie Johnson powinien był dokończyć to, co zrobił w The Last Jedi.
No ale to Hollywood, gdzie korekcje franczyz i warte miliardy dolarów decyzje podejmuje się na podstawie jojczenia na twitterze 🙂
Uważam, że Disney popełnił dwa kardynalne błędy tworząc tę Trylogię:
1) Nie powierzył wszystkich trzech filmów, z góry, Abramsowi;
2) Skoro już zmieniono reżysera, to z kolei właśnie Johnson powinien był dokończyć to, co zrobił w The Last Jedi.
No ale to Hollywood, gdzie korekcje franczyz i warte miliardy dolarów decyzje podejmuje się na podstawie jojczenia na twitterze 🙂
Cytat z Szaman data 12 listopada, 2023, 22:28Moim zdaniem podstawowym błędem było nieekranizowanie książek/komiksów/gier. Mieli gotowe historie, a nawet jeśli były słabe, no to przynajmniej ogromną mapę zdarzeń. Zastanawiam się, czy Abrams nie uparł się, że jego Gwiezdne Wojny muszą być zagadką, muszą tworzyć debaty w stylu Zagubionych. A przecież Hollywood ekranizuje wszystko co się rusza i zupełnie nie przejmuje się czy ktoś przeczyta materiał przed premierą i będzie znał zakończenie.
Moim zdaniem podstawowym błędem było nieekranizowanie książek/komiksów/gier. Mieli gotowe historie, a nawet jeśli były słabe, no to przynajmniej ogromną mapę zdarzeń. Zastanawiam się, czy Abrams nie uparł się, że jego Gwiezdne Wojny muszą być zagadką, muszą tworzyć debaty w stylu Zagubionych. A przecież Hollywood ekranizuje wszystko co się rusza i zupełnie nie przejmuje się czy ktoś przeczyta materiał przed premierą i będzie znał zakończenie.