aby założyć posty i tematy.

Star Wars

PreviousPage 8 of 52Next

Filmy i seriale aktorskie utknęły w pętli zbudowanej przez oczekiwania fanów, brak odwagi producentów i trendy narzucone przez MCU. Od tego wolne są i zawsze były seriale animowane czy gry, dlatego chyba tylko tam obecnie można w SW szukać czegoś świeżego, samodzielnego i własnego. KOTOR pozostaje zresztą najlepszą historią w ramach SW, najlepiej czerpiącą z tej mitologii i podstawowych założeń.

Tylko, że teraz nikt tam nie zrobi pełnowymiarowego serialu animowanego który nie będzie czymś więcej niż dodatkiem do postaci które widzieliśmy już tysiąc razy. Paniczny lęk by wychodzić poza te 60 lat historii zaczyna się robić niedorzeczny a po Kenobim już coraz więcej osób dostrzega jak bardzo kanon przestaje funkcjonować.

Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak

Wszystko będzie się zgadzało z kanonem, trzeba tylko zmienić parę dialogów w Nowej nadziei.

Vader do Kenobiego: Ostatni raz widzieliśmy się 10 lat temu gdy spuściłeś mi potężny łomot.

Leia do Kenobiego: Generale Kenobi, wiele lat temu służyłeś z moim ojcem, a 10 lat temu schowałeś mnie pod swoim płaszczem.

Cytując klasyka: Kathleen Kennedy trzeba cię dyscyplinarnie wypierdolić.

SzamanMierzwiak

Pamiętacie gdy największą nieścisłością w SW była ta między PT a OT w postaci Lei mówiącej w Powrocie Jedi, że słabo pamięta swoją prawdziwą matkę? Piękne czasy 🙂

Janko and Szaman have reacted to this post.
JankoSzaman

Kanon HP przy tym jest zajebiście spójny

Ręce opadają... przeglądam sobie komentarze o serialu i widzę że niektórzy chwalą scenarzystów za dialog Vadera o tym, że to on zabił Anakina co świetnie nawiązuje / klaruje opowieść Kenobiego z Nowej nadziei, gdy mówi Luke'owi o tym że Vader zabił Anakina.

Przepraszam bardzo, a co ze sceną w której Luke pyta ducha Bena dlaczego ten nie powiedział mu prawdy, a Ben wyjaśnia, że wraz z "narodzinami" Vadera Anakin został zniszczony więc to co powiedział Ben było prawdą "z pewnego punktu widzenia"? To Powrót Jedi już nie istnieje?

Co tu wymagało jakiegokolwiek wyjaśnienia!?

Szaman has reacted to this post.
Szaman
Cytat z Kuba data czerwiec 24, 2022, 14:17

Kanon HP przy tym jest zajebiście spójny

Kanon połączył się z HP?

SzamanMierzwiak

Obejrzałem Księgi Bobby Fetta. Niestety Morrison to kompletne drewno i nie dziwię się dlaczego od 30 lat turla się po dalszych planach i niższych ligach. Zresztą ma charyzmę przecenionego mopa z Kauflanda i nie zrobiłby kariery nawet na VHS-ie. Prześmieszny był sposób wprowadzania retrospekcji, zwykle film stara się jakoś wmontować je nakierowując bohatera na przedmiot, miejsce, lub dialog przywołujący wspomnienia. Tutaj Bob po prostu kładzie się do zbiornika z bactą, zasypia i zawsze ma w głowie ustawioną kasetę tam gdzie ostatnio zrobił pauzę.

Prześmieszny jest też ten moment kiedy serial właściwie się poddaje. Dosłownie mówi a chuj z tym Morrisonem, co jego największym osiągnięciem była ta śliczna dama z głupawego serialu z Brucem Campbellem, co tam u Mando i naszego zielonego cudu marketingowego? I bez wstydu, bez rozumu i godności twórcy po prostu tam idą na dwa odcinki (!!!). Akurat zastajemy zielonego podczas treningu z czymś przypominającym młodego Luke'a Skywalkera i tak jakoś mija sobie czas który nam pozostał. Można przekąsić żabę, albo napić się rosołku, zero potrzeb.

Mimo tych szpileczek to daje się to obejrzeć, wybrzmiewa tutaj styl Mando (mimo zupełnie niepotrzebnych zakrętów w stronę cyberpunku, także o zgrozo muzycznych!!!), a realizacyjnie między nim a Kenobim, jest jak między polskim Wiedźminem, a Drużyną Pierścienia. Między amerykańskim w sumie też.

Takie 5-6/10. Pobłażliwie na to patrzyłem, bez większego notowania głupot.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Jak wypadł łowca nagród Cad Bane? Wczoraj oglądałem z nim świetną, 3-odcinkową historię w Clone Wars. (odcinki S2E01 do S2E03) Super postać.

Jak Sam Elliott 🙂 Ciężko coś więcej powiedzieć.

Czyli pewnie nie miał za dużo do roboty 😛 We wspomnianych odcinkach serialu był dla bohaterów, mam wrażenie, większym wyzwaniem niż cała reszta gwiezdnowojennych złoli.

Jedyny plus Boby to Timothy Olyphant. Odcinek drugi Mandaloriana w ramach tego spinoffu był absolutnie żenujący.

Timothy tak wyrobił się przez lata, że zawsze jest plusem.

https://thedirect.com/article/obi-wan-kenobi-movie-trilogy-before-disney-exclusive

Nie bez powodu Beattie podkreśla, że nie pracował przy serialu mimo obecności w napisach końcowych 🙂

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Pamiętacie jak w styczniu 2020 THR pisał o tym, że Taika Waititi nakręci Star Wars? (oficjalnie ogłoszono to w maju)

2,5 roku później film wciąż nie ma scenariusza a Taika mówi tak:

I'm still trying to figure out what the story is.

Jak oceniacie szanse, że ten film w ogóle powstanie? Bo według mnie są one niewielkie.

Nie powstanie i w żadnym wypadku nie żałuję.

Premiera kolejnego kinowego SW miała się odbyć w grudniu 2021... potem 2022... teraz wyznaczona jest na grudzień 2023, ale Sony już klepnęło w tę datę nowych Pogromców duchów (każdy tam wie, że nie ma na to szans), a w 2024 trzeci Avatar, więc też odpada. Disney zamknął niegdyś największą markę kina w szponach streamingu i minie sporo czasu zanim się z tego wyplączą, szczególnie że twórcy najwyraźniej im się wykruszają (Patty odeszła, Rian niby zbyt zapracowany aby brać się za tę swoją trylogię, Taika tak samo, Kevin planuje kolejne fazy Marvela, a nikt nowy nie przychodzi, bo później kończy się zwolnieniami i dokrętkami).

Uwielbiam Rogue One, ale cholera, chciałbym cofnąć w czasie Terminatora, który nie dopuściłby do sprzedaży Lucasfilm Disneyowi. Świat byłby lepszy.

No i masz -Taika już opowiada w wywiadach, że nie jest pewien, czy jego SW w ogóle powstanie. Czyli nie powstanie.

2,5-godzinny fan edit Kenobiego:

https://www.kaipattersonfilms.com/kenobi

Przeleciałem szybko na podglądzie, o ile coś mi nie umknęło to widzę, że całkowicie wyleciały akrobacje na dachach w wykonaniu Revy, dobra decyzja 🙂

PreviousPage 8 of 52Next