aby założyć posty i tematy.

Star Wars

PreviousPage 9 of 52Next

Naczytali się forum i musieli działać 🙂

W rozmowie dla The Direct, pierwszy scenarzysta serialu, Stuart Beattie wypowiedział się na temat tego, jak udało mu się przekonać Lucasfilm, aby ponownie skonfrontować Obi-Wana i Dartha Vadera. Ostatecznie scenariusz tego twórcy został zmieniony przez Joby'ego Harolda, ale wiele pomysłów zostało w finalnym produkcie. Beattie wspomina, że udało mu się przekonać Lucasfilm do tego, aby ponownie doszło do potyczki Obi-Wana z byłym uczniem. Okazuje się, że początkowo nikt nie chciał słyszeć o takim starciu, ani też nie chcieli, by Obi-Wan opuszczał Tatooine.

Moim radykalnym pomysłem było więc to, że Obi-Wan miał opuścić pustynną planetę, a także miał mieć konfrontację z Darthem Vaderem. A oni na to: "Żadna z tych rzeczy nie może się wydarzyć". Ja na to: "W Powrocie Jedi jest moment, gdy Luke oddaje się w ręce Vadera i mówi: "Wciąż jest w tobie dobro". A Vader odpowiada: "Obi-Wan kiedyś myślał tak jak ty". I zwróciłem im uwagę, że w Zemście Sithów w żadnym momencie nie widzimy, że tak się dzieje. Obi-Wan po prostu idzie na Mustafar, toczą walkę i potem zostawia go na śmierć. A oni na to: "O mój Boże, masz rację, musiało coś się wydarzyć później".

XD!

Jak na razie wszystko w związku z niezrealizowanym skryptem Beattiego brzmi po prostu lepiej. Możemy podważać opuszczanie przez Bena planety czy ponowne spotkanie z Vaderem, ale widać, że facet miał sprecyzowany, przemyślany pomysł na tę fabułę i dalsze losy Kenobiego. Serial w typowo hollywoodzkim stylu wykorzystał te pomysły, ale jednocześnie stracił z oczu ich sens.

Potrzebowali więcej na zbudowanie trzy razy większego Stagecrafta?

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Juby has reacted to this post.
Juby

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Nowy zwiastun

Super, nie mogę się doczekać!

Wygląda bogato jak na serial - ciągle stylistycznie przypomina Rogue.

Mierzwiak

Gdzieś tli się we mnie nadzieja, że będzie warto.

Cytat z Ernest Kubica data sierpień 1, 2022, 15:16

Wygląda bogato jak na serial - ciągle stylistycznie przypomina Rogue.

Przede wszystkim wygląda jak serial nakręcony przez operatora, wyreżyserowany przez reżysera i jakby efekty specjalne robił ktoś z dostępem do bardziej zaawansowanego narzędzia niż Paint 🙂

Ale na poważnie - wygląda bardzo, bardzo dobrze. Obsada prezentuje się świetnie, zwłaszcza Skarsgard.

Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak

Nie wiem czy było, ale serial zaplanowany jest na 2 sezony po 12 odcinków każdy.

2. sezon obejmie 4 lata przed wydarzeniami z Rogue One, na każdy rok złożą się 3 odcinki.

Cytat z Kuba data sierpień 1, 2022, 18:57

Przede wszystkim wygląda jak serial nakręcony przez operatora, wyreżyserowany przez reżysera i jakby efekty specjalne robił ktoś z dostępem do bardziej zaawansowanego narzędzia niż Paint 🙂

W punkt.

Przyłączam się do pochwał. Między tym a Obi-Wanem, jest jak między serialem HBO, a produkcją SyFy Channel.

Mierzwiak

Ja cały czas mam wrażenie, że Kenobi to jest jakiś zły sen, że to niemożliwe, że w 2022 roku wypuszczono coś takiego.

Nie wiem czy i jak dobry będzie Andor, ale jest coś przewrotnego w tym, że z serialowych produkcji z tego uniwersum najlepiej wygląda ten, którego nikt nie chciał, a największym niewypałem okazał się być ten z powrotem Ewana, na który z kolei wszyscy czekali.

Szaman

Andor trochę wygląda na projekt który ktoś klepnął przy starcie platformy, nie myśląc wtedy za bardzo jak dobrze przyjmie się Stagecraft (według Gilroya przy Andorze jest on nie używany!) i jaki efekt przyniesie wciskanie lalki CGI-Skywalkera, nie wspominając o zabawach Filoniego. Nagle w sumie obudzili się, że mają coś takiego, niezbyt im to jest potrzebne więc zostawili i niech sobie twórcy robią co chcą z tym.

Oczywiście to LucasFilm i Star Warsy więc równie dobrze mogę za miesiąc śmiać się sam z siebie, na razie jednak wygląda to nie tylko filmowo, technicznie bardzo dobrze, ale także jak produkcja z własnym charakterem i pomysłem, nawet jeśli jest to tysięczna historia o Rebelii a Diego Luna i jego bohater są dla mnie równie intrygujący co połowa postaci które u Marvela dostaną swój serial 🙂

W ogóle chyba za cały 1 sezon odpowiada Benjamin Caron - znakomity reżyser "The Crown".

Wikipedia podaje trzech reżyserów: Toby Haynes, Susanna White i Benjamin Caron.

Przy produkcji serialu Andor ani razu nie korzystano ze Stagecrafta.

https://www.slashfilm.com/947800/andor-shot-in-real-locations-and-didnt-use-the-mandalorians-stagecraft-tech-at-all/

Szaman
PreviousPage 9 of 52Next